Úterý 19. březen 2024 05:10
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Růst čínského HDP v roce 2022 je hluboko pod cílovou hodnotou

17.01.2023 21:16  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V úterý ráno šanghajský index Composite a hongkongský Hang Seng klesly, protože údaje zveřejněné čínským Národním statistickým úřadem ukázaly, že hrubý domácí produkt (HDP) země v roce 2022 vzrostl o 3 %, což představuje jedno z nejpomalejších temp růstu za poslední desetiletí.

Analytici Goldman Sachs v komentáři k růstu čínského HDP naznačili, že rychlé znovuotevření ekonomiky zatížilo její expanzi. "Probíhající "vlna odchodů" na pozadí rychlejšího než očekávaného znovuotevření Číny si v posledních měsících vybrala těžkou daň na ekonomické aktivitě v důsledku prudkého nárůstu infekcí, dočasného nedostatku pracovních sil a narušení dodavatelského řetězce," uvedli ve své zprávě.

Prosincové maloobchodní tržby v Číně překonaly očekávání ekonomů, když v meziročním srovnání poklesly pouze o 1,8 %. Tento údaj byl výrazně lepší než pokles o 8,6 %, který se předpokládal v průzkumu agentury Reuters.

Bank of Japan bude rozhodovat o úrokových sazbách

Ve středu se sejde bankovní rada Bank of Japan (BoJ), aby projednala politiku úrokových sazeb. Analytici trhu očekávají, že BoJ ponechá svou základní úrokovou sazbu beze změny. Ekonomové Bank of America Global Research naznačují, že by mohla zrušit svou politiku kontroly výnosové křivky, a dodávají, že "v našem hlavním rizikovém scénáři, kdy BoJ zruší kontrolu výnosové křivky (YCC), by podle našeho názoru mohl index TOPIX v blízkém období klesnout až o 3 %, přičemž klíčové sektory citlivé na úrokové sazby, jako jsou banky, by mohly dosáhnout lepších výsledků."

Kanadská inflace CPI v prosinci pravděpodobně klesla

Jedním z nejdůležitějších úterních finančních údajů bude prosincová zpráva o kanadském indexu spotřebitelských cen (CPI). Ekonomové očekávají, že celková meziroční inflace klesne na 6,3 % z 6,8 % zaznamenaných v listopadu.

Kanadská centrální banka (Bank of Canada, BoC) zpřísňuje svou měnovou politiku, aby dosáhla 2% inflačního cíle. Někteří ekonomové naznačují, že bankovní rada BoC bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, přičemž 60 % z nich předpokládá, že při nadcházejícím oznámení úrokové politiky ve středu 25. ledna dojde ke zvýšení o 25 bazických bodů.

Kanadský dolar se 12. ledna dostal na sedmitýdenní maximum vůči americkému dolaru, k čemuž přispěly rostoucí ceny ropy a klesající inflace v USA.

Zpomalila v prosinci britská inflace měřená indexem spotřebitelských cen?

Vzhledem k tomu, že britská ekonomika patří k nejsilnějším na evropském kontinentu, budou její údaje o inflaci CPI, které budou zveřejněny ve středu 18. ledna brzy ráno, jistě přitahovat pozornost. Očekává se, že Úřad pro národní statistiku (ONS) zveřejní zprávu o prosincové inflaci spotřebitelských cen. Analytici trhu předpokládají, že inflace ve Spojeném království dosáhne 10,6 %, což je o něco méně než listopadová hodnota 10,7 %.

Zdá se, že účastníci trhu zpomalení inflace poté, co v listopadu dosáhla rekordní hodnoty 11,1 %, vítají. Zprávy zveřejněné ONS naznačují, že inflace cen výrobců (PPI) ve Spojeném království rovněž ustupuje.

Přestože někteří ekonomové se domnívají, že inflace měřená indexem spotřebitelských cen dosáhla svého vrcholu, stále se předpokládá, že zůstane dvouciferná. S cílem kontrolovat inflační tlaky zvýšila Bank of England (BoE) své základní úrokové sazby. Ekonomka a členka Výboru pro měnovou politiku BoE (MPC) Catherine Mannová naznačila, že centrální banka není v cyklu zvyšování úrokových sazeb v bodě, kdy by se musela obávat rizika jejich přílišného zpřísnění.

Světové ekonomické fórum začíná

Světové ekonomické fórum (WEF) je zpět a poprvé po třech letech se koná ve švýcarském Davosu. Výročního zasedání WEF se zúčastní více než 2 700 světových lídrů ze 130 zemí, včetně 52 hlav států a vlád.

Průzkum mezi ekonomy ukázal, že většina z 22 hlavních ekonomů oslovených WEF se domnívá, že v roce 2023 pravděpodobně dojde ke globální recesi. Většina z nich navíc předpokládá, že USA a Evropa letos zaznamenají slabý nebo velmi slabý hospodářský růst.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, díky našim bezplatným webinářům. Seznamte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

 

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

ZAREGISTROVAT SE ZDARMA

 

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Růst cen výrobců opět zrychlil
    Ceny průmyslových výrobců v ČR v červenci oproti červnu vzrostly o 1,6 %, což překonalo všechny odhady. Naše i tržní očekávání činilo 0,7 %. Meziroční tempo zvyšování cen v průmyslu tak zrychlilo na 7,8 % z předchozího tempa 6,1 %.
  • Růst cen výrobců zrychlil
    Ceny průmyslových výrobců v ČR v květnu oproti dubnu vzrostly o 0,9 %. Čekalo se přitom zpomalení zdražování na straně výrobců na 0,4 % po předchozím růstu cen o 0,8 %. Meziroční tempo zvyšování cen v průmyslu tak zrychlilo na 5,1 % z předchozího 4,6 %.
  • Růst cen výrobců zůstává utlumený
    Ceny průmyslových výrobců v prosinci oproti listopadu vzrostly o 0,1 %. Meziroční tempo se prudce zvýšilo na 2,1 % z předchozích 0,9 %, ale za tím byl pokles srovnávací základny z prosince 2018. Výsledek byl plně v souladu s naším odhadem a jen desetinu nad očekáváním trhu. Srovnávací základna se v dalších měsících opět zvýší a meziroční růst cen v průmyslu bude opět klesat.
  • Růst cen výrobců zůstává velmi rychlý
    Ceny průmyslových výrobců v ČR v srpnu oproti červenci vzrostly o 1,2 %, což opět překonalo všechny odhady. V průměru se čekalo zdražení kolem 0,6 %. Oproti červencovému nárůstu o 1,6 % se sice jedná o zpomalení, ale tempo je to pořád velice vysoké. Meziroční tempo růstu cen v průmyslu se tak zvýšilo na 9,3 % z předchozího tempa 7,8 %.
  • Růst ceny Solana (SOL)
    Údaje o využití Solany a vývoj ekosystému nepodporují nedávné býčí rally, což zvyšuje pravděpodobnost korekce ceny SOL.
  • Růst cen zkrotí vyšší úrokové sazby
    „Rychlé tempo zdražování bude nutit centrální bankéře, aby zvýšili úrokové sazby v ekonomice. Tím skončí éra uvolněné měnové politiky v České republice. V důsledku tohoto vývoje se zvýší úroky na hypotékách a kurz koruny bude posilovat vůči euru i dolaru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Růst české ekonomiky mírně zpomalil
    Růst české ekonomiky během 1. čtvrtletí zpomalil dle odhadů o 0,1 procentního bodu na 2,5 % z 2,6 % ve 4. čtvrtletí loňského roku. Chystá se spotřební daň na bezdýmový tabák i nová výstavba.
  • Růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí asi zpomalil
    Na pozadí masivního globálního výprodeje vládních dluhopisů, který zasáhl nejen eurozónu, ale i střední Evropu (speciálně pak Polsko), bude dnes Eurostat prezentovat čísla HDP za třetí kvartál roku a to napříč celou EU.
  • Růst českého HDP ještě zpomalil pod tíhou klesajících investic
    Dnes bude zveřejněn první odhad českého HDP za druhé čtvrtletí letošního roku. Dynamika domácího hospodářství podle našeho odhadu ve druhém čtvrtletí opět zpomalila. Pokles investic z prvního čtvrtletí se zřejmě přelil také do druhého. A přestože spotřeba domácností i zahraniční obchod přispěly podle našeho odhadu kladně, jejich dynamika nebyla dostatečná, aby vytáhla růst HDP na více než 0,3 % q/q. V meziročním srovnání to znamená zpomalení z 3% růstu v prvním na 2 % v druhém čtvrtletí. K údajům o HDP se ještě přidá zveřejnění cen primárních výrobců. Podle našeho odhadu by měly ceny v průmyslu pokračovat ve velmi slabém růstu, když očekáváme +0,1 % m/m. Meziročně však zůstanou ještě v hlubokém poklesu o 3,9 %.
  • Růst českého průmyslu polevil, snižuje se ale pokles zaměstnanosti
    Průmyslová výroba klesla pod odhady tzhu. Výroba aut se citelně snížila, ale i tak zůstala hlavním tahounem meziročního růstu průmyslu. Předstihové indikátory ukazují na další expanzi výroby, ale ta může mít kapacitní problémy kvůli nepříznivé pandemické situaci. Koruna po zveřejnění dat mírně oslabila, ale podporuje ji příznivý globální sentiment.
  • Růst čistého zisku, aktiv a úvěrového portfolia: Mezinárodní investiční banka zveřejnila finanční výsledky za rok 2020.
    Dne 4. února 2021 zveřejnila Mezinárodní investiční banka (MIB) auditovanou účetní závěrku dle IFRS-9 za rok 2020.
  • Růst deficitu znatelně zpomaluje
    Zatímco v předchozích měsících se schodek státního rozpočtu zvětšoval dechberoucím tempem, červen již přinesl podstatně optimističtější obrázek, když deficit oproti květnu narostl o „pouhých“ 10,1 mld. Kč a dosáhl 265,1 mld. Kč. Nadále tak sice zůstává suverénně největším, jakého Česko za polovinu roku kdy dosáhlo, nicméně objevuje se pozitivní obrat v trendu. Ve srovnání s loňským červnem již letos do státní kasy přiteklo o 13,1 mld. Kč více příjmů, byť zároveň odteklo o 83 mld. Kč na výdajích a celkový deficit tak ten loňský překonal o téměř 70 mld. Kč.
  • Růst deficitu zpomaluje
    Ani září letošního roku nebude výjimkou a stav státní pokladny lze opět označit za rekordní – za prvních devět měsíců roku vydala o 252,7 mld. Kč více, než do ní přiteklo. Loňský deficit na úrovni 21 mld. Kč tak působí ve srovnání zcela neškodně. Pozitivnější obrázek ovšem nabízí porovnání s letošním srpnem, jelikož od té doby schodek narostl o „pouhých“ 32 mld. Kč. Potvrzuje se tak dojem z předchozích měsíců, totiž že schválený celoroční deficit na úrovni půl bilionu korun zřejmě nebude zapotřebí a měl by vystačit i s rezervou. O to pozoruhodnější je pak návrh ministryně financí, která debatu o deficitu pro rok 2021 otevřela návrhem na 320 mld. Kč, přičemž v něm chybí diskutované zrušení superhrubé mzdy, které by deficit bezpečně vyhnalo až do okolí 400 mld. Kč. Vláda si tak zřejmě našla zalíbení ve stamiliardových schodcích i bez jasného zdůvodnění.
  • Růst deficitu zpomaluje
    Za prvních osm měsíců letošního roku dosáhl deficit úrovně 298,1 mld. Kč. Z historického pohledu se jedná o rekordní číslo, nicméně z pohledu dynamiky v posledních několika málo měsících pozorujeme zlepšující se trend. Zatímco ještě v dubnu a květnu schodek meziměsíčně rostl o více než 60 mld. Kč, v červenci meziměsíční přírůstek činil 14 a v srpnu necelých 19 mld. Kč. Celkové příjmy jsou meziročně vyšší o 1,8 % (v červenci o 2,4 %), a celkové výdaje o meziročních 9,2 % (v červenci o 9,2 %). Celkové saldo hospodaření se v srpnu zhoršilo o 67,8 mld. Kč.
  • Růst dolaru ani dnes nepolevuje, drahé kovy i JPY dál slábnou
    Středeční seance zatím plynule navazuje na tu včerejší, a to hlavně na dolaru a bezpečných přístavech. Především u dolaru v toto týdnu dochází k docela zásadní změně sentimentu, která je ale zatím podepřena jeho celkovou překoupeností a technickou situací na EURUSD. Je přitom velmi zajímavé sledovat, jak se od začátku týdne média snaží hledat důvody, které zrovna za pondělním/úterním/středečním růstem USD stojí v situaci, kdy za celý tento týden zatím nepřišly jediné zásadnější fundamenty, snad jen s výjimkou včerejšího projevu Yellenové, který byl ale paradoxně pro dolar spíše lehce negativní. Dnes tedy podle bloombergu za růstem dolaru údajně stojí například blížící se finalizace daňové reformy v USA, či právě včerejší projev Yellenové, na který USD ale včera večer reagoval oslabením. Faktem však je, že dolar zpevňuje už tři dny ve velmi stabilním trendu bez dramatických výkyvů, což vykazuje všechny známky čistokrevné technické korekce. K té pravděpodobně mimo prolomení konsolidačního pásma pomohla jeho dlouhodobá přeprodanost a skutečnost, že trh před i po zasedání Fedu z minulého týdne zvyšoval sázky na prosincový růst sazeb v USA.
  • Růst dolaru díky rostoucím výnosům dluhopisů v USA
    Ve čtvrtek ráno dolar vzrostl a začátkem asijského obchodování se dostal na třítýdenní maximum vůči jenu. Americká měna se pevně držela a výnosy vládních dluhopisů USA nakonec dosáhly dvoutýdenních maxim.
  • Růst dolaru se konečně zastavil, pomáhá support na EURUSD
    Úterní seance zatím na finančních trzích probíhá v klidném a docela optimistickém duchu. Náladě na trích rozhodně pomohly komentáře amerického prezidenta, který ve svém projevu v Texasu naznačil ochotu dohodnout se s Čínou a oznámil, že se hodlá příští měsíc sejít s čínským prezidentem. Americká delegace, v čele s ministrem financí, přitom již přistála v Pekingu, takže by jednání mezi oběma stranami měla začít brzy.
  • Růst dolaru se odkládá. ECB podpořila ekonomiku, další kroky odkládá. Čína v problémech.
    Týden po zasedání Evropské centrální banky (ECB) se situace v FX prostoru vyjasnila, když více než měsíční korekce na měnovém páru EUR/USD...
  • Růst dolaru se prozatím zastavil, akcie opět pouze přešlapují na místě
    Akciové trhy dnes pokračují v konsolidaci a své ocenění z konce minulého týdne si buď udržují, nebo jej nepatrně navyšují. Objemy na trzích sice proti včerejšku mírně rostou, obchodníci se vstupem do větších pozic ale zdá se dál vyčkávají na fundamenty, které by je dokázaly více rozvlnit a které v tomto týdnu zatím nepřicházejí. Nálada na trzích se tak dál pozvolna stabilizuje, k čemuž přispívá hlavně zmírnění politického napětí.
  • Růst dolaru z posledních dnů není jen technickou záležitostí a má oporu ve fundamentu
    Ještě jeden rychlý koment k dolaru. Dnes ráno jsem v ranním komentáři upozorňoval na růst amerických výnosů, který signalizuje, že se sázky trhu na prosincový růst sazeb zvyšují. Že je tomu skutečně tak lze docela hezky vypozorovat i z vývoje ocenění futures na americké sazby. Podle jejich aktuální ceny je totiž implikovaná pravděpodobnost, že Fed v prosinci zvýší sazby na 57 %, zatímco pravděpodobnost jejich ponechání beze změny klesla na 32 %. Zajímavé je, že přibližně desetina trhu dokonce stále věří tomu, že by Fed letos mohl zvýšit sazby ještě dvakrát, tedy jednou na listopadovém a jednou na prosincovém zasedání.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI