Úterý 19. březen 2024 07:26
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

OPEC+ před začátkem klidného týdne drží produkci ropy na stejné úrovni

05.12.2022 22:19  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Minulý týden touto dobou jsme psali o rozhodujícím období pro ceny ropy. Tento týden možná začneme tušit, jaký vliv budou mít nedávné události na trh.

Včera se sešli členové OPEC+ na pozadí chystaných nových opatření ze strany EU a G7, jejichž cílem je omezit příjmy Ruska z těžby ropy. Nicméně navzdory tomu, že na svém posledním říjnovém zasedání vyvolali snížením produkce hněv západních zemí, tentokrát se OPEC+ rozhodl držet produkci na stejné úrovni.

Vraťme se tedy k těmto novým opatřením, která vstoupila v platnost dnes, v pondělí 5. prosince. EU zahájila úplný zákaz veškerého dovozu ruské námořní ropy a zároveň vstoupil v platnost cenový strop ve výši 60 USD na každý barel ruské ropy, který stanovila skupina G7.

Moskva již dala najevo, že svou ropu pod tímto stropem prodávat nebude, a místopředseda vlády Alexandr Novak v neděli prohlásil, že Rusko raději sníží těžbu, než aby se zavázalo prodávat svou ropu za cenu diktovanou Západem.

S největší pravděpodobností se tedy OPEC+ rozhodl pro "vyčkávací" přístup, aby pochopil dopad těchto nových opatření na trh s ropou. Kromě toho se zdá, že vzhledem k tomu, že Čína je připravena zrušit omezení Covidu, se výhled poptávky po ropě pravděpodobně změní.

Můžeme tedy očekávat, že ropa bude v nadcházejících dnech velkým tématem k jednání, a bude zajímavé sledovat, jak se vše na trhu vyvine. Co se tedy ještě tento týden stane?

Zdroj: TradingView - Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

Zásoby ropy v USA

První celý prosincový týden bude z hlediska klíčových ekonomických událostí poměrně klidný. Obchodníci s ropou však budou chtít pokračovat v našem tématu ropy a ve středu budou chtít věnovat pozornost aktualizaci zásob ropy v USA.

Tento týdenní ukazatel měří změnu objemu barelů ropy v držení amerických společností, což může vypovídat o poptávce po ropných produktech v USA.

Pokud se zásoby ropy vyčerpají více, než se očekávalo, nebo vzrostou méně, než se očekávalo, naznačuje to silnou poptávku po ropných produktech. Pokud však zásoby rostou nebo klesají méně, než se očekávalo, naznačuje to slabou poptávku. Každý z těchto výsledků může mít dopad na ceny ropy.

Minulý týden se tyto zásoby ropy snížily o téměř 13 milionů barelů, což bylo mnohem více, než se očekávalo, a přispěly tak k růstu cen ropy v daný den. Tento týden se očekává pokles zásob ropy o přibližně 2,8 milionu barelů.

Projevy prezidentky ECB Lagardeové

Po projevu předsedy Fedu Jeroma Powella z minulého týdne vstoupili tvůrci měnové politiky Federálního rezervního systému do období výpadku v přípravě na své poslední zasedání v roce 2022, na kterém se očekává zvýšení sazeb o 50 bazických bodů.

Ve čtvrtek se zraky obrátí přes Atlantik do Evropy, kde má prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová před vlastním obdobím výpadku vystoupit se dvěma projevy.

Příští zasedání ECB je stanoveno na 15. prosince a poté, co inflace v eurozóně minulý týden klesla více, než se očekávalo, trhy v současné době očekávají zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Investoři však budou pečlivě zkoumat oba projevy, zda se neobjeví nějaké nové náznaky toho, jak bude ECB příští týden jednat.

Očekávejte, že evropské akcie a měnové páry zahrnující euro budou v době plánovaného vystoupení Lagardeové volatilní.

Index cen výrobců v USA (PPI)

Přesuneme-li pozornost zpět za Atlantik, v pátek zveřejní Úřad pro statistiku práce své nejnovější údaje o indexu cen výrobců (PPI) za listopad.

Na rozdíl od indexu spotřebitelských cen (CPI) sleduje PPI, jak již název napovídá, inflaci z pohledu podniků vyrábějících zboží. PPI je považován za indikátor, pokud jde o budoucí trajektorii CPI, vzhledem k tomu, že zvýšení výrobních cen se obvykle přenáší na spotřebitele, pokud je to možné.

Nižší hodnoty PPI lze proto interpretovat jako předzvěst nižších hodnot CPI v následujících měsících. Naopak vyšší hodnoty PPI lze interpretovat opačně.

V pátek se očekává, že PPI již třetí měsíc po sobě vzrostl na měsíční bázi o 0,2 %, zatímco na roční bázi by měl index zpomalit na 7,2 % oproti 8 % v předchozím měsíci.

Připomeňme, že vyhlášení ekonomických údajů často způsobuje zvýšení volatility na trhu v době jejich zveřejnění. Obchodníci a investoři by proto měli sledovat významné události a dbát zvýšené opatrnosti, pokud v tomto období plánují obchodovat nebo investovat.

Bezplatné webové semináře od společnosti Admirals

Máte zájem dozvědět se více o obchodování a investování? Ve společnosti Admirals pořádáme pravidelné webináře na různá témata z oblasti obchodování a investování zcela zdarma! Klikněte na banner níže a podívejte se na náš nadcházející program:

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Upozorňujeme, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🛢 OPEC + nezmení politiku - ropa rastie🔼
    JMMC, technická komisia pôsobiaca v OPEC +, odporúča zachovať súčasnú politiku zvýšenia produkcie o 400 000 bpd každý mesiac. Predtým sa špekulovalo, že v dôsledku súčasnej energetickej krízy by mohlo dôjsť k väčšiemu zvýšeniu výroby. Nič také sa však nestalo. O 15:00 hod. začalo kľúčové stretnutie ministrov, ale po reakcii trhu sa zdá, že je všetko vyriešené. OPEC + mal naznačiť, že v roku 2022 sa očakáva prebytok, čo povedie k stabilizácii cien.
  • OPEC omezí produkci po zbytek roku
    O prodloužení platnosti dohody o omezení produkce ropy i na druhé pololetí tohoto roku rozhodla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Loňskou dohodou bylo od ledna cíleně snížit v prvním pololetí těžbu o 1,8 milionu barelů denně.
  • OPEC omezí produkci ropy
    Americké akciové trhy vstoupily do posledního obchodního dne tohoto týdne různorodě. Dow Jones ztrácí 0,1 %, S&P 500 roste o 0,3 % a technologický Nasdaq odepisuje 0,5 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří hlavně energetickým společnostem (+2,3 %), což je ovlivněno dnešním uzavřením dohody zemí OPEC o omezení produkce ropy o 1,2 milionu barelů ropy denně počínaje lednem 2019. Samotné ceny ropy Brent na to reagují růstem o 3 USD za barel (+5 %). Protipólem energetickým společnostem jsou technologické firmy, které ztrácejí jedno procento.
  • OPEC opět snižuje prognózu poptávky po ropě pro tento rok
    OPEC letos ve středu snížil svou prognózu globální poptávky po ropě a jeho zástupci uvedli, že toto čtvrtletí bude mít "nejstrmější" pokles. Organizace zemí vyvážejících ropu v současnosti očekává, že v roce 2020 se světová poptávka sníží o 9,07 milionu barelů denně (bpd), což představuje pokles o 9,1 %, v roce 2020. Minulý měsíc OPEC očekával pokles o 6,85 milionů barelů denně.
  • OPEC ovládá svět ropy
    Saúdský ministr energetiky princ Abdulaziz bin Salmán začátkem tohoto týdne uvedl, že trh s ropou se stále více vzdaluje od svých fundamentálních faktorů a na vině je vysoká volatilita a extrémně nízká likvidita. Poznamenal také, že v současné situaci může OPEC + využívat všechny výsady, které má k regulaci trhu. Aliance může například kdykoli oznámit snížení výroby, tím spíše, že toto opatření již využila v nedávné minulosti – v krizových letech 2020 a 2021.
  • OPEC oznámil překvapivé snížení těžby
    Severomořská ropa Brent dnes otevírá obchodování ziskem 8 % a nad 85 USD/barel. Státy kartelu OPEC se totiž v neděli rozhodly překvapivě omezit produkci ropy o 1,1 mil. barelů denně s platností od května až do konce tohoto roku. Vše se odehrává pod taktovkou Saúdské Arábie, která sníží těžbu o 500 tis. barelů denně (5 % její celkové těžby). K omezení produkce se navíc připojí i Rusko s dodatečnými 500 tis. barelů denně.
  • OPEC ponechal kvóty, ropa zamířila dolů (nesměle)
    Kampaň za zničení amerických těžařů pokračuje. Takto by se daly stručně shrnout výsledky pátečního zasedání organizace...
  • OPEC+ predĺžil dohodu o znížení produkcie ropy o 9 mesiacov
    Cena ropy OIL. WTI sa odrazila od úrovne 60 USD/bbl smerom nadol kvôli slabším dátam z Číny, Európy a USA, členovia OPEC očakávajú pokles dopytu po rope začiatkom roka 2020.
  • OPEC pri nízkych cenách ropy nefunguje
    Po Jirkovej analýze k piatkovému zasadnutiu OPECu, ešte pridám môj komentár k (ne)fungovaniu tejto organizácie: Pia...
  • OPEC před jednáním ve Vídni balancuje nad propastí
    Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank Ropa díky snížení těžby, geopolitickým rizikům a porušenému rop...
  • OPEC překonal rozpory a oznámil snížení produkce
    OPEC se po osmi letech dohodl na koordinovaném omezení těžby ropy. Cílem ministrů bylo potvrdit dohodu z Alžíru, což se podařilo a znamená to snížení produkce o 1,2 miliónu barelů denně (mb/d) oproti říjnu. Nová kvóta OPECu by tedy měla vstoupit v platnost v lednu a činí zhruba 32,5 mb/d.
  • OPEC reviduje své měsíční zvýšení produkce
    OPEC stále očekává, že světový trh s ropou bude letos v přebytku. Provedl však úpravy svého měsíčního zvýšení produkce a revidoval ji na 1,3 mil. barelů denně.
  • OPEC sa dohodol na nových kvótach, rope sa otvára cesta nahor
    Ostro sledované zasadnutie OPECu sa skončilo. Kartel sa napokon dohodol na znížení ťažby o zhruba 1,2 mil. barelov denne na 32,5 mil. Pridajú sa aj niektoré krajiny mimo OPECu, ktoré by mali prispieť ďalšími 600 tis. barelmi denne (Z toho polovica by podľa neoficiálnych správ mala pripadnúť na Rusko). Celkovo by sa teda globálna produkcia mala znížiť o 1,8 mil. barelov denne, čo predstavuje takmer dve percentá globálnej produkcie.
  • OPEC sa zameriava na veľmi dlhodobú spoluprácu
    OPEC sa usiluje o „veľmi dlhodobú“ dohodu o spoluprácu s ostatnými vývozcami ropy, uviedol vo štvrtok generálny tajomník organizácie Mohammed Barkindo, reagujúci na správy, že Saudská Arábia a Rusko plánuje spoluprácu na 10 až 20 rokov čo sa týka dohľadu nad produkciou. „Hľadáme veľmi dlhodobú spoluprácu medzi OPEC a producentskými krajinami mimo OPEC,“ povedal na konferencii o energiách v Bagdade.
  • OPEC se kvůli ropě sejde s americkými těžaři
    Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v pondělí sejdou se zástupci amerických firem, které těží ropu z břidlic. Jednat by měli o nadměrné nabídce ropy na trhu a o možnostech, jak situaci řešit. Jednání o těžbě ropy z břidlic se mezi americkými těžaři suroviny a zástupci OPEC konalo i loni. V zájmu zvýšení cen ropy na světovém trhu OPEC omezuje těžbu ropy už od ledna loňského roku. Díky tomu se ceny ropy letos poprvé od roku 2014 vyšplhaly nad 70 dolarů za barel. Těžba se přitom dál zvyšuje.
  • OPEC+ se nedohodl, kvóty se ruší, ropa prochází masivním výprodejem
    Mimořádné zasedání organizace OPEC a Ruska nedopadlo pro býky dobře. Skupina se nedokázala dohodnout na dodatečných škrtech kvůli neochotě Ruska snížit svoji produkci. Cena ropa padala v bezprostřední reakci až o více než 9 % pod úroveň 45,40 dolarů za barel, kde se naposledy nacházela v polovině roku 2017. Ropa WTI propadla pod 42 dolarů za barel. Oficiální začátek pátečního jednání musel být o několik hodin odložen kvůli bilaterálnímu jednání mezi Ruskem a Saúdskou Arábií.
  • OPEC se po osmi letech dohodl na snížení těžby. Cena ropy strmě roste
    Velkou událostí minulého týdne bylo zasedání členů OPEC ohledně možné dohody na snížení produkce ropy. O snížení se spekulovalo již několik měsíců poté, co se členové na omezení dohodli při neformálním setkání v Alžírsku v září letošního roku. Středeční schůzka ministrů, která se konala ve Vídni, měla potvrdit alžírskou dohodu a snížit produkci z 33,7 milionů barelů denně na 32,5 milionů barelů. K dohodě členové přistoupili po více než osmi letech poté, co trh s ropou poslední dva roky téměř nepřetržitě klesal.
  • OPEC+ snižuje produkci
    Cena severomořské ropy včera skokově vzrostla nad 85 USD/barel. Impulsem bylo překvapivé oznámení o dodatečných těžebních škrtech ze strany osmi států aliance OPEC+. Saúdská Arábie a spol. plánují snížit celkovou produkci o 1,6 mil. barelů denně s platností od května do konce roku, to vše nad rámec současných škrtů v rozsahu 2,0 mil. barelů denně.
  • OPEC snižuje produkci, dostaví se výsledky?
    Intenzivní strategie pump-and-dump („těžit a prodat“), kterou Saúdská Arábie představila v listopadu 2014, byla odvolána poté, co se členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) setkali v Alžíru a rozhodli snížit produkci ropy až o 700 000 barelů za den. Přesné rozvržení bude dohodnuto na příštím setkání zástupců OPEC, jež se bude konat 30. listopadu.
  • OPEC snižuje výhled na poptávku po ropě
    OPEC zveřejnil měsíční zprávu o stavu a výhledu trhu s ropou. Kartel producentů ropy uvedl, že globální ekonomika vstoupila do období značné nejistoty a ve 4. čtvrtletí roku 2022 přibylo výzev. Prognózy hospodářského růstu pro roky 2022 a 2023 byly ponechány beze změny, ale prognózy poptávky po ropě byly sníženy. Růst poptávky po ropě v roce 2022 se nyní předpokládá na úrovni 2,55 milionu barelů denně, což je méně než 2,65 milionu barelů denně v předchozí prognóze. Prognóza pro rok 2023 byla snížena z 2,34 na 2,24 mil. barelů denně. OPEC rovněž uvedl, že nabídka převýšila poptávku o 0,2 milionu barelů denně ve 2. čtvrtletí 2022 a o 1,1 milionu barelů denně ve 3. čtvrtletí 2022, což signalizuje přechod k přebytku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
CapXmaster