Úterý 23. duben 2024 11:06
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO férovost
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

Oculus - černý kůň Meta Platforms pro rok 2023?

25.11.2022 18:22  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie Meta Platforms jsou pod tlakem, protože investoři do společnosti 2022, která se potýká s problémy, nesdílejí nadšení Marka Zuckerberga z rostoucích výdajů v oblasti Metaverse. Náročných 12 měsíců způsobilo, že se "investoři vrátili na zem" a obávají se rozsahu, v jakém společnost utrácí peníze na stále "nejistý zítřek", a to v prostředí oslabujícího reklamního sektoru, který je hlavní součástí příjmů společnosti. Reality Labs jsou i nadále "trnem v oku" Zuckerbergovi, který začal považovat rostoucí výdaje na výzkum a vývoj za klíč k získání dlouhodobé konkurenční výhody v "novém internetu". Miliardář věří, že jím bude virtuální realita. Opravdu by to mělo investorům způsobit bezesné noci?

Špatné načasování

Společnost Meta Platforms očekává několikaleté ztráty ve výši 10 miliard dolarů ročně od svého "zázračného dítěte", tj. divize Reality Labs, která se stala nedílnou součástí dlouhodobé sázky Marka Zuckerberga na metaversum jako budoucnost internetu. Podle Zuckerberga bude trvat nejméně deset let, než se vize uskuteční/ Výdaje na technologii VR přišly v době, kdy inzerenti snižují své rozpočty a velké technologické společnosti snižují náklady, jejich ocenění ztratilo půdu pod nohama. Navzdory tomu vedení společnosti Meta oprašuje "vyšší nutnost", jeden z jejích členů v rozhovoru pro CNBC zdůraznil, že velké výdaje na Reality Labs budou pokračovat a je třeba v nich pokračovat, což potvrdil i viceprezident Reality Labs Ash Jhaveri. Společnost nedávno zahájila propouštění a chce snížit náklady. Není však jasné, jak moc se to dotkne samotné technologické divize. Investoři, včetně společnosti Altimeter Capital, obvinili Zuckerberga z toho, že se Meta "příliš vzdálila do země hojnosti". Někteří analytici se domnívají, že Meta bude nucena snížit náklady i v této divizi.

Rozhodovací orgány spojené se společností Meta jsou zjevně v rozporu s tržním narativem, který považuje společnost Meta za "podnik na hraně", což vidíme i v ocenění akcií na burze a v bezprecedentním rozsahu výprodeje akcií v roce 2022. Připomeňme však, že uživatelská základna Facebooku je dnes vyšší než kdykoli předtím a aplikace jako Instagram a WhatsApp nadále rostou. Díky několikamiliardové uživatelské základně aplikací pravděpodobně příjmy společnosti prudce vzrostou, jakmile budou inzerenti opět ochotni utrácet více. Mezitím se příjmy za 3. čtvrtletí oproti 3. čtvrtletí 2021 snížily o polovinu a marže klesly, zatímco výdaje zjevně vzrostly. 

Jak Meta vidí Metaverse?

Ačkoli to zní jako sci-fi, Meta Platforms chce vytvořit virtuální svět, ve kterém si účastníci mohou vychutnat plný smyslový zážitek a cítit se, jako by byl skutečný. To vyžaduje obrovské množství výzkumu a vylepšení stávajících zařízení, jako jsou náhlavní soupravy AR, ovladače Oculus Touch a brýle Oculus VR. Když nasloucháme rozhodujícím pracovníkům společnosti Reality Labs, dozvídáme se, že tato vize zaujala i jejich mysl. Mluví o příští verzi internetu, která propojí lidi a webové stránky nebo aplikace se stanou písní minulosti. Výše zmíněný viceprezident společnosti Reality Labs Jhaveri zdůraznil, že společnost buduje zcela novou počítačovou platformu, která tuto vizi uvede v život, "a není to levné". Vizi společnosti Meta papouškovali analytici fondu BlackRock, kteří v roce 2021 vydali speciální zprávu, v níž uvedli, že existence Metaverse nepodléhá otázkám "Jestli a jak?", ale "Kdy?".

Souboj titánů

Meta bude čelit rostoucí konkurenci nejen na náročném reklamním trhu, ale také v oblasti technologií, kde ji čeká nevyhnutelná konfrontace se společností Apple, která v roce 2023 plánuje konečně představit svůj dlouho ohlašovaný headset pro virtuální realitu. Meta rovněž plánuje v příštím roce uvést na trh náhlavní soupravu Oculus Quest 3. Globálnímu trhu s virtuální realitou dosud dominovaly headsety společnosti Oculus, kterou Meta koupila v roce 2014. Konfrontace s Applem pravděpodobně ukáže, zda jí rozsah výdajů společnosti Meta skutečně dává výhodu, aby zůstala lídrem trhu, nebo se o něj alespoň rovným dílem podělila s debutujícím Applem.

Společnost Reality Labs očekává, že cena náhlavních souprav pro virtuální realitu časem klesne. Viceprezident Jhaveri přirovnal jejich současné ceny k plazmovým televizorům z roku 2000, které stály "majlant", zatímco dnes jejich ceny klesly o více než 90 %. Společnost Reality Labs také upozorňuje, že v současné době je nejpokročilejší technologie společnosti zpřístupněna podnikům a vývojářům, kteří budují špičková řešení v platformách, teprve na konci začne proudit dolů do spotřebitelských modelů. Mnohé nasvědčuje tomu, že pokud v roce 2023 dojde k uvedení obou souprav VR od společnosti Apple a Meta, bude to pro společnost Meta klíčové období. 

V říjnu tohoto roku oznámila společnost Microsoft partnerství se společností Meta. V rámci Office 365 a služby Teams bude Meta spoluvytvářet "virtuální kancelář budoucnosti". Platforma Teams již byla integrována s nově představenou náhlavní soupravou "Quest Pro", která umožňuje účast ve virtuální konferenční místnosti.Graf ceny akcií Meta Platforms (META.US), interval W1. Akcie bývalé společnosti Facebook letos zaznamenaly obrovský výprodej a od začátku roku ztratily téměř 67 %. V současné době se obchodují na úrovních, které byly naposledy zaznamenány v roce 2015. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Occidental Petroleum testuje roční maxima 📈
    Berkshire Hathaway Warrena Buffetta v prvním čtvrtletí roku získala 20% podíl ve společnosti Occidental Petroleum (OXY.US), čímž rozšířila své aktivity na trhu s ropou:
  • Occupy Federal Reserve
    Politici potrebujú plán BObchodovanie na forexovom trhu bolo včera...
  • Ocelárna ArcelorMittal vykázala ve čtvrtletí nejvyšší zisk za více než deset let
    Výrobce oceli ArcelorMittal ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk na 4,6 miliardy USD (101 miliard Kč) ve srovnání se ztrátou 261 milionů USD před rokem. Jde o nejvyšší zisk od roku 2008. Hospodaření podpořil hlavně růst cen oceli, uvedla dnes ve své výsledkové zprávě firma.
  • Oceláři: Rozhodnutí EU o povolenkách a energiích je líbivé, realita bude krutá
    Za líbivé, ale odtržené od reality označili oceláři rozhodnutí Evropské unie o revizi systému obchodování s emisními povolenkami i nouzové zastropování cen plynu na evropské úrovni. Dekarbonizace je sice prioritou firem vyrábějících ocel, ale její příliš rychlé zavádění bude znamenat ztrátu konkurenceschopnosti. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Ocelářské unie Daniel Urban.
  • Ocenenia akcií sa už dostali na úrovne, kde boli v čase minuloročného „pokoja“. Rally sa môže onedlho skončiť.
    Novoročná „rally“ na akciových trhoch, za ktorou stojí optimizmus ohľadom obchodnej dohody medzi USA a Čínou a holubičie komentáre popredných centrálnym bánk, poslala výrazne nahor ocenenie akcií. Pomer ceny k očakávaným ziskom v indexe S&P 500 sa dostal k úrovni 16,3 a v indexe DAX na úroveň 12,2b. V oboch prípadoch je to len tesne (1-2%) pod priemerom z „pokojného“ obdobia uplynulého roka, ktoré trvalo od apríla do septembra (do marca boli ocenenia vysoké a od októbra šli prudko nadol). V porovnaní s decembrovými minimami je aktuálne ocenenie amerických akcií vyššie o 20%, pri nemeckých je to o 13%.
  • Ocenění Broker Roku 2015 získal LYNX
    Populární investiční anketa Broker Roku má svého vítěze pro rok 2015. Hlasování se zúčastnilo více než 11 000 investorů. Se ziskem téměř 23 % hlasů se nejpopulárnějším brokerem stal LYNX následovaný Patria a XTB.
  • Ocenenie hlavných akciových indexov - ako ich obchodovať?
    Počas uplynulých dní sme zverejnili komentár o tom, že výhľad pre akcie je veľmi negatívny. Znamená to však, že v...
  • Ocenění private equity transakcí indikuje rekordní valuační násobky
    Jak ukazuje graf, nejen veřejné akciové trhy, ale také ocenění private equity transakcí z poslední doby indikuje rekordní valuační násobky. Z globálního pohledu platí, že zatímco v roce 2010 mělo klíčový valuační násobek EV/EBITDA nad hodnotou 16 přibližně pouze 10 % transakcí, v roce 2020 už tento podíl tvořil přibližně 35 %. Přitom se obvykle udává, že neutrální hodnota valuačního indikátoru EV/EBITDA se pohybuje kolem 8, a hodnoty výrazně nad 10 mohou indikovat výrazně nadhodnocenou valuaci akvizičního cíle.
  • Ocenění pro rychle rostoucí Fin-Tech se ztrojnásobí na 5,5 miliard dolarů
    Období uplynulých týdnů přineslo rapidní nárůst v sektoru e-commerce. Je to důsledek toho, že se více lidí rozhodlo nakupovat a platit za zboží online, aby byla dodržena pravidla sociálního odstupu kvůli COVID-19. Společnost, která poskytuje služby online obchodníkům s cílem pomoci jim řídit jejich transakce, oznámila investiční pobídku.
  • O cílované repo půjčky velký zájem nebyl
    Společná evropská měna se včera proti dolaru vrátila zpět na úrovně nad 1,2900 EUR/USD, když ještě ve včerejších nočních...
  • Očakávaná volatilita sa nedostavila. Akciové trhy sa kúpu v mori optimizmu
    Najväčšou udalosťou minulého roka bol kolaps volatility naprieč všetkými finančnými trhmi. Volatilita dosiahla historicky najnižšie úrovne, a to aj napriek tomu, že do čela USA sa postavil najnestabilnejší prezident v moderných dejinách.
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    Dnešný deň bude opäť prioritne o vývoji v...
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    Vývoj v krajinách MENA (Middle East & North Africa...
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    Prioritou dnešného dňa je aukcia gréckych pokladni...
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    09:00 - priemyselná produkcia z Maďarska... 09:15 - inflácia...
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    10:00 bežný účet Eurozóny za apríl... ...
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    Makroekonomický kalendár je pre dnešný deň takmer prázdny, kedy obsahuje len výsledok ISM výrobného sekt...
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    O 11:00 očakávame z Eurozóny výsledky spotrebiteľ...
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    O 10:30 bude zverejnená zápisnica BoE z posledného zasadnutia... O 14:00 ponúkne Poľsko výsledky inflácie za marec... Kalendár z US ekonomiky dnes ponúka výsledky predajov existujúcich domov za marec... V centre obchodníkov budú hlavne emisie Španielskych dlhopisov a portugalských pokladničných poukážok, ktoré sú na programe o 10:40 resp. o 11:40.
  • Očakávané udalosti dnešného dňa
    Počas dnešného dňa očakávame výsledok investorského sentimentu Sentix o 10:30, následne o 12:00 budú zve...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new