Pátek 29. březen 2024 22:47
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

📢Jak silný je americký trh práce?

02.09.2022 13:54  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký trh práce si letos vedl dobře, i když americká ekonomika vstupuje do technické recese. Přesto Fed od března zvyšuje úrokové sazby, které by měly omezovat další růst. Nejnovější zpráva NFP přinesla více než půl milionu nových zaměstnanců a změnila očekávání trhu ohledně budoucích kroků Fedu. Mezitím čerstvá zpráva ADP poukázala na to, že růst zaměstnanosti bude letos nejnižší? Budou mít horší data nějaký dopad na Fed?

Solidní subdata

  • Nedávné zprávy podporují silné čtení NFP. Počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti začaly klesat – 4týdenní průměr nepřesáhl 250 000, zatímco dříve se spekulovalo, že vyskočí nad 300 000. 
  • Subindex zaměstnanosti ISM zpracovatelského indexu vyskočil na 54,2 bodu, což je nejvíce od března. Průmysl je motorem ekonomiky, takže pokud se v tomto segmentu ekonomiky nevyskytnou slabiny, těžko lze očekávat skutečné zpomalení.
  • Sezónnost také ukazuje na solidní zprávu NFP. Srpen je z hlediska růstu zaměstnanosti jedním z nejlepších měsíců v roce. Navíc statisticky byl ve většině případů srpen lepší než červenec. Dnes bychom s tím neměli počítat, ale nelze vyloučit solidní zprávu. Goldman Sachs stále vidí nárůst o 350 000, což je nad tržním konsensem 300 000. Banka však uvádí, že sezónní očištění je až 150 000.
  • JOLTS - v červenci jsme zaznamenali 11,2 milionu volných míst, v červnu více než 11 milionů. To nám dává zhruba 2 volná místa na jednoho nezaměstnaného!

Co naznačuje možnost špatného NFP?

  • První čtení ADP od června ukázalo nárůst o 132 tisíc. Teoreticky by nová metodika ADP měla lépe odrážet realitu
  • Jerome Powell během svého projevu v Jackson Hole poukázal na to, že politika Fedu zasáhne trh práce. S největší pravděpodobností tomu tak zatím není.
  • V poslední době mnoho společností, včetně Ford, Citi, Snap, T-Mobile a Tesla, odhalilo plány na propuštění velkého počtu zaměstnanců. Na druhou stranu nároky na podporu v nezaměstnanosti zůstávají nízké.

Na co dalšího se zaměřit?

Dnes se očekává mírné zvýšení růstu mezd na 5,3 % meziročně z 5,2 % meziročně. Stále je hluboko pod letošním maximem 5,7 % meziročně, ale meziroční nárůst na 5,5 % by byl považován za velmi jestřábí. Míra nezaměstnanosti by navíc měla zůstat beze změny na 3,5 %

Jak může zareagovat trh?

Bez ohledu na dnešní údaje (pokud nedojde k jasnému poklesu zaměstnanosti), Fed svou politiku nezmění. Pokud zaměstnanost stoupne jen o 100 000, existuje šance na oživení Wall Street nebo oslabení dolaru. S největší pravděpodobností však budou pohyby krátkodobé. Na druhou stranu, pokud bude zpráva odpovídat nebo překonat odhady, dolar by měl získat a S&P 500 výrazně ztratit. Je však třeba pamatovat na možné vybírání zisků po samotném zveřejnění. V konečném důsledku by se však index S&P 500 nebo EURUSD měl vrátit k nejnovějším trendům.

EURUSD

EURUSD se pohybuje v konsolidaci. Obě úrovně konsolidace by dnes měly přimět investory, aby po dosažení kterékoli úrovně vybírali zisky. Silná data však mohou nakonec dostat EURUSD pod úroveň 0,99. Zdroj: xStation5

US500

Potenciální formace ranní hvězdy se může tvořit na intervalu D1 a opravdu slabá zpráva NFP by mohla poskytnout více paliva pro býky. Na druhou stranu, silná zásobovací zóna se nachází kolem 4025-4070. Pokud přehled překoná očekávání trhu, je možné otestovat retracement 61,8. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak se v roce 2019 bude dařit akciím (a kterým) ovlivní ponejvíce tři konkrétní osoby: Donald Trump, Si Ťin-pching a Jerome Powell
    Dění na akciových trzích v roce 2019 bude ve velké míře odvislé od toho, jak se zachovají dvě konkrétní osoby. Americký prezident Donald Trump a šéf americké centrální banky Jerome Powell. Trump je stále rozhořčenější z Powellových aktuálních kroků. Nelíbí se mu, že americká centrální banka navzdory poměrně nízké inflaci pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb. Vyšší úrokové sazby totiž nepřejí akciovým trhům. Trump se bojí, že s pokračujícími propady akcií klesne jeho popularita u voličů, kteří mají v akciích podstatnou část majetku, a to nakonec zásadně ohrozí jeho šanci na znovuzvolení v roce 2020.
  • Jak se vyhnout bolesti hlavy po pádu trhů
    Tento rok odstartoval pozitivním růstem trhů. Makroekonomická data přitom signalizují blížící se zpomalení ekonomiky. Jak by se měli investoři připravit na novou situaci?
  • Jak se vypořádat s důsledky koronaviru ve svém finančním a investičním plánu
    Ve světě řádí od začátku prosince zcela nová infekce, virus COVID-19 ze skupiny koronavirů. Symptomy onemocnění se v mnohém podobají chřipce. Pokud je v případě chřipky řada otázek doposud nezodpovězena, pak koronavirus klade na vědce ještě větší nároky. O koronaviru toho zatím není mnoho známo. Přirovnání k chřipce se však přímo nabízí, a tak vznikají odhady založené na minulých chřipkových epidemiích a pandemiích. Z hlediska počtu obětí nicméně není aktuální daň koronaviru ničím ve srovnání s chřipkou, která řádí každoročně.
  • Jak se vyvíjel mobilní telefon
    Mobilní telefon se vyvíjel dá se říct jako exponenciální křivka. Počátky byly trochu pomalejší, ale když se jednou při...
  • Jak se vyvíjí výsledková sezóna a co bude dál?
    Únor je v plném proudu. Své výsledky již reportovalo 66 procent firem z amerického indexu S&P 500. Probíhající výsledková sezóna však může ještě mírně překvapit. Firmám se daří v souladu s dlouhodobým průměrem. Překonání kvartálních cílů v oblasti zisků na akcii ohlásilo 71 procent firem. V oblasti tržeb jsou výsledky trochu horší, přesto i zde 62 procent firem překonalo očekávání.
  • Jak se zatím vyvíjí výsledková sezóna společností z indexu S&P 500?
    “Výsledky za poslední kvartál ukazují horší zisky a marže za lepších tržeb a pesimistický výhled na první kvartál 2023, ” říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Jak si cenově stojí typický český kapr a bramborový salát oproti jiným světovým tradičním jídlům? Překvapivě dobře
    PRAHA – Podle studie, kterou provedla sociální investiční síť eToro ve 13 zemích na třech kontinentech, čeká rodiny v Německu letos možná nejdražší štědrovečerní večeře na světě.
  • Jak si kdo ustele, tak si také lehne…
    Výběr kvalitního povlečení má nepochybně vliv i na spánek. Nehledě na fakt, že v posteli v průměru strávíme třetinu ž...
  • Jak si letos vedou akcie a další aktiva?
    Máme za sebou třetí čtvrtletí a pomalu se nám blíží konec roku 2018, tedy doba, kdy řada investorů bilancuje výsledky za letošní rok. Pojďme se podívat, kterým třídám aktiv a investicím se dařilo a které naopak způsobily investorům vrásky na čele.
  • Jak Silicon Valley Bank otřásla globálním finančním trhem?
    “Krach SVB ve světle vysokých úrokových sazeb s sebou nese pachuť z krize 2008 a to zasáhlo banky po celém světě, ” říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Jak si na akciovém trhu zajistit „vlastní dividendu“?
    Dividendové tituly patří k základním pilířům portfolií mnoha akciových investorů. Při dlouhodobém držení akcií může obdržená dividenda znamenat pro akcionáře významný příjem. Společnosti mohou vyplácet dividendy v libovolných intervalech, většinou měsíčně, kvartálně nebo ročně. Pro investory máme vynikající zprávu – s pomocí opcí lze generovat dodatečné příjmy jako alternativu k dividendám!
  • Jak si povedou akcie, krypto aktiva a zlato, když se situace mezi Ruskem a USA vyostří? 
    V dnešní analýze si rozebereme několik válečných období na trzích jako je akciový index Dow Jones a zlato. Jedná se totiž o důležitý precedens, když by se konflikt mezi USA a Ruskem případně v budoucnu vyostřil. Leč z historického vývoje lze samozřejmě vycházet při jakémkoliv válečném konfliktu mezi světovými mocnosti. Nebo klidně v průběhu jakýchkoliv geopolitických otřesů.
  • Jak si povedou klíčové měnové páry v roce 2017?
    Autor: John J. Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank EUR/USD  Kurz 1,00             EUR/USD pravděpodobně začátk...
  • Jak si příští rok povede nejobchodovanější měnový pár?
    Rozdílný vývoj největších ekonomik se příští rok přenese i do vývoje kurzů. Ekonomické oživení ve Spojených státech nabírá na obrátkách. Podnikatelé...
  • Jak si stojí měnové páry ve světle nedávných makroekonomických dat?
    Máme za sebou relativně klidný týden na měnových trzích. Začátek týdne byl podle očekávání doprovázen nízkou volatilitou. Prvního zajímavějšího fundamentu...
  • Jak si vede zlato? Měsíční přehled společnosti Invesco
    Zlato pokračovalo v silném růstu od loňského září a v lednu přidalo dalších 5,7 %, takže měsíc zakončilo na hodnotě 1 928 USD. Zlato těží z pozitivního sentimentu daného blížícím se vrcholem sazeb Fedu v tomto cyklu, a s tím spojenými důsledky pro reálné výnosy a sílu USD.
  • Jak si vedou kryptoměny v 39. týdnu
    Kryptoměny vstoupily do nového týdne v evropské seanci mírně pozitivními výsledky. V 0800 GMT su BTCUSD obchodoval okolo 43870 (+1,58%), EUTUSD 3102 (+1,19%), XPRUSD na 0,9636 (+1,93%). Z průměru výrazně vybočuje ETCUSD na 47,275 (+23,45%), a naopak MITHZSD na 0,0426 (-5,18%).
  • Jak si ve forex tradingu udržovat motivaci
    Udržení motivace během obchodního dne může být, nejen pro začínající tradery, ale i pro ty pokročilejší, opravdovou výzvou. S motivací je to často jako na horské dráze, pokud jde vše podle plánu, pak obvykle nebývá s motivací problém, ale když obchodník zažívá ty těžší chvíle, pak může být velmi těžké si ji udržet a nedělat zbytečné chyby.
  • Jak si vsadit na pokračující platební neschopnost USA? Experti radí vyhnout se akciím
    Ve Spojených státech pokračuje ping pong mezi republikány a demokraty, kteří si posílají a zamítají návrhy na východisko z politického patu, který odřízl státní sféru od financí a donutil tisíce lidí jít na neplacené volno. Místo konstruktivní debaty se navíc obě politické síly vzájemně především obviňují z toho, kdo současnou krizi způsobil. S nerýsující se vidinou konce platební neschopnosti je podle investičních stratégů vlivných bank lepší vyhnout se do budoucna akciím a vsadit spíše na dluhopisy.
  • Jak si vytvořit vlastní strategie a investovat rozumně?
    S českou investiční platformou Portu můžete nově vytvářet vlastní strategie nebo investovat do toho, čemu věříte nejvíce – např. do technologických oborů, sociálně odpovědných firem, biotechnologií, zdravotnictví, rozvojových trhů, nebo třeba do zlata. Vše snadno, levně a efektivně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new