Úterý 19. březen 2024 08:56
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - S finančními trhy znovu hýbe geopolitika

27.04.2022 09:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,51

USD/CZK

23,08

EUR/USD

 

1,062

USD/PLN

4,420

Ropa Brent

USD/barel

106,02

Zlato

USD/unce

1898

Aktualizováno

9:17

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z pohledu dat patří dnešek k těm klidným, napětí na finančním trhu ale přesto nechybí. Dle agenturních zpráv Rusko přeruší dodávky zemního plynu do Polska i do Bulharska poté, co země odmítly platit v rublech. To vyslalo euro k nejslabší úrovni od konce roku 2016, kdy se měnový pár EUR/USD dotknul dna u 1,0520. Aktuálně se obchoduje za 1,0630. Cena zemního plynu na jeden měsíc dopředu (TTF 1-M ahead) poskočila v Evropě o zhruba 15 %. S oslabením eura se svezla i koruna, která je aktuálně na 24,52 EUR/CZK oproti 24,40 ze začátku týdne. Stejný vývoj můžeme pozorovat také u polského zlotého a maďarského forintu. Pokud by byly dodávky plynu do Polska skutečně přerušeny, nejednalo by se z krátkodobého pohledu o důvod k panice, jelikož Polsko má naplněné zásobníky plynu ze 75 %, přičemž průměr za posledních pět let činí 39,4 %. Polsko je tak spolu s Velkou Británií v tomto směru v čele. Pro srovnání: v Česku jsou zásobníky naplněné z 38,2 % oproti pětiletému průměru u 35,3 %. V krajním scénáři embarga na ruský plyn by podle našich propočtů na českém trhu nabídka energií spadla až o 20 % a patrně by došlo na regulaci její spotřeby. Dopad do HDP by mohl přesahovat 5 %. Je ovšem třeba zdůraznit vysokou nejistotu modelových odhadů, která pramení jednak z předpokladů o možnosti nahrazení výpadků ruských dodávek z jiných zdrojů a jednak ohledně substituce plynu ve výrobě.

Dnes ráno zveřejněný výsledek průzkumu mezi německými spotřebiteli od GfK přinesl větší než předpokládaný pokles na -26,5 bodů z -15,7 (medián očekávání činil -16). Naopak nedávno zveřejněný IFO index naopak dopadl lépe než se čekalo. Důvěra mezi podniky se tak od březnového zhoršení již dále nepropadla, ale stabilizovala na nižší úrovni. Stejný obrázek vykázal i český konjunkturální průzkum, podle kterého se rozevírají nůžky mezi důvěrou spotřebitelů a podniků. 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sada včerejších dat z americké ekonomiky skončila převážně v souladu s očekáváními. V kontrastu s vývojem v Evropě již nedošlo k dalšímu zhoršení nálady mezi spotřebiteli (alespoň podle dat od Conference Board). Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se v březnu navýšily jak se čekalo o zhruba 1 %. To naznačuje, že apetit pro kapitálové investice zůstal v americké ekonomice na konci prvního kvartálu solidní.

Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub včera v rozhovoru pro Bloomberg vyjádřil potřebu dalšího zvyšování úrokových sazeb. Podle něj by měla být 2T repo sazba na dalším zasedání, které se koná už příští týden ve čtvrtek, navýšena o 50bb. S navýšením o 50bb počítá i naše prognóza. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: SRN GfK index
ČT: SRN inflace, EUR konjunkturální průzkum, USA HDP Q1 22, týdenní data z trhu práce
PÁ: ČR HDP Q1 22, SRN HDP Q1 22, EUR HDP Q1 22 a inflace                                                                                                                                                                    

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Rušné ráno v Evropě: inflace a HDP
    V Evropě je dnes ráno z pohledu ekonomických dat rušné ráno, kdy řada zemí reportuje předběžné výsledky HDP a některé i dubnovou inflaci. Průběžné výsledky vypadají dobře a snižují riziko recese v eurozóně. První na řadě byla Francie, jejíž ekonomika podle tamního statistického úřadu v 1Q23 mezikvartálně vzrostla v souladu s očekáváními o 0,2 %, poté, co stagnaci v 4Q22. Za růstem stál zahraniční obchod, domácí poptávka setrvala utlumená.
  • Ranní okénko - Rychlý ústup americké inflace může zpomalit
    Dnes přichází brzký ekonomický vrchol tohoto týdne v podobě výsledku americké inflace za měsíc leden. Pokud nepřijde výraznější překvapení směrem dolů, patrně dnes zveřejněná čísla utvrdí trh v tom, že Fed zvýší sazby ještě o 2x25bb, a to ještě spíše s prostorem pro přísnější měnovou politiku nežli volnější.
  • Ranní okénko - S americkou březnovou inflací to není tak špatné, jak se na první pohled zdá
    Bilance českého běžného účtu se dle konsensu odhadů v březnu dostala mírně do deficitu poblíž 3,5 mld. Kč. Ovšem horší, než očekáváný výsledek obchodní bilance je rizikem ještě o něco zápornějšího salda. Viditelná reakce na devizovém trhu je nepravděpodobná. Koruna nechává zveřejnění běžného účtu tradičně bez povšimnutí. Americká inflace se dle včera zveřejněných dat vyšplhala během března na 8,5 % – nejvíce za posledních 40 let. Pod rekordně vysokým číslem se ale v detailu statistiky skrývají pozitiva. Po včerejších spotřebitelských cenách jsou dnes na řadě ceny amerických výrobců.
  • Ranní okénko - Sazby ČNB ještě porostou
    ČNB včera navýšila hlavní úrokovou sazbu o 100bps na 3,75 %. Jelikož ECB drží sazby nadále na nule, vzrostl úrokový diferenciál oproti eurozóně stejným, tudíž nad výrazným, tempem. To svědčí koruně. Včera odpoledne oproti společné evropské měně posílila z 25,22 na 25,07. Tím se na dosah přiblížila naší prognóze, která ke konci roku počítá s EUR/CZK u 25,00. Včerejší rozhodnutí bankovní rady ČNB vyneslo hlavní úrokovou sazbu nad její neutrální úroveň, nicméně v aktuálně velmi inflačním prostředí se i tak reálné sazby nadále nachází v záporu. Podrobněji k výhledu sazeb ČNB v posledním odstavci.
  • Ranní okénko - Sektor služeb v USA se svižně rozjíždí
    Dnešní den zahájíme informací o vývoji české průměrné mzdy za první kvartál letošního roku. Ta v něm byla podle nás opět hnána vzhůru netržním sektorem, když si letos opět přilepšili pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách či školství. Na zopakování překvapivě dobrého výsledku ze závěru loňského roku, kdy mzdy poskočily reálně o 3,8 %, to ovšem podle nás stačit nebude. Přesto čekáme poměrně solidní růst o 2,3 %, přičemž trh je o něco skeptičtější, když věří pouze v 1,7 %.
  • Ranní okénko - Sentiment v Americe se svižně zlepšuje
    Dnes nás čeká zpráva o vývoji dynamiky českých cen průmyslových výrobců. Stejně jako trh i my čekáme za leden meziměsíční růst o 0,7 %, přičemž vzhůru budou ceny tlačit pandemické potíže v rámci dodavatelských řetězců, zatímco v opačném směru budou působit obavy z nadále křehké poptávky. V meziročním srovnání by to podle nás mělo ovšem představovat pokles cen o 0,5 %.
  • Ranní okénko - Sentiment v ekonomice zůstal patrně bez větších změn
    V následujících dnech dorazí únorové „měkké“ indikátory z eurozóny i USA, které poskytnou čerstvé informace o dopadu aktuálních protipandemických opatřeních na ekonomickou aktivitu. Současně budou zveřejněna poslední chybějící data z prosince, díky nimž bude možné uzavřít a zhodnotit ekonomické ztráty za minulý rok. FED i ECB zveřejnění zápis z posledního měnového zasedání. Po nesouhlasu Sněmovny se hejtmani dohodli s vládou na vyhlášení nouzového stavu na dalších 14 dní počínaje dneškem.
  • Ranní okénko - Sentiment v eurozóně zřejmě stabilní navzdory další vlně pandemie
    Z tuzemské ekonomiky dnes dorazí údaje o devizových rezervách ke konci prosince. Ty se v posledních několika měsících pohybují v úzkém koridoru okolo 160 mld. Kč. Zajímavější tak bude spíše mimořádné jednání české vlády o případných úpravách či prodloužení krizových vládních opatření.
  • Ranní okénko - Série PMI dnes ukáže postupné zpomalování napříč světem
    Dnešek za několik málo minut odstartuje konjukturální průzkum z dílny ČSÚ. Čekat lze pokračující rozkol mezi sentimentem domácností a firem, kdy spotřebitelé jsou výrazně negativněji naladění v důsledku vysokých přírůstků cen. Na česká data naváže série zahraničních PMI z výroby a služeb. Předběžná data dorazí mj. z Německa, eurozóny a USA. V Evropě budou indexy s největší pravděpodobností pokračovat v poklesu a naznačí tak i pomalejší růst HDP v Q2. Pokles by ale index poprvé od začátku roku měl vykázat i v USA.
  • Ranní okénko - Série údajů o HDP by měla potvrdit oživení
    Dnes budeme vyhlížet zveřejnění odhadu tuzemského HDP za třetí kvartál. Ve druhém čtvrtletí jsme byli svědky bezprecedentního propadu ekonomiky, když oproti prvnímu kvartálu došlo k poklesu reálného HDP o 8,7 %. Poslední měsíční data ovšem ukazují, že během třetího čtvrtletí došlo k překvapivě svižnému oživení – s uvolněním restriktivních opatření rostla poptávka v odvětví obchodu i služeb a křivka klíčových odvětví ekonomiky následovala tvar písmene „V“. Nicméně v srpnu se dostavilo mírné zadrhnutí ekonomického oživení, což bylo viditelné zejména na vývoji průmyslové výroby nebo exportu. V září se navíc začala zhoršovat epidemiologická situace, která posléze silně udeřila v říjnu. Náš alternativní scénář druhé vlny pandemie jsme tak převzali jako náš základní. Za třetí kvartál počítáme s mezičtvrtletním růstem ekonomiky o 4,9 %, což v meziročním vyjádření znamená pokles o 7,0 %.
  • Ranní okénko - Silná americká data potvrzují probíhající oživení
    Závěrem týdne nás čekají ještě dva zajímavé ekonomické ukazatele. V eurozóně bude zveřejněn zahraniční obchod za únor a konečný výsledek spotřebitelské inflace za březen. V USA bude sledovaný zejména dubnový index spotřebitelské důvěry od Michiganské univerzity.
  • Ranní okénko - Situace kolem SVB představuje spíše riziko likvidity než riziko systematické
    Ekonomický kalendář dnes plní vývoj cen výrobců. Údaj za únor dorazí nejprve z Česka, později z USA, kde navíc vyjde únorová statistika maloobchodních tržeb. Mezitím bude zveřejněn výkon průmyslu eurozóny. Medián odhadu počítá s tím, že průmysl v lednu meziměsíčně vzrostl o 0,3 %, nicméně jak ukázala nedávná historie, statistikou mohou nakonec zahýbat odchylky – hlavním podezřelým je obvykle Irsko.
  • Ranní okénko - Skokový růst ceny ropy nahrál energetickému sektoru
    Dnes ekonomický kalendář plní spíše méně významná data, v čele s únorovými cenami výrobců v eurozóně a továrními objednávkami v USA. Mimo to ze Spojených států dorazí ještě průzkum mezi zaměstnavateli ohledně volných pracovních míst (JOLTS), hlavní čísla z trhu práce ale přijdou až v pátek. Včera trhy rozhýbal především zveřejněný index ISM pro průmysl, který skončil pod mediánem analytiků. Navzdory negativnímu vyznění přijal trh zprávu relativně pozitivně, protože zapadá do představ o dřívějším snižování sazeb a dále kvůli tomu, že podindex cen sledující ceny vstupů znovu zamířil pod hodnotu 50 bodů, která značí pokles cen.
  • Ranní okénko - Slabý start české ekonomiky do druhého čtvrtletí
    Hned od rána budou z Česka proudit další ekonomická data. Za několik málo minut dorazí čísla z maloobchodu, které ukážou nakolik vysoká inflace brzdí domácí poptávku. Ve stejný čas bude zveřejněna i dynamika mezd v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy nominální růst nepokryje inflaci a mzdy tak budou reálně klesat. O hodinu později přijde statistika devizových rezerv za květen, která by prozradila, pokud by ČNB v dubnu byla aktivní na devizovém trhu.
  • Ranní okénko - Směr německých vývozů nadále ovlivňuje pandemie
    Před několika minutami byl zveřejněn říjnový údaj o bilanci německého zahraničního obchodu. Stejně jako v září je i z dnešního výsledku patrné, jak koronavirová pandemie ovlivňuje z geografického pohledu směr exportů a importů. Například v září zaznamenaly exporty do Číny meziroční růst o 10,6 %, v říjnu pak o 0,3 %. Na druhou stranu byly exporty do USA, které sužuje pandemie, v září meziročně o 5,8 % nižší. Tento trend pokračoval i v říjnu, kdy vývozy meziročně klesly o 10,5 %.
  • Ranní okénko - Smíšená čísla z amerického trhu práce obchodování příliš nerozhýbala
    Po prodlouženém víkendu pokračuje ekonomický kalendář spíše v odpočinkovém tempu, kdy dnešní pomyslný vrchol představují data z eurozóny ohledně únorových maloobchodních tržeb. O něco dříve vyjde v tuzemské ekonomice ještě statistika devizových rezerv (ke konci března), vzhledem k neaktivitě ČNB ale bude sledována jen velmi okrajově. Včera již část světových trhů měla možnost zpracovat páteční data z amerického trhu práce. Statistika ale nezvykle přesně zapadla do odhadu analytiků a vzhledem k absenci překvapení nepřišel ani výraznější impuls pro zvýšenou volatilitu. Tomu tak odpovídá i včerejší výsledek obchodování na akciových trzích, kdy index S&P 500 uzavřel takřka beze změny vůči čtvrteční uzavírací ceně. Většina evropských trhů zůstala uzavřená, futures naznačují pro dnešek spíše mírně pozitivní start.
  • Ranní okénko - Smíšené zprávy z německé ekonomiky
    Poslední srpnový pátek je z pohledu ekonomických dat relativně střídmý a trhy by měly týden zakončit již v polovíkendovém módu. Rozruch mohou přinést data z USA ohledně osobních příjmů a výdajů, případně odpoledne projev Jeroma Powella v Jackson Hole. Již před pár minutami dorazil z Německa průzkum spotřebitelské důvěry, který ukázal horší výsledek, než očekával trh a nálada poklesla na nejnižší hodnotu v historii měření. Včerejší německé Ifo indexy dopadly ale lépe, než se očekávalo, a to jak v oblasti hodnocení aktuální situace, tak v budoucích očekáváních.
  • Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb?
    Tento týden bude patřit číslům z tuzemského trhu, kdy dorazí statistika průmyslu, zahraničního obchodu, maloobchodu nebo také vývoj nezaměstnanosti. Zdaleka nejdůležitější ale bude čtvrteční zasedání České národní banky. V odhadech analytiků zhruba v poměru 2:1 převažují tipy na snížení sazeb o 25bb, kdy menší část analytiků ale předpokládá hned dvojnásobné snížení o 50bb. To ostatně v komentářích během minulého týdne nevyloučil například viceguvernér ČNB Jan Frait nebo člen bankovní rady Tomáš Holub a možnost rychlejšího tempa snižování i s přihlédnutím k patrně nižší lednové hodnotě inflace je reálná. My ovšem v rámci naší prognózy i nadále počítáme spíše se snížením o 25bb a zrychlením tempa až na březnovém zasedání, kdy bankovní rada bude mít k dispozici finální údaj o lednové inflaci.
  • Ranní okénko - Solidní tempo spotřebitelských výdajů v USA popohání HDP, ale i inflaci
    Ekonomický kalendář v závěru týdne přináší data o výdajích a příjmech amerických domácností a vývoji peněžní zásoby v eurozóně. Zpřesněný odhad amerického HDP v Q1´22 byl nakonec revidován o desetinku dolů, z -1,4 % na -1,5 % - očekávání, že silný maloobchod nakonec vytáhl výsledek HDP mírně k lepšímu, se nenaplnila. Koruna se od středečního odpoledne pohybuje v rozpětí 24,60-24,70 EUR/CZK a na poklidné obchodování ukazuje i kurz ostatních měn regionu, zlotého a forintu.
  • Ranní okénko - Spotřeba domácností bude dále sílit
    Dnes ráno německý statistický úřad zveřejnil statistiku zahraničního obchodu za duben. Dále dorazí jen květnová inflace v Maďarsku, která stejně jako v tuzemsku patrně dále mírně navýšila meziroční tempo.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank