Úterý 19. březen 2024 07:42
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní okénko - S americkou březnovou inflací to není tak špatné, jak se na první pohled zdá

13.04.2022 09:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,44

USD/CZK

22,60

EUR/USD

 

1,082

USD/PLN

4,285

Ropa Brent

USD/barel

104,43

Zlato

USD/unce

1966

Aktualizováno

9:11

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilance českého běžného účtu se dle konsensu odhadů v březnu dostala mírně do deficitu poblíž 3,5 mld. Kč. Ovšem horší, než očekáváný výsledek obchodní bilance je rizikem ještě o něco zápornějšího salda. Viditelná reakce na devizovém trhu je nepravděpodobná. Koruna nechává zveřejnění běžného účtu tradičně bez povšimnutí. Americká inflace se dle včera zveřejněných dat vyšplhala během března na 8,5 % – nejvíce za posledních 40 let. Pod rekordně vysokým číslem se ale v detailu statistiky skrývají pozitiva. Po včerejších spotřebitelských cenách jsou dnes na řadě ceny amerických výrobců.

Březnové údaje o vývoji cen amerických výrobců budou reflektovat dopady války na Ukrajině. Citelnější přírůstek si připíšou ceny energetických komodit, které dominovaly již únorové statistice. Dále se mohlo dostavit navýšení cen v logistice kvůli lockdownu v některých čínských regionech. V souhrnu trh počítá s nárůstem výrobních cen o 1,1 % meziměsíčně a 10,6 % meziročně (v únoru 10 %). Vysoká dynamika cen pro spotřebitele i výrobce a jestřábí vystoupení členů FOMC indikují dvojnásobný hike na příštím zasedání Fedu. Očekávání přísné politiky Fedu podporují dolar, který včera odpoledne oproti euru znovu posílil a aktuálně je na 1,0830 EUR/USD. Ještě začátkem tohoto týdne se kurz pohyboval poblíž 1,0900.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vývoj americké inflace jde jistě ve směru svižnějšího utahování měnových podmínek, nicméně březnový výsledek nedopadl tak špatně, jak vysoké celkové číslo (8,5 %) na první pohled evokuje. Ceny ojetých aut, které v posledních měsících inflaci tlačily vzhůru, se snížily o 3,8 %. Tempo růstu cen nájmů zpomalilo a ceny zboží dlouhodobé spotřeby se mírně snížily, poprvé od prosince 2020. Jádrová inflace se zvýšila o 0,3 % meziměsíčně, méně než se čekalo (0,5 %). Oproti tomu prudce vzrostly ceny u čerpacích stanic, které vytlačily vzhůru celkovou inflaci (včetně energií a potravin). Dále se zvýšily ceny v sektoru služeb, což může souviset s postpandemickým přesunem spotřeby ze sektoru zboží do služeb. Zpomalování tempa americké inflace se blíží, s přetrvávajícími externími inflačními tlaky bude ale pravděpodobně pouze pozvolné.

Do dalších měsíců jsou proinflačním rizikem zejména ceny potravin (to platí nejen pro USA). Ceny agrárních komodit byly na světových trzích zvýšené již před vypuknutím války na Ukrajině. Ceny potravin podle informací organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) během března prudce vzrostly – o 34 % oproti stejnému období loňského roku. V důsledky války na Ukrajině jsou nejvíce ohroženy země Blízkého východu a severní Afriky, které jsou závislé na dovozech z Ruska a Ukrajiny.

Koruna se od začátku týdne drží v pásmu 24,42 až 24,47 EUR/CZK. S blížícími se Velikonocemi bude na trhu ubývat aktivita, což snižuje šance nějakého výraznějšího vybočení kurzu koruny v nejbližších dnech.   

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

10:00

ČR

Bežný účet platební bilance (březen, v mld. Kč)

-

-3,5

7,7

 

 

 

 

14:30

USA

Ceny výrobců (březen, r/r %)

-

10,6

10,0

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: ČR Běžný účet platební bilance, USA ceny výrobců
ČT: EUR zasedání ECB, USA maloobchod, UMich index
PÁ: USA průmyslová výroba, Empire Manufacturing index                                                                                                                                                                                

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Ropa se dnes může ocitnout pod tlakem
    Závěr tohoto týdne bude patřit zejména datům z amerického trhu práce. Největší část dorazí v pátek, ale předzvěst dnes bude představovat report od ADP. Z eurozóny pak dorazí vývoj cen výrobců, kde se čeká další meziroční zrychlení. Včera nepřekvapila nezaměstnanost v eurozóně, která setrvala na 6,8 %. V Česku naopak zaskočil PMI ze zpracovatelského sektoru, který klesal rychleji než se čekalo a ukazuje na relativně svižné ochlazování poptávky. Doposavad přitom výrobce trápily spíše problémy na nabídkové straně. Státní rozpočet se propadl do již takřka 200miliardového manka a letošní novelizace se zdá nevyhnutelná.
  • Ranní okénko - Ruská centrální banka reaguje na další pád rublu
    Dnes bude zveřejněn jediný údaj tohoto týdne, který se týká České republiky, a to ceny průmyslových výrobců. Meziměsíčně očekáváme obdobný pokles jako při předchozím srovnání (-0,3 %), zatímco trh se kloní k mírně nižšímu poklesu (-0,1 %). Růst v meziročním srovnání by podle nás měl znovu zpomalit, tentokrát z 1,9 % na 1,3 % oproti trhu, který předpovídá pokles na 1,5 %. Cenové tlaky na straně nabídky by tak měly dále ustupovat i vzhledem ke zlepšení v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Zároveň firmy rozpouštějí své zásoby, které z důvodu poklesu cen nemá opodstatnění dále držet. Rovněž klesají nebo nerostou tak rychle některé komodity, takže výrobci nepropisují v takové míře zvýšené náklady opětovně do cen svých výstupů.
  • Ranní okénko - Ruská centrální banka reaguje zvýšením úrokové sazby na 20 %
    Na finančních trzích bude i nadále hlavním hybatelem vývoj války na Ukrajině. V závěru minulého týdne sice došlo k částečné korekci předchozích výkyvů, kdy aktéři na finančním trhu patrně čekali silnější sankce ze strany EU a USA, nicméně během víkendu přeci jen došlo ke shodě o těch nejtvrdších ekonomických sankcích: odříznutí vybraných ruských bank od systému SWIFT, který umožnuje přeshraniční bankovní transfery, a zamrazení transakcí ruské centrální banky. Obě opatření Rusko, jedenáctou největší ekonomiku světa, značně izolují od globálního finančního systému.
  • Ranní okénko - Rusko-Ukrajinská krize je proinflačním rizikem
    Den zahájí zveřejnění lednového vývoje českých průmyslových cen. Náš odhad pracuje se zdražením o 0,6 % oproti prosinci, nicméně přicházející výsledky z regionu (například Polska), či nečekaný skok cen v Německu (přesahující 2 %), naznačují větší nárůst cen průmyslových výrobců i v české ekonomice.
  • Ranní okénko - Růst/nerůst české ekonomiky
    Dnes dopoledne vyjde tuzemský index nákupních manažerů (PMI), kde očekáváme, že dojde k dalšímu meziměsíčnímu poklesu, jak naznačují předběžné výsledky v této statistice v Německu i v celé eurozóně. Tato zpráva nepotěší zpracovatelský průmysl, na druhou stranu z pohledu spotřebitelů se jedná o pozitivní signál, že inflace by měla i dále zpomalovat. Odpoledne ministerstvo financí zveřejní plnění státního rozpočtu ke konci července. Červnový výsledek dopadl lépe, než se čekalo a to zvláště kvůli přílivu peněz z Evropské unie. Uvidíme, jak se vyvíjelo hospodaření státu během posledního měsíce. Zaznamenáníhodnou zprávou z pohledu veřejných financí zajisté je, že včera prezident republiky Petr Pavel podepsal novelu zákona o zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň s účinností od dnešního dne. To by mělo státnímu rozpočtu přinést každý měsíc zhruba 800 mil. Kč.
  • Ranní okénko - Růst zaměstnanosti v USA a klesající objednávky v německém průmyslu
    Prvním dnešním údajem jsou německé průmyslové objednávky, které tamní statistický úřad zveřejnil před necelou hodinou. Jak se předpokládalo, dostavil se v srpnu meziměsíční pokles, který ovšem poměrně citelně předčil očekávání. Další na řadě jsou maloobchodní tržby v eurozóně, od kterých se čeká mírné meziměsíční zlepšení. Ekonomický kalendář uzavře report ADP z amerického trhu práce, který podá informaci o růstu zaměstnanosti v soukromém sektoru za září. Trh počítá oproti srpnu s vyšším počtem nově vytvořených pracovních míst, což by nastolilo pozitivní očekávání pro celkovou statistiku z trhu práce, jež vyjde tento pátek. Pozitivní zpráva z trhu práce dorazila včera i z tuzemska, kdy podíl nezaměstnaných dosáhl již na 3,5 %. Českou měnu nechalo včerejší dění na finančních trzích relativně v klidu, když pouze oscilovala poblíž úrovně EUR/CZK 25,30.
  • Ranní okénko - Růst zaměstnanosti v USA patrně zvolnil, na očekávaném 75bb hiku to ale nic nemění
    ČNB dnes zveřejní červnovou statistiku devizových rezerv, ze které bude patrné, jak moc centrální banka intervenovala ve prospěch koruny. Pohled na oproti regionu stabilní kurz u 24,70 EUR/CZK během posledních několika týdnů naznačuje, že intervence pokračovaly i během června a také v prvních dnech po příchodu nové bankovní rady. V USA se investoři budou soustředit na měsíční report z trhu práce z června. Z vyjádření zástupců Fedu vyplývá, že boj proti ukotvenosti inflačních očekávání na zvýšené úrovni je prioritou, která převyšuje negativní dopady do ekonomiky. O něco horší, než očekáváný výsledek tak nic nezmění na plánu Fedu zvýšit úrokové sazby o 75bb na červencovém zasedání. Tuzemský průmysl v květnu pozitivně překvapil.
  • Ranní okénko - Růst zaměstnanosti v USA zvolňuje
    V závěru týdne plní ekonomický kalendář maloobchodní tržby v eurozóně, německý zahraniční obchod a z pohledu důležitosti pro finanční trhy především měsíční zpráva z amerického trhu práce. OPEC+ se rozhodl, že přes léto navýší produkci ropy ve výši 0,4 % globální poptávky. Rozhodnutí následuje po nedávném uvalení částečného embarga na ruskou ropu. Cena ropy zatím nijak výrazněji nereagovala.
  • Ranní okénko - Rušné ráno v Evropě: inflace a HDP
    V Evropě je dnes ráno z pohledu ekonomických dat rušné ráno, kdy řada zemí reportuje předběžné výsledky HDP a některé i dubnovou inflaci. Průběžné výsledky vypadají dobře a snižují riziko recese v eurozóně. První na řadě byla Francie, jejíž ekonomika podle tamního statistického úřadu v 1Q23 mezikvartálně vzrostla v souladu s očekáváními o 0,2 %, poté, co stagnaci v 4Q22. Za růstem stál zahraniční obchod, domácí poptávka setrvala utlumená.
  • Ranní okénko - Rychlý ústup americké inflace může zpomalit
    Dnes přichází brzký ekonomický vrchol tohoto týdne v podobě výsledku americké inflace za měsíc leden. Pokud nepřijde výraznější překvapení směrem dolů, patrně dnes zveřejněná čísla utvrdí trh v tom, že Fed zvýší sazby ještě o 2x25bb, a to ještě spíše s prostorem pro přísnější měnovou politiku nežli volnější.
  • Ranní okénko - Sazby ČNB ještě porostou
    ČNB včera navýšila hlavní úrokovou sazbu o 100bps na 3,75 %. Jelikož ECB drží sazby nadále na nule, vzrostl úrokový diferenciál oproti eurozóně stejným, tudíž nad výrazným, tempem. To svědčí koruně. Včera odpoledne oproti společné evropské měně posílila z 25,22 na 25,07. Tím se na dosah přiblížila naší prognóze, která ke konci roku počítá s EUR/CZK u 25,00. Včerejší rozhodnutí bankovní rady ČNB vyneslo hlavní úrokovou sazbu nad její neutrální úroveň, nicméně v aktuálně velmi inflačním prostředí se i tak reálné sazby nadále nachází v záporu. Podrobněji k výhledu sazeb ČNB v posledním odstavci.
  • Ranní okénko - Sektor služeb v USA se svižně rozjíždí
    Dnešní den zahájíme informací o vývoji české průměrné mzdy za první kvartál letošního roku. Ta v něm byla podle nás opět hnána vzhůru netržním sektorem, když si letos opět přilepšili pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách či školství. Na zopakování překvapivě dobrého výsledku ze závěru loňského roku, kdy mzdy poskočily reálně o 3,8 %, to ovšem podle nás stačit nebude. Přesto čekáme poměrně solidní růst o 2,3 %, přičemž trh je o něco skeptičtější, když věří pouze v 1,7 %.
  • Ranní okénko - Sentiment v Americe se svižně zlepšuje
    Dnes nás čeká zpráva o vývoji dynamiky českých cen průmyslových výrobců. Stejně jako trh i my čekáme za leden meziměsíční růst o 0,7 %, přičemž vzhůru budou ceny tlačit pandemické potíže v rámci dodavatelských řetězců, zatímco v opačném směru budou působit obavy z nadále křehké poptávky. V meziročním srovnání by to podle nás mělo ovšem představovat pokles cen o 0,5 %.
  • Ranní okénko - Sentiment v ekonomice zůstal patrně bez větších změn
    V následujících dnech dorazí únorové „měkké“ indikátory z eurozóny i USA, které poskytnou čerstvé informace o dopadu aktuálních protipandemických opatřeních na ekonomickou aktivitu. Současně budou zveřejněna poslední chybějící data z prosince, díky nimž bude možné uzavřít a zhodnotit ekonomické ztráty za minulý rok. FED i ECB zveřejnění zápis z posledního měnového zasedání. Po nesouhlasu Sněmovny se hejtmani dohodli s vládou na vyhlášení nouzového stavu na dalších 14 dní počínaje dneškem.
  • Ranní okénko - Sentiment v eurozóně zřejmě stabilní navzdory další vlně pandemie
    Z tuzemské ekonomiky dnes dorazí údaje o devizových rezervách ke konci prosince. Ty se v posledních několika měsících pohybují v úzkém koridoru okolo 160 mld. Kč. Zajímavější tak bude spíše mimořádné jednání české vlády o případných úpravách či prodloužení krizových vládních opatření.
  • Ranní okénko - Série PMI dnes ukáže postupné zpomalování napříč světem
    Dnešek za několik málo minut odstartuje konjukturální průzkum z dílny ČSÚ. Čekat lze pokračující rozkol mezi sentimentem domácností a firem, kdy spotřebitelé jsou výrazně negativněji naladění v důsledku vysokých přírůstků cen. Na česká data naváže série zahraničních PMI z výroby a služeb. Předběžná data dorazí mj. z Německa, eurozóny a USA. V Evropě budou indexy s největší pravděpodobností pokračovat v poklesu a naznačí tak i pomalejší růst HDP v Q2. Pokles by ale index poprvé od začátku roku měl vykázat i v USA.
  • Ranní okénko - Série údajů o HDP by měla potvrdit oživení
    Dnes budeme vyhlížet zveřejnění odhadu tuzemského HDP za třetí kvartál. Ve druhém čtvrtletí jsme byli svědky bezprecedentního propadu ekonomiky, když oproti prvnímu kvartálu došlo k poklesu reálného HDP o 8,7 %. Poslední měsíční data ovšem ukazují, že během třetího čtvrtletí došlo k překvapivě svižnému oživení – s uvolněním restriktivních opatření rostla poptávka v odvětví obchodu i služeb a křivka klíčových odvětví ekonomiky následovala tvar písmene „V“. Nicméně v srpnu se dostavilo mírné zadrhnutí ekonomického oživení, což bylo viditelné zejména na vývoji průmyslové výroby nebo exportu. V září se navíc začala zhoršovat epidemiologická situace, která posléze silně udeřila v říjnu. Náš alternativní scénář druhé vlny pandemie jsme tak převzali jako náš základní. Za třetí kvartál počítáme s mezičtvrtletním růstem ekonomiky o 4,9 %, což v meziročním vyjádření znamená pokles o 7,0 %.
  • Ranní okénko - S finančními trhy znovu hýbe geopolitika
    Z pohledu dat patří dnešek k těm klidným, napětí na finančním trhu ale přesto nechybí. Dle agenturních zpráv Rusko přeruší dodávky zemního plynu do Polska i do Bulharska poté, co země odmítly platit v rublech. To vyslalo euro k nejslabší úrovni od konce roku 2016, kdy se měnový pár EUR/USD dotknul dna u 1,0520. Aktuálně se obchoduje za 1,0630.
  • Ranní okénko - Silná americká data potvrzují probíhající oživení
    Závěrem týdne nás čekají ještě dva zajímavé ekonomické ukazatele. V eurozóně bude zveřejněn zahraniční obchod za únor a konečný výsledek spotřebitelské inflace za březen. V USA bude sledovaný zejména dubnový index spotřebitelské důvěry od Michiganské univerzity.
  • Ranní okénko - Situace kolem SVB představuje spíše riziko likvidity než riziko systematické
    Ekonomický kalendář dnes plní vývoj cen výrobců. Údaj za únor dorazí nejprve z Česka, později z USA, kde navíc vyjde únorová statistika maloobchodních tržeb. Mezitím bude zveřejněn výkon průmyslu eurozóny. Medián odhadu počítá s tím, že průmysl v lednu meziměsíčně vzrostl o 0,3 %, nicméně jak ukázala nedávná historie, statistikou mohou nakonec zahýbat odchylky – hlavním podezřelým je obvykle Irsko.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024