Úterý 19. březen 2024 06:06
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - ECB nepřekvapila, zvyšovat sazby začne pravděpodobně v Q3

19.04.2022 08:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,42

USD/CZK

22,64

EUR/USD

 

1,078

USD/PLN

4,281

Ropa Brent

USD/barel

113,03

Zlato

USD/unce

1974

Aktualizováno

8:42

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po prodlouženém víkendu bude dnes ekonomický kalendář pokračovat v odpočinkovém tempu. Z Česka a jeho okolí zásadnější data nedorazí. Z USA pak jen informace ohledně nově stavěných domů. Minulý čtvrtek zasedala ECB, žádné překvapení podle očekávání nepřišlo a program APP by měl skončit ve třetím čtvrtletí. Americká data z konce týdne pak potěšila především na straně průmyslu meziměsíčním růstem napříč odvětvími.

Středa bude patřit výrobní inflaci. Růst cen ve výrobě dorazí z Česka nebo Německa. U domácích výrobců očekáváme růst o 23,9 %, medián trhu je o něco optimističtější (+23,3 %). Tak i tak by to znamenalo, že v březnu dynamika proti únorovým 21,3 % opět zrychlila.  Ve zdražení se projeví válka na Ukrajině, která vyústila v prudký nárůst cen komodit, především ropy a zemního plynu. Navíc se znovu zasekly dodavatelské řetězce. Tlumící efekt měl naopak návrat koruny k silnější úrovni.

Kromě cen výrobců se ve středu dočkáme i dat ohledně evropského průmyslu. Meziměsíčně měl v únoru mírně růst po lednové stagnaci. Větší výzvou bude udržet růst i ve válkou více ovlivněném březnu.

Ve čtvrtek pak z eurozóny dorazí první dubnové měření spotřebitelské důvěry a finální údaj ohledně březnové inflace. Větší změna z naměřených 7,5 % se nečeká, důležitější tak budou detaily, které konkrétněji ukážou příčiny výrazně vyššího než očekávaného růstu a hlavní hybatele za tlakem v cenách energií. Od spotřebitelské důvěry očekáváme další pokles na hodnotu -20. Byla by tak těsně nad covidovým dnem.

V pátek uzavřou týden dubnové indexy nákupních manažerů (PMI). Dorazí z Německa, eurozóny ale i USA. V Evropě trh počítá s dalším náznakem zpomalení v důsledku války na Ukrajině. To by znamenalo hrozbu pro růst ekonomiky eurozóny v druhém kvartálu. V USA naopak budou PMI indikátory i nadále implikovat silný růst.

V úplném závěru týdne, v neděli, rozhodnou o další budoucnosti Francie prezidentské volby. Očekává se vítězství současného prezidenta Macrona. Souboj s Le Pen bude ale v porovnání s rokem 2017 podstatně vyrovnanější. Macron tehdy získal v druhém kolem se stejnou protikandidátkou dvě třetiny hlasů. Před devíti dny v prvním kole získal Macron 28 %, Le Pen 23 %, levicový kandidát Mélenchon pak 22 %. Hlasy jeho voličů budou v neděli rozhodující.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evropská centrální banka ve čtvrtek nijak nezměnila směr a vysokou březnovou inflaci nechala bez povšimnutí. Nadále tak počítá s postupným ukončováním nákupu aktiv v rámci programu APP a s ukončením ve třetím čtvrtletí. Zvyšování sazeb bude následovat až poté. Trh i nadále zaceňuje ukončení politiky záporných sazeb na konec tohoto roku.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

Výstavba nových domů (březen, v tis.)

-

1740,0

1769,0

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: USA výstavba nových domů
ST: ČR a SRN ceny průmyslových výrobců, EUR průmysl, USA prodej existujících domů
ČT: EUR spotřebitelská důvěra a finální inflace, USA týdenní data z trhu práce
PÁ: SRN PMI indexy, EUR PMI indexy, USA PMI indexy                                                                                                         

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - ECB dnes oznámí plán snižování sazeb
    Dnešek patří ECB, která s největší pravděpodobností oznámí konec nákupu aktiv a naznačí další cestu zvyšování sazeb. Trhy budou hledat především jakýkoliv náznak možnosti budoucího dvojnásobného hiku, důležitá ale bude i prognóza a možné komentáře k ohrožení finanční stability hluboce zadlužených států. Včera dorazila z ČR statistika nezaměstnanosti, která ukázala na další mírný pokles k 3,2 %. Německý průmysl po březnovém propadu dokázal v dubnu meziměsíčně mírně posílit, i tak ale výsledek skončil pod očekáváním trhu.
  • Ranní okénko - ECB dnes představí novou prognózu
    Hlavní dnešní událostí bude bez pochyby pravidelné měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky. Ta na něm představí svou aktualizovanou makroekonomickou prognózu, která oproti té předchozí téměř jistě dozná úprav ve výhledu na růst HDP a inflaci směrem vzhůru. Z tohoto zlepšení pak vyplývá, že bude ECB cítit potřebu se ústy své šéfky Lagardeové vyjádřit k možnému snížení objemu nakupovaných aktiv v rámci pandemického programu PEPP. Ten byl v březnu tohoto roku navýšen v reakci na jarní svižný růst výnosů evropských dluhopisů a od té doby pokračuje v této posílené intenzitě. ECB by tak mohla nyní rozhodnout o návratu na původní rychlostní stupeň. Za pravděpodobné lze pak pokládat, že bude Lagardeová na tiskové konferenci čelit i otázkám ohledně délky pokračování programu PEPP jako takového. Podle původních plánů by jeho konec měl přijít na jaře roku 2022 a jelikož k tomuto termínu zbývá ještě dostatek času, nebude se Lagardeová patrně chtít na toto téma vyjadřovat příliš konkrétně. I nadále pochopitelně platí, že zvýšení evropských sazeb se na dnešním zasedání s jistotou nedočkáme.
  • Ranní okénko - ECB dnes zvýší sazby. Bude to již naposled?
    Oči ekonomického světa se dnes přesouvají z Ameriky do Evropy. Podobně jako Fed, tak i ECB by měla na svém dnešním zasedání zvýšit sazby o 25 bb. Cokoli jiného by bylo pro trhy překvapením, a tak bude bedlivě sledována především komunikace ohledně dalšího vývoje měnové politiky. Do této chvíle byly trhy rozpolcené, zda ECB přistoupí ještě k jednomu zvýšení sazeb nebo dneškem utahování měnové politiky skončí. Je pravděpodobné, že prezidentka ECB Christine Lagarde tuto otázku jednoznačně nerozsekne. Komunikace bude nejspíše taková, že ECB počká na nejnovější příchozí data, která bude pečlivě vyhodnocovat před zářijovém zasedání. Zároveň bude zopakováno, že uvolnění měnové politiky v blízkém časovém horizontu není na pořadu dne a ECB bude postupovat tak, aby dostála svého mandátu a dostala inflaci zpět ke svému 2% cíli.
  • Ranní okénko - ECB, HDP a PMI.trh čeká nabitý týden
    Nový týden přinese pohled zpět (HDP, inflace) i pohled dopředu (PMI, Ifo). ECB bude jednat o intenzitě zvýšení úrokových sazeb a pro bankéře z Fedu začíná platit mediální karanténa před zasedáním příští týden. Český ekonomický kalendář nabízí říjnovou aktualizaci konjunkturálního průzkumu.
  • Ranní okénko - ECB chce zvýšit sazby v červenci o 25bb, inflace v ČR znovu zesílila, v USA její tempo zvolňuje
    Údaj o květnové inflaci dnes dorazí z Česka i USA, kde se k tomu ještě přidá průzkum od University of Michigan. Zatímco v Česku inflace ještě sílí, podle nás v květnu dosáhla na 15,7 % z předchozích 14,2 %, v USA její meziroční tempo mírně zvolnilo blíže k 8 %. ECB včera zvolila opatrnější přístup a pro nastávající červencové zasedání vyloučila hike o 50bb, nechala si ale otevřené dveře pro září.
  • Ranní okénko - ECB jako osamocený jestřáb
    Zasedání centrálních bank máme za sebou. ECB se stává posledním jestřábem, kdy hike o 50bb ještě podtrhla prohlášením, že na příštím zasedání v březnu má záměr opět zvýšit sazby o 50bb. Naopak u Bank of England, která také zvýšila sazby o 50bb takovýto jestřábí výhled do budoucna chyběl. Fed se rozhodl pro široce očekávané zvýšení sazeb o 25bb. I když centrální banky ještě posouvají sazby výš a varují před hrozbou odkotvení inflačních očekávání, trh reagoval snížením výnosů vládních dluhopisů, a to včetně německých, za kterými stojí odhodlané prohlášení ECB. Trh je patrně zvyklý na sérii agresivního počínání centrálních bank a jeho zvolnění vyhodnocuje holubičím směrem.
  • Ranní okénko - ECB končí s forward guidance, další hiky jsou na obzoru
    S koncem týdne se v ekonomickém kalendáři dostáváme k výsledkům šetření mezi nákupními manažery PMI pro Německo, eurozónu i USA. Odhady jdou směrem k mírnému meziměsíčnímu poklesu, ale setrvání nad 50 body, tj. v pásmu značícím expanzi. Nicméně podobné průzkumy se v posledních týdnech ukázaly být dost rozkolísané.
  • Ranní okénko / ECB mění kurz, silný trh práce v USA a další zvýšení inflace potvrzují březnový hike
    V tomto týdnu nás čeká trojice dat z tuzemské ekonomiky – maloobchod, průmysl a zahraniční obchod. Jedná se o data za prosinec, což umožní zhodnotit vývoj za uplynulý rok. Současně budou prosincová čísla indicií pro strukturu růstu HDP v Q4´21, kterou ČSÚ zveřejnění během března. Ekonomický kalendář eurozóny je prázdný, z pohledu české ekonomiky ale bude zajímavý výkon německého průmyslu. Hlavní událostí v USA je lednová inflace.
  • Ranní okénko - ECB míří na 2%, koruna v posledních dnech oslabila
    Z českých dat dnes dorazí statistika o nezaměstnanosti za červen. Tuzemský trh si během pandemie vedl nad očekávání dobře a aktuálně se již začínají objevovat známky mírného přehřívání. Míra nezaměstnanosti během zimních měsíců mírně vzrostla a vrcholu dosáhla v únoru na 4,3 %. Od té doby pozvolna klesá. V květnu činila 3,9 % a v červnu podle nás pokračovala na 3,7 %. Současně dochází s otevíráním ekonomiky k tvorbě nových pracovních míst. I přesto ale zejména průmyslové firmy reportují problémy v nacházení nových zaměstnanců, což je indikací, že trh práce trpí nesouladem mezi nabídkou (strukturou uchazečů) a poptávkou.
  • Ranní okénko - ECB naplnila očekávání
    Dnes je druhý den jednání Evropské rady v Bruselu. Z Německa dorazil finální údaj o listopadovém vývoji spotřebitelských cen, který potvrdil, že tamní inflace nadále zůstává v negativním teritoriu (-0,3 % y/y). Odpoledne bude v USA zveřejněn prosincový (předběžný) výsledek indexu spotřebitelské důvěry od University of Michigan.
  • Ranní okénko - ECB podle očekávání zvýšila sazby o 25bb
    Před pár minutami z tuzemské ekonomiky již dorazil poslední zajímavější údaj před zasedáním ČNB v příštím týdnu. Jde o ceny výrobců, které během května v průmyslu klesaly meziměsíčně o 0,8 % (+3,6 % r/r) a o něco nižší než tržní odhad potvrzuje dosavadní očekávání, že centrální banka opět zvolí cestu stability sazeb. Z globální ekonomiky bude dnes zajímavý americký index michiganské univerzity ohledně nálady spotřebitelů. Očekáván je mírný nárůst. Součástí je i vývoj inflačních očekávání, které i v dlouhodobém horizontu 5-10 let patrně setrvají na vyšších úrovních poblíž 3 %.
  • Ranní okénko - ECB pomalu snižuje nákupy aktiv, sazby stabilní i v příštím roce
    ECB včera potvrdila, že stáhne svůj pandemický program nákupu aktiv PEPP v březnu příštího roku. Současně ale od dubna přechodně navýší objem standardního programu APP, který má běžet až do října. Zvýšení sazeb má následovat krátce po skončení APP, a tím je růst sazeb už v příštím roce prakticky vyloučen. Z ekonomických dat dnes dorazí německý Ifo index, který nastíní tempo tamní ekonomiky ke konci roku. Český i globální kalendář nenabízí žádná klíčová makro data.
  • Ranní okénko - ECB poprvé za 10 let zvýší sazby
    ECB tento týden usedne k jednacímu stolu a poprvé od roku 2011 zvýší úrokové sazby, podle komunikace ECB o 25bb. Současně by měl být představen „antifragmentační“ nástroj k potlačení rozdílného vývoje výnosů státních dluhopisů mezi jihem a jádrem eurozóny. Domácí ekonomický kalendář nabízí červnovou statistiku cen výrobců, které podle nás pokračovaly tempem 1,8 % m/m. Jejich tempo se dozvíme také v Německu (medián odhadu 1,5 %). Globálnímu kalendáři dominuje PMI za červenec.
  • Ranní okénko - ECB se nedaří ukotvit inflační očekávání
    Dnešní den přinese zajímavé údaje zejména z eurozóny. Nejprve bude zveřejněn výsledek inflačních očekávání, kdy se domácnosti domnívají, že inflace za 3 roky bude dosahovat výše 2,5 %. Evropskou centrální banku ovšem můžou znervózňovat vyšší inflační očekávání na horizontu 12 měsíců. V září došlo k jejich výraznému zvýšení z 3,5 % na 4 % a v říjnu se očekává jen mírná korekce, a to na 3,8 %. Neukotvená inflační očekávání můžou bránit dosažení inflačního cíle, čehož se obává mimochodem i ČNB. O hodinu později budou publikovány říjnové ceny výrobců, které by dle trhu měly meziměsíčně vzrůst o 0,2 %. V meziročním srovnání po srpnu a září, kdy ceny padaly více než dvouciferným tempem, by se ceny měly snížit o 9,5 %.
  • Ranní okénko - ECB se rozhodla nakonec pro hike
    Závěr týdne nabídne aktuální spotřebitelské nálady ve Spojených státech amerických pomocí indexu University of Michigan včetně inflačních očekávání v krátkodobém (1 rok) i dlouhodobém (5-10 let) horizontu. Trh očekává, že spotřebitelská nálada bude i nadále optimistická a inflační očekávání zůstanou neměnná, tedy za 1 rok se bude inflace pohybovat okolo 3,5 % a za 5 až 10 let na úrovni 3 %. Z USA dorazí ještě údaje o průmyslové výrobě, kde by mělo dojít v meziměsíčním srovnání k nárůstu v srpnu pouze o jednu desetinu, zatímco v červenci stoupla o 1 %.
  • Ranní okénko - ECB se zřejmě vyjádří k růstu výnosů
    Evropský datový kalendář je pro dnešek prázdný, a za pozornost tak bude stát hlavně pravidelné měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky. Budeme zvědavi na podobu její nové makroekonomické prognózy, o něco méně pak na samotné rozhodnutí o nastavení monetární politiky, která pravděpodobně zůstane beze změn. Očekává se ovšem přinejmenším jasný verbální signál prostřednictvím šéfky ECB Lagardeové, kterým zareaguje na probíhající svižný růst výnosů na evropských dluhopisech. Ten je tažen kromě globálního vývoje i rostoucími očekáváními ohledně budoucího vývoje sazeb ECB, která přitom vzhledem k prognóze inflace žádnou změnu směrem k více jestřábímu přístupu nechystá. Rostoucí výnosy dluhopisů se pak ECB příliš nehodí do krámu, když mohou potenciálně ohrožovat finanční stabilitu v některých členských zemích. Lze tak předpokládat, že Lagardeová trhu důrazně vzkáže, že se současnou situací není ztotožněna a je ochotna proti ní případně i zakročit, například zintenzivněním nákupů dluhopisů prostřednictvím ECB.
  • Ranní okénko - ECB snižování sazeb zatím nepřipouští, ekonomika USA nadále roste silným tempem
    Dnes budou ekonomický svět nejvíce zajímat data o amerických příjmech a výdajích. V případě příjmů se predikuje mírné snížení meziměsíčního tempa jejich růstu z 0,4 % v listopadu na 0,3 % v prosinci. Naopak u výdajů se očekává vyšší dynamika, a to z listopadových 0,2 % na prosincových 0,5 %. Pokud by se tato předpověď naplnila nebo dokonce výsledky předčily očekávání trhu, byl by to další důvod pro Fed, aby ponechal sazby na svém březnovém zasedání na aktuálních úrovních. Investoři přitom ještě před nedávnou dobou sázeli na první uvolnění měnové politiky právě v březnu, ale s přicházejícími daty se sázky postupně snižují.
  • Ranní okénko - ECB s vysokou pravděpodobností dnes znova zvýší základní úrokovou sazbu o 25bb
    Po včerejším zasedání americké centrální banky se pozornost trhů přesouvá k ECB. Je více než pravděpodobné, že evropská centrální banka opět zvýší základní úrokovou sazbu o 25bb, a to přestože meziroční míra inflace v eurozóně v květnu zpomalila na 6,1 % ze 7 % v dubnu. To je ale stále velmi daleko od 2% inflačního cíle ECB, která tak bude chtít vyslat jasný signál, že její hlavní prioritou je pokles inflace a návrat k cenové stabilitě. Dále ECB zveřejní svou aktualizovanou prognózu o dalším směřování ekonomiky eurozóny, která pravděpodobně nabídne korekci v případě inflace a zlepšení u ekonomického růstu. To znamená, že se již může blížit konec dalšího zpřísňování monetární politiky ECB.
  • Ranní okénko - ECB zatím neuvažuje o snižování saze
    V závěru týdne dorazí z americké ekonomiky údaj o vývoji spotřebitelské nálady, který bude doplněný i o poslední inflační očekávání. Obě čísla mají možnost posunout očekávání trhu ohledně měnové politiky jedním či druhým směrem, kdy investoři vidí šance na březnové snížení sazeb zhruba 50 na 50. Mediánový odhad počítá s mírným zvýšením optimismu, což dává americké ekonomice naději pro silnější ekonomický růst i v začátku roku 2024. Silnější poptávka ale zároveň může v očích představitelů Fedu působit jako proinflační faktor a vést k větší opatrnosti v rychlosti snižování sazeb. To je téma, které u investorů i nadále rezonuje nejvíce, a pozitivní výsledek spotřebitelské nálady nad odhadem trhu by patrně vedl k negativní reakci na finančním trhu.
  • Ranní okénko - ECB zklidnila dluhopisový trh, průmysl zřejmě poklesl
    Dnes ráno nás čeká údaj o české průmyslové výrobě za leden. Průmyslový sektor si během pandemie vede dobře, když předstihové indikátory ukazují na jeho další expanzi. Na druhé straně se v poslední době formují komplikace. Výrobci se potýkají se zádrhely v dodavatelsko-spotřebitelských řetězcích a situace je vyostřena především v automobilovém průmyslu z důvodu nedostatku čipů potřebných pro výrobu. Jeho významná váha v celkové výrobě tak stáhne lednový výsledek dolů. Navíc měl letošní leden nevýhodu, když čítal o dva pracovní dny méně. V souhrnu očekáváme meziroční pokles průmyslové výroby o 5,5 % po prosincovému růstu o 5,8 %. Výše zmíněné komplikace dolehnou na výsledek průmyslové výroby i v dalších měsících. Technicky ale meziroční výsledek pozitivně ovlivní srovnávací základna, jelikož se začne projevovat silný propad průmyslu z jara minulého roku: v březnu a v dubnu se průmyslová výroba propadla meziročně o 10 %, respektive o 35 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new