Čtvrtek 28. březen 2024 10:30
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Jestřábí Fed a data z tuzemské reálné ekonomiky

06.04.2022 09:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,40

USD/CZK

22,42

EUR/USD

 

1,089

USD/PLN

4,264

Ropa Brent

USD/barel

107,12

Zlato

USD/unce

1919

Aktualizováno

8:56

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes pokračuje série dat z tuzemské ekonomiky. Po včerejších maloobchodních tržbách dnes ráno vyjde únorová průmyslová výroba a statistika zahraničního ochodu. V eurozóně budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců, které jsou relevantní z pohledu ČNB, jelikož indikují sílu externích cenových tlaků, a tedy dovážené inflace. Dnes ve večerních hodinách bude zveřejněn zápis z posledního jednání Fedu. To podstatné již ale zmínila během včerejška guvernérka Lael Brainard. Zmínila, že Fed bude postupně a systematicky navyšovat úrokové sazby ve snaze tlumit inflaci. K redukci bilance Fedu dojde již během příštího měsíce. Fed se začne zbavovat aktiv jako třeba vládních dluhopisů, které nashromáždil během pandemie za účelem podpory ekonomiky. Výnosy amerických státních dluhopisů v očekávání jejich odprodeje z bilance Fedu zamířily vzhůru. Desetiletý výnos od pondělí vzrostl o 8,9 %, dvouletý o 6,4 %. Jejich vyšší výnosnost může následně vyvinout tlak i na tuzemské státní dluhopisy, jejichž výnos se stává relativně méně atraktivní při neměnné míře rizika. Celkově vyústily jestřábí zprávy Fedu ve větší nervozitu na globálních trzích. Akciové indexy si připsaly ztráty, naopak dolar posílil. Vůči euru se dostal na aktuálních 1,0890, přičemž euro dostává současně pod tlak vyjednání nových sankcí EU vůči Rusku, které nově zahrnuje odříznutí od ruského uhlí, a také nejistota ohledně francouzských prezidentských voleb, kdy proti Macronovi stojí Marie Le Pen.

Saldo zahraničního obchodu podle nás dosáhlo hodnoty v blízkosti 11 mld. Kč. Export si měl v únoru udržet ještě svižné tempo mezi 6-8 % meziročně. Na druhé straně u importů očekáváme více umírněnou dynamiku vzhledem k oslabující poptávce, což ale kompenzují zvyšující se ceny dovážených komodit. Průmysl si dle předstihových indikátorů mohl v únoru meziročně polepšit o 3 %. Nicméně během března se ve výkonu průmyslu i exportu již výrazněji propíše negativní dopad války na Ukrajině. Problémy jsou zjevné například v automobilovém průmyslu, kterému chybí klíčové vstupy. A nejedná se jen o tuzemskou výrobu, i v Německu hlásí automobilky odstávky produkce.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maloobchodní tržby ztrácí tempo, díky nízké srovnávací základně z minulého roku se ale udržely meziročně v plusu na 4,6 % po předchozích 9,6 % (bez očištění). V dalších měsících by maloobchodní tržby měly vykazovat známky ustupující poptávky. Přítěží budou narůstající spotřebitelské ceny, které mají vrchol ještě před sebou. Cenové tlaky spojené s válkou na Ukrajině budou nákladového charakteru a projeví se především ve zdražení energií a potravin. To znamená, že se domácnostem zmenší prostor pro útraty za zbytné zboží či služby.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Průmyslová výroba (únor, r/r  %)

3,0

2,5

3,7

 

 

 

 

9:00

ČR

Saldo zahraničního obchodu (únor, v mld. Kč.)

11,0

6,0

6,2

 

 

 

 

11:00

EUR

Ceny průmyslových výrobců (únor, r/r %)

-

31,6

30,6

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: ČR průmysl a zahraniční obchod, EUR ceny v průmyslu, USA zápis z měnového zasedání
ČT: SRN průmysl, EUR maloobchod
PÁ: ČR nezaměstnanost                                                                                                                                               

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Jackson Hole, inflace a trh práce
    Hlavní událostí dne bude vystoupení šéfa Fedu Powella na symposiu v Jackson Hole, které se bude konat online po 16 hodině. Před tím ale ještě stihnou dorazit americké osobní výdaje a příjmy za červenec. Těsně před tím, než se Powell ujme slova, vyjde cenový index PCE, který Fed sleduje pro zhodnocení vývoje domácích inflačních tlaků. Budou následovat po včerejším zveřejnění týdenních dat z trhu práce o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Vedle amerického kalendáře je ten evropský i tuzemský prázdný. Z pohledu globální ekonomiky stojí za zmínku pouze dnes ráno zveřejněné zisky čínských průmyslových podniků. V červenci vzrostly meziročně o 16,4 % a zaostaly tak za očekáváním 20 %. Signalizuje to nižší, než očekávaný objem výroby anebo hromadící se stav zásob hotových výrobků.
  • Ranní okénko - Jak dlouho bude spotřeba domácností táhnout americkou ekonomiku?
    Po včerejších výsledcích srpnové inflace v Německu či Španělsku se dozvíme předběžný odhad i za celou eurozónu. Po meziměsíčním poklesu cenové hladiny o jednu desetinu by tentokrát mělo dojít k nárůstu o 0,4 %. Na meziroční bázi trh očekává jen mírný pokles z červencových 5,3 % na srpnových 5,1 %. Stejné tempo poklesu by mělo nastat i u jádrové inflace (z 5,5 % na 5,3 %). Inflace tak v rámci eurozóny neklesá dostatečně rychle a zatím je tak daleko od cíle ECB.
  • Ranní okénko - Jak je na tom americký trh práce?
    Špatné zprávy mohou být pro investory aktuálně dobré zprávy. Slabší data z ekonomiky, jako například včerejší čísla o nově otevřených pracovních pozicích v USA (JOLTS za srpnové období), mohou být trhem vnímány jako signál o nižší potřebě utahování měnové politiky, což se pozitivně odráží na akciových titulech.
  • Ranní okénko - Jak nižší americká inflace zamíchala s tržním očekáváním?
    Americká inflace včera překvapila nižším tempem než trh očekával, a to platí jak pro celkovou tak jádrovou inflaci. Jádrová inflace meziměsíčně vzrostla o 0,1 % oproti očekáváným 0,3 % a snížila se z předchozích 0,4 %. Výsledek naznačuje, že jestřábí počínání Fedu už začíná mít účinek a byl tak potvrzen názor, že Fed na svém dnešním zasedání zvýší sazby o 50bb do rozmezí 4,25-4,50 %, čímž sníží rychlost „hikování“ sazeb z předchozích 75bb, kterých se Fed držel od letošního června. Kromě změny nastavení sazeb ale Fed ještě představí svou novou prognózu a také tzv. „dot plot“ neboli očekávání jednotlivých členů Fedu ohledně finální výše sazeb.
  • Ranní okénko - Jak rychle rostla americká ekonomika v závěru roku?
    Dnes vychází v USA výsledek HDP za poslední kvartál roku 2022. Očekáván je relativně silný růst podpořený mj. poptávkou, kdy výdaje za zboží již začaly slábnout, stále silnou dynamiku si ale udržely výdaje domácností za služby. Kromě HDP přijde i statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, prodaných novostaveb nebo tradiční týdenní čísla ohledně nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Včerejší Ifo index z Německa podpořil objevující se opatrný optimismus ohledně budoucího ekonomického vývoje, kdy se nenaplňují nejčernější scénáře a eurozóna se i díky příznivějšímu počasí začíná odrážet od dna. Větší optimismus ostatně zní i od německé vlády, která vylepšila svůj odhad růstu HDP pro letošní rok z -0,4 % na +0,2 %.
  • Ranní okénko - Jak se dařilo ekonomice USA, eurozóny a ČR v Q3
    Čeká nás nabitý týden: HDP za třetí kvartál, inflace v eurozóně a zasedání ECB. Navíc dorazí důležité měkké indikátory v čele s německým Ifo indexem a českým konjunkturálním průzkumem. Údaje o HDP pro eurozónu i její členské země by dle očekávání trhu měly být vesměs povzbudivé, poblíž 2% mezikvartálně. Zvýšené riziko platí především pro ekonomiky popoháněné průmyslem, kam kromě například Německa či Slovenska spadá i Česko. Je otázkou, do jaké míry letní oživení poptávky, především ve službách, vykompenzuje nižší aktivitu v průmyslu kvůli komplikacím na straně nabídky. Inflace v eurozóně měla vzrůst z 3,4 % na 3,7 % z titulu dražších energií a vyšších cen u čerpacích stanic. Od ECB nečekáme změnu rétoriky.
  • Ranní okénko - Jak se vyvíjí české HDP?
    Za pár minut Český statistický úřad zveřejní zpřesněný odhad českého HDP, včetně přírůstků jednotlivých složek. Prvotní odhad naznačoval mezičtvrtletní růst o 0,1 % a napříč celým trhem se očekává, že tento miniaturní růst bude potvrzen. Hlavním důvodem stagnující ekonomiky je stále nízká spotřeba, což by se ale mohlo změnit ve druhé polovině roku s klesající mírou inflace, byť v říjnu dojde k mírnému nárůstu v důsledku nižší srovnávací základny způsobenou přijetím tzv. úsporného tarifu jako kompenzace domácnostem, které se potýkaly s vysokým nárůstem cen energií.
  • Ranní okénko - Jak silný bude pokles české inflace v září?
    Za pár okamžiků zveřejní Český statistický úřad údaj o inflaci v září. Ta v srpnu poklesla nejpomalejším tempem během tohoto roku (pouze o 0,3 p. b.), ale v září analytici očekávají, že dezinflační tempo nabralo opět na síle. Medián trhu je na stejné úrovni jako naše prognóza, kdy predikujeme snížení inflace přesně o jeden procentní bod na 7,5 %. V předchozích měsících byla hlavním důvodem poklesu vysoká srovnávací základna a nebude tomu jinak ani nyní, jelikož právě v září minulého roku dosáhla inflace svého vrcholu (18 %).
  • Ranní okénko - Jak si vedla německá ekonomika v 3Q22?
    Německý statistický úřad zveřejnil finální údaje o vývoji HDP v 3Q22. Dále vyjdou data o spotřebitelské důvěře v Německu, Itálii a Francii. V USA se po státním svátku znovu otvírá obchodování, jeho objemy však patrně budou nižší z důvodu včerejšího Dne díkuvzdání a blížícího se víkendu.
  • Ranní okénko - Jednání o brexitu popadlo druhý dech
    Eurostat dnes zveřejní předběžný výsledek říjnové spotřebitelské důvěry v eurozóně. V září došlo k dalšímu nárůstu indexu ze srpnových -14,7 na hodnotu -13,9. I tak se ale indikátor nadále nacházel hluboko pod předpandemickými hodnotami. Spotřebitelé byli více optimističtí v očekávání budoucí celkové ekonomické situace. Mírně se zlepšilo i hodnocení vlastní finanční situace v příštích 12 měsících. S nástupem druhé vlny pandemie lze ovšem předpokládat, že zmíněné zlepšení bude smazáno. RBI počítá s přiblížením k srpnovým hodnotám, konkrétně na -14,5. Konsensus trhu je ještě o něco pesimističtější a počítá s poklesem na -15,0. Dnešní výsledek bude dobrým ukazatelem pro nejistý ekonomický vývoj ve čtvrtém kvartále, jelikož nám nastíní, do jaké míry jsou domácnosti ovlivněny nejen pandemií, ale také s ní souvisejícími vládními opatřeními. Nabídne se nám tak náznak toho, jaký lze koncem roku očekávat příspěvek domácností k výdajům na konečnou spotřebu.
  • Ranní okénko - Jestřábí komentáře v Davosu
    Ještě před otevřením dnešního obchodování zveřejnil německý statistický úřad data o prosincovém vývoji cen ve výrobě. Stejně jako tomu bylo v řadě dalších zemích, i ceny německých výrobců meziměsíčně poklesly, i když méně, než trh očekával (o 0,4 % vs. 1,2 %). Stalo se tak již po třetí v řadě, když v listopadu došlo ke snížení o 3,9 % a v říjnu o 4,2 %.
  • Ranní okénko - Jestřábí postoj ECB
    Tento týden uzavřou předběžně údaje indexu nákupních manažerů (PMI) v Německu, eurozóně i USA za prosinec. Průmysl v Německu se potýká s mnoha problémy, což se projevuje i na výsledku tohoto indexu během celého letošního roku, když zůstává hluboko pod úrovní 50 značící expanzi. Oproti listopadu (42,6 bodů) sice trh očekává mírné zlepšení (43,2 bodů) ve zpracovatelském sektoru, ale odrážení ode dna je velmi pozvolné.
  • Ranní okénko - Jestřábí postoj ECB k úrokovým sazbám, opatrnost ve snižování bilance
    Údaj o vývoji cen v české ekonomice dnes doplní statistika cen průmyslových výrobců. Ty na rozdíl od těch spotřebitelských nezohledňují šok zdražení energií se zpožděním a jak jsme upozorňovali v rámci měsíčních odhadů, meziměsíčně se dostavil jejich pokles, a to o 1 % - ještě výrazněji, než jsme odhadovali (-0,3 % vs +0,3 % trh). Z globálního pohledu budou zajímavější indikátory PMI, které dnes vyjdou nejprve v Evropě a následně v USA. Očekávání trhu jsou pro Něměcko a eurozónu nastavena na stagnaci.
  • Ranní okénko - Jestřábí šok
    Datový kalendář dnes plní údaj o vývoji české nezaměstnanosti. Během února měl podíl nezaměstnaných setrvat na 3,9 %. Proti sobě půjdou dva protichůdné vlivy, kdy ve směru lepšího výsledku budou působit zejména sezónní vlivy. Únor obvykle bývá prvním měsícem, kdy dochází k obratu nepříznivého trendu z přelomu roku a za jinak neměnných podmínek by podíl nezaměstnaných klesal. Proti tomu ale působily zhoršující se podmínky v české ekonomice.
  • Ranní okénko - Jestřábi v ECB tlačí na zvýšení sazeb o 75bb
    Ekonomickému kalendáři v tomto týdnu dominuje zasedání ECB (čtvrtek). Po jestřábích komentářích na konferenci v Jackson Hole trh zaceňuje zvýšení úrokových sazeb mezi 50-75bb. Z našeho pohledu se jeví zvýšení o 75bb jako čím dál více pravděpodobné. Včetně zvýšení o 75bb tento týden pak do konce roku očekáváme utažení měnových podmínek celkem o 150bb. Moc podpory pro euro i při 75bb hiku ale neočekáváme, jelikož současně dochází k vyostření situace na trhu s energiemi.
  • Ranní okénko - Jestřábi v ECB varují před riziky inflace
    Dnes bude zveřejněn výsledek lednové spotřebitelské důvěry v eurozóně. Čeká se pouze mírné zhoršení. Zápis z posledního zasedání ECB potvrdil odhodlanost bankovní rady držet úrokové sazby na dně, ukázal ale na rostoucí nesoulad uvnitř ECB. Týdenní data z amerického trhu práce dopadla hůře než se čekalo vlivem omikronu. Koruna je na EUR/CZK 24,32, což je o 0,7% silnější než na začátku týdne. Tento týden se ji dařilo lépe než zlotému a forintu.
  • Ranní okénko - Jestřábí vyznění se Fedu nepovedlo, trh mu dále nevěří
    Dnešek bude pokračovat v režii centrálních bank, sérii ale odstartoval již včera ve večerních hodinách Fed. Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby o 25bb a nastínila, že o poslední hike se ještě nejedná. Předseda Fedu J. Powell pak nezapomněl na tiskové konferenci připomenout, že aktuální očekávání trhu (pouze březnový hike – stabilita – snižování v letošním roce) se mu nezdá reálné a sazby mohou růst výše a zůstat na restriktivních úrovních po delší dobu. Připomněl napjatý trh práce i stále vysokou inflaci ve službách.
  • Ranní okénko - Jestřábi získávají navrch. Výnosy rostou, sázky na cuty klesají
    Dnešní hlavní údaj představuje únorová inflace v rámci eurozóny, vzhledem k dílčím výsledkům z jednotlivých členských států je ale prostor pro překvapení jen omezený. Takřka jasné již je, že trhem očekávaných 8,3 % stačit nebude a meziroční výsledek se bude pohybovat poblíž poslední lednové hodnoty (8,6 %). Zásadní bude především statistika jádrové inflace, kde trh očekává setrvání na lednových 5,3 %.
  • Ranní okénko - Joe Biden představí plán fiskální podpory
    Z Německa dnes dorazí informace o poklesu HDP za rok 2020. Trh počítá s -5,2 %, což pochopitelně nezavdává příliš důvodů k oslavám, ovšem v evropském kontextu to patrně bude patřit k těm lepším výsledkům. Německou ekonomiku v obtížném roce podepřela hlavně významná fiskální podpora a průmyslový sektor, který se na rozdíl od služeb po jarním šoku poměrně rychle otřepal.
  • Ranní okénko - Kam až se vyšplhá inflace?
    Za několik málo minut ČSÚ zveřejní lednovou míru inflace. Otázkou je, zda dosáhla dvouciferného tempa, nebo skončila mezi 9-10 %, jak ukazuje většina odhadů. Nad 9 % se inflace patrně dostala i v Polsku, výsledek bude oznámen zítra. V eurozóně vyjde zpřesněný odhad HDP a údaje o průmyslové výrobě ke konci minulého roku. V USA je ekonomický kalendář pestřejší. Kromě měsíčních dat z ekonomiky stojí za zmínku ceny průmyslových výrobců, u kterých se čeká zvolnění meziroční dynamiky. Pro investory bude zajímavou informací zápis z posledního zasedání Fedu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Purple trading AI