Čtvrtek 28. březen 2024 22:13
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Cena ropy zažívá volný pád. Pumpaři však hrají mrtvého brouka

01.12.2021 17:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Kartel OPEC a jeho spojence trápí přebytek ropy na trhu, který vede k prudkému poklesu cen. Na svém jednaní se zřejmě dohodnou, že nebudou dál navyšovat těžbu. Oproti tomu řidiči se mohou radovat, čerpací stanice postupně začnou zlevňovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zatímco ještě minulý týden se barel ropy Brent prodával za 82 dolarů, včera to již bylo jen 69 dolarů. Cena ropy tak prožila volný pád, když se během několika dní snížila o 16 procent. Dnes sice cena ropy narůstá, stále se však pohybuje pod úrovní 72 dolarů za barel. Výprodej na ropném trhu by se s časovým zpožděním měl promítnout do nižších cen na čerpacích stanicích. Pumpaři však zatím s cenami hýbou jen o haléře.

Prudký pokles ceny ropy byl zapříčiněn obavami ze šíření nových mutací koronaviru. Po celém světě vznikají nová restriktivní opatření. Ta budou zatěžovat výrobu a snižovat mobilitu lidí. Logickým důsledkem bude nižší poptávka po ropě, jak jsme to zažili v předchozích vlnách pandemie. Pumpaři se oprávněně obávají, že se jim sníží tržby v důsledku nižší poptávky řidičů po pohonných hmotách. Snaží se proto udržovat vysoké marže, kterými si mohou kompenzovat nižší objemy prodejů.

Zatímco vývoj na ropném trhu hraje řidičům do karet. Kurz koruny vůči dolaru se pro ně nevyvíjí příznivě. Dolar se prodává přibližně za 22,50 koruny. Před necelým měsícem nám přitom na nákup dolaru stačilo méně než 21,80 koruny. Oslabování naší měny prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i ropy, která se obchoduje v dolarech na komoditní burze v Rotterdamu.

BH Securities a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cena ropy stoupá. Dočkáme se dalšího růstu Exxon Mobil akcie?
    V dnešní technické a fundamentální analýze se zaměříme na Exxon Mobil akcie. Vzhledem k tomu, že se jedná o ropnou společnost, hodnota titulu je přirozeně svázaná s cenou ropy a jiných energií, které poslední dobou rychle rostou. V článku se podíváme na aktuální trh s ropou a rozebereme si vývoj ceny akcie XOM.
  • Cena ropy stoupla po únosu britského tankeru
    Ceny ropy otočily po únosu britského tankeru Íránem. Ropa Brent stoupla v pondělí o 1,5 procenta na 63,30 dolarů. Ropa WTI zdražila o 1,3 procenta na 56,37 dolarů. Důvodem je obava, že politické napětí v Hormuzském průlivu zkomplikuje dodávky ropy z Perského zálivu
  • Cena ropy tlačí PHM nahor
    Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa nárast o viac ako 5 percent. Ceny ropy aj naďalej podporujú obavy z možného nedostatku ponuky čierneho zlata na trhu. Očakáva sa, že dopyt po rope by mal v tomto roku pokračovať v oživení, no objavujú sa obavy, či producenti budú schopní očakávaný nárast spotreby ropy uspokojiť. Už teraz ťažia nektoré krainy spoločenstva OPEC+ menej ropy, ako sú dohodnuté kvóty. Problémom sú investície, keďže mnoho hlavných producentov ropy zanedbalo investície do svojich zariadení, na základe čoho nedokážu pristúpiť k rýchlemu nárastu produkcie. Vyhliadky produkcie ropy v USA sú tiež limitované. Počet aktívnych vrtov príliš nerastie, čo je spojené s negatívnym postojom k schvaľovaniu ďalšej ťažby z bridlíc. V prípade, ak bude nerovnováha medzi ponukou a dopytom pokračovať, ceny čierneho zlata môžu pokračovať v raste. Niektoré z popredných amerických investičných bánk očakávajú, že cena ropy prekoná v tomto roku hladinu 100 dolárov za barel, čo by viedlo k ďalšiemu zdražovaniu cien PHM na našich čerpacích staniciach.
  • Cena ropy v korunách dnes reálně klesla nejníže od vzniku České republiky v roce 1993
    Cena jednoho barelu ropy Brent vyjádřená v české měně dnes podle údajů agentury Bloomberg klesla na úroveň zhruba 404 korun. Jedná se o nominálně nejnižší korunovou cenu ropy za celé období od března 1999.
  • Cena ropy v roce 2021: Vše, co musíte o černém zlatu vědět!
    Ropa je již několik desítek let nejpoužívanější surovinou na světě a její cena má velký dopad na světovou ekonomiku. Rok 2020 byl plný událostí, které s cenou ropy otřásly v základech. V jednu chvíli se dokonce cena za barel dostala do záporných hodnot. Ke konci roku se ale situace celkem stabilizovala a vývoj ceny ropy šel opět nahoru. S novým rokem ale nastává otázka, co bude dál. Má ropa již to nejhorší za sebou? Můžeme očekávat růst ceny tohoto černého zlata?
  • Cena ropy vyskočila na svoji nejvyšší hodnotu v tomto roce
    Silná poptávka investorů, slabší dolar a očekávání snížení produkce vystřelily cenu ropy na nové letošní maximum. Zatímco ropa WTI dosáhla na cenu 45 dolarů za barel, Brent se dotkla 47 dolarů za barel. I přesto si ropa stále udržuje odstup od hranice 50 dolarů, kterou můžeme považovat za magickou.
  • Cena ropy vystoupala na pětiměsíční maximum. Pumpaři zatím nezdražují
    „Na čerpacích stanicích zatím nedochází k výrazným cenovým výkyvům. Vzhledem k rostoucí ceně ropy a oslabujícímu kurzu koruny vůči dolaru lze však do budoucna očekávat, že pumpaři začnou zdražovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cena ropy v závěru páteční obchodní seance roste
    K 20:09 GMT + 3 vzrostla cena zářijových futures na ropu Brent o 2,73 % na 110,06 USD, říjnových futures o 2,24 % na 104,11 USD za barel, zářijových futures na WTI o 2,82 % na 99,14 USD. Zářijový Brent se poprvé od 5. července obchoduje nad 110 USD za barel.
  • Cena ropy začala kolísat po zveřejnění zprávy o snižující se zásobě v USA
    Po dvoudenním poklesu ceny ropy její cena kolísala, protože zpráva z průmyslu poukázala na klesající zásoby ropy a benzínu ve Spojených státech. Po posledních dvou obchodních seancí, kdy cena klesla o 3,2 % se futures v New Yorku obchodovaly za cenu 89 dolarů za barel.
  • Cena ropy zaznamenala pokles aj napriek klesajúcim zásobám v USA
    Zásoby ropy v USA zaznamenali počas minulého týždňa pokles o 5,08 milióna barelov, pričom sa očakával pokles o 2,443 milióna barelov. Zásoby benzínu zaznamenali nárast o 1,5 milióna barelov oproti očakávanému poklesu o 1,479 milióna barelov, pričom zásoby destilátov zaznamenali nárast o 3,72 milióna barelov oproti očakávanému poklesu o 1,479 milióna barelov. Zásoby ropy v Cushingu sa zvýšili o 0,784 milióna barelov.
  • Cena ropy znovu klesá. Saúdové nečekaně zvýšili produkci zpět nad 10 mil. barelů
    Dnešek je hodně špatným dnem především pro ropu. Zatímco na většině trhů panuje klid, když obchodníci nervózně vyčkávají na zítřejší Fed, cena ropy se propadá o dvě procenta a navazuje tak na výprodej z minulého týdne. Důvod? Saúdové dnes oznámili, že zvýšili denní produkci ropy zpět nad 10 mil barelů, jako reakci na nedostatečné snižování produce ze strany ostatních zemí, které nedrží listopadovou dohodu. Saúdský ministr energetiky Khalid Al-Fatih zároveň uvedl, že Saúdové nebudou nést náklady snižování produkce do nekonečna. Zatím je sice brzy na jakékoli závěry, ale nezdá se, že by byly vnitřní rozpory mezi členskými zeměmi OPEC zažehnány. Další vývoj uvnitř ropného kartelu tak bude velmi zajímavé sledovat, protože pokud členové OPEC nenajdou společnou řeč a začnou znovu válčit navyšováním produkce, mohla by se ropa začít znovu prudce propadat. Obchodníci na ropě to moc dobře vědí a jejich reakce tomu odpovídá.
  • Cena ropy zůstává uvězněna ve formaci trojúhelníku
    Cena ropy se na začátku tohoto obchodního týdne odrazila až k 79,92 USD. Zatím vidíme známky odmítnutí. Cena zůstává uvězněna uvnitř formace trojúhelníku s rezistencí na horní hranicí na úrovni 80,50 USD. Cena se teď dostala na významnou krátkodobou rezistenci a je citlivá na pohyb ke spodní hranici trojúhelníku, která poskytuje support zhruba na úrovni 73–74 USD. Neschopnost udržet se nad 76 USD zvýší šanci na test spodní hranice trojúhelníku. Uvnitř trojúhelníku je stále prostor a my bychom mohli být po několik seancí svědky bočního pohybu ceny. Obchodníci musí být opatrní a trpěliví.
  • Cena Solana se vrací, pohyb nad 34 USD zůstává zásadní
    Cena Solany konečně prolomila hranici 30 USD a překlopila tuto úroveň do podpůrné linie. SOL za posledních 24 hodin vzrostl o 6 %. Za poslední týden se coin posunul o 4 %.
  • Cena Solana vzrostla o 8 % a vytvořila kulaté dno, co se bude dít dál?
    Cena SOL za posledních 24 hodin vzrostla o 8 % a vykreslila tak vzestupný graf. Za poslední týden altcoin vzrostl o téměř 17 %.
  • Cena Solany dosáhne 333 dolarů?
    Technický analytik Captain Faibik na X (dříve Twitter) napsal, že cena Solana [SOL] by mohla být na cestě k 333 USD.
  • Cena Solany (SOL) za týden vzrostla o téměř 30 % a předstihla tržní kapitalizaci Dogecoinu (DOGE)
    Cena Solany (SOL) se za posledních sedm dní posunula o téměř 30 % a nyní se obchoduje nad hranicí 26 dolarů, protože se tato kryptoměna rychle vzpamatovává z pádu FTX a vývojáři na ní dále staví.
  • Cena solany testuje oblast rezistence cloudu
    Cena Solany se v průběhu posledních několika hodin odráží od 78–82 USD a cena čelí klíčové krátkodobé oblasti rezistence. Na úrovni 82 USD se nachází oblast rezistence Kumo (cloud). Oblast rezistence cloudu je rozšířena z 82 na 86 USD, takže dokud se cena bude držet uvnitř této oblasti, bude trend neutrální. Nad tímto rozmezím získáme býčí signál.
  • Cena SOL dosáhla 41 dolarů, co se ale děje v ekosystému Solana?
    Solana (SOL) si na trhu kryptoměn získala značnou pozornost a za posledních 30 dní překonala své kolegy s působivým 79% růstovým trendem. Vzhledem k tomu, že její cena nadále stoupá, objevily se dotazy týkající se reakce ekosystému Solana na tento prudký nárůst.
  • Cena SOL prolomí 100 dolarů – proč by Solana mohla získat dalších 10 %?
    Solana získává býčí momentum nad 100 dolarů. Cena SOL signalizuje nový růst a mohla by dále růst k úrovni 112 dolarů.
  • Cena SOL – překoná hranici 15 USD?
    Za posledních 7 dní se cena mince vyšplhala o více než 9 %. Ačkoli se SOL může pomalu pohybovat směrem vzhůru, z technického hlediska se altcoin zotavil a v nadcházejících obchodních seancích by se mohlo uskutečnit rally.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova