Čtvrtek 28. březen 2024 15:47
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

KOMENTÁŘ (ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 30. září 2021):

01.10.2021 17:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bankovní rada ČNB na zářijovém zasedání zvýšila svou repo sazbu o plné tři čtvrtiny procentního bodu, což je z historického pohledu nejvýraznější jednorázové zvýšení úrokových sazeb české centrální banky od roku 1997.

Repo sazba se tímto zvýšením dostala na úroveň 1,50 %, což je více, než se čekalo, neboť výroky členů bankovní rady v uplynulých týdnech vedly trh k očekávání zvýšení hlavního úroku o půl procentního bodu na úroveň 1,25 %.

Cenové tlaky v české ekonomice jsou výraznější, než předpokládala srpnová prognóza ČNB, tržní úrokové sazby jsou naopak oproti prognóze nižší a kurz koruny posílil vůči euru méně, než pro třetí čtvrtletí centrální banka předpokládala.

Kombinace výraznějších inflačních tlaků a méně přísných měnových podmínek, než předpokládala srpnová prognóza centrální banky ve smyslu vývoje tržních úroků a kurzu koruny, vedla bankovní radu na zářijovém zasedání k razantnímu kroku, co se týče zvýšení úrokových sazeb.

Trh bude nyní s napětím vyčkávat vyznění dnešní odpolední tiskové konference bankovní rady ve smyslu náznaků, zda by ČNB mohla své úroky zvýšit o více než čtvrt procentního bodu také v letošním závěrečném čtvrtletí.

Rozhodnutí o zvýšení repo sazby o tři čtvrtiny procentního bodu na úroveň 1,50 % je výraznější krok, než trh pro zářijové zasedání na finančním trhu očekával: výroky členů bankovní rady z uplynulých týdnů vedly finanční trh k očekávání růstu hlavní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu na 1,25 %.

Bankovní rada evidentně reaguje na nárůst cenových tlaků v české ekonomice.

Rozjezd inflace představuje pro ekonomiku riziko: jde o nerovnováhu, jež by vedla k rozkolísání cenových i dalších očekávání v ekonomice a v konečném důsledku by vedla ke zpomalení hospodářského růstu.

Jakkoliv je aktuální nárůst cenové hladiny částečně tlačen vývojem cen komodit na globálních trzích a růstem nákladů v souvislosti s problémy v dodávkách potřebných surovin a dílu v průmyslu, tak výraznou roli hraje také růst poptávky, což je faktor, jenž umožňuje, aby se vyšší ceny komodit a rostoucí náklady výrobců přenesly do cen pro konečné spotřebitele a tedy do růstu inflace, vyjádřeno indexem spotřebitelských cen.

Zpřísňování měnových podmínek skrze vyšší úrokové sazby a také skrze souběžné posílení kurzu koruny pomůže tlumit inflaci a s ní související nerovnováhy, což ekonomice může pomoci udržet si solidní růst i ve střednědobém výhledu.

Pozornost finančních trhů se bude soustředit na dnešní odpolední tiskovou konferenci bankovní rady, zejména na případné zmínky o rozsahu zvyšování úroků v dalších měsících.

Jestliže stávající prognóza z dílny ČNB, zveřejněná počátkem srpna, doporučovala pro letošní druhé pololetí jedno zvýšení úrokových sazeb o půl procentního bodu, tak příští prognóza, jež bude zveřejněna počátkem listopadu, může být v tomto ohledu ještě více radikální, což ovšem bankovní rada do značné míry reflektovala svým dnešním rozhodnutím.

Repo sazba ČNB tak může letošní rok zakončit na úrovni 2,00 % anebo dokonce o něco více s perspektivou dalšího, byť již pozvolnějšího, růstu v roce 2022.

Aktuální kroky a výhled měnové politiky ČNB by měly pomoci koruně v posílení vůči euru, s čímž ostatně počítá i prognóza z dílny samotné centrální banky, neboť vyšší úrokové sazby ČNB jsou faktor hovořící ve prospěch posílení české měny.

Osobně očekávám, že na přelomu letošního a příštího roku bude koruna testovat úroveň 25 za euro s dalším posílením v roce 2022.

Radomír Jáč, Generali Investments CEE

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komentář: Americké akciové indexy dosáhly letošního maxima
    Janet Yellenová včera mluvila prvně od březnového měnového zasedání Fedu. Držela se své tradiční holubičí rétorik...
  • Komentář analytika AXA ČR, SR k dnešní revizi HDP za 4. kvartál 2019 od ČSÚ
    Český statistický úřad dnes zveřejnil další odhad růstu HDP v rámci posledního loňského kvartálu. Oproti předběžnému odhadu došlo k mírné revizi tempa růstu české ekonomiky z dříve odhadovaných 1,7 % na 1,8 % v meziročním vyjádření. Mezičtvrtletně pak český produkt vzrostl o 0,3 %, oproti předchozímu odhadu, který činil 0,2 %.
  • Komentář analytika Fidelity Intenational ke zvýšení úrokových sazeb FEDu
    „Fed zvýšil, jak se očekávalo, úrokové sazby o 25 bazických bodů, ale změnil také střednědobou projekci celkového počtu zvednutí sazeb v roce 2018 ze tří na čtyři. Další dvě zvýšení jsou tedy v plánu ještě do prosince.“
  • Komentář analytika Fidelity Intenational k výsledkům voleb v Turecku
    Paul Greer, portfolio manager Fidelity International, hodnotí situaci na turecké politické scéně. Podle něj to vypadá, že i po nedělních předčasných volbách se nic nezmění. V prezidentském hlasování zvítězil hned v prvním kole prezident Erdogan, který získal něco málo přes polovinu hlasů. To znamená, že se podařilo vyloučit druhé kolo voleb 8. července. V parlamentních volbách si koaliční aliance AKP/MHP (Strany spravedlnosti a rozvoje/Strany národního hnutí) zachovala většinu svých zástupců v šesti set členném shromáždění.
  • Komentář analytika Fidelity Intenational k výsledkům zasedání ECB
    Nick Peters, multi asset portfolio manager, Fidelity International, uvádí: „ECB konečně oznámila omezení programu kvantitativního uvolňování. Centrální banka sníží své měsíční nákupy z 30 mld. eur na 15 mld. eur, a to od září do konce roku. Nové nákupy se poté zastaví, přestože reinvestice po splatnosti příslušných nástrojů budou pokračovat, čímž zůstane ECB dlouho aktivní na evropských trzích s pevnými příjmy.“
  • Komentář Anne Richardsové, CEO Fidelity International: Akciové trhy ochabují, když je nejvíc potřebujeme
    Vlády po celém světě spouští „stroje času“. Snaží se zajistit růst v příštích letech a nyní utrácí, aby zaplnily díry v ekonomice, které zůstaly po vypuknutí epidemie Covid-19. Francie a Německo například navrhly balíček pomoci ve výši 500 miliard EUR a ve Velké Británii úřad Office for Budget Responsibility očekává, že státní pokladna bude potřebovat dalších 300 miliard britských liber, aby udržela podniky naživu.
  • Komentář Anny Stupnytské, hlavní ekonomky Fidelity International, ke schůzce ECB
    Jak se očekávalo, ECB nechala úrokové míry po včerejší schůzce nezměněné. Oznámení cílených dlouhodobých refinančních operací (TLTRO) bylo také očekáváno, ačkoliv detaily, které byly zmíněny v prohlášení, nebyly před schůzkou trhem předpokládány.
  • Komentář Bena Laidlera ke změnám v indexu FTSE 100
    Poskytovatel globálních indexů FTSE Russell ve středu oznámí konečné změny ve svých indexech FTSE 100 s large-cap a FTSE 250 s mid-cap. Mezi ty, kteří jsou navrženi na zařazení do indexu FTSE 100 - nejvýkonnějšího hlavního trhu v letošním roce - patří i glasgowská průmyslová společnost Weir Group, jejíž akcie od poslední revize v srpnu vzrostly o více než 20 %, což zvýšilo její tržní hodnotu na 4,7 miliardy liber. Společnost těží ze svého přeorientování na těžební průmysl a její nedávno vykázané tržby meziročně vzrostly o 22 %.
  • Komentář Bostice z Fedu k měnové politice USA. EURUSD ztrácí 0,2 %
    Výroky člena Federálního rezervního systému Christophera Bostice posílily americký dolar s odkazem na možnost globálních konfliktů, které by mohly opět zkomplikovat dodavatelské řetězce. Bostic zopakoval, že základním předpokladem je snížení sazeb počínaje třetím čtvrtletím, přičemž je třeba dávat pozor, aby ke snížení nedošlo příliš brzy a neriskovalo se obnovení poptávky a cenových tlaků. Americký prezident Biden naznačil, že americká armáda bude pokračovat v leteckých úderech na pozice Hútíů, v Jemenu a eskalace na Blízkém východě může být dalším pro-USD faktorem.
  • Komentář člena Fedu Jeffersona ovlivnil náladu na trhu
    Hlavní iniciativy na Wall Street zahájily dnešní obchodování v optimistické náladě, nicméně později v průběhu seance se nálada částečně zhoršila v důsledku posledních komentářů Jeffersona z Fedu.
  • Komentář: Důvěra po dvou měsících opět vzrostla, nebere však v potaz aktuální uzavírání ekonomiky
    Spotřebitelská důvěra v prosinci vzrostla o osm bodů na -14,5 b. Po dvou měsících poklesu tak opět roste. Detailní struktura průzkumu ČSÚ ukazuje na pokles strachu z celkového zhoršení ekonomické situace, zároveň se ale zvýšila snaha spořit, což v souhrnném indikátorů působí pozitivně na jeho růst. Zároveň také poklesly obavy ze ztráty zaměstnání, ty však ale stále zůstávají vysoké. Celkově se tak důvěra domácností vrátila na úrovně z letošního května, kdy se začala zlepšovat situace po první vlně pandemie. Obdobný vývoj je viditelný i na podnikatelské důvěře. Ta však během předchozích měsíců nepropadla tak výrazně, jako v během jarních měsíců, a její aktuální růst tak vychází z výrazně vyšších úrovní. Největší nárůst zaznamenal sektor služeb, který ale letos propadl nejvíce. V případě průmyslu se důvěra podnikatelů poprvé vrátila na únorové úrovně a umazala tak celý letošní propad. Dnešní statistika je tak dobrou zprávou pro tuzemskou ekonomiku. Dopad druhé vlny pandemie je výrazně nižší než během jarních měsíců. Na druhou stranu dnes zveřejněný průzkum byl proveden v první polovině měsíce, kdy se otevírala většina obchodů a služeb, a nebere v potaz jejich aktuální opětovné uzavření.
  • Komentáře Bank of England podpořily libru, ale mohou uspíšit ekonomické zpomalení
    „Projev guvernéra Bank of England (BoE) Baileyho na zasedání MMF tento týden zvýšil pravděpodobnost dalšího zvýšení úrokových sazeb ve Spojeném království a zdůraznil, jak i izolované selhání bank způsobuje šíření nákazy do ekonomiky.
  • Komentáře Barkina z Fedu podporují americký dolar 💵
    Šéf Richmondské centrální banky Thomas Barkin dnes komentoval ekonomiku, rizika a vyhlídky americké měnové politiky. Celkově komentář naznačuje značnou nejistotu a Barkin nevyloučil ani zvýšení sazeb v době, kdy trh do konce roku 2024 počítá se snížením až o 150 bps:
  • Komentáře Bowmana a Dalyové k politice Fedu a americké ekonomice 💵
    Mary Dalyová a Michele Bowmanová z Federálního rezervního systému se dnes vyjádřily k americké ekonomice. Vyjádření Dalyové - v němž bylo možné spatřovat větší nejistotu a "spokojenost" s dosavadními účinky politiky Fedu - bylo rozhodně holubičí ve srovnání s Bowmanovou, která signalizovala podporu více než jednoho dalšího zvýšení sazeb, což signalizuje, že současná politika celkově nemusí být při pohledu na tempo expanze ekonomiky stále dostatečně restriktivní.
  • Komentáře Brainardové a Bousheyové k americké ekonomice 🗽EURUSD se pohybuje na 1,086
    Dnes jsme se mohli dozvědět komentáře Bidenova ekonomické asistentky Bousheyové a ekonomické poradkyně WH, bývalé členky Fedu, Laul Brainardové. Analytici S&P Research uvedli, že riziko recese v USA se mírní, ale zůstává zvýšené. Jádrová inflace měřená Fedem preferovaným indexem v prosinci 2023 byla šestým měsícem z posledních sedmi, kdy se měsíční inflace tiskla na úrovni 2% cíle Fedu nebo pod ním.
  • Komentáře členů Fedu Harkera a Barkina
    Investoři se dnes odpoledne dočkali komentářů dvou členů Fedu - šéfa filadelfského Fedu Harkera a šéfa richmondského Fedu Barkina. Harker byl ve svých vyjádřeních spíše holubičí a naznačil, že sazby mohou být na zářijovém zasedání ponechány beze změny. Mezitím Barkin hovořil spíše o ekonomice a zdráhal se říci, kde vidí sazby v září. Nicméně zdůraznil, že inflace stále zůstává příliš vysoká.
  • Komentáře členů Fedu Loganové a Jeffersona o americké ekonomice 💵
    Členka Federa Reserve Lorie Loganová řekla, že údaje o inflaci nenaznačují pauzu v současném cyklu zvyšování sazeb Fedu. Po těchto komentářích EURUSD stále oslabuje. Americkou ekonomiku dnes komentoval také Jefferson z dallaského Fedu.
  • Komentáře Draghýho odstrčili pár EUR/USD dolu.
    Včera, v centru pozornosti investorů bylo setkání Evropské Centrální Banky, což silně ovlivnilo pozici eura vůči ostat...
  • Komentáře Draghýho odstrčili pár EUR/USD dolu.
    Včera, v centru pozornosti investorů bylo setkání Evropské Centrální Banky, což silně ovlivnilo pozici eura vůči ostat...
  • Komentáře EBC Šimkuse a Panetty podporují EUR 📈
    Měna EUR se začala zotavovat z jestřábích komentářů Fabia Panetty a Gediminase Simkuse z ECB. Z komentářů vyplývá, že členové ECB budou pravděpodobně ochotni zvýšit sazby o 50 bazických bodů a že hrozí, že růst mezd upevní inflaci na příliš vysokých úrovních, což vyvolá další tlak na zvyšování sazeb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader