Úterý 19. březen 2024 08:55
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook

Ranní okénko - Nálada v ČR i Německu se dále zhoršila

26.01.2021 08:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


26,17

USD/CZK

21,60

EUR/USD

 

1,211

USD/PLN

3,750

Ropa Brent

USD/barel

55,66

Zlato

USD/unce

1851

Aktualizováno

8:40

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes v odpoledních hodinách dorazí data o americké spotřebitelské důvěře a situaci ve zpracovatelském sektoru. Od nálady spotřebitelů si trh slibuje přibližnou stagnaci, když vyhlíží za leden skóre 89,0 oproti prosincovým 88,6 bodům. Svůj podíl na nevalné náladě, která by se tak držela zhruba 40 bodů pod předkrizovými hodnotami, mají kromě pokračujících pandemických omezení i napjatá situace na trhu práce a nejistota spojená s politickými dohady o podobě další fiskální podpory. Oproti tomu průzkum mezi zpracovateli z dílny richmondského Fedu již od července indikoval nadprůměrně dobré vyhlídky, což by mělo pokračovat i nyní – trh v lednu očekává zopakování prosincového výsledku 19 bodů. Podobně jako v Evropě, i v USA tak zůstává průmysl druhou vlnou pandemie dotčen spíše mírně, přičemž za oceánem je situace ještě znatelně optimističtější.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Německý IFO index v lednu výraznější překvapení nepřinesl, když se jeho výsledky vesměs trefily do tržních předpokladů. Zhoršení vykázaly všechny složky indexu – hodnocení současné situace na 89,2 bodu, celkové podnikatelské prostředí si vysloužilo známku 90,1 a očekávání do budoucnosti 91,1 bodu. Po nadějném závěru léta se tak nad vyhlídkami německé ekonomiky pod tíhou pokračujících uzavírek opět stahují mračna, byť aktuálně pozorovaná skepse má stále daleko k hlubinám dosaženým při jarním lockdownu, kdy index propadl až k 75 bodům. Za současným zhoršením patrně kromě vyčerpávající délky restrikcí stojí i obavy z možného rozšíření nakažlivější mutace koronaviru či nepříliš svižný rozjezd očkování v Evropě.

Lednová edice konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu přinesla další pokles souhrnného indexu ekonomické důvěry o 1,3 bodu na hodnotu 87,3. Na zhoršení nálady se podíleli jak podnikatelé, tak i spotřebitelé. Nejhorší situace nadále panuje v sektoru služeb, kde index dosáhl 78,1 bodu, ovšem neslavná je i v odvětví obchodu (90,4). Pokles byl zaznamenán také ve stavebnictví a průmyslu. Mezi českými spotřebiteli dosáhl index hodnoty 88,5 bodu, což je srovnatelné s pozdní fází krize z let 2008/9. Nadále mezi nimi narůstají obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace a zvýšení míry nezaměstnanosti.

Situace kolem podpůrného fiskálního balíčku z dílny nového prezidenta USA Bidena se poněkud komplikuje. Původní návrh, který zahrnuje přímé platby Američanům ve výši 1400 dolarů, zvýšení minimální mzdy na 15 dolarů za hodinu či prodloužení mimořádných podpor v nezaměstnanosti, zřejmě nenajde dostatečnou podporu mezi opozičními republikány. Ti kritizují hlavně nedostatečnou adresnost podpory, který tak podle nich doputuje i do domácností, které ji nepotřebují. Biden se může pokusit odpor opozice obejít alternativní legislativní procedurou. Pravděpodobně se ovšem pokusí pokračovat ve vyjednáváních, jelikož sám opakuje, že by pro balíček uvítal mezipartajní shodu.

Rozporuplné výsledky přinesly průzkumy ekonomické aktivity dvou poboček amerického Fedu. Zatímco podle toho Chicagského došlo v prosinci k růstu z 0,31 na 0,52 bodu, ten dallaský, soustředěný na zpracovatelský sektor, vykázal za leden pokles z 9,7 na 7,0.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

16:00

USA

Spotřebitelská důvěra (leden, v b.)

-

89,0

88,6

 

 

 

 

16:00

USA

Richmond Fed Index (leden, v b.)

-

19,0

19,0

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: LVMH, Novartis, UBS, 3M, American Express, GE, Johnson & Johnson, Microsoft, Visa

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: USA Fed úrokové sazby, USA objednávky zboží dlouhodobé spotřeby
ČT: SRN inflace, USA předběžný odhad HDP Q4 20, USA počet nových žád. o podp. v nezam., USA prodej nových domů
PÁ: SRN předběžný odhad HDP Q4 20, SRN nezaměstnanost, EUR M3 peněžní zásoba, USA Osobní výdaje a příjmy, USA PCE cenový deflátor 

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Na ČNB dnes čeká tvrdá diskuze
    Dnes bude největší emoce, alespoň u nás v Česku, budit zasedání ČNB. Obměněná rada bude čelit tlaku ze všech stran na to, aby pokračovala v navyšovacím cyklu a změnila tak doposavad očekávanou taktiku stability sazeb. Lze očekávat dlouhou diskuzi a rozpolcené rozhodnutí. Ostatně nejistota panuje i u analytiků, kdy polovina věří ve stabilitu, druhá pak ve 25-50bb hike. My se přikláníme k druhé možnosti, kdy věříme že nově zveřejněná prognóza bude natolik zásadní měrou volat po zvýšení sazeb, že bankovní rada se rozhodne vyslat signální hike o 25bb.
  • Ranní okénko - Naděje pro americký fiskální balíček před volbami, čas se ale krátí
    Z USA dnes dorazí sada dat o rezidenční výstavbě. Díky nízkým úrokovým sazbám se náklady na hypotéky nadále drží v rekordně nízkých hodnotách. Například 30letá fixní úroková sazba hypoték v letních měsících poprvé spadla pod 3 %. K takto nízké úrovni měla nejblíže v roce 1971. Trh nemovitostí tak v USA zažívá boom, zatímco ostatní sektory ekonomiky čelí nejistotě. V srpnu však došlo k pozastavení rostoucího trendu, když rezidenční výstavba meziměsíčně poklesla o 5,1 %. Za poklesem stála především tropická bouře na jihu země. Aktuální odhad trhu naznačuje, že tento pokles by měl být pouze dočasný. Analytici v září počítají s meziměsíčním růstem o 3,4 %. Povolení k výstavbě mělo dle trhu oproti srpnu přidat 3,0%.
  • Ranní okénko - Nadcházejícímu týdnu budou vládnout předstihové ukazatele
    V následujících dnech dorazí na trh zejména měkké ukazatele stavící na průzkumech mezi firmami a domácnostmi. Dnes to bude spotřebitelská důvěra v rámci eurozóny, zítra pak index nákupních manažerů jak z eurozóny, tak i USA. Z Německa v úterý dorazí ZEW index, následovaný ve středu průzkumem od Ifo institutu. Patrně největší prostor pro rozhýbání trhu ale mají ve stejný den zveřejňované zápisky z posledního zasedání Fedu. V závěru týdne pak kromě dat z USA o osobních příjmech a výdajích dorazí i jediný tuzemský zápis do kalendáře v podobě konjukturálního průzkumu z dílny ČSÚ.
  • Ranní okénko - Na finančním trhu došlo k částečné korekci včerejších výkyvů
    Na finančním trhu během včerejška docházelo k úprku do bezpečnějších aktiv. Rostla například cena zlata, dolar posílil na 1,1200 za euro a zvýšila se poptávka po státních dluhopisech vnímaných jako prakticky bezrizikových. Následně padaly jejich výnosy, u amerického 10letého dluhopisu poklesl o téměř 7 % během několika hodin. Rizikovější aktiva byla naopak pod tlakem úprku investorů. Česká koruna otestovala hranici 25 EUR/CZK a aktuálně je na 24,76. Značná volatilita byla patrná i v obchodování českých státních dluhopisů. Výnosy na kratším konci splatnosti vystřelily nahoru o necelých 10 % a odpoledne se vrátily zpět na předchozí úroveň.
  • Ranní okénko - Na finančním trhu jsou pozorovatelné dozvuky zasedání Fedu
    V ekonomickém kalendáři je dnes pouze údaj o cenách průmyslových výrobců, jež dnes ráno zveřejnil německý Destatis. Žádné překvapení se nekonalo. Meziměsíční tempo růstu cen v únoru zpomalilo z předešlých 1,4 % na 0,7 %. Meziročně tak vystoupaly z 0,9 % na 1,9 %. V meziročním vyjádření pokračovaly v poklesu ceny potravin a spotřebitelského zboží. Naopak vyšší ceny elektřiny způsobily růst cen energií, které meziročně přidaly 3,7 %.
  • Ranní okénko - Nálada amerických spotřebitelů rapidně narůstá
    V dnešním evropském kalendáři dominuje údaj o zářijové německé nezaměstnanosti, která by podle odhadů měla stagnovat na úrovni 6,4 %. Od začátku roku by tak byla vyšší o 1,4 procentního bodu, ovšem dlužno podotknout, že miliony Němců od nutnosti registrace na úřadu práce chrání tamní podpůrný program kurzarbeit.
  • Ranní okénko - Nálada amerických zpracovatelů se prudce zlepšila
    Dnešek zahájíme informací o dynamice cen českých průmyslových výrobců za měsíc srpen. Zdražování v tomto sektoru v uplynulých měsících nabralo svižné tempo, což je vývoj pozorovatelný i ve většině ostatních zemí. Vzhledem k nadále ucpaným dodavatelským řetězcům a nedostatkovým výrobním vstupům předpokládáme, že růst cen dále zrychlí, a vyhlížíme 9,0 % meziročně. Trh pak čeká jen o tři desetinky pb méně.
  • Ranní okénko - Nálada českých spotřebitelů citelně chladne
    Z Evropy se dnes významnějších ekonomických událostí nedočkáme a zajímavější dění tak nabídnou během odpoledne Spojené státy. Na rozdíl od Evropy se od tamní spotřebitelské důvěry očekává pokračování rostoucího trendu, byť velmi opatrné. Od říjnového průzkumu trh očekává výsledek o dvě desetinky lepší než v září, tedy 102 bodů. I pokud se očekávání naplní, bude se jednat o hodnoty výrazně pod úrovní z loňského roku, kdy se index pohyboval v okolí 128 bodů. V růstu by měly pokračovat i objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které již ovšem mají post-pandemické skoky za sebou a tempo dohánění se tak výrazně zpomalilo. Trh pro září předpokládá zopakování srpnového výsledku, a tedy meziměsíční zvýšení jejich objemu o 0,5 %.
  • Ranní okénko - Nálada evropských investorů se zhoršuje
    Prvním dnešním makroekonomickým údajem bude zářijová statistika tuzemské nezaměstnanosti. Ta po dosažení svého vrcholu (4,3 %) v únoru letošního roku setrvale klesá, a příznivý trend by měl pokračovat i tentokrát. S ohledem na pokračující nesoulad mezi potřebami zaměstnavatelů a možnostmi zaměstnanců ovšem nečekáme nijak výrazný pokles, a vzhledem k zaokrouhlení se tak patrně ani nepřehoupneme o další desetinku procentního bodu, a zopakujeme srpnových 3,6 %.
  • Ranní okénko - Nálada evropských investorů se zlepšuje
    Jedinými dnešními významnějšími makroekonomickými indikátory budou index optimismu mezi americkými malými podniky, jehož prosincové výsledky se dozvíme v poledne, a tamní zpráva o tvorbě pracovních míst. Optimismus amerických podniků se oproti Evropě zotavoval po jarních uzavírkách o něco rychleji, když z jarního minima poblíž 90 bodů průběžně rostl a koncem léta již dohnal prakticky veškeré předchozí ztráty. Podzim se již vydařil méně, když pod tíhou druhé vlny pandemie, která právě na menší podniky dopadá disproporčně silně, počal opět klesat. Jeho další snížení trh vyhlíží i tentokrát, když předpokládá výsledek 100,2 po listopadových 101,4 bodech. I tak by se mělo jednat o hodnotu poblíž pětiletého průměru a pro americkou ekonomiku to tak nevěstí žádnou tragédii. Mírné ochlazení aktivity se očekává i na americkém trhu práce, kde trh předpovídá za listopad 6,4 milionu volných pracovních pozic, tedy o přibližně 250 tisíc méně než v předcházejícím měsíci. Právě pracovní trh je aktuálně největší překážkou amerického ekonomického zotavení, jelikož se na něm od jara vyskytuje nebývale vysoký počet nezaměstnaných a nová místa pro ně vznikají jen pomalu. Zatímco zpracovatelský sektor nemá o poptávku nouzi a v rámci možností se snaží zvyšovat stavy, ve službách nadále pokračuje obtížná situace a významnější nabírání nových pracovníků zde v dohledné době čekat spíše nelze.
  • Ranní okénko - Nálada v ČR se zvedla
    Dnes zveřejní renomovaná instituce Ifo výsledky svého průzkumu v Německu, nicméně se neočekává významnější změna trendu v hodnocení aktuální situace ani budoucích očekávání. Nálada mezi podnikateli zůstává depresivní, kdy hůře firmy vnímaly současnou situaci naposledy v polovině roku 2020 a budoucnost na konci minulého roku. Od Evropské centrální banky se dozvíme, jak se vyvíjela v září peněžní zásoba M3, kdy je predikováno její snížení třetí měsíc v řadě a zároveň v září by její pokles byl tím nejsilnějším. Ze Spojených států amerických dorazí údaj o prodeji nových domů za září a trh odhaduje podobné číslo (680 tis.) jako v srpnu (675 tis.).
  • Ranní okénko - Nálada v ekonomice se zlepšuje
    Po včerejších PMI indikátorech je dnes na řadě Ifo index pro německou ekonomiku. Dočkáme se tím dalšího ukazatele, který nastíní, jak by se v prvních letošních několika měsících mohla vyvíjet ekonomická aktivita. Je široce očekáváno, že i Ifo index naváže na vlnu zlepšujících se výsledků měkkých indikátorů. Jak složka hodnotící aktuální podmínky, tak složka hodnotící budoucí vývoj by měla zaznamenat mírný posun nahoru.
  • Ranní okénko - Nálada v eurozóně dále opatrně roste
    Dnešek patří především předstihovým ukazatelům. Za několik málo minut dorazí konjukturální průzkum z dílny ČSÚ, trhy ale budou více zajímat index nákupních manažerů (PMI), které vyjdou jak pro eurozónu tak Spojené státy. Budou představovat jeden z prvních předstihových indexů, které odhalí, jaký start do letošního roku hlavní světové ekonomiky mají. Sérii měkkých ukazatelů odstartovala již ráno spotřebitelská důvěra v Německu, která výsledkem nepřekvapila a ukázala mírné zlepšení – čtvrté v řadě. Ve stejném směru šel i včera zveřejněný index spotřebitelské důvěry pro celou eurozónu, který také zaznamenal čtvrtý měsíc růstu v řadě.
  • Ranní okénko - Nálada v eurozóně je nejlepší za poslední rok
    Dnešek pokračuje předstihovými ukazateli, kdy sledované budou zejména indexy nákupních manažerů (PMI), které dorazí jak z eurozóny, tak USA. Z Německa k tomu dorazí ještě průzkum od institutu ZEW, který sleduje náladu u expertů na finančním trhu. Hlavní poselství by ale mělo být na všech frontách stejné – nálada se zlepšuje, ekonomikám by se mělo dařit lépe, než se původně čekalo. Stejně ostatně dopadl i včerejší průzkum spotřebitelské důvěry v rámci eurozóny, který ukázal, že nálada je nejlepší od začátku války na Ukrajině.
  • Ranní okénko - Nálada v eurozóně zůstává slabá
    Dnes v eurozóně, ale i v USA vycházejí indexy nákupních manažerů za září. Očekávána je stabilizace poblíž srpnových hodnot, což pro eurozónu znamená, že jak index pro výrobu, tak index pro služby zůstane pod hodnotou 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. I nadále zůstává na nižších hodnotách index pro výrobu, kde se negativně podílí zejména Německo, kterému se nedaří odrazit ode dna. I proto je pro letošní rok očekáván pokles německé ekonomiky a jen velmi vlažné oživení v roce 2024. To i přes stále vysokou inflaci nedává příliš manévrovacího prostoru ECB, která již na posledním zasedání spolu s hikem naznačila ochotu dále nezvyšovat sazby.
  • Ranní okénko - Nálada v Německu by měla znovu růst
    Nejzajímavější ekonomická data dneška dorazí již ráno, a to v podobě německého indexu ZEW. Ten představuje průzkum mezi investory a profesionály na finančním trhu. Stejně jako u příští týden zveřejňovaného Ifo indexu je pozorněji sledována zejména složka budoucích očekávání, která by po březnovém výkyvu směrem níže měla navázat na růstový trend trvající již od poloviny loňského roku. Z USA dnes dorazí dílčí data z nemovitostního trhu, a to ohledně březnové nové výstavby a udělených stavebních povolení. Včera již ze Spojených států přišel výsledek průmyslového Empire indexu, který pozitivně překvapil takřka v každém ohledu. Do vývoje bude i nadále promlouvat probíhající výsledková sezóna.
  • Ranní okénko - Nálada v Německu roste, stále je ale pesimistická
    Dnes v ranních hodinách dorazí z tuzemské ekonomiky údaj o vývoji nálady u spotřebitelů a firem během listopadu. Nepříliš odlišná informace dorazí i z Německa, kde půjde o tzv. Ifo index, který sleduje náladu u tamních firem. Předstihová data pak očekáváme i ze Spojených států, kde se zpožděním dorazí indexy nákupních manažerů. Obchodování by ale mělo být i dnes spíše poklidné, kdy po včerejším Dni díkůvzdání otevře americká burza tradičně jen na půlden a vzhledem k minimu makroekonomických dat by volatilita měla zůstat nízká.
  • Ranní okénko - Nálada v Německu ukáže zhoršení
    Dnešek odstartuje německý ZEW index, který dorazí v dopoledních hodinách. Po pěti měsících zotavení očekáváme u složky očekávání hlubší pokles reflektující zvýšenou nejistotu ohledně rychlosti desinflace. Z části do výpočtu budou již vstupovat i obavy ohledně stability finančního sektoru. Vzhledem k tomu, že index vzniká na základě průzkumu mezi profesionály ve finančním sektoru, budou tyto obavy reflektovány patrně ve větší míře než u vybraných dalších předstihových průzkumů. Složka hodnocení současné situace by naopak neměla zaznamenat větší změnu.
  • Ranní okénko - Narušené sezónní vlivy a statistické změny přechodně zvolní inflaci v eurozóně
    V eurozóně bude tento týden nejsledovanějším údajem červnová inflace, která měla meziměsíčně mírně zvolnit na 0,2 % z 0,3 % (meziročně na 1,9 % z 2,0 %). V USA bude pak koncem týdne zveřejněna statistika z trhu práce. Obě události budou trhy sledovat již kvůli jejich relevanci pro tamní centrální banky. V českém kalendáři je průzkum mezi nákupními manažery PMI a údaje o státním rozpočtu za červen. Dále dorazí finální zveřejnění HDP v prvním čtvrtletí. Nečekají se revize, měl by tudíž být potvrzen překvapivě mírný mezikvartální pokles o 0,3 % (o 2,1 % r/r).
  • Ranní okénko - Na řadě jsou údaje o HDP v Evropě
    Dnes vyjdou údaje o HDP z několika evropských ekonomik včetně české. S chybějícími komponenty do výroby se obecně počítá s tím, že průmysl potáhne ekonomiky dolů, zatímco spotřeba (především v sektoru služeb) tento negativní dopad vykompenzuje. Riziko proto existuje především pro průmyslově orientované ekonomiky, jako například Česko. Po včerejším zveřejnění v USA, kde HDP skončilo pod odhady, dnešní den odstartovala Francie na pozitivní vlně. Oproti 2. čtvrtletí ekonomika rostla namísto očekávaných 2,2 % o 3 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points