Úterý 19. březen 2024 10:02
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Co přinese páteční setkání v Jackson Hole?

20.08.2019 17:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank

Centrální banky v posledních týdnech stále více snižují sazby. Potvrdí se po pátečním projevu guvernéra Fedu Powella, že dochází k obratu globální monetární politiky? Seznam mluvčích ještě není znám, ale hlavním tématem by měly být výzvy monetární politiky. Diskutovat se bude také o dopadech rozdílných úrokových sazeb, důsledcích kvantitativního uvolňování na kapitálové trhy, o novém mandátu centrálních bank a cestě k normalizaci.

Tak jako v předchozích letech, se bude i letošní výroční sympozium konat v Jackson Hole. Konec týdne bude pro trhy každopádně zásadní událostí. Obvykle jde o nejlepší příležitost pro centrální bankéře jak naznačit budoucí směřování politiky. V minulých letech zde nabídl Ben Bernanke náznaky zahájení druhé a třetí fáze kvantitativního uvolňování. Mario Draghi pak oznámil možnost zahájení nákupů aktiv v eurozóně a guvernér švýcarské národní banky Thomas Jordan potvrdil nezbytnost dalších nekonvenčních opatření monetární politiky.

Co můžeme očekávat?

Centrální banky by měly potvrdit, zda jsou připraveny jednat opět preventivně s cílem prodloužit současný obchodní cyklus a zabránit recesi. Podíváme-li se na makroekonomický vývoj, máme řadu důvodů k obavám. Devět velkých ekonomik se nachází v recesi nebo na jejím pokraji. Zejména Německo, Velká Británie, Itálie, Brazílie a Argentina. Pro některé z nich jsou rizika pro růst zřejmá z dopadů obchodní války, pro ostatní jde o dopady špatných politických rozhodnutí posledních let.

Vzhledem k tomu, že jde o nyní zásadní téma pro trhy, je pravděpodobné, že se centrální bankéři podělí o své názory na obrácenou křivku výnosů. A zřejmě ji opět jednou označí za nedůležitou. Je však zajímavé, že Fed v Saint Louis nedávno zveřejnil článek o vztahu mezi inverzí křivky výnosů a recesí. Závěr je jasný: V Německu, Francii a USA následovala po téměř každé inverzi křivky výnosů do několika let recese, což by mohlo znamenat, že v těchto zemích pravděpodobně nejde o falešně pozitivní vývoj. Můžeme samozřejmě diskutovat o tom, zda jde o nejlepší způsob předpovědi recese, ale asi se shodneme, že nedávná inverze signalizuje, že trh s dluhopisy považuje vyhlídky na dlouhodobý růst za slabé.

Powell by mohl zlehčovat význam zářijového snížení sazeb o 50 základních bodů. Podle metriky, o které mluvíme, investoři jasně očekávají, že příští měsíc bude prostor pro 50 bodové snížení sazeb (podle CME je pravděpodobnost 35 % a podle Bloombergu 48 %). Proto nemůžeme vyloučit riziko chaosu na trhu. Zvlášť když bude Powellův projev opět příliš opatrný a sdělí pouze možnost snížení sazeb o 25 základních bodů.

Kam až mohou sazby klesnout?

Odpověď na tuto otázku možná budeme mít už koncem týdne. Nedávný článek Bank of Japan o „reverzních sazbách“ uvádí, že pro eurozónu jsou na mínus 1 %. To by mohlo naznačovat, že ECB má stále dost prostoru pro zářijové snížení depozitních sazeb. V neposlední řadě by centrální banky měly varovat před riziky způsobenými měnovou válkou, zejména pokud jde o to, že Spojené státy staví Čínu do role manipulátora s měnami. Měnová válka je přirozeným důsledkem obchodní války, ale riziko je vyšší v tom, že může vyústit ve vyšší veřejné zadlužení a inflační bouři, jako se stalo v sedmdesátých letech minulého století.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co ovlivnilo nabídku a poptávku po zemním plynu?
    Válka s Ruskem způsobila změnu globální nabídky a poptávky po zemním plynu, zvýšila poptávku po jeho vývozu z USA a zlepšila trvalé postavení fosilních paliv ve světě. V reakci na to se dostala domácí produkce zemního plynu rekordní úroveň.
  • Copak investoři zapomněli na ropu?
    Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankEvropské akciové trhy otevřou v úterý na stejných úrovn...
  • Co podporuje ceny zlata a ropy? Oživení v Číně a slabší dolar
    V pondělním asijském obchodování stouply ceny ropy, čímž zvrátily slabý začátek, když oživení čínské poptávky a slabší dolar trh podpořily. Trh je rozrušený vyhlídkou na pokračující zvyšování úrokových sazeb v USA.
  • Co pomáhá zlatu růst?
    Cena zlata za sebou má v posledních několik měsících velmi slušnou rally, která jej začátkem letošního roku vynesla až nad hranici 1 500 dolarů za unci. Jeho růst se přitom může zdát poněkud zarážející, když šel od konce loňského roku ruku v ruce s růstem akcií a ostatních rizikových aktiv. Jejich korelace by přitom měla být spíše negativní.
  • Co Powell na vyšší inflaci? Dopoledne zatím negativní
    Včerejší americká inflace překvapila. Růst indexu sice stále táhnou hlavně ojetá auta, u nichž se těžko dá čekat setrvalý vzestup cen, ale bydlení, energie, potraviny či oděvy také zdražovaly rychleji. Efekt srovnávací základny, který měl inflaci v rozletu tentokrát už brzdit, nestačil, a do centra pozornosti se logicky dostala otázka, co na to Fed.
  • Copper se prudce propadl na trendovou čáru
    Futures kontrakt Copper (XCU/USD) potvrdily vytvoření medvědího vzorce poté, co ve středu nedosáhly vyššího maxima. Pokroky byly podruhé odmítnuty na dlouhodobé klesající trendové linií. Ukazatele momenta jsou poněkud smíšené a podtrhují neutrální obrázek, dokud ceny nedosáhnou případné proražení. Ukazatel RSI směřuje dolů, ale drží se nad neutrální úrovní 50, zatímco ukazatel MACD zůstává pozitivně zarovnán se svou červenou signální linií, i když začal zplošťovat.
  • Co prozradila Janet Yellen, Poloz povzbudil CAD, Řecko je na chvíli zachráněné; analýza DOLARU, USD/JPY, EUR/NZD
    Janet Yellen včera ve svém projevu před americkým Kongresem zopakovala to, co vypovídal zápis z lednového zasedání americké centrální...
  • Co přijde po skvělých výsledcích? Obavy drží akcie níž, stoupá zájem o dluhopisy
    Závěr týdne stále negativně ovlivňují výhledy některých z velkých technologických jmen, aktuálně především Amazonu. V podstatě se vracíme k naší otázce před startem výsledkové sezóny, tedy zda se trh nechá unést dobrými čísly, nebo přesune pozornost k už ne tak hvězdným příštím kvartálům. Dá se říci, že na investory zatím funguje obojí, ovšem momentálně převládá pohled dopředu a ten je spojen s obavami.
  • Co přinese další halving bitcoinu
    Hodleři vyčkávají, co z dlouhodobého hlediska přinese halving. Mnozí spekulují a přemýšlí, zda se objeví nová třída bitcoinových milionářů.
  • Co přinese omezování nákupů aktiv aneb nakupujte fámy, prodávejte jistotu
    Jedním z klíčových témat letošního roku bude omezování nákupů aktiv americkou a evropskou centrální bankou (tapering). Z analýzy reakcí trhů na předchozí omezování nákupu aktiv vyplývá, že trhy nejvíce reagují na předběžná oznámení. V tuto dobu výnosy na delších splatnostech rostou, výnosová křivka se stává strmější, v segmentu 30-50 let naopak plošší. Krátký konec výnosové křivky je pak ukotven očekáváními, že úrokové sazby zůstanou v nejbližším období beze změny. Jakmile jsou však sděleny konkrétní kroky týkající se taperingu, růst výnosů se zastavuje, volatilita na trhu klesá, přičemž v době, kdy jsou nákupy skutečně omezovány, se již trh věnuje něčemu zcela jinému. ECB s náznaky ohledně omezování pandemického programu zřejmě nepřijde dříve, než bude znát výsledky své strategické revize nástrojů měnové politiky. Jako termín pro předběžná oznámení by tak přicházelo v úvahu září. Konkrétní kroky ECB podle našeho názoru neoznámí dříve než v říjnu či v prosinci, ale rozhodně ne dříve než Fed. Ten by s předběžným oznámením mohl přijít v srpnu, a to v době konání sympozia v Jackson Hole. Na trzích tak opět začne platit staré dobré pravidlo: nakupujte fámy, prodávejte jistotu.
  • Co přinese podzim na finanční trhy:
    V období mezi 26. zářím a 8. listopadem se v Evropě a ve Spojených státech budou konat šestery klíčové volby a referenda. V USA změří v prezidentských volbách své síly Hillary Clintonová a Donald Trump. Prezidenstké volby čekají i Rakousko. Minimálně jedny volby budou v Španělsku. Italské referendum může vyústit až v rezignaci ministerského předsedy Mattea Renziho. Referendum o migračních kvótách v Maďarsku by mohlo potvrdit nezadržitelný nárůst populismu v Evropě, což by byl pouhých několik měsíců po Brexitu další nezdar Evropské unie. Podle Christophera Dembika, vedoucího oddělení makroanalýz Saxo Bank, právě akumulace politických rizik ve velmi krátkém časovém období by mohla mít negativní dopad na finanční trhy. Od září už investoři nebudou mít čas si vydechnout. Politická rizika jsou na předním místě agendy.
  • Co přinese rozhodnutí Fed a klíčový earnings týden?
    Následující týden bude ve znamení bohatého makroekonomického programu v čele s rozhodnutí Fed a akcioví investoři získají příležitosti na obchodování earnings.
  • Co přinese zítřejší zasedání Bank of Japan?
    Už je tomu rok, co guvernér Bank of Japan (BoJ) Haruhiko Kuroda naposledy uvolnil měnovou politiku a oslabil tak japon...
  • Co přinese zpráva ze zasedání Fed? – Makrodata na 18.-21.11
    Čeká nás další týden s mnoha důležitými daty. Investoři nejvíce očekávají středeční zprávu ze zasedání Fed, která by m...
  • Co přinese zrušení daně z nabytí nemovitosti? Kdo si pospíší, vydělá na tom dvakrát
    Současná složitá situace, která se v řadě zemí nyní mění ve více ekonomických problémů než zdravotních, přinesla také u nás nejedno podpůrné opatření. K přerušení EET, zrušení Účtenkovky a podobně se trochu nečekaně rychle dostalo i na zrušení jedné z velmi diskutabilních až sporných daní – daně z nabytí nemovitých věcí. Co může tato změna v praxi přinést v oblasti financování bydlení nebo investic do nemovitostí?
  • Co přinesla Německu Angela Merkelová v oblasti ekonomické reformy?
    Je neoddiskutovatelné, že Německo má obrovsky silné stránky zahrnující nízkou míru nezaměstnanosti (5,6 % na celostátní úrovni a v Bavorsku dokonce jen 3 %), úvěrové hodnocení AAA, a řadu nadnárodních firem, které fungují po celém světě. Na druhé straně však stojí fakt, že německá ekonomika je v podstatě „nefunkční“.
  • Co přinesl Brexit na finanční trhy?
    Voliči ve Velké Británii hlasovali ve čtvrtečním referendu pro odchod země z Evropské unie po 43letém členství. Světové finanční trhy propadaly a ukázaly, že zpráva je pro finanční trhy největší šok od globální ekonomické krize z roku 2008.
  • Co přineslo červencové zasedání ECB? Co z toho plyne pro euro?
    Evropská centrální banka (ECB) ponechala na svém včerejším zasedání monetární politiku beze změny. Prezident Mario Draghi...
  • Co přineslo červnové zasedání ECB?
    Evropská centrální banka dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na historickém minimu. Sazba pro refinanční operace zůstala na nule a depozitní sazba, která je nyní považována za hlavní nástroj úrokových sazeb, zůstala na úrovni mínus 0,40 procenta.
  • Co přineslo zasedání české a britské centrální banky, konec týdne ve znamení dat NFP z USA; analýza EUR/USD, GBP/AUD
    Rozhovory s Řeckem o třetím úvěrovém programu úspěšně pokračujía Evropská komise (EK) stále věří, že dohody by mohlo být dosaženo...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader