Pátek 19. duben 2024 06:24
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Jak interpretovat výsledky trhu práce v USA

08.08.2017 21:52  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký trh práce a konsekvence jeho vývoje
 
Zlato se konsolidovalo na pátečním minimu. Žlutý kov se opírá o neschopnost dolaru stavět na odrazu, ke kterému došlo v pátek po vyhlášení lepších, než očekávaných dat z trhu práce. Dolar k dnešnímu dni vymazal podstatnou část svých zisků a EUR/USD se obchoduje na úrovni 1.18, když páteční minimum bylo na úrovni 1.1728.
 
Graf 1.: EUR/USD
 
EUR
 
Nicméně mzdy zůstávají pomalé a nadále existují mnohé znepokojivé údaje pod hladinou: širší míra nezaměstnanosti U6 byla v červenci 8,6%. Situace je samozřejmě lepší, než data po recesi, ale stále podstatně horší, než minima před recesí. Míra účasti na trhu práce nebyla schopna se odrazit; Míra účasti v klíčové demografické skupině 25-54 let je 81,5%, což je značně pod 83,2% před recesí.
 
Insider situaci lakonicky konstatoval:
Finanční trhy reagovaly pozitivně na páteční počty pracovních míst. V červenci bylo vytvořeno 209 000 pracovních míst, což je více než byl tržní konsenzus a údaje z předchozích dvou měsíců byly upraveny směrem vzhůru. Míra nezaměstnanosti U3, na které je většina investorů fixována, klesla na 4,3%, což odpovídá 16letému minimu v květnu.
 
Headlines byly dostačující k tomu, aby se výnos 10-letých amerických bondů zvýšil o 4 bazické body na 2,26% a sprej u 2 až 10letých bondů se zvýšil o 3 bazické body. Přesto novinové titulky, jakkoli působily pozitivně, nemohly investory udržet v euforii dlouho; Stačilo se podívat na další informace o FED a Trumpově administrativě?
 
Graf 2.: 10Y US Treasury Yield
 
10Y

 

Začněme platy. Na konci ôsmeho roku hospodářského oživení – recese se považuje za ukončenou v červenci 2009 – se mzdy stále zvyšují anemickým tempem 2,5% ročně, což naznačuje pouze 0,9% nárůst o inflaci očištěných mezd. Pro srovnání, reálný HDP v uplynulém roce vzrostl zhruba o 2%, což naznačuje rozdělení příjmů od zaměstnaných osob k vlastníkům kapitálu. Přerozdělování příjmů samo o sobě není nepříznivým hospodářským jevem, nicméně s nárůstem mezd, které byly od konce finanční krize relativně nízké, zatímco ceny akcií v USA vzrostly od svého poklesu v březnu 2009, mzdové hodnoty za červenec pokračovaly v dlouhodobě negativním vývoji, s minimálním navýšením a zhoršovaly disproporčnost příjmů obou skupin. Zjednodušeně řečeno, míra nerovnosti v příjmech nazývaná Gini koeficient potvrzuje, že distribuce příjmů v USA se od roku 2009 stala nerovnoměrnější a že Spojené státy nyní patří mezi vyspělými ekonomikami k těm zemím, jejihž distribuce příjmů je nejvíce nespravedlivá.
 
Pětinásobek rozvahy Federálního rezervního fondu a udržování téměř nulových úrokových sazeb po celé roky upřednostňuje investory před zaměstnanci.
 
Graf 3.: GINI index
 
720px-Gini_since_WWII.svg
 
Pojďme se dále podívat na míru nezaměstnanosti. Pokles velice citované hodnoty U3 ze 4,4% v červnu na 4,3% v červenci vyvolal reakci analytiků – hojně publikované bylo stanovisko že na trhu práce došlo k velmi malému uvolnění a že americká ekonomika se vrátila k plné zaměstnanosti.
 
Řekněte to ale pracovníkům, kteří jsou zaměstnáni na částečný úvazek, když hledají zaměstnání na plný úvazek, a těm, kteří přišli o změstnání nedobrovolně, tj. TĚM, kteří nemohou najít práci, která se jim líbí.
Měřítko nezaměstnanosti U6, je také vypočítáno US Bureau of Labor Statistics, a v červenci byla jeho hodnota 8,6%, tedy beze změn od června. Pro srovnání byl U6 v listopadu 2007, tedy měsíc před zahájením Velké recese, 8,4%. Rok před začátkem recese to bylo jen 7,9%,. Po 8 letech „oživení“ je míra nezaměstnanosti vyšší. V porovnání s trendem klesající míry nezaměstnanosti U3 se míra nezaměstnanosti pracovníků na částečný úvazek zvýšila z červnových 4,2% na červenec na 4,5%. Nejen, že někteří pracovníci na částečný úvazek nemohli získat práci na plný úvazek, ale také čelili další rostoucí vlně nezaměstnanosti!
 
Tab. 1.: Struktura Indexu LMCI

MeasureNot seasonally adjustedSeasonally adjusted
July
2016
June
2017
July
2017
July
2016
Mar.
2017
Apr.
2017
May
2017
June
2017
July
2017
U-1 Persons unemployed 15 weeks or longer, as a percent of the civilian labor force1.91.51.62.01.71.71.81.61.7
U-2 Job losers and persons who completed temporary jobs, as a percent of the civilian labor force2.42.12.22.32.22.22.12.22.1
U-3 Total unemployed, as a percent of the civilian labor force (official unemployment rate)5.14.54.64.94.54.44.34.44.3
U-4 Total unemployed plus discouraged workers, as a percent of the civilian labor force plus discouraged workers5.54.84.95.24.84.74.54.74.7
U-5 Total unemployed, plus discouraged workers, plus all other persons marginally attached to the labor force, as a percent of the civilian labor force plus all persons marginally attached to the labor force6.35.45.56.05.45.35.25.35.3
U-6 Total unemployed, plus all persons marginally attached to the labor force, plus total employed part time for economic reasons, as a percent of the civilian labor force plus all persons marginally attached to the labor force10.18.98.99.78.98.68.48.68.6

 
Situaci pracovníků s nízkými příjmy zdůrazňuje ještě další statistika. Podle BLS bylo 7,6 milionu pracovníků v minulém měsíci zaměstnáno více pracovních úvazků, což představuje zvýšení o 2% ze 7,4 milionu v červenci 2016. Hlavním důvodem, proč lidé pracují na multi-úvazky,tj. více než v jedné pozici současně, je, že jediné pracovní místo nenabízí dostatečný příjem. Při silném oživení hospodářství by měl počet pracovníků pracujících na plný úvazek stoupat a počet zaměstnanců na částečný úvazek nebo zaměstnávání na multiple-jobs by se měl snížit. Zvýšení počtu vícenásobných úvazků je znepokojující a je dalším signálem, že na trhu práce je stále ještě nedostatek volných míst a ekonomika negeneruje dost příležitostí pro zaměstnávání osob bez práce, případně pro ty, kteří chtějí vyměnit „multiple“ za „single“ job. USA je stále daleko od plné zaměstnanosti. /podle BUSINESS INSIDER)
 
Janet Yellen by měla červencovou statistiku označit jako „statistickou anomálii“, bohužel FED namísto toho ohlásil ukončení indexace trhu práce.
 
Poznámka: Od 3. srpna 2017 byly aktualizace indexu podmínek na trhu práce (LMCI) přerušeny; 7. července 2017 je datum konečné aproximace z tohoto modelu. Rozhodli jsme se přestat aktualizovat LMCI, protože se domníváme, že již neposkytuje dobrý přehled o změnách podmínek trhu práce v USA. Konkrétně, modelové odhady se ukázaly být citlivější vůči procesu de-trendizace, než jsme očekávali. Měření některých ukazatelů v posledních letech se změnilo způsobem, který výrazně zhoršil jejich vypovídající hodnotu a průměrný hodinový plat jako ukazatel neposkytl smysluplné souvislosti mezi podmínkami na trhu práce a růstem mezd.
Jedna věc je zcela zřejmá, indikátor nikdy nepotvrdil tvrzení Fedu, že americký trh práce je konečně blízko nebo na plné zaměstnanosti. Následně byl vykopnut na dlažbu jako nepotřebný.
 
Práce, resp. míra nezaměstnanosti jsou v tomto okamžiku nejmenšími obavami Fedu. Aktuální boj zuří na poli inflace; Konkrétněji její nepřítomnosti.
 
„Nedávné výsledky inflace byly neočekávaně nízké, pod inflačním cílem o 2 procenta,“ uvedl v pondělí prezident James Bullard ze St. Louis Fed. Podle Bullarda má Fed těžkou úlohu najít vysvětlení pro období nízké inflace. To musí být obzvlášť znepokojující pro centrální banku, která dostala svou bilanci na více než 4 biliony dolarů s vyjádřeným cílem generovat 2% inflaci.
 
V podmínkách tkto definované nejsilnější ekonomiky světa, s možností, velkou pravděpodobností, neúspěchem destabilizovaného prezidentského aparátu a prezidentem, který bude „stranou“ nejen světového, ale i domácího dění, je výhled velmi nejistý. V normálních podmínkách by utažení sazeb nepochybně přilákalo potřebné investice, ale pokud se hospodářství pohybuje pod inflačním cílem CB, velmi hluboko, je Fed v neřešitelné situaci. Na straně druhé, domácím producentům musí slabý dolar vyhovovat, protože jejich konkurenční výhoda jim spadla přímo z nebes. Podpora slabého dolaru vůči domácí poptávce po domácích produktech a službách je zřejmá. USA se nemusí příliš starat ani o nákup technologií v cizích měnách. Akciovému trhu, prozatím, stav dolaru také pomáhá – představují svými rekordními výnosy lákavou alternativu vůči téměř nulovým výnosům z depozit v bankách.
 
Kardinální otázkou tedy je, jestli tento slepenec vydrží, resp. jak dlouho?
Jak tedy ochránit investice?
 
Jednou z možností je využít souběhu, nebo antagonismu několika entit. Například vývoj ceny zlata de facto kopíruje vývoj EUR. Obchodujete-li EUR/USD a nepříznivá makroekonomická data vychýlí paritu jiným směrem, než jste očekávali, kupte, nebo prodávejte zlato.
 
Graf 4.: EUR/USD a Gold/USD
 
gold
 
Pokud je třeba využít nejen korekci USD, ale i EUR, pak použijte k dané trojkombinaci EUR/USD/Gold ještě CHF a to v pari vůči měně, kterou potřebujete upravit.
Situace může být následující:
 
Sázíte narůst EUR a použijete pár EUR/USD. Skvělé zprávy z pracovního trhu USA vychýlí trend směrem k posílení dolaru. Přidáte Gold/USD, kde budete prodávat zlato (vsadíte na jeho pokles), ale je možné, že vlivem jiné ekonomické, nebo politické situace se proti zlatu vychýlí i cena EUR, pak můžete využít entitu EUR/CHF, která se za jinak nezměněných podmínek chová velemi podobně, ale Švýcarsko je zemí velmi konzervativní a je velká pravděpodobnost, že bude kompenzovat ztrátu EUR.
 
Takto zabezpečený pattern je na první pohled dost složitý a vyžaduje jistý cvik, ale díky absolutní likviditě FX není problém, jako často u komodit, rozpouštět portfolio okamžitě a reagovat tak na pohyb na trhu.
 
Graf 5.: EUR/USD a USD/CHF
 
CHF
 
Je patrné, že EUR/USD je kompenzováno USD/CHF. Obě křivky se pravidelně protnají a vytváří antagonní poterny. Celý princip lze samozřejmě více sofistikovat a využít složitějších postupů, nicméně i se základními nástroji je tento model dostatečný, snadný a lehko pochopitelný.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jaké známky si vysloužili šéfové centrálních bank?
    Ekonom David Blanchflower se v rozhovoru pro Bloomberg pustil do známkování cent...
  • Jak fungují státní dluhopisy a jak je obchodovat?
    Pokud nechcete nechat své peníze nečinně ležet na běžném účtu, máte několik alternativ, jak je nechat pracovat. Nejznámější 2 způsoby jsou investice do akcií nebo dluhopisů. To, že akcie překonávají dluhopisy v dlouhodobějším měřítku, co se zisku týče, je zřejmé.
  • Jak geopolitika ovlivňuje ceny zemního plynu?
    Geopolitické události ve světě vyvolaly obavy o ceny plynu a připomněly rok 2022, kdy se Evropa obávala závislosti na dodávkách ruského plynu. Mediální senzacechtivost však často předčí konkrétní důkazy o skutečných problémech. Jak ovlivňují konflikty v Izraeli, útoky hútijských milicí a probíhající válka mezi Ruskem a Ukrajinou trh s plynem, zejména v Evropě? Jak se daří americkému trhu vzhledem k nedávnému rekordně chladnému počasí?
  • Jak chce Solana s Firedancerem ovládnout sektor DeFi
    Nový klient validátoru by mohl zlepšit stav DeFi společnosti Solana. Stakeři zůstávají ohledně budoucnosti Solany optimističtí.
  • Jak chytit nůž v letu
    Dobrý den,chytlavý titulek, že?Věrně ale vystihuje situaci, ve které se trh nachází už asi třetí týden.Všic...
  • Jak i nadále obchodovat US ETF?
    Vzhledem k tomu, že dne 18.6.2018 bylo všem obyvatelům ČR omezeno obchodování s americkými burzovně obchodovanými fondy (ETF), rádi bychom Vám v následujícím článku představili varianty, jak tyto produkty nadále obchodovat – ať už přímo v USA, nebo na burzách v EU.
  • Jak inflace ohrožuje růst?
    Dnešní výsledky evropských květnových podnikatelských nálad ukážou, do jaké míry začíná vysoká inflace ohrožovat hospodářský růst. Budeme chtít vidět, jak podniky v eurozóně přenášejí vysoké vstupní náklady na své zákazníky a jak na vyšší ceny reaguje poptávka. To je klíčová informace pro centrální bankéře. Pokud tváří v tvář vysoké inflaci bude poptávka sama šlapat výrazně na brzdu, nemusí na ni tak agresivně šlapat centrální banka.
  • Jak inflace zamává s nemovitostmi?
    Podnikoví manažeři si teď často stěžují: v médiích se málo píše o prudkém zdražování, jemuž čelíme. Odpověď je nasnadě. Dokud se růst cen materiálů, od dřeva přes plasty po ocel, kromě výrobních cen nepromítne také do cen spotřebitelských, řadového občana tak moc zajímat nebude. Navíc si sami manažeři zdražováním nenechávají kazit náladu. Což uklidňuje i média. Letos v červnu manažeři zhodnotili meziměsíční změnu výrobních podmínek v tuzemském průmyslu jako zlepšení, a to dokonce nejvýraznější za uplynulých alespoň dvacet let.
  • Jak instalovat AOS (EA) na MetaTrader 4
    Automatické obchodní systémy (AOS), též běžně známé pod označením Expert Advisor (EA), jsou velmi užitečným nástrojem, který dokáže nejen šetřit čas, ale často také peníze. Dnes se podíváme na to, jak takové EA nainstalovat do obchodní platformy MetaTrader 4 (MT4) a poté jej i zprovoznit.
  • Jak interpretovat páteční zprávu o zaměstnanosti?
    Páteční zářijová zpráva o pracovních místech ukázala pokles měsíčního růstu, přičemž minulý měsíc bylo vytvořeno 263 000 nových pracovních míst, což je pokles z 315 000 v předchozím měsíci.
  • Jak investovat dobře? Poznejte nejdřív sami sebe
    V džungli investičních příležitostí a nástrah se nemusí vyznat ani experti dozorových orgánů, natož investoři. Jaké otázky si mají začátečníci, mírně, ale i středně pokročilí položit?
  • Jak investovat do metaverse? 5 tipů na nejlepší metaverse akcie
    Technologický pokrok je nezastavitelný. Virtuální svět, ve kterém by se lidé mohli potkávat, se stále více stává realitou. Toho si všímá i mnoho společností, které v takovém globálním propojení vidí velké příležitosti. Investoři se také stále více začínají zajímat o metaverse akcie.
  • Jak investovat v automobilovém sektoru? 🚗
    Včera po uzavření trhů oznámila své výsledky Tesla. Jak se vede této úspěšné společnosti Elona Muska v automobilovém průmyslu, který je dlouhodobě velmi oblíbeným investičním sektorem?
  • Jak investovat v Číně: 1. čtvrtletí jako čas ekonomických výzev
    Z čínských politických zasedání uskutečněných v posledním čtvrtletí loňského roku vyplývá, že Čína nepovažuje proticyklické iniciativy za příliš naléhavé. Další směr rozvojových strategií určí až Třetí plenární zasedání, které se koná v 1. čtvrtletí roku 2024. Navzdory problémům a nejistotě však mohou technologie, rozvinutá výroba, energetika a zelené kovy ve střednědobém horizontu nabídnout úrodnou půdu pro další růst.
  • Jak investovat za války? Ternem mohou být akcie německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků
    Válka na Ukrajině přepisuje všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Navíc stále bohužel probíhá. A stupňují se související sankce Západu a ruská odvetná opatření, což investorův výhled ještě dále zatemňuje. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci.
  • JAK INVESTUJÍ ČEŠI? Český investiční trh - od devadesátek k online platformám, Petr Žabža
    Rozhovor s Petrem Žabžou na téma jak investují Češi.
  • Jak je důležité míti průmysl
    Česká průmyslová výroba odolává koronavirovému šoku ze všech sektorů ekonomiky nejlépe a dokonce lépe, než se očekávalo. V říjnu, v době nouzového stavu, si průmysl po sezónním očištění připsal 3 % meziměsíčně a v meziročním srovnání po zohlednění jednoho chybějícího dne byl o 1,3 % vyšší. Po zohlednění všech sezónních faktorů si připsal celé 1 % meziročně, největší přírůstek od května 2019!!! Přitom v září průmysl byl ještě o 2 % pod loňskou úrovní. Dalším velkým úspěchem je, že v říjnu překonal jarní propad a vyšplhal se na předkoronavirové úrovně! V porovnání s únorem 2020 je průmyslová výroba o 1,9 % vyšší!
  • Jak je možné, že když cena energií na burze klesne, hned se to neprojeví v cenících dodavatelů?
    Dodavatelé energií jsou ve své podstatě obchodníci, kteří elektřinu nebo plyn nakupují na burze a následně je prodávají spotřebitelům. Produktové ceníky jsou tak přímo závislé na tom, jak vhodně dokáží v určitém časovém úseku „namixovat“ potřebné množství energií, které musí svým zákazníkům zajistit. K pochopení toho, jak dodavatelé stanovují ceny, je nutné vědět, jak probíhá nákup energií.
  • Jak je na tom cena zlata
    V poslední době jsme mohli zaznamenat protichůdné zprávy. Jedna z nich hlásá, že cena zlata je nejvyšší za poslední 4 měsíce. Jiná mluví o oslabení zájmu o zlato.
  • Jak je na tom české životní pojištění v kontextu Evropy? Zaostáváme, krize ale dolehla na všechny
    V dnešním světě, kde se životní rizika a nejistoty neustále mění, je životní rizikové pojištění důležitější než kdy dříve. Pokrytí rizik způsobených výpadkem příjmů z důvodu zdravotních problémů je v době vysoké inflace a rostoucích cen zase o něco cennější. Jak je na tom ale Česká republika ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Jaký je vývoj životního pojištění na poli unijní sedmadvacítky? Na tyto otázky ve svém komentáři odpovídá David Poes, ředitel životního pojištění pojišťovny YOUPLUS.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader