Čtvrtek 28. březen 2024 17:05
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Steenovy zápisky: Útěk z bezduchého stroje – #SaxoStrats

14.11.2016 13:58  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO Saxo Bank

  • Donald Trump americké volby doopravdy nevyhrál? to Clintonová prohrála
  • Trumpova politika není odpovědí, ale drastická změna je nutná
  • Růst podpoří jedině přístup ke vzdělání a technologický pokrok
  • Změna nepřichází ve chvíli, kdy ji chceme, ale pouze když ji potřebujeme
  • Více o amerických volbách a jejich následcích zjistíte zde

Snad za to mohla drobná chyba v plánování, ale najednou jsem zjistil, že výsledky amerických prezidentských voleb sleduji z moskevského hotelu Radisson Ukraine – což je jedno z mých nejoblíbenějších míst v ruském hlavním městě.

I když teď riskuji, že budu považován za Putinova zastánce a voliče Trumpa, rozhodl jsem se, že napíšu svou vlastní dodatečnou analýzu těchto přelomových amerických voleb. Jen chci připomenout, že před volbami 8. listopadu jsem byl ve svých názorech velmi pevný?

?nebylo to Trumpovo vítězství, jen prohra Clintonové.

Je mi v podstatě úplně jedno, kdo vlastně měl vyhrát a jaké ideologie zastává. Snažím se jen pochopit, co se stalo. A když máme z krku toto prohlášení, můžeme se podívat, co z výsledků těchto prezidentských voleb vyvodím.

Vůbec nešlo o zásadní otázky

Podobně jako při referendu o Brexitu nebyly ani americké volby o osobnostech nebo zásadních otázkách. Pokud by totiž tyto „zásadní“ věci něco pro voliče znamenaly, ani Trump ani Clintonová by se nedostali přes primárky.

Už jenom skutečnost, že někdo jako Donald Trump může vést Republikánskou stranu do prezidentských voleb, dokazuje, že vůbec nešlo o jeho osobu, nešlo o politiku, ale pouze a jen o vnímanou potřebu Američanů konečně zastavit to, co jeden z analytiků nazval „bezduchým politickým strojem“.

Hillary Clintonová byla prostě nevolitelná. Vedla miliardovou kampaň, která měla přilákat nejrůznější zájmové skupiny, ať už na základě etnika, genderu nebo politických témat.

Naopak Trumpova kampaň v podstatě spočívala hlavně v jeho twitterovém účtu (a jeho příznivcích)! Přesně tak, v jeho twitterovém účtu (jen pro jistotu uvádím, že já už dávno na Twitteru jsem).

Závěr číslo jedna je tedy poměrně povznášející: více utracených peněz za kampaň vám nekoupí více hlasů, ani vám nezajistí charakter.

Média a jejich sdělení

Zdá se, že i přes svá často pobuřující prohlášení se Trump dokázal přetvořit v kandidáta, který věří v Ameriku jako takovou a ne jen v určité skupiny. Řada novin, včetně New York Times, tiskla stránku za stránkou informace o tom, jak Trump degraduje, znevažuje a v podstatě ignoruje pravidla politické korektnosti, avšak v průzkumech získával stále více hlasů.

Pokud se média a političtí stratégové nezamyslí nad tímto, tak nad čím?

Pozitivním závěrem by tedy mohlo být to, že v budoucnu by plán „jak se stát prezidentem“ měl být spíše o snaze, vyslovené i naznačené, být prezidentem celé Ameriky. Skutečnou osobou spíše než výtvorem zájmových skupin?

Znamená to soustředit se na to, co dělá Ameriku silnou a naopak méně se zaměřovat na různé bolístky některých menších skupin?

Pokud je tomu skutečně tak, pak by americká politika mohla konečně povstat z popela. Pokud to opravdu bude pravda, znamená to, že Američané se musí stát v první řadě Američany a teprve potom členy jakékoli menšiny nebo zájmové skupiny. Po desetiletí tomu bylo právě naopak.

Rovné příležitosti

Stejný přístup ke vzdělání, zaměstnání a sociální podpoře – to je recept na úspěch nejen ve Spojených státech, ale ve všech zemích světa.

Dochází k obrovskému nedorozumění v tom, že „všichni potřebují stejné věci“? ne, tak to není! To, co potřebujeme, je stejná možnost je mít. V tom Amerika podle mě jasně zaostává, protože bezduchý politický stroj kolem sebe rozhazuje službičky, místo aby se zaměřil na závažné problémy: nerovnoměrný přístup k zaměstnání, vzdělání a budoucnosti.

Každý rok mám stovky přednášek na téma makroekonomie a politika, a jednu věc vždy rád zdůrazňuji: ekonomie je skutečně velice jednoduchá, i když se my ekonomové rádi tváříme, že je strašně komplikovaná.

Růst a prosperita mohou přijít prostřednictvím dvou hlavních kanálů: demografie (spíš růst než prosperita) a produktivita.

Schopnost zvýšit produktivitu je nyní jediný způsob jak uniknout ze současného kruhu nízkého růstu, protože monetární i fiskální politika už jsou vyčerpané. Krása této fráze je v tom, že jediný způsob jak popohnat produktivitu výš, je udělat lidi chytřejší.

Existuje více než 80% korelace mezi výší IQ (zde spíš průměrnou úrovní vzdělání) a produktivitou.

Nejbohatší země na světě jsou ty, jejichž lépe vzdělaná populace je také více produktivní.

Závěr je tedy jednoduchý: investovat do vzdělání, výzkumu a lidí! Zamyslete se nad tím na chvilku? to je přesný opak toho, co v tuto chvíli dělá naše bezduchá politická scéna.

Druhá část je daleko zajímavější. Jak prohlásil spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel ve své knize „Od nuly k jedničce“:

„Na makroekonomické úrovni se horizontální pokrok dá shrnout jedním slovem: globalizace – využít to, co už někde funguje a zkusit, jak by to fungovalo jinde. Čína je dokonalým příkladem globalizace: její plán je být na tom za 20 let stejně jako USA dnes. Číňané naprosto jednoduše kopírují vše, co v rozvinutém světě funguje: železnice 19. století, klimatizaci 20. století, i celá města. Cestou možná několik stupínků přeskočí – a přejdou třeba rovnou k bezdrátovému propojení, místo aby pokládali kabely – ale stále je to kopírování.

Slovo, kterým se dá jednoduše shrnout vertikální pokrok, tj. od nuly k jedné, je technologie. Prudký rozvoj informačních technologií v posledních desetiletích vedl k tomu, že se Silicon Valley stalo technologickým hlavním městem. Není však jediný důvod, proč by se technologie měla omezit jen na počítače, pokud tomu dobře porozumíme, technologie je každý nový a lepší způsob jak něco dělat.“

Vertikála

To už je další úroveň. Výsledek britského referenda a zvolení Donalda Trumpa představují dva protiklady globalizace a obchodu a znamenají protest generace „berlínské zdi“, která tím protestuje proti nekonečnému horizontálnímu pokroku postrádajícímu vertikální rozměr technologie.

Bez technologického posunu je jasné, že trpí vzdělání, inteligence a tedy i růst.

Dnešní špatně zacílená makroekonomická politika se zaměřuje na globalizaci jako samospasitelnou záležitost, ignoruje technologie, nebo, mými vlastními slovy, produktivitu. Pokrok kupředu v makroekonomickém smyslu je jednoduchý – musíme vytvořit rovný přístup pro všechny jako základní ústavní právo, zaměřit se na úroveň běžného vzdělání a propojit dobré stránky globalizace s vertikální technologickou osou.

Jedině tak získá víc lidí přístup k růstu, s nižšími cenami a navíc s vyšší produktivitou.

Čínská produktivita dnes představuje méně než 20 % americké produktivity. To znamená, že jediný způsob, jak se může Peking vyhnout dluhové spirále, spočívá v podpoře produktivity. Proto Čína také nedávno otevřela externí účet, vstoupila do měnového košíku zvláštních práv čerpání (SDR) a povolila přístup zahraničních subjektů do finančních nástrojů, které byly kdysi výhradně „Rudé Číny“.

A stejně tak i ztracené africké ekonomiky mohou znovu ožít díky vzdělání, které může probíhat prostřednictvím dosud existující mobilní sítě – ta je v subsaharské Africe rozšířenější než bankovní účty!

Inovace a technologie vyřeší problémy se skladováním elektrické energie, zlepší naše celkové chápání vesmíru a povedou k dalším nezbytným změnám, ať už pragmatickým nebo teoretickým.

Nestane se to prostě proto, že to tak navrhneme, nebo že to tak chceme? dojde k tomu, protože to potřebujeme. Změna přichází ve chvíli, kdy je skutečně potřeba.

Čára přes rozpočet

Úterní americké volby představují první krok od rozbitého a bezduchého politického stroje, avšak zaměření na produktivitu provázené investicí do lidí může přijít pouze prostřednictvím krize.

Trump a jeho spojenci si myslí, že jejich způsob, způsob obchodníků, může změnit směřování amerického růstu. To se nestane, ale podivným dárkem těchto voleb je, že tento bezduchý model konečně půjde do starého železa.

Pravděpodobnost americké recese pořád trvá i přes očekávání fiskálního rozmachu. Vyšší výnosy (které jsou tím pravým důvodem, proč byl Trump zvolen) zničí i poslední zbytky amerického růstu, protože nejen americký politický systém běží naprázdno – i řada amerických firem.

A pokud jde o moji zpětnou analýzu, musím poznamenat, že správné pochopení významu této volby a jejích politických a kulturních průvodních jevů by mělo a musí pokořit všechna mainstreamová média.

Sledoval jsem průběh voleb na CNN, která by se měla přejmenovat na „Clinton News Network“, a bylo to už skutečně trapné! Vedle toho vypadala i moskevská propaganda na kanálu Russia Today jako vyvážené zpravodajství, což je opravdu nelichotivé srovnání pro jednu ze zásadních amerických zpravodajských stanic.

Americká liberální elita nyní žádá o přepočítání hlasů a používá obvinění z korupce voleb – což je vskutku ironické, vezmeme-li v úvahu jejich často zdůrazňované znechucení při představě, že by Trump, pokud by prohrál, mohl chtít totéž.

Možná je načase, abychom se všichni odvrátili od novinových titulků a televizních zpráv a místo toho se víc začali zajímat o jeden z nejkrásnějších dokumentů, jaký kdy spatřil světlo světa, Ústavu Spojených států.

Možná by si Američané měli připomenout slova, která pronesl Francis Scott Key, autor strhujícího textu národní hymny, a skutečně ze Spojených států udělat „zemi svobody a odvážných lidí“.

O autorovi:

Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Stávka v rafinerii a klesající vývoz z Libye zvyšují cenu ropy
    Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank Ropa WTI i Brent posilovaly už třetí den. Zásoby ropy porostou i...
  • Stávky na sadzby sa prijímajú
    Korekcia bez narušenia trenduKoniec minulého tý...
  • Stav trhu práce v USA přibližuje růst sazeb
    Americká ekonomika v pátek pozitivně překvapila investory, když místo očekávaných 180 000 pracovních míst v říjnu vytv...
  • Steady Gold Prices Eye $2,200: Awaiting CPI for Rate Cues
    Gold prices stabilized just below record highs in Asian trade on Monday, as attention shifted primarily to the upcoming U.S. inflation data for further signals on when the Federal Reserve might initiate interest rate cuts.
  • Steen Jakobsen: Jaké budou dopady převzetí Credit Suisse bankou UBS
    Víkendové převzetí Credit Suisse investiční bankou UBS přepisuje historii firemních dluhopisů. Došlo totiž k odepsání obrovské sumy dluhů Credit Suisse. Toto řešení-neřešení vyvolává značné obavy.
  • Steen Jakobsen: Rok 2018 bude rokem změn
    Od čínského rozvoje elektrifikace k možné recesi ve Spojených státech a ironii kryptoměn – hlavní ekonom a investiční ředitel Saxo Bank Steen Jakobsen nabízí první náhled na to, co v roce 2018 čeká světové finanční trhy a jak bude vypadat růst na Středním Východě.
  • Steenova kronika: Draghi nemá v ruce královskou postupku…
    Šéf ECB Draghi se snažil ještě před čtvrtečním zasedáním banky přesvědčit trhy, že výstupy z něj vše dramaticky změní.
  • Steenova kronika: Vítejte zpátky v sedmdesátkách
    V roce 1976 vyměřila švédská vláda spisovatelce Astrid Lindgrenové, která se proslavila Pippi Dlouhou punčochou, mezní daňovou sazbu 102 %. Autorka na to zareagovala satirickou pohádkou „Pomperipossa ve světě peněz“ (Pomperipossa in Monismania). Její název mluví za vše. A nejen, že vyprovokovala zuřivou debatu, ale zároveň způsobila v témže roce velkou volební prohru sociálně demokratické vládě, která tak musela poprvé po 44 letech od válu.
  • Steenovy zápisky: Halloween indikátor – "sell in May and go away"
    V současnosti se pohybujeme v prostředí nových maxim a obrovské spokojenosti obchodníků, jakou jsme v Saxo Bank nezažili od roku 2000. Počasí bylo sice poslední dny příšerné, ale i do Dánska v posledních dnech pomalu přichází jaro připomínající, že je květen. A společně s květnem se začíná často skloňovat termín „Halloween indikátor“, také známý jako strategie „sell in May and go away“ („prodej v květnu a zmiz“).
  • Steenovy zápisky: Když změna není změnou
    Prezident Trump zůstává velkou neznámou i pro ty, kdo se s ním setkali; jeho povaha je v nejlepším případě nepředvídatelná a v nejhorším patologická. Přesto mi jeho schopnost „dostat věci do pohybu“ imponuje. Díky tomu dokázal přesvědčit řadu investorů, které mám v úctě, aby uvěřili jeho koncepci „zvířecího ducha“, tedy koncepci zavedené ekonomem Adamem Smithem v jeho myšlence ekonomiky laissez-faire. (To byl samozřejmě jediný ekonomický model před Marxovou definicí kapitalismu a komunismu.)
  • Stellantis kvůli sankcím a potížím s logistikou přeruší výrobu v Rusku
    Automobilka Stellantis kvůli protiruským sankcím a potížím s logistikou přeruší výrobu v Rusku. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Podnik provozoval společně s firmou Mitsubishi továrnu v Kaluze, zhruba 125 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Čtvrtý největší výrobce automobilů na světě měl na ruském trhu jen asi jednoprocentní podíl, uvedla agentura Reuters.
  • Stellar
    XLM/USD konsoliduje v úzkém rozmezí po dosažení vysoké hodnoty 0,466850. Dvojice zaznamenala menší pokles pod 10-denní MA a vykazovala menší zotavení o 21%. Pár zlomil předchozí včerejší hodnotu 0,4680 a vyskočil na 0,43710. Pár se zotavil o něco více než 200% z úrovně 0,144 z 29. března 2018. V současnosti obchoduje okolo 0,4360.
  • ✨Stellar pokračuje v raste ❗
    Stellar je jednou z mnohých kryptomien, ktorá sa v poslednej dobe odrazila. Dopyt po bitcoinoch sa obnovil minulý týždeň a v súčasnosti sa čoraz viac presadzujú menšie kryptomeny. Rally na altcoinoch súvisí aj s aktivitou skupiny investorov z fóra Reddit, ktorí sa zaujímajú o najviac podhodnotené trhy. Jedným z týchto trhov by mohol byť Stellar, ktorý sa momentálne obchoduje mierne pod úrovňou 0,35 USD, zatiaľ čo historické maximá z roku 2018 sa pohybujú okolo úrovne 0,70 USD. Je potrebné pripomenúť, že bitcoiny a ethereum sa už dostali nad svoje historické vrcholy z tohto obdobia.
  • 📈 Stellar pokračuje v silnom odraze✨
    Stellar je jednoznačne najsilnejšia kryptomena počas dnešného obchodovania a na svojej hodnote si pripísala 5%. Napriek tomu je dnešný zisk zanedbateľný v porovnaní so včerajším nárastom o viac ako 25%! Súvisí to s informáciou, že Stellar Development Foundation podpísala dohodu o spolupráci s ministerstvom digitalizácie na Ukrajine s cieľom vyvinúť digitálnu menu pre centrálnu banku, stabilnú digitálnu menu (tzv. Stablecoin) a infraštruktúru pre virtuálne aktíva využívajúce Stellar blockchain. Ako vidno, Stellar aj napriek včerajšiemu veľmi silnému výpredaju bitcoinov získal 25%.
  • Stephen Roach (Morgan Stanley) a pohľad na ekonimiky okrajových štátov Eurozóny
    "Budeme vidieť niekoľkoročnú kontrakciu v týchto krajinách v nasledujúcich rokoch."...
  • Sterling, „aussie“ opustily maxima, měny G3 bez výraznějšího pohybu, čekáme na HDP USA; denní přehled událostí
    Americkým akciovým indexům se včera nepodařilo udržet na nových intradenních maximech, na která si sáhla po výbor...
  • Sterling Bancorp
    Podpůrný provozní rámec na pozadí rostoucích úrokových sazeb a zlepšení domácí ekonomiky by měl pomoci bankovnímu sektoru rozvíjet se v nadcházejících čtvrtletích. Zatímco se očekávají rostoucí signály politické nejistoty, člověk by mohl využít výhod hnací síly tím, že vsadí na několik zásadně silných bankovních akcií.
  • Sterling kolabuje i přes neutrální Bank of England
    Libra se ve čtvrtek dostala pod prodejní tlak a obchodovala s v 0.7% ztrátě oproti Americkému dolaru během Americké seance, přičemž takzvaný kabel padal až k úrovni 1.2850, což jsou čerstvé denní minima.
  • Sterling posiluje díky inflaci na 10.1%
    Britská libra ve středu posílila poté, co inflace britských spotřebitelských cen v červenci vzrostla na 10,1 %, což je nejvyšší hodnota od února 1982, a to z roční sazby 9,4 % v červnu, což zvýšilo očekávání, že BoE příští měsíc zvýší úrokové sazby o dalších 50 bps. Trhy počítají s 85% pravděpodobností zvýšení sazeb o půl bodu na zářijovém zasedání centrální banky. Politici očekávají, že inflace dosáhne vrcholu na 13,3 % v říjnu a Spojené království by mohlo ve čtvrtém čtvrtletí čelit recesi. Na druhou stranu se v datech objevily náznaky, že budoucí inflační tlaky by mohly začít slábnout. Nejnovější zpráva o pracovních místech již ukázala známky toho, že se trh práce začíná ochlazovat, zatímco ceny PPI začaly mírně klesat, což může způsobit, že BoE bude zdrženlivější. Z technického hlediska se pár GBPUSD odrazil od zóny rezistence kolem 1,2160, což se shoduje s 61,8% Fibonacciho retracementem a dřívějším prolomením spodní hranice vzestupného kanálu. Nicméně pokud bude pár sedět nad klíčovým supportem na 1,20, může být spuštěn další vzestupný impuls.
  • Sterling se udržel v rostoucím trendovém kanále
    Sterling se i přes volatilní minulý týden udržel v rostoucím trendovém kanále a udělal velký krok k možnosti dosažení dalších zisků. Intradenní vývoj však...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank