Úterý 19. březen 2024 06:47
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Steenovy zápisky: Když změna není změnou

13.02.2017 10:13  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

  • Trumpova ekonomická politika je špatná, zaměření na zaměstnanost je chybné
  • Příští prezidentské období bude zřejmě připomínat Nixona
  • Současný odprodej výnosů z dluhopisů je zřejmě dočasný
  • Donald Trump je možná zajímavou figurkou, zejména mezi politiky 21. století, ale investoři by měli sledovat jeho činy, ne jeho slova.

Minulý měsíc jsem strávil cestováním po Evropě a setkáními s klienty a investory. Zažil jsem řadu zajímavých diskusí a došel k několika závěrům.

Prezident Trump zůstává velkou neznámou i pro ty, kdo se s ním setkali; jeho povaha je v nejlepším případě nepředvídatelná a v nejhorším patologická. Přesto mi jeho schopnost „dostat věci do pohybu“ imponuje. Díky tomu dokázal přesvědčit řadu investorů, které mám v úctě, aby uvěřili jeho koncepci „zvířecího ducha“, tedy koncepci zavedené ekonomem Adamem Smithem v jeho myšlence ekonomiky laissez-faire. (To byl samozřejmě jediný ekonomický model před Marxovou definicí kapitalismu a komunismu.)

S Trumpovou propagací výše uvedeného postoje je ovšem jeden problém? laissez-faire je přesným opakem toho, co prezident prosazuje! Podle Trumpa znamená „zvířecí instinkt“ donutit firmy (a to ještě mluvím diplomaticky), aby udržely zaměstnanost v USA i přesto, že to poškodí jejich výnosy, produktivitu a dlouhodobý růst.

Zajímavé je také to, jak chce Trump „vytvářet pracovní místa“ v ekonomice, kde se FED i mnoho dalších obávají přehřátého trhu práce. Současná úroveň zaměstnanosti v USA je ve skutečnosti pod historickým průměrem země.

Měl bych pro Donalda malou radu: Nejde o pracovní místa jako taková, co potřebuje, nýbrž produktivnější americkou ekonomiku. Vyšší produktivita vytlačí mzdy výš a zvýší kvalitu nabízených pracovních míst.

st1

Zdroj: FED

Existuje téměř dokonalá korelace mezi růstem HDP a produktivitou. V této oblasti směřuje Trumpova politika proti preferovanému řešení, což by představovalo obrovské investice do základního výzkumu, větší konkurenci a (co je nejdůležitější) obrovské zlepšení amerického vzdělávacího systému.

Místo toho donutí prezident firmy, aby zaměstnávaly v USA, zatímco kvalitu těchto pracovních míst bude určovat pomýlený koncept „udržme průmysl naživu“. Tento přístup samozřejmě preferuje výrobu při vyšších mezních nákladech místo přechodu na produktivnější a konkurenceschopnější systémy. To představuje Trumpův zoufalý pokus navrátit ekonomiku Spojených států zpět do 50. a 60. let dvacátého století.

st2

Zdroj: FED

Nový Nixon?

Už dávno tvrdím, že nejlepší způsob jak porozumět Donaldu Trumpovi je podívat se na prezidentské období Richarda Nixona. Za Nixona zažily Spojené státy zahraniční politiku stažení se (Nixonova doktrína), režim slabého dolaru (nezapomeňte na výrok ministra financí Connallyho: „je to náš dolar, ale váš problém“), velmi nacionalistický postoj, neomaleného prezidenta a Bílý dům v permanentní válce s FEDem – válce, kterou tehdejší šéf FEDu Burns nakonec prohrál.

Máme tu řadu podobností.

Zdá se mi, že tato moje teorie se částečně potvrdila, když jsem zjistil, že jedna z osobních věcí, které si Trump přinesl do oválné pracovny, je Nixonův dopis. Při svých nedávných cestách se mi dostalo dalšího potvrzení, že Trump Nixona obdivuje a napodobuje, ale vzhledem k tomu, že jsem tuto informaci získal důvěrně podle pravidla Chatham House, budete mi to muset věřit!

Takže co jsme se tedy dozvěděli po třech týdnech Donaldova prvního prezidentského období?

Dokázal potvrdit průběh americké reflace, ale pokud jde o „skutečné věci“ – tj. zda plní své sliby – má Trump zatím značné ztráty:

  • Zákaz vstupu do země nyní míří k Nejvyššímu soudu.
  • Vypadá to, že zákon o dostupné péči bude spíš nahrazen než zrušen, a navíc nejdřív v roce 2018.
  • Zahraniční politika je zmatená; Donald se snaží vypadat jako drsňák, jen aby vzápětí ustoupil dřív, než napočítáte do tří (například to vypadalo, že jeho hlavním cílem bude Čína, avšak najednou přistoupil na desetiletí stabilní americké politiky vůči „jedné Číně“, tj. neuznání Taiwanu).
  • Prezident přepnul z postoje „NATO je k ničemu“ k přislíbení účasti na květnovém summitu NATO (což bude spíš politická oslava kolaudace, protože velitelství NATO se stěhuje).
  • 9. února přislíbil Donald Trump „fenomenální“ daňový plán, což všechny trhy poslalo opět do střehu?

Co tím chci říct? Neposuzujte americkou politiku podle toho, co Trump říká, sledujte, co dělá. Je to důležité? ignorujte jeho tweety, ale sledujte, co se děje vzhledem k jeho prázdným slibům.

V zahraniční politice se Trump stále více podobá Obamovi a jeho domácí přístup se nyní zřejmě zaměří na jeho „fenomenální“ daňový plán – plán, který zatím otevírá daleko víc otázek, než přináší odpovědí.

Když byl tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer dotázán, zda slíbený návrh bude v souladu s návrhem Republikánů, odpověď zněla:

„Nechci se pouštět do předpovědí, ale mohu vám říct, že to bude poprvé za velmi, velmi dlouhou dobu, co celá země zažije komplexní a kompletní daňovou reformu?“

Myslím, že k tomu by měl mít poslední slovo Tidwell z filmu Jerry Maquire: ukažte mi peníze!

To by snad o Donaldovi prozatím stačilo.

Ve skutečném světě je trh více než zmatený; dokonce i ostřílení veteráni mají problém s tím, jakým směrem se bude ubírat, ale konsenzus zatím zůstává:

Kapitál reflace, TINA (není jiná možnost), setrvačnost, pravidla o deregulaci.

Dluhopisy s pevným výnosem: nynější odprodej výnosů je jen dočasný. Buď Trump splní sliby, nebo se Fed postará o růst sazeb. 

FX: americký dolar poroste; hraniční daň by mohla vést k jednorázovému 25% zvýšení hodnoty. 

Ekonomika: malý dopad na letošní růst, protože průzkumy se shodují, že růst HDP v letech 2017 a 2018 bude 2,3 % a CPI bude 2,4-2,5 %.

Můj názor se nezměnil (což je samozřejmě dáno i tím, že stárnu a nejsem schopen se přizpůsobit):

Můj obecný model je staré dobré „stálé portfolio“, což znamená 25% alokace do každé ze čtyř tříd aktiv: komodity, cenné papíry, dluhopisy s pevným výnosem a hotovost (nebo nemovitosti)

To se poté ročně vyrovná zpět na 25 % – moderní verzí je parita rizika. Následující graf ukazuje paritu rizika proti údajům z indexu S&P 500? ano, jsou zde stejné výnosy ale výrazně nižší volatilita.

st3

Zdroj: Bloomberg

V tuto chvíli je však moje alokace následující:

Akcie: 25 % (vzhledem k setrvačnosti)

Dluhopisy s pevným výnosem: 50 % (viz příloha)

Komodity: 25% (převažuje zlato a stříbro)

Hotovost: nula

Poměr akcií a dluhopisů s pevným výnosem je napjatý:

st4

Zdroj: Bloomberg

Zde je rychlý přehled směřování z našeho jednoduchého grafu:

Index amerického dolaru: krátké pozice (týdenní) se stále nabízejí, ale denní ukazují na konsolidaci (graf)

Index amerického dolaru: dlouhé pozice (denní), Trump změnil směřování velkého dolaru (graf)

Ropa WTI: dlouhé pozice, dobrá reakce na data z tohoto týdne, ale technické ukazatele začínají vypadat unaveně/nabídka (graf)

Zlato: dlouhé pozice (graf)

30 leté americké dluhopisy: dlouhé pozice (týdenní), i přes slibované daňové programy (graf)

SPX: dlouhé pozice, napjaté ceny ale výrazná setrvačnost (graf)

Čína: krátké pozice, ale projevila se podpora díky tomu, že Trump ustoupil ze svých drsných projevů vůči Číně (graf)

Japonsko: dlouhé pozice, ale tento týden velké riziko (graf)

EMG: dlouhé pozice, vysoká setrvačnost směrem vzhůru (graf)

Na závěr vtip?

Jak poznáte, že čtete nějakou Trumpovu knihu?

Začíná kapitolou 11.“

O autorovi:

Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Stávka pilotů Lufthansy ochromila v Německu leteckou dopravu
    Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa dnes ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do České republiky. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za zrušené lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí prázdniny.
  • Stávka v rafinerii a klesající vývoz z Libye zvyšují cenu ropy
    Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank Ropa WTI i Brent posilovaly už třetí den. Zásoby ropy porostou i...
  • Stávky na sadzby sa prijímajú
    Korekcia bez narušenia trenduKoniec minulého tý...
  • Stav trhu práce v USA přibližuje růst sazeb
    Americká ekonomika v pátek pozitivně překvapila investory, když místo očekávaných 180 000 pracovních míst v říjnu vytv...
  • Steady Gold Prices Eye $2,200: Awaiting CPI for Rate Cues
    Gold prices stabilized just below record highs in Asian trade on Monday, as attention shifted primarily to the upcoming U.S. inflation data for further signals on when the Federal Reserve might initiate interest rate cuts.
  • Steen Jakobsen: Jaké budou dopady převzetí Credit Suisse bankou UBS
    Víkendové převzetí Credit Suisse investiční bankou UBS přepisuje historii firemních dluhopisů. Došlo totiž k odepsání obrovské sumy dluhů Credit Suisse. Toto řešení-neřešení vyvolává značné obavy.
  • Steen Jakobsen: Rok 2018 bude rokem změn
    Od čínského rozvoje elektrifikace k možné recesi ve Spojených státech a ironii kryptoměn – hlavní ekonom a investiční ředitel Saxo Bank Steen Jakobsen nabízí první náhled na to, co v roce 2018 čeká světové finanční trhy a jak bude vypadat růst na Středním Východě.
  • Steenova kronika: Draghi nemá v ruce královskou postupku…
    Šéf ECB Draghi se snažil ještě před čtvrtečním zasedáním banky přesvědčit trhy, že výstupy z něj vše dramaticky změní.
  • Steenova kronika: Vítejte zpátky v sedmdesátkách
    V roce 1976 vyměřila švédská vláda spisovatelce Astrid Lindgrenové, která se proslavila Pippi Dlouhou punčochou, mezní daňovou sazbu 102 %. Autorka na to zareagovala satirickou pohádkou „Pomperipossa ve světě peněz“ (Pomperipossa in Monismania). Její název mluví za vše. A nejen, že vyprovokovala zuřivou debatu, ale zároveň způsobila v témže roce velkou volební prohru sociálně demokratické vládě, která tak musela poprvé po 44 letech od válu.
  • Steenovy zápisky: Halloween indikátor – "sell in May and go away"
    V současnosti se pohybujeme v prostředí nových maxim a obrovské spokojenosti obchodníků, jakou jsme v Saxo Bank nezažili od roku 2000. Počasí bylo sice poslední dny příšerné, ale i do Dánska v posledních dnech pomalu přichází jaro připomínající, že je květen. A společně s květnem se začíná často skloňovat termín „Halloween indikátor“, také známý jako strategie „sell in May and go away“ („prodej v květnu a zmiz“).
  • Steenovy zápisky: Útěk z bezduchého stroje – #SaxoStrats
    Snad za to mohla drobná chyba v plánování, ale najednou jsem zjistil, že výsledky amerických prezidentských voleb sleduji z moskevského hotelu Radisson Ukraine – což je jedno z mých nejoblíbenějších míst v ruském hlavním městě.
  • Stellantis kvůli sankcím a potížím s logistikou přeruší výrobu v Rusku
    Automobilka Stellantis kvůli protiruským sankcím a potížím s logistikou přeruší výrobu v Rusku. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Podnik provozoval společně s firmou Mitsubishi továrnu v Kaluze, zhruba 125 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Čtvrtý největší výrobce automobilů na světě měl na ruském trhu jen asi jednoprocentní podíl, uvedla agentura Reuters.
  • Stellar
    XLM/USD konsoliduje v úzkém rozmezí po dosažení vysoké hodnoty 0,466850. Dvojice zaznamenala menší pokles pod 10-denní MA a vykazovala menší zotavení o 21%. Pár zlomil předchozí včerejší hodnotu 0,4680 a vyskočil na 0,43710. Pár se zotavil o něco více než 200% z úrovně 0,144 z 29. března 2018. V současnosti obchoduje okolo 0,4360.
  • ✨Stellar pokračuje v raste ❗
    Stellar je jednou z mnohých kryptomien, ktorá sa v poslednej dobe odrazila. Dopyt po bitcoinoch sa obnovil minulý týždeň a v súčasnosti sa čoraz viac presadzujú menšie kryptomeny. Rally na altcoinoch súvisí aj s aktivitou skupiny investorov z fóra Reddit, ktorí sa zaujímajú o najviac podhodnotené trhy. Jedným z týchto trhov by mohol byť Stellar, ktorý sa momentálne obchoduje mierne pod úrovňou 0,35 USD, zatiaľ čo historické maximá z roku 2018 sa pohybujú okolo úrovne 0,70 USD. Je potrebné pripomenúť, že bitcoiny a ethereum sa už dostali nad svoje historické vrcholy z tohto obdobia.
  • 📈 Stellar pokračuje v silnom odraze✨
    Stellar je jednoznačne najsilnejšia kryptomena počas dnešného obchodovania a na svojej hodnote si pripísala 5%. Napriek tomu je dnešný zisk zanedbateľný v porovnaní so včerajším nárastom o viac ako 25%! Súvisí to s informáciou, že Stellar Development Foundation podpísala dohodu o spolupráci s ministerstvom digitalizácie na Ukrajine s cieľom vyvinúť digitálnu menu pre centrálnu banku, stabilnú digitálnu menu (tzv. Stablecoin) a infraštruktúru pre virtuálne aktíva využívajúce Stellar blockchain. Ako vidno, Stellar aj napriek včerajšiemu veľmi silnému výpredaju bitcoinov získal 25%.
  • Stephen Roach (Morgan Stanley) a pohľad na ekonimiky okrajových štátov Eurozóny
    "Budeme vidieť niekoľkoročnú kontrakciu v týchto krajinách v nasledujúcich rokoch."...
  • Sterling, „aussie“ opustily maxima, měny G3 bez výraznějšího pohybu, čekáme na HDP USA; denní přehled událostí
    Americkým akciovým indexům se včera nepodařilo udržet na nových intradenních maximech, na která si sáhla po výbor...
  • Sterling Bancorp
    Podpůrný provozní rámec na pozadí rostoucích úrokových sazeb a zlepšení domácí ekonomiky by měl pomoci bankovnímu sektoru rozvíjet se v nadcházejících čtvrtletích. Zatímco se očekávají rostoucí signály politické nejistoty, člověk by mohl využít výhod hnací síly tím, že vsadí na několik zásadně silných bankovních akcií.
  • Sterling kolabuje i přes neutrální Bank of England
    Libra se ve čtvrtek dostala pod prodejní tlak a obchodovala s v 0.7% ztrátě oproti Americkému dolaru během Americké seance, přičemž takzvaný kabel padal až k úrovni 1.2850, což jsou čerstvé denní minima.
  • Sterling posiluje díky inflaci na 10.1%
    Britská libra ve středu posílila poté, co inflace britských spotřebitelských cen v červenci vzrostla na 10,1 %, což je nejvyšší hodnota od února 1982, a to z roční sazby 9,4 % v červnu, což zvýšilo očekávání, že BoE příští měsíc zvýší úrokové sazby o dalších 50 bps. Trhy počítají s 85% pravděpodobností zvýšení sazeb o půl bodu na zářijovém zasedání centrální banky. Politici očekávají, že inflace dosáhne vrcholu na 13,3 % v říjnu a Spojené království by mohlo ve čtvrtém čtvrtletí čelit recesi. Na druhou stranu se v datech objevily náznaky, že budoucí inflační tlaky by mohly začít slábnout. Nejnovější zpráva o pracovních místech již ukázala známky toho, že se trh práce začíná ochlazovat, zatímco ceny PPI začaly mírně klesat, což může způsobit, že BoE bude zdrženlivější. Z technického hlediska se pár GBPUSD odrazil od zóny rezistence kolem 1,2160, což se shoduje s 61,8% Fibonacciho retracementem a dřívějším prolomením spodní hranice vzestupného kanálu. Nicméně pokud bude pár sedět nad klíčovým supportem na 1,20, může být spuštěn další vzestupný impuls.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new