Čtvrtek 28. březen 2024 23:01
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Nadpis Market Color, aneb co se děje na trhu s analýzou USD/CAD

25.05.2016 17:38  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké burzy včera posílily o více než 1 procento a index Nasdaq zaznamenal nejsilnější den za poslední tři měsíce s tím, jak se investoři smiřovali s možností, že by centrální banka (Fed) mohla v brzké době zvýšit úrokové sazby. Úterní údaje ukázaly, že prodeje nových rodinných domů ve Spojených státech v dubnu vyskočily na více než osmileté maximum a ceny na trhu dosáhly historického maxima, čímž nabídli další doklad o zotavení ekonomického růstu.

Rostoucí ceny nemovitostí jsou dalším důvodem pro Fed, aby zvýšil úrokové sazby. Navíc zatím odolný akciový trh nabízí Fedu další podpůrný argument pro utažení měnových podmínek. Otazníkem aktuálně zůstává jenom výsledek britského referenda o Brexitu (23.6.2016) a oslabující juan proti americkému dolaru. Juan proti USD ztratil od začátku května 1,5 procenta a aktuálně ho dělí jenom 0,5 procenta od lednových minim, kdy Fed ve zvyšování sazeb zařadil zpátečku.

Index Dow Jones v úterý vzrostl o 1,22 procenta na 17 706,05 bodu, index S&P 500 stoupl o 1,37 procenta na 2 076,06 bodu a technologický Nasdaq vyskočil o 2 procenta na 4 861,06 bodu. Akciový trh rostl na širokém základě, když posílilo všech 10 sektorů S&P.

Evropské burzy v úterý uzavřely růstem o 2,3 procenta na téměř čtyřtýdenní maximum. Akciové trhy v evropském regionu pozvedly hlavně pevnější finanční tituly. Akciové indexy koncem seance rozšířily předchozí zisky také díky oslabujícímu euru a obratu cen ropy do kladného teritoria. Sentiment trhu podpořily také výroky šéfky dozoru Evropské centrální banky Daniele Nouyové, která řekla, že banka pracuje na nových návrzích pro špatné úvěry, které zůstávají jedním z největších problémů ekonomiky eurozóny. Evropské akciové trhy dnes pokračují v růstu a oslavují dohodu Euroskupiny.

Ministři financí eurozóny se shodli na principech zmírnění řecké dluhové zátěže, což by mělo stačit k tomu, aby se Mezinárodní měnový fond zapojil do třetího záchranného programu. MMF podmiňoval svoji účast na poskytování dalších finančních prostředků Řecku právě zmírněním dluhu. V případě, že Řecko bude plnit domluvené reformy a cíle snižování dluhu, mohli by mu věřitelé v roce 2018 snížit úrokové sazby nebo prodloužit splatnost dluhu. O co přesně půjde, se rozhodne až v příštím roce po německých parlamentních volbách. Německo stále vylučuje snížení nominální částky dluhu. Zprávy ohledně Řecka povzbudily euro proti japonskému jenu (EUR/JPY).

Maďarská centrální banka v úterý snížila podle očekávání trhu hlavní úrokovou sazbu o 15 bazických bodů na nové rekordní dno 0,9 procenta ve snaze podpořit zpomalující se ekonomiku a oživit inflaci. Včerejší snížení sazeb by mohlo být posledním v cyklu uvolňování měnové politiky, protože banka již minulý měsíc naznačila, že prostor pro další snižování sazeb je omezený. Ekonomický růst Maďarska v prvním čtvrtletí prudce zpomalil na 0,9 procenta v meziročním srovnání z 3,2 procenta zaznamenaných v posledním kvartálu loňského roku. Meziroční inflace (index CPI) v dubnu stoupla na 0,2 procenta z minus 0,2 procenta v březnu. V letošním i příštím roce však má setrvat pod střednědobým cílem centrální banky stanoveným na 3 procenta.

Britská libra posiluje na 3 a půl měsíční maxima proti euru, když se snižuje pravděpodobnost Brexitu. Proti dolaru posílila libra nejvýše od 3. května na 1,4665. Bookmakeři podle Reuters aktuálně sázejí na Brexit jenom s 15 procentní pravděpodobností. Agentura Standard & Poor's včera uvedla, že Brexit by mohl ohrozit postavení libry jako světové rezervní měny a úvěrové hodnocení země na stupni AAA.

Kanadský dolar oslabuje proti americkému dolaru, a to i navzdory tomu, že cena ropy WTI se drží kousek od 50 dolarů za barel. Analýzu ropy naleznete zde. Oslabování CAD při rostoucí ceně ropy naznačuje, že investoři nemají zájem o tuto měnu. USD/CAD poslušně stoupá nahoru v rostoucím trendovém kanálu, v němž by mohl dosáhnout Fibonacciho hodnoty 38,20 a předchozích maxim (1,3280 – 1,3300). Dnes zasedá kanadská centrální banka, od níž neočekáváme žádné změny v měnové politice. 

Autor: Michala Moravcová

Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nadcházející rally na bitcoinu (BTC) a ethereu (ETH), jak velký potenciál růst má?
    Bitcoin (BTC) se jednoznačně chystal na odraz, což bylo možné z čerstvého price action poznat. Bitcoin ale na druhou stranu dlouho balancoval nad propastí. Proto se hojně diskutovalo nad tím, zda nejde pouze o redistribuci s následným poklesem. Osobně jsem se ale přikláněl spíše k akumulaci a tím pádem rally, které by mělo minimálně vydržet po 37 000 USD. V rámci dnešní analýzy si proto vysvětlíme, jaké technické podmínky musí trh splnit, abychom se dočkali svižného růstu.
  • Nadcházející týden by mohl zažehnout novou bitcoinovou rally
    Vypadá to, že se bitcoinu daří dobře a snaží se zahnat nejistotu, která vycházela z obnoveného regulačního dohledu nad krypto sektorem. Zdá se, že nejistota znehodnocuje zisky z roku 2023, přičemž kryptoměna čelí zvýšené hrozbě opětovného testování na 20 000 dolarech.
  • Nadcházející události by mohly určit směr trhu před zasedáním Fedu
    Na rozdíl od stagnujícího stavu trhu z minulého týdne, který byl způsoben omezenou aktivitou uprostřed kratší doby obchodování v USA, tento týden bude nutně charakterizován silnými pohyby kvůli klíčovým ekonomickým datům. Nejdůležitější z nich jsou údaje o spotřebitelské inflaci v Německu a eurozóně jako celku. Ale i když index vykáže mírnou korekci, nebude to mít velký dopad na výkonnost eura.
  • Nadcházející volební období a aktivita investorů
    RETAIL: Pozornost investorů se přesouvá na nadcházející období hlasování na valných hromadách. Ty budou pravděpodobně zaměřené na dividendovou politiku, odměňování vedoucích pracovníků a ES, kdy by rostoucí počet drobných investorů zde mohl hrát významnou roli. Tato skupina byla obvykle nedostatečně zastoupena a do hlasování se zapojovala mnohem méně než institucionální investoři (viz graf), ale to se mění. Tento trend přichází na pozadí zvýšeného aktivismu tradičních investorů, od Salesforce po Disney, a s autory 'krátkých reportů', kteří se zabývají většími akciemi, jako je indická Adani.
  • Nadcházející výsledková sezóna je klíčová pro potvrzení lepšícího se makroobrázku v USA
    Mezinárodní měnový fond zveřejnil v tomto týdnu aktualizovaný globální ekonomický výhled. Oproti podzimnímu...
  • Nadcházející zasedání FED
    V úterý začne další zasedání Fedu, překvapení nejsou vyloučena.   Očekává se, že Federální rezervní fond Spojenýc...
  • Na digitalizaci je třeba se dívat jako na investici do budoucnosti
    Česká republika se aktuálně řadí mezi země EU s nejnižším tempem růstu HDP. I proto je Vláda ČR nucena hledat prorůstová opatření, která pomohou českou ekonomiku opět nastartovat. Národní ekonomická rada vlády (NERV) i samotná Vláda ČR mezi tato opatření řadí i rychlejší digitalizaci státní správy, efektivnější práci s daty a využívání nových technologií. Nejen to se diskutovalo na konferenci Institutu pro veřejnou diskusi (IVD) na téma Může být digitalizace státní správy cestou ke snížení schodku rozpočtu?
  • Nad Itálií prý visí miliardové ztráty z manipulací dluhem, jih se znovu otřásá. Stopy jdou i za Draghim?
    Vlády Řecka, Itálie či Portugalska se znovu otřásají a nad třetí největší ekonomikou eurozóny údajně visí miliardové z...
  • Nad librou se stahují mračna🌩
    Poslední seance tohoto týdne na trzích přináší obrovskou volatilitu. Akciové indexy zaznamenávají masivní poklesy a ještě zajímavější je měnový trh, kterému dominuje úplná kapitulace britské libry. Existuje několik důvodů pro tak velký výprodej, ale ty nejdůležitější jsou:
  • Na Dollar indexu se vytvořil "kříž smrti". Znamená konec nadvlády USD?
    Na Dollar Indexu, který průměruje vývoj 6 hlavních světových měn na páru s americkým dolarem, se vytvořil poprvé od zá...
  • Nad pražským metrem se bojuje o miliardy korun. Boj CPI versus Penta pokračuje.
    Boj o miliardy korun nad metrem probíhá v plném proudu. Společnost CPI Property Group vytlačuje společnost Penta ze hry a hodlá se stát partnerem dopravního podniku při probíhajícím výkupu pozemků nad trasou D.
  • Nad ropnou dohodou opět visí mračna
    Vypadá to, že tahanice kolem ropné dohody jen tak neskončí. Zapojení Iráku a Íránu do ropného paktu je po úterních předběžných rozhovorech zřejmě pořád nejisté a na trh se po opatrných nadějích vrátily pochybnosti, zda Organizace zemí vyvážejících ropu dokáže omezení produkce doopravdy prosadit.
  • Nad smíšenými výsledky září technologické akcie, ropa klesá
    Indexy S&P 500 a Dow Jones dnes kolísají mezi zisky a ztrátami, naopak technologickému indexu Nasdaq 100 dnes v posunu nahoru pomáhají akcie společností Alphabet, Amazonu a Tesly. Po solidních výsledcích rostou také akcie McDonald´s, Coca-Coly a Kraft-Heinz, naopak akcie Visa a GM se vydaly dolů.
  • Nad S&P500 by pan Elliott zajásal
    Až jakoby učebnicově vypadá poslední vývoj na globálním americkém indexu S&P500, ze kterého je mimoch...
  • Nadšení akcií se stupňuje, dluhopisy preferenci rizika ustály
    Dnešek znovu ukázal, jak investory dokáže pozitivně naladit jakákoli zmínka o lécích či očkování proti Covid-19. Není to nic nového, trh se takto choval už několikrát, a důvod zůstává tentýž: s účinnou obranou proti této nemoci tolik nehrozí nová omezující opatření a ekonomiky se budou moci vrátit zpět k normálnímu fungování. Tentokrát jsou sice akcie už poměrně vysoko, ale funguje to stále.
  • Nadšení investorů trvá a akcie rostou. Dluhopisy pod tlakem
    Optimismus založený na očekávané parciální dohodě mezi USA a Čínou dostal další vzpruhu, když z obou stran zazněla nadějná slova a byl naznačen listopadový termín možného podpisu dohody. K tomu můžeme přičíst potvrzení, že se Evropa zřejmě i tentokrát vyhne americkým sankcím na svůj autoprůmysl, a máme tu dostatečný zdroj dalších akciových zisků.
  • Nadšení na kryptotrhu střídá únava
    V minulém týdnu dosáhlo nového absolutního maxima hned několik kryptoměn a mezi nimi byly i bitcoin a ethereum. Tento týden se ovšem vítr obrátil a trh s kryptoměnami se začal propadat. Spekulativní investoři na všech trzích začínají být nervózní a Elon Musk na Twitteru dokonce vykládá, že mu ceny bitcoinu a etherea připadají příliš vysoké.
  • Nadšení před Fedem vyprchává
    Dnešek začal pro hlavní trhy velice dobře, když se podporou stala rostoucí důvěra v příznivý výsledek jednání o americkém fiskálním balíku a obchodní dohodě EU s Británií, dále rozjezd očkování v USA a nová data. Indexy nákupních manažerů v eurozóně dopadly lépe, než se čekalo, a naznačily, že ekonomická aktivita koncem roku příliš neklesá.
  • Nadšení z amerických stimulů korigují obavy ohledně distribuce vakcín
    Americké akcie se připojily k rally tažené globálním optimismem, že americké vládní stimuly posílí ekonomický růst. Následně ale začaly zisky umazávat z obav ohledně distribuce vakcín. Dolar klesá spolu s dluhopisy. Eurodolar se pohybuje okolo 1,225.
  • Nadšení závěrem týdne střídá nejistota. Akcie pod tlakem
    Včerejšek ukázal, že trhy asi nebudou úplně spokojené s tím, že se extrémní měnová podpora bude zmenšovat. Nadšení vystřídaly pochybnosti a zvláště korekce na technologiích naznačuje obavu z udržitelnosti zvýšených valuací. A obrat přišel nehledě na klesající dluhopisové výnosy, které naopak nervozitu z Fedu nevykazují.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI