Čtvrtek 28. březen 2024 15:01
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Invesco: Po pozitivním inflačním překvapení jsou trhy na rozcestí

16.11.2022 17:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Minulý týden trhy obdržely to, v co dlouho doufaly – nižší než očekávanou inflaci v USA. Co bude následovat? Bude inflace v příštích měsících dále slábnout? Nebo setrvá na vysokých úrovních? První scénář by pravděpodobně znamenal, že pauza ve zvyšování sazeb se blíží, zatímco ten druhý, že Federální rezervní systém (Fed) bude muset zůstat agresivní i nadále.

Trhy se zjevně domnívají, že inflace ve Spojených státech již dosáhla svého vrcholu, nyní zavelí k ústupu a Fed ve svém zvyšování sazeb brzy zvolní - nebo v to alespoň trhy ještě minulý týden věřily. Výnosy dluhopisů v souvislosti se zprávami o inflaci výrazně poklesly, podobně jako americký dolar, a akcie naopak výrazně zpevnily. Nemohu si pomoci, ale zdálo se mi, že trh reagoval přehnaně. Ano, zprávy byly dobré, ale jednalo se pouze o data za jeden měsíc. To, zda se inflace skutečně octla na sestupné dráze, se dozvíme až za několik měsíců. Stejně jako u mnoha tržních a ekonomických indikátorů nelze s jistotou poznat inflexní bod, dokud nebude ve zpětném zrcátku.

Argumenty pro zpomalující inflaci

Existuje mnoho argumentů pro scénář, že inflace v USA již dosáhla svého vrcholu a bude nyní polevovat. Ceny zboží výrazně klesly; obrat ve vývoji cen ojetých automobilů je příznačný pro toto měnící se prostředí. To dává smysl vzhledem ke zpřísňujícím se finančním podmínkám. Průzkum názorů seniorních úvěrových úředníků z října 2022 totiž naznačuje podstatné zpřísnění úvěrových standardů pro podniky i domácnosti. Nadto, index globálního napětí v dodavatelských řetězcích významně oslabil od svého vrcholu 4,2 v listopadu 2021. Jeho říjnová hodnota 1,0 se blíží rozmezí, které by bylo historicky považováno za normální. A v neposlední řadě trh nemovitostí zjevně reaguje na stále vyšší hypoteční sazby, což pravděpodobně vyústí ve výrazný protiinflační impuls v oblasti bydlení.

Argumenty pro trvale vysokou inflaci

Existuje však několik argumentů pro alternativu, že inflace zůstane nadále vysoká. Jedním z nich je mimořádně napjatý trh práce. Někteří tvrdí, že to bude znamenat obtížnější cestu ke zkrocení růstu mezd. Souhlasím, že je to do jisté míry pravděpodobné, zejména v určitých odvětvích. To však neznamená, že celková inflace nemůže v příštích měsících polevit. Co mě znepokojuje mnohem více, jsou inflační očekávání.

Jak jsem zmínil na svém blogu minulý týden, někteří se domnívají, že inflační očekávání hrají významnou roli při utváření budoucí inflace. A jak jsem již zmínil, jedním z nich se zdá být i předseda Fedu Jay Powell, kterému na dlouhodobých inflačních očekáváních opravdu hodně záleží. Sám totiž naznačil, že rozhodnutí zvýšit v červnu sazby o 75 bazických bodů (ačkoli předtím signalizoval zvýšení jen o 50 bazických bodů) bylo do značné míry ovlivněno dvěma statistikami zveřejněnými několik dní před tímto zvýšením: indexem spotřebitelských cen (CPI) a spotřebitelskými inflačními očekáváními Michiganské univerzity, které vyšly oboje výše, než Fed očekával.

Minulý pátek byl zveřejněn předběžný spotřebitelský průzkum za listopad, který provedla Michiganská univerzita; ukázal, že inflační očekávání na pět let dopředu mírně vzrostla, a to z 2,9 % na 3 %. To představuje nežádoucí trend vzhledem k tomu, že ještě před několika měsíci byla inflační očekávání na pět let dopředu na úrovni 2,7 %. Podobné výsledky jsme zaznamenali v průzkumu spotřebitelských očekávání newyorského Fedu. Medián spotřebitelských inflačních očekávání na tři roky dopředu zaznamenal během jediného měsíce výrazný skok z 2,8 % na 3,1 %. Z toho vyplývá, že tato inflační očekávání se v poslední době pohybují „nesprávným“ směrem. Zatím se jedná pouze o několik datových bodů - které navíc korelují s růstem cen u benzinových pump -, takže nevěřím, že to Fed odradí od zpomalení prosincového zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Domnívám se však, že to bude důvodem k širší analýze ze strany členů Federálního výboru pro volný trh (FOMC).

Inflační očekávání už určitě vrtá hlavou některým členům FOMC. Například minulý týden v projevu v Curychu se prezident newyorského Fedu John Williams nechal slyšet, že je velmi spokojen s dlouhodobějšími inflačními očekáváními spotřebitelů v USA. V projevu nazvaném "Stabilní kotva v rozbouřeném moři" Williams vysvětlil: „Na pozadí rozbouřeného moře globální inflace posledního roku a půl je stabilní ukotvení důležitější než kdykoli předtím... Zprávy jsou většinou dobré - dlouhodobější inflační očekávání ve Spojených státech zůstala pozoruhodně stabilní na úrovních, které v zásadě odpovídají dlouhodobějšímu cíli FOMC." Zaměřil se však na otázku inflační nejistoty a poznamenal, že ta se zvýšila. Sdílel extrémní rozdílnost názorů na budoucí vývoj inflace v příštích pěti letech: Přibližně 25 % respondentů zářijového průzkumu newyorského Fedu očekává deflaci, zatímco téměř stejný počet očekává, že inflace bude vyšší než 4 %. Kvůli této divergenci sice nebil na poplach, ale ostatní členové FOMC by mohli být tímto "inflačním zmatkem" znepokojeni. Tím spíše je třeba hodnoty dlouhodobějších inflačních očekávání pozorně sledovat. 

Můj názor na budoucí vývoj inflace

Pokud jde o obě zmíněné alternativy, přikláním se k prvnímu scénáři - že inflace již dosáhla svého vrcholu. Jsem optimistický, byť opatrně, zejména vzhledem k potenciálnímu „tail“ riziku (nepravděpodobné riziko s vysokým dopadem – pozn. překladatele). To by mohlo přinést opačný efekt a donutit Fed k většímu než nyní očekávanému zpřísnění. Například banka Goldman Sachs oznámila, že její index finančních podmínek ve čtvrtek po rallye oslabil o více než 50 bazických bodů, což představovalo třetí největší jednodenní pokles v historii. Pokud trhy předběhnou samy sebe, mohlo by to Fed ovlivnit. Jak minulý týden řekl guvernér Fedu Chris Waller o říjnových číslech indexu spotřebitelských cen a reakci trhu: „Zdá se, že trh se octl daleko napřed ... Musím podtrhnout fakt, že se jedná o jeden datový bod." Osobně si myslím, že je to velmi nepravděpodobné, ale raději činím tuto poznámku pro případ, že bychom byli v následujících dnech nadále svědky pozitivní přehnané reakce.

Je důležité poznamenat, že ačkoli se domnívám, že inflace pravděpodobně dosáhla svého vrcholu a Fed v prosinci pravděpodobně zvýší sazby o 50 bazických bodů, stále nemáme dostatečný přehled o tom, kdy Fed zařadí neutrál. Může se stát, že Fed bude pokračovat ve zvyšování sazeb po kouskách (po 25 bazických bodech), ale skutečnou pauzu v dohledné době neudělá. I když můj základní scénář počítá s pauzou do konce prvního čtvrtletí, s jistotou nic takového říci nelze. Mám tušení, že to zatím neví ani samotný Fed, vzhledem k jeho zaměření na nově příchozí data. Mám však podezření, že směr dlouhodobějších spotřebitelských inflačních očekávání bude hrát v dalším postupu Fedu roli.

Kristina Hooper

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Invesco: Měsíční zpráva o výkonnosti zlata
    Zlato v únoru přidalo 0,2 % a zakončilo měsíc na hodnotě 2 044 dolarů. K nárůstu ceny došlo navzdory tomu, že se očekávání trhu ohledně termínu prvního snížení úrokových sazeb ze strany Fedu zpozdila – nyní se očekává, že to bude ve 3. čtvrtletí 2024. V průběhu měsíce se směr ceny zlata řídil tradičními makro faktory, ale na konci měsíce si zlato dokázalo připsat zisk, protože jádrová inflace dopadla podle očekávání.
  • Invesco: Měsíční zpráva o zlatě
    Cena zlata si v říjnu přidala 7,3 %. Výkonnost zlata byla o to působivější, že výnos amerického desetiletého dluhopisu v průběhu měsíce překročil 5 % a dolar se obchodoval na vyšší úrovni.
  • Invesco: Metaverzum aneb další proměny internetu
    Nic nezměnilo naše životy v posledních dvou desetiletích tolik jako internet. Nyní však samotný internet čeká jedna z jeho dosud největších proměn: metaverzum. Všeobecně se považuje za další přelom internetu a očekává se, že předznamená vznik jednotného a trvalého prostředí, které uživatelům poskytne přístup k zážitkům ve virtuální realitě (VR) a rozšířené realitě (AR). Jinými slovy, 2D internet, který známe dnes, se jednoho dne může vyvinout v pohlcující 3D online svět.
  • Invesco: Mohou prezidentské volby v USA v roce 2024 ovlivnit výkonnost trhu?
    „V době, kdy se v USA rozbíhají prezidentské volby 2024, se lidé často ptají, co může republikánský nebo demokratický prezident znamenat pro finanční trhy. Naše odpověď zní, že v USA se trhy o volby nezajímají. V celé historii USA nemělo to, kdo je prezidentem a která strana je u moci, vliv na výkonnost trhů, ekonomiky nebo vlády,“ říká Brian Levitt, stratég pro globální trhy, Invesco Ltd.
  • Invesco: Navzdory jestřábí rétorice je stále možný obrat FEDu
    Akcie po celém světě klesají v reakci na jestřábí projev předsedy Federálního rezervního systému (Fed) Jaye Powella. Během necelých deseti minut Powell zasáhl investory po celém světě, kteří se obávají, co to může znamenat pro zářijové zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC). Domnívám se, že to, co jsme viděli v Jackson Hole, nebylo ani tak předzvěstí toho, co FED udělá příště, jako spíše prvním dějstvím broadwayského představení – všichni aktéři se řídili daným scénářem, ale než spadne opona, může se mnohé změnit.
  • Invesco: Nevšední pravdy – 10 nepravděpodobných, ale možných scénářů pro rok 2024
    Je čas zapomenout na standardní scénáře a přemýšlet o těch méně pravděpodobných a přesto možných. Trhy zakončily rok 2023 pozitivně a náš seznam možných překvapení se proto kloní negativním směrem (tyto hypotetické události jsou naším pohledem na to, co by se mohlo stát, ačkoli to nutně není součástí našeho hlavního scénáře).
  • Invesco: Nezapomenutelný prosinec pro světovou ekonomiku
    1. Změny v čínské politice covidu. Čína provádí významné a pozitivní změny své politiky ohledně covidu. Minulý týden Čína oznámila novou iniciativu na podporu dalšího očkování starších osob a nedávno také zmírnila požadavky na testování covidu v některých velkých městech. Investoři tyto zprávy přijali velmi pozitivně, což vedlo k růstu čínských akcií. Objevily se také zprávy, že Čína možná tento týden oznámí nový, méně přísný soubor národních opatření v oblasti covidu, což by mohlo být pro ekonomiku stimulující a mohlo by to čínským akciím poskytnout další silný impuls.
  • Invesco: Obchodování s komoditami a jejich úloha v portfoliu
    Ve společnosti Invesco analytici zkoumají komodity a jejich role v portfoliích investorů. Na základě komoditního indexu Bloomberg ("BCOM") lze komodity obecně rozdělit na energetické, kovové a zemědělské komodity, ale také na další subsektory.
  • Invesco: Po druhé válce: Tři lekce
    Odborníci společnosti Invesco hodnotili tři možné scénáře týkající se dopadů války na ekonomiku. V hlavním scénáři – který představuje opotřebovávací válku – posuzovali možné přístupy k alokaci aktiv. Mezi další klíčová témata analýzy patřil vliv války na globalizovanou ekonomiku a její důsledky pro energetickou transformaci.
  • Invesco: Politici se snaží uklidnit a trhy čelí krizi důvěry
    Minulý týden nám přinesl holubičí zvýšení sazeb od dvou hlavních centrálních bank, několik důležitých prohlášení politiků a centrálních bankéřů, kteří se snažili zasáhnout proti potížím v bankovním sektoru, a na trzích jízdu jako na horské dráze. Co z toho všeho vyplývá? Já se například domnívám, že ačkoli se cesta k měkkému přistání ekonomiky možná zúžila, bankovní minikrize se může ukázat jako maskované požehnání, které dříve ukončí zvyšování sazeb a zabrání tomu, aby centrální bankéři svým příliš tvrdým postojem poslali ekonomiky do širší recese.
  • Invesco: Pozitivní znamení v pesimistickém prostředí
    Třetí čtvrtletí konečně skončilo a troufám si říct, že většině z nás chybět nebude. Přitom začalo pozitivně, na akciovém trhu pokračovalo oživení započaté v polovině června. Tomuto růstu však v polovině srpna došel dech a následoval brutální výprodej akcií. A neomezoval se pouze na akcie. Dluhopisy i akcie klesaly celosvětově poté, co centrální banky agresivně zpřísňovaly finanční podmínky a investoři zaceňovali vyšší úrokové či diskontní sazby a nižší krátkodobý růst. Níže skončily také komodity – zejména energie, k čemuž přispěl silný dolar a slábnoucí globální poptávka.
  • Invesco: Pro USA to bylo „léto dezinflace“
    Index spotřebitelských cen (CPI) v USA dosáhl nižší hodnoty, než se očekávalo, a to 0,2 % meziměsíčně a 3,2 % meziročně (oproti očekávaným 3,3 %). Jádrový CPI, který nezahrnuje ceny potravin a energií, vzrostl o 0,2 % meziměsíčně a o 4,7 % meziročně. I když některé kategorie inflace jsou lepší než jiné, pokrok, kterého bylo dosaženo, je významný a velmi vítaný.
  • Invesco: Rekordní hodnoty na akciovém trhu – Případ racionální přebujenosti
    „Mám ráda rekordy. Když jsem byla malá, hltavě jsem četla Guinnessovu knihu rekordů. Méně mě inspirovaly takové výkony jako první gymnasta, který získal známku "10" (protože jsem věděla, že nedokážu udělat ani salto), ale velmi mě inspiroval člověk, který si dokázal navléknout nejvíce ponožek na jednu nohu za 30 sekund (mé desetileté já si myslelo, že tyto rekordy jsou „překonatelné“).
  • Invesco: Rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů zčásti ulehčují práci Fedu
    Pokud jde o zpřísnění finančních podmínek, a tedy zpomalení ekonomiky, Fed za sebe nechává pracovat výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů. Nedávno jsme byli svědky toho, jak se výnos 10letých amerických státních dluhopisů posunul z 4,59 % (13. října) na 5 % (23. října).
  • INVESCO: RŮST ÚROKOVÝCH SAZEB, DLUHOVÝ STROP A DALŠÍ
    Minulý týden byl plný zpráv, které ovlivnily globální trhy, od zpřísňování podmínek ze strany centrálních bank až po rostoucí obavy z překročení dluhového stropu USA.
  • Invesco: Sedm důvodů k optimismu pro světovou ekonomiku
    Začátek roku 2024 byl ponurý. Zuří dvě války, kde jsme zaznamenali znepokojivé ztráty včetně úmrtí mnoha civilistů. Komerční lodě v Rudém moři byly napadeny húthijskými povstalci, což vedlo k úderům USA a Spojeného království proti húthijským cílům a zprávám o odpálení raket na americká vojenská plavidla. Při útoku na americké stanoviště v Jordánsku nedávno tragicky zahynuli tři příslušníci amerických služeb, což zvyšuje pravděpodobnost, že se do izraelsko-hamaské války přímo zapojí další země. Kromě toho existují obavy, že se volby, které nás čekají po celém světě, by mohly vést k větší geopolitické nejistotě. Vzhledem k těmto globálním událostem dostávám mnoho dotazů ohledně stavu ekonomiky, a tak jsem si řekla, že je možná na čase podělit se o několik důvodů, proč se na globální ekonomiku dívat pozitivně.
  • Invesco: Sedm důvodů, proč být pozitivní za současných podmínek na trhu
    Jak jsem již dříve zmínila, současné prostředí na globálních trzích považuji za příliš pesimistické. Před dvěma lety jsme se nacházeli ve víru celosvětové pandemie a nebyli jsme si jisti, zda se vůbec někdy podaří vyvinout účinnou vakcínu proti COVIDu. Dnes se nacházíme v jiné situaci. Samozřejmě, že není ideální, když je inflace tak vysoká a u mnoha centrálních bank vyspělých trhů probíhá tak agresivní zpřísňování, ale myslím, že jsme na tom mnohem lépe než před dvěma lety.
  • Invesco: Spíše realistický než pesimistický pohled na trh
    Posledních několik týdnů mě zarazila míra pesimismu, jakou jsem zažila při setkávání s klienty. Problémy nás určitě čekají, ale nemyslím si, že by měl pesimismus zastínit potenciál kapitálového zhodnocení a průběžných výnosů, které leží před námi.
  • Invesco: S pokračující debatou o dluhovém stropu v USA se očekává nárůst tržní volatility
    Vyjednávání o dluhovém stropu v USA přitahuje stále větší pozornost investorů. Ta je upřena zejména na kritické datum „X“, kdy se očekává, že americké vládě dojdou prostředky na plné uhrazení finančních závazků. V současné době se toto datum odhaduje na 1. června.
  • Invesco: Šílenství měnové politiky – Budou strategie centrálních bank úspěšné?
    Současná měnověpolitická "sezóna" začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci; trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období. Dobrou zprávou je, že vítězem může být každý. Centrální banky mezi sebou nesoutěží. Stačí, aby splnily své cíle. Pro většinu z nich to znamená pouze porazit příliš vysokou inflaci. Zdá se, že všechny jsou na dobré cestě k tomuto cíli, i když každá z nich má vzhledem k individuálním charakteristikám a faktorům ovlivňujícím jednotlivé ekonomiky, svou vlastní strategii úspěchu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova