Úterý 23. duben 2024 22:31
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

Invesco: Navzdory jestřábí rétorice je stále možný obrat FEDu

06.09.2022 15:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

· Powell zůstává jestřábem – předseda FEDu Jay Powell zopakoval, že snižování inflace se promítne do ekonomických potíží.

· Na datech stále záleží – „Uznávám nutnost Powellových slov, ale utěšuji se tím, že FED je i nadále odhodlán závislosti na datech“.

 

Kristina Hooper, vedoucí stratég globálních trhů společnosti Invesco Ltd.

Co bude následovat?

Na základě dat očekávám, že FED v září nenápadně přejde k méně jestřábímu kroku, jakým je zvýšení o 50 bazických bodů.

Akcie po celém světě klesají v reakci na jestřábí projev předsedy Federálního rezervního systému (Fed) Jaye Powella. Během necelých deseti minut Powell zasáhl investory po celém světě, kteří se obávají, co to může znamenat pro zářijové zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC). Domnívám se, že to, co jsme viděli v Jackson Hole, nebylo ani tak předzvěstí toho, co FED udělá příště, jako spíše prvním dějstvím broadwayského představení všichni aktéři se řídili daným scénářem, ale než spadne opona, může se mnohé změnit.

Co se stalo v Jackson Hole?

Jak jsem očekávala, Powell byl velmi jestřábí. Mluvil tvrdě a zopakoval, že snižování inflace bude bolet. Naznačil, že Fed je v zájmu boje proti inflaci ochoten „vjet do ekonomiky kamionem Mack“: „Podnikáme rázné a rychlé kroky ke zmírnění poptávky, aby se lépe přizpůsobila nabídce, a k udržení ukotvených inflačních očekávání. Budeme v tom pokračovat, dokud nebudeme přesvědčeni, že je práce hotova."

Powell také zdůraznil, že FED bude po určitou dobu udržovat vyšší sazby: "Historická data důrazně varují před předčasným uvolněním politiky."

Ozval se také sbor dalších členů FOMC, kteří ve svých rozhovorech minulý týden poskytli velmi jestřábí postoje. Zvláště agresivní byla Loretta Mesterová, která tvrdila, že FED bude muset zvýšit sazbu federálních fondů nad 4 %.

Jaký je názor Kristiny Hooper na schůzku?

Uznávám, že Powell musel udělat to, co udělal. FED musí pokračovat ve své jestřábí rétorice, aby nadále vyvíjel tlak na snižování inflačních očekávání. Koneckonců slova nic nestojí.

Také se domnívám, že pokud Fed neočekává rychlé snížení sazeb, pak musí skončit na úrovni, která je únosná. A to zase znamená, že bude muset provést obrat k méně jestřábímu postoji spíše dříve než později.

–  Ale co je nejdůležitější, uklidňuje mě skutečnost, že FED hodlá i nadále záviset na ekonomických datech, jak znovu zopakoval Powell.

Co by se mohlo stát v září?

Na základě údajů očekávám, že FED v září nenápadně přejde k méně jestřábímu zvýšení o 50 bazických bodů. Uvažujme následující:

1. Inflační očekávání

Průzkum spotřebitelů Michiganské univerzity ukázal, že inflační očekávání spotřebitelů se stávají lépe ukotvenými v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Inflační očekávání na jeden rok dopředu činila v srpnu 4,8 % oproti 5,4 % v červnu. Na pět let dopředu činila inflační očekávání v srpnu 2,9 % oproti 3,3 % v červnu.

Index nákupních manažerů S&P ve službách. Minulý týden byl překvapivě špatný, když dosáhl hodnoty 44,1, což je výrazně pod očekáváním a je to také nejnižší hodnota od května 2020. To naznačuje, že se chystá výrazný pokles výdajů ve službách; jinými slovy, FED již „udeřil americkou ekonomiku palicí po hlavě“. A Powell správně přiznal, že některé dopady nedávného zvýšení sazeb se v datech ještě neprojevily. Můžete si to zařadit do kategorie "špatná zpráva je dobrá zpráva". Nyní je nepravděpodobné, že by toto odradilo FED od zpřísňování, ale měla by se zvýšit pravděpodobnost, že se FED obrátí k méně jestřábímu postoji a v září zvýší sazby o 50 bazických bodů. Poté bude postupovat mírnějším způsobem, přičemž nakonec dojde ještě k několika zvýšením o 25 bazických bodů.

Před dalším zasedáním FEDu budou samozřejmě k dispozici další data. Do 21. září je ještě daleko a může se stát mnoho věcí, ale domnívám se, že existuje šance, že FED v září nenápadně otočí. Možná jste slyšeli o "chvástání se ctnostmi" – „humble brag“ (výraz, který byl před několika lety poměrně oblíbený u mých dětí) - mám podezření, že o "drobném obratu" možná uslyšíte i v budoucnu.

2. Zprávy z Číny

Kromě pesimismu trhu kolem FEDu se v posledních měsících objevilo mnoho pesimismu ohledně Číny. Zdá se však, že se to poslední dobou změnilo, protože Čína na nedávném zasedání Státní rady oznámila řadu opatření na podporu růstu, přičemž tato stimulační opatření činí více než 1 bilion jüanů. Mezi opatření patří i značné finanční prostředky na investice do infrastruktury. To by mohlo být pro čínskou ekonomiku pozitivním faktorem, který by mohl působit proti některým protivětrům, kvůli nimž mnozí ekonomové revidovali prognózy růstu pro letošní rok směrem dolů.

S přispěním
Tomas Wu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Invesco: Investiční trendy u burzovně obchodovatelných fondů
    Burzovně obchodované fondy neboli ETF se začínají čím dál víc prosazovat i v evropském regionu. Celková globální hodnota ETF od všech emitentů se přitom od roku 2018 do loňska téměř zdvojnásobila. Začátek roku 2022 přitom naznačuje, že zájem o ETF bude pokračovat.
  • Invesco: Investiční výhled na rok 2024 v oblasti nemovitostí
    Existuje citát běžně připisovaný Marku Twainovi, který říká: "Kdykoli se ocitnete na straně většiny, je čas se zastavit a zamyslet". Je to dobrá rada obecně – ale možná obzvlášť důležitá pro aktivní investory, kteří hledají nekonsenzuální příležitosti.
  • Invesco Investment Outlook 2022: Normálnější růst i inflace, vyšší volatilita v roce plném změn
    Po dvou letech mimořádných kroků fiskální a měnové politiky, které vyvolala pandemie, očekávají investiční stratégové společnosti Invesco, že rok 2022 bude rokem změn. Politiky a ekonomiky se budou přibližovat normálnějšímu stavu. Uprostřed pokračujících narušení dodavatelského řetězce a nárůstu poptávky se výhled na rok 2022 soustředí také na otázku inflace a na to, jak na ni mohou trhy a tvůrci politik reagovat.
  • Invesco: Investování může být šetrné vůči životnímu prostředí
    Nedávné trendy na cestě k nulovým emisím nejsou povzbudivé. Stručně řečeno, pokud chceme dosáhnout čisté nulové emise CO2, musí se intenzita hospodářské činnosti dramaticky snížit – mnohem více než v posledních desetiletích. Válka na Ukrajině navíc vyvolala otázky týkající se energetické bezpečnosti. Rovněž přiměla země, aby přenastavily svůj energetický mix.
  • Invesco: Loučení se zvyšováním sazeb Fedu
    V souvislosti s americkým Federálním rezervním systémem (Fed) prožívám vlnu emocí. Za námi je dlouhý a vyčerpávající cyklus zvyšování sazeb. Zatím jsme měli jen jedno větší finanční zranění – regionální bankovní minikrizi – ale víme, že čím déle cyklus zvyšování sazeb trvá, tím větší je šance na další „nehody“ a „zranění“. A vzhledem k opožděným účinkům měnové politiky může ke zraněním dojít i po skončení zvyšování sazeb. Stručně řečeno, už nějakou dobu čekám, kdy Fed ukončí cyklus zvyšování sazeb, takže bych posledních několik měsíců označila za dlouhé loučení.
  • Invesco: Měsíční přehled vývoje na trzích za červen 2023
    Červen byl pro globální akciové trhy převážně pozitivním měsícem, protože ve všech hlavních regionech se trhy odrazily od květnových ztrát. Inflace v Evropě a USA se zmírňuje, přičemž v USA bylo po posledním zasedání Federálního rezervního systému pozastaveno zvyšování úrokových sazeb. Evropská centrální banka a Bank of England budou ve zvyšování sazeb prozatím pokračovat. V Číně přetrvávají obavy kolem post-covidové ekonomiky, ale nezabránily jejím ziskům. Dařilo se i Austrálii, Japonsku a Indii. Trhy s pevným výnosem zůstaly pod tlakem kvůli dalšímu zvyšování úrokových sazeb ze strany některých centrálních bank.
  • Invesco: Měsíční zpráva o výkonnosti zlata
    Zlato v únoru přidalo 0,2 % a zakončilo měsíc na hodnotě 2 044 dolarů. K nárůstu ceny došlo navzdory tomu, že se očekávání trhu ohledně termínu prvního snížení úrokových sazeb ze strany Fedu zpozdila – nyní se očekává, že to bude ve 3. čtvrtletí 2024. V průběhu měsíce se směr ceny zlata řídil tradičními makro faktory, ale na konci měsíce si zlato dokázalo připsat zisk, protože jádrová inflace dopadla podle očekávání.
  • Invesco: Měsíční zpráva o zlatě
    Cena zlata si v říjnu přidala 7,3 %. Výkonnost zlata byla o to působivější, že výnos amerického desetiletého dluhopisu v průběhu měsíce překročil 5 % a dolar se obchodoval na vyšší úrovni.
  • Invesco: Metaverzum aneb další proměny internetu
    Nic nezměnilo naše životy v posledních dvou desetiletích tolik jako internet. Nyní však samotný internet čeká jedna z jeho dosud největších proměn: metaverzum. Všeobecně se považuje za další přelom internetu a očekává se, že předznamená vznik jednotného a trvalého prostředí, které uživatelům poskytne přístup k zážitkům ve virtuální realitě (VR) a rozšířené realitě (AR). Jinými slovy, 2D internet, který známe dnes, se jednoho dne může vyvinout v pohlcující 3D online svět.
  • Invesco: Mohou prezidentské volby v USA v roce 2024 ovlivnit výkonnost trhu?
    „V době, kdy se v USA rozbíhají prezidentské volby 2024, se lidé často ptají, co může republikánský nebo demokratický prezident znamenat pro finanční trhy. Naše odpověď zní, že v USA se trhy o volby nezajímají. V celé historii USA nemělo to, kdo je prezidentem a která strana je u moci, vliv na výkonnost trhů, ekonomiky nebo vlády,“ říká Brian Levitt, stratég pro globální trhy, Invesco Ltd.
  • Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
    Proč se německá ekonomika potýká s problémy, zatímco americká jde kupředu? Nebylo tomu tak vždy, ale od začátku pandemie se americké ekonomice daří na pozadí rostoucího vládního dluhu a klesající míře úspor. Bude se želva smát jako poslední (a nejdéle)? Můj let z Milána byl zrušen, protože letadlo, kterým jsme měli letět, přistálo na jeden motor. Rozhovory s investory v Itálii, ale i jinde budí dojem, že německá ekonomika také letí na jeden motor, zatímco USA pokračují na oba a plný plyn. Odpovídá to skutečnosti, a pokud ano, proč je mezi oběma ekonomikami takový rozdíl?
  • Invesco: Nevšední pravdy – 10 nepravděpodobných, ale možných scénářů pro rok 2024
    Je čas zapomenout na standardní scénáře a přemýšlet o těch méně pravděpodobných a přesto možných. Trhy zakončily rok 2023 pozitivně a náš seznam možných překvapení se proto kloní negativním směrem (tyto hypotetické události jsou naším pohledem na to, co by se mohlo stát, ačkoli to nutně není součástí našeho hlavního scénáře).
  • Invesco: Nezapomenutelný prosinec pro světovou ekonomiku
    1. Změny v čínské politice covidu. Čína provádí významné a pozitivní změny své politiky ohledně covidu. Minulý týden Čína oznámila novou iniciativu na podporu dalšího očkování starších osob a nedávno také zmírnila požadavky na testování covidu v některých velkých městech. Investoři tyto zprávy přijali velmi pozitivně, což vedlo k růstu čínských akcií. Objevily se také zprávy, že Čína možná tento týden oznámí nový, méně přísný soubor národních opatření v oblasti covidu, což by mohlo být pro ekonomiku stimulující a mohlo by to čínským akciím poskytnout další silný impuls.
  • Invesco: Obchodování s komoditami a jejich úloha v portfoliu
    Ve společnosti Invesco analytici zkoumají komodity a jejich role v portfoliích investorů. Na základě komoditního indexu Bloomberg ("BCOM") lze komodity obecně rozdělit na energetické, kovové a zemědělské komodity, ale také na další subsektory.
  • Invesco: Po druhé válce: Tři lekce
    Odborníci společnosti Invesco hodnotili tři možné scénáře týkající se dopadů války na ekonomiku. V hlavním scénáři – který představuje opotřebovávací válku – posuzovali možné přístupy k alokaci aktiv. Mezi další klíčová témata analýzy patřil vliv války na globalizovanou ekonomiku a její důsledky pro energetickou transformaci.
  • Invesco: Politici se snaží uklidnit a trhy čelí krizi důvěry
    Minulý týden nám přinesl holubičí zvýšení sazeb od dvou hlavních centrálních bank, několik důležitých prohlášení politiků a centrálních bankéřů, kteří se snažili zasáhnout proti potížím v bankovním sektoru, a na trzích jízdu jako na horské dráze. Co z toho všeho vyplývá? Já se například domnívám, že ačkoli se cesta k měkkému přistání ekonomiky možná zúžila, bankovní minikrize se může ukázat jako maskované požehnání, které dříve ukončí zvyšování sazeb a zabrání tomu, aby centrální bankéři svým příliš tvrdým postojem poslali ekonomiky do širší recese.
  • Invesco: Po pozitivním inflačním překvapení jsou trhy na rozcestí
    Minulý týden trhy obdržely to, v co dlouho doufaly – nižší než očekávanou inflaci v USA. Co bude následovat? Bude inflace v příštích měsících dále slábnout? Nebo setrvá na vysokých úrovních? První scénář by pravděpodobně znamenal, že pauza ve zvyšování sazeb se blíží, zatímco ten druhý, že Federální rezervní systém (Fed) bude muset zůstat agresivní i nadále.
  • Invesco: Pozitivní znamení v pesimistickém prostředí
    Třetí čtvrtletí konečně skončilo a troufám si říct, že většině z nás chybět nebude. Přitom začalo pozitivně, na akciovém trhu pokračovalo oživení započaté v polovině června. Tomuto růstu však v polovině srpna došel dech a následoval brutální výprodej akcií. A neomezoval se pouze na akcie. Dluhopisy i akcie klesaly celosvětově poté, co centrální banky agresivně zpřísňovaly finanční podmínky a investoři zaceňovali vyšší úrokové či diskontní sazby a nižší krátkodobý růst. Níže skončily také komodity – zejména energie, k čemuž přispěl silný dolar a slábnoucí globální poptávka.
  • Invesco: Pro USA to bylo „léto dezinflace“
    Index spotřebitelských cen (CPI) v USA dosáhl nižší hodnoty, než se očekávalo, a to 0,2 % meziměsíčně a 3,2 % meziročně (oproti očekávaným 3,3 %). Jádrový CPI, který nezahrnuje ceny potravin a energií, vzrostl o 0,2 % meziměsíčně a o 4,7 % meziročně. I když některé kategorie inflace jsou lepší než jiné, pokrok, kterého bylo dosaženo, je významný a velmi vítaný.
  • Invesco: Rekordní hodnoty na akciovém trhu – Případ racionální přebujenosti
    „Mám ráda rekordy. Když jsem byla malá, hltavě jsem četla Guinnessovu knihu rekordů. Méně mě inspirovaly takové výkony jako první gymnasta, který získal známku "10" (protože jsem věděla, že nedokážu udělat ani salto), ale velmi mě inspiroval člověk, který si dokázal navléknout nejvíce ponožek na jednu nohu za 30 sekund (mé desetileté já si myslelo, že tyto rekordy jsou „překonatelné“).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO férovost