Pátek 29. březen 2024 14:52
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Index českého investora CII750: Průměrný český investor za první tři měsíce letošního roku odepsal téměř 5 %

13.04.2022 09:45  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Finanční trhy výrazně pocítily v prvním čtvrtletí 2022 dopady globálně se zpřísňující měnové politiky a válečného konfliktu na Ukrajině. Podle Indexu českého investora CII750 podílové fondy ve výsledku odepsaly téměř 5 %. Průměrný český investor tak ztratil velkou část dosažených zisků z předchozího roku, když si z roku 2021 odnesl 7% zhodnocení. Na záporném výsledku se podílí jak akciové fondy s poklesem -6 %, tak dluhopisové fondy se ztrátou -4 %. „V kontrastu s převažujícím trendem trhu se naopak dařilo fondům investujícím do komodit, hodnotových akcií či regionu Latinské Ameriky. Slušnou rezistenci proti poklesům předvedly i fondy českých státních dluhopisů s krátkou dobou splatnosti či fondy zahraničních státních protiinflačních dluhopisů. K březnu zůstává stále atraktivní investiční výkonnost v delším časovém horizontu, když průměrný investor za čtyřleté období zhodnotil svůj jednorázový vklad o téměř 4 % ročně, zatímco v akciovém fondu dokonce o víc jak 7 % ročně,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Výkonnost akciových podílových fondů kopírovala vývoj předních tržních indexů, když akcie vyspělých zemí klesly o 5,5 %, zatímco akcie rozvíjejících se ekonomik ztratily 7,3 %. U defenzivnějších fondů sehrálo pozitivní roli velké zastoupení fondů orientovaných na český dluhopisový a peněžní trh. Svůj vliv na celkovou výkonnost měly i měnové kurzy. Dolar vůči koruně za první kvartál lehce posílil, což investorům do dolarových aktiv zlepšilo kvartální výsledek. I nadále však zůstávají velice atraktivní fondy zajištěné proti měnovým rizikům, což je dáno především vyššími českými úrokovými sazbami proti euru a dolaru.



Zdroj: Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Refinitiv, vychází ze základu k 31. 12. 2021

Index českého investora CII750 sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

„Po výkonnostně silném roce 2021 byly trhy v prvním čtvrtletí silně zasaženy negativními faktory. V lednu si akcie prošly cenovým propadem vyvolaným zejména očekáváním zpřísnění měnové politiky. Koncem února pak jednoznačně začaly převažovat obavy z ekonomických důsledků ruské invaze na Ukrajinu. Po prvním březnovém týdnu se ale začaly akcie postupně lehce zotavovat,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Výraznými změnami letos prochází především akcie rozvíjejících se ekonomik, když znatelně ztratily na své hodnotě. Jedním z důvodu byl vývoj čínského finančního trhu. V jeho případě se jednalo o obavy související s novým zdejším propuknutím viru omikron a následným preventivním uzamčením významných ekonomických center. Další důvod horší výkonnosti rozvíjejících se trhů pochopitelně vychází z válkou těžce zasaženého regionu východní Evropy.

„Vinou uzavření Moskevské burzy a omezením ze strany Ruské centrální banky nebylo možné stanovit hodnotu cenných papíry ruských společností. Některé fondy proto musely pozastavit své oceňování. Mnoho českých investorů tak prozatím disponuje poslední známou hodnotou své fondové investice pouze z konce února. Jedná se téměř výhradně o fondy s orientací právě na východní Evropu,“ dodává Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Díky zdražení ropy a zemního plynu se letos zatím daří především sektorům energií, a to i po jejich cenovém poklesu po prvním březnovém týdnu. Velká část komodit se totiž stále drží na znatelně vyšších úrovních. Prudkých růstem si prošly i například průmyslové kovy jako měď nebo hliník. Válečný konflikt pak poslal v cenách výše cenné kovy, jako je zlato a stříbro. Velkou odolnost vůči propadům trhu vykázaly i veřejné služby díky zdražení elektřiny. Dále se celkem dařilo zdravotnictví jako ekonomicky neutrálnímu sektoru. Tomu navíc může hrát do karet i posílená poptávka z titulu samotné války. Necyklické spotřební zboží také dokázalo být celkem rezistentní, a to i navzdory riziku zvýšených nákladů surovin vstupujících do výroby.

Tabulka: Pět nejvýnosnějších a pět nejméně výnosných fondů za 1. čtvrtletí 2022

Výkonnost za 1.Q 2022 (v %)


Výkonnost za 1.Q 2022 (v %)


1.

NN (L) Energy X Cap CZK Hedi

30,86


1.

BGF Emerging Europe A2 EUR

-59,68

2.

Schroder ISF Global Energy A Acc

30,38


2.

ČSOB Akciový Střední a Východní Evropa

-22,44

3.

BGF Latin American A2 USD

24,91


3.

Schroder ISF China A A Acc USD

-20,61

4.

BGF World Mining A2 USD

22,80


4.

Templeton China A (acc) USD

-20,06

5.

Fond ropy a energetiky

16,33


5.

AS SICAV I - All China Equity A Acc USD

-17,84


Tabulka ukazuje na umístění fondů podle jejich výkonnosti přepočtené do české koruny.

Zdroj: Swiss Life Select a Refinitiv

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Index cen průmyslových výrobců v tuzemsku klesá více, než se čekalo
    Index cen průmyslových výrobců vykázal za měsíc říjen ve srovnání s odhady analytiků oslovených Bloombergem překvapivý pokles. Zatímco na meziroční bázi bylo dosaženo růstu 0,2 %, odhad činil 0,6 %. V září bylo zveřejněno meziročně 0,8 %. Meziměsíčně došlo PPI z průmyslového sektoru k poklesu o 0,1 %, při odhadu MoM růstu 0,3 %, což odpovídalo hodnotě zveřejněné v září.
  • Index cen v průmyslu klesl
    Index cen v průmyslu v dubnu klesl o 11 % meziročně oproti revidovaným 11,5 % v březnu. Trhy očekávaly pokles o 10,7 % meziročně.
  • Index cien komodít rastie už štvrtý deň. Je dno na dosah?
    Reuters Jefferies CRB index cien komodít rastie už štvrtý deň po sebe. Od posledného dna z 20.1 (najnižšia úroveň od r...
  • Index českého investora CII750: Podílové fondy letos překonávají očekávání
    Od začátku roku do konce prvního pololetí zhodnotily podílové fondy průměrnému investorovi vklady o 5,7 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. V prvním čtvrtletí se fondům podařilo vyrůst o 2,9 % a ve druhém pak dodaly svým investorům obdobný výsledek zhodnocení ve výši 2,73 %. Navzdory horším výsledkům z minulého roku dosahuje investor do akciových fondů za poslední tři roky zisk 7,64 % ročně. Kdybychom časový horizont posunuli na pět let, který zahrnuje jak výrazné poklesy z přelomu let 2018 a 2019, tak i propady z covidového března 2020, tak se stále může průměrný český investor těšit z ročního zhodnocení 5,14 %.
  • Index českého investora CII750: Podílové fondy si letos drží kladnou výkonnost
    Podle Indexu českého investora CII750 od začátku roku zhodnotily podílové fondy průměrnému investorovi prostředky o 2,9 %. „V lednu se fondům zadařilo, když zaznamenaly výkonnost 3,84 %. V únoru část svých výnosů odepsaly, když klesly o 1,23 %. Za měsíc březen se pak fondy udržely na víceméně stejných úrovních, když lehce zhodnotily o 0,3 %. Navzdory horším výsledkům v minulém roce a stále výrazným výkyvům ve vývoji na finančních trzích dosahuje průměrný investor ke konci března za poslední tři roky zisk 5 % ročně. V případě akciových fondů se jedná o zhruba 11 % ročně,“ uvedl Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, která sestavuje Index českého investora CII750.
  • Index českého investora CII750: Podílové fondy vstoupily do nového roku v kladných číslech
    Podle Indexu českého investora CII750 se od začátku roku průměrnému investorovi zhodnotily vklady v podílových fondech o 2,56 %. V lednu jsme byli svědky silnějšího růstu o 3,84 %. V únoru však investice rostoucí trend neudržely a klesly o 1,23 %. „Navzdory propadům z minulého roku má ke konci února podle našeho indexu průměrný český fondový investor zisk za poslední tři roky ve výši 8,3 %,“ uvedl Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, která sestavuje Index českého investora CII750.
  • Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocují navzdory centrálním bankám
    Od začátku roku do konce třetího čtvrtletí zhodnotily podílové fondy průměrnému investorovi vklady o 5,1 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Zatímco v prvním pololetí vykázaly fondy silný růst ve výši 5,71 %, ve třetím kvartálu jsme byli svědky stagnace. Vinou velice proměnlivého prostředí kapitálového trhu fondy ve třetím čtvrtletí lehce odepsaly 0,58 %. Přesto navzdory horším výsledkům z posledních dvou měsíců dosahuje průměrný český investor za poslední tři roky při investicích do akciových fondů zisk 6 % ročně.
  • Index českého investora CII750: Pravidelné investice ochránily investory přes většími propady
    Sledování covidových ukazatelů a jejich dopadů na investice je už z dnešní perspektivy vzdálenou minulostí. Finanční trhy se nyní téměř výhradně soustředí na vliv inflace a vývoj na Ukrajině. To má citelný dopad na výkonnost podílových fondů. Od roku 2018, kdy začalo monitorování trhu podílových fondů Indexem českého investora CII750, si průměrný investor stále drží zisk 5,2 %. V důsledku aktuálního dění se ale jednoznačně snížil.
  • Index českého investora CII750: Průměrný český investor dosáhl za první čtvrtletí zhodnocení 3,38 %
    Loni se podílové fondy v České republice dokázaly poměrně rychle zotavit z jarních propadů, když nakonec dosáhly podle Indexu českého investora CII750 na průměrné zhodnocení 5,86 %. Do roku 2021 fondy vstoupily také s velmi slušnou výkonností. Optimistický vývoj se však již v závěru ledna lehce vytratil, když Index českého investora CII750 zakončil daný měsíc ve ztrátě -0,27 %. „Českému investorovi se však následně podařilo v krátkém čase drobnou ztrátu umazat. Po zbytek kvartálu pak fondy zhodnotily v únoru o 1,73 % a v březnu o 1,90 %. Pro konečný kladný výsledek prvních tří měsíců letošního roku se jako stěžejní ukázal růst akciových a smíšených fondů,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Index českého investora CII750: Průměrný český investor dosáhl za první pololetí zhodnocení 5,51 %
    Podle Indexu českého investora CII750 fondy českému investorovi dodaly za půl roku velice slušný zisk 5,51 %. Výrazně se ale rozevřely nůžky mezi jednotlivými typy fondů, přičemž ty akciové se vezly na pozitivní vlně dosahování dalších nových rekordů na mnoha burzách. V porovnání s prvním pololetím předchozího roku se investice českých investorů letos vyvíjí stabilněji. Před rokem se podle Indexu českého investora CII750, který sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select, navíc investor po šesti měsících stále nacházel ve ztrátě -3,3 %. „Vyššího zhodnocení dosahuje letos dynamický český investor držící v portfoliu akciové podílové fondy. Ty mu za uplynulé dva kvartály přinesly podle Indexu českého investora CII750 zisk v podobě 11,34 %. Naopak horší výkonnosti čelí konzervativní investor, když jsou dluhopisové fondy po půl roce de facto na stejné výchozí úrovni,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Index českého investora CII750: Průměrný český investor za rok 2021 zhodnotil své investice o více jak 7 %
    Poslední čtvrtletí roku 2021 se na finančních trzích nesl v duchu prudších změn. Přesto fondy vyrostly podle Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Fincentrum & Swiss Life Select, o 1,5 %. V konečné bilanci tak fondy dosáhly podle Indexu českého investora CII750 celoročního čistého kladného zisku přesahujícího 7 %.
  • Index českého investora CII750: Průměrný český investor za uplynulých devět měsíců zhodnotil své investice o 5,43 %
    Třetí čtvrtletí se na finančních trzích neslo v duchu prudších změn. Zatímco v průběhu července a srpna podle Indexu českého investora CII750, který sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select, posílily fondové investice zhruba o 1,5 %, v září naopak celý dosažený zisk následně „odevzdaly“. Průměrný český investor se tak nyní pohybuje na podobných úrovních zhodnocení svého portfolia jako před třemi měsíci. „Vyššího zhodnocení dosahují progresivnější fondy, a to jak za třetí čtvrtletí, tak optikou celkové letošní výkonnosti. Za uplynulé tři kvartály akciové fondy přinesly investorovi podle Indexu českého investora CII750 zisk v podobě 12,04 %. Naopak horší výkonností si prošly dluhopisové fondy. I v rámci této skupiny však lze najít slušné výsledky – například fondy zaměřené na rizikovější korporátní dluhopisy,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Index ČSOB Pojišťovny: Češi se nejméně obávají ztráty bydlení
    Češi se nejméně obávají toho, že by mohli ztratit své bydlení, naopak největší strach mají z finanční újmy a ohrožení zdraví. Vyplývá to z Indexu bezpečnosti, který dnes novinářům představila ČSOB Pojišťovna. Češi jsou podle něj na hodnotě 52,7 bodu ze 100. Průzkumu, který se uskutečnil v polovině letošního roku, se zúčastnilo přes 2100 lidí z celé ČR.
  • Index DAX bude mít v nadcházejících týdnech tendenci obrátit se k hodnotám 14 500 – 14 100
    Index DAX je od poloviny září, kdy cena vytvářela minima kolem úrovně 11 800, v býčím trendu. V tuto chvíli se obchoduje poblíž 15 700 bodů, krátkodobý trend zůstává býčí a cena tvoří vyšší maxima a vyšší minima. RSI ale dává varovné znamení, že uptrend může nějakou dobu slábnout. RSI už několik týdnů vytváří nižší maxima. Medvědí divergence RSI naznačuje, že bychom v denním grafu brzy mohli zaznamenat obrat. Nejedná se ale o signál obratu, jen o varování. Support zelené trendové linie naleznete na 15 220 bodech. Potenciál růstu je omezen na pohyb k 16 000 bodům. Očekáváme, že cena dosáhne žlutého obdélníku a obrátí se. Průraz pod zelenou trendovou linii potvrdí začátek obratu.
  • Index DAX, denná analýza od 3cAnalysis
    Strata záujmu investorov o ďalší nákup na maximálnej úrovni za 21 mesiacov z minulého týždňa zmenila signály pre tento týždeň na medvedie. Zatiaľ čo náš výhľad na utorok predpokladal zostať nečinní pri otvorení trhu a predávať pri raste bol správnou stratégiou, včerajšie signály boli medvedie už otvorenia trhu. Aj tieto boli potvrdené počiatočnými stratami 133 bodov, pričom sentiment ukončil dlhú sekvenciu vyšších týždenných miním. Pokles však priťahuje kupujúcich späť na trh, medzi 50 až 62% korekciou rastu od minima za posledné tri týždne. V tejto oblasti existuje potenciál na rast, ktorý bude pravdepodobne dočasný a výhľad na štvrtok preto zostáva medvedí a predpokladá skromný predaj pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 13163, Marabuzo čiaru v stredu. Riziko predpokladáme v raste nad 13206, 50% zotavenie zo strát od začiatku tohto týždňa. Cieľ predpokladáme v poklese ku 13011., 62% korekcia, 12888.5, novembrová základňa a 12786.5, trojtýždenné minimum.
  • Index DAX, denný, medvedí
    Výhľad na predaj rastu ku 12416.5 tento týždeň sa potvrdil ako správny, keď po druhýkrát, rast indexu v stredu pritiahol pozornosť investorov na predaj pod oknom, ktoré zostalo nevyplnené od zatvorenia trhu 9. júla. Toto je negatívne a so signálmi naďalej poukazujúcimi na pokles, náš výhľad na dnes predpokladá skromný predaj pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 12292.5, zatvorenie trhu včera. Riziko predpokladáme v raste nad 12361.5, tesne nad včerajšou Marabuzo linkou. Cieľ predpokladáme v poklese ku 12155.5, trojtýždenné minimum, 12050 a 11969.5, štvortýždenná základňa.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Medvedie signály v týždni a v každom z posledných 2 dní boli potvrdené, v stredu index zaznamenal štvrté nižšie denné maximum a minimum v rade a počiatočnú stratu takmer 350 bodov. Avšak výpredaj o takmer 1500 bodov od minulého štvrtka zanechal vnútrodenný sentiment v prepredaných extrémoch a kupujúci sa vrátili na trh, sentiment sa zotavoval, aby sa takmer nezmenil a vytvoril vnútrodenný býčí signál (Spring Hammer) na dennom grafe. To poukazuje na medvedie vyčerpanie a je to zvyčajne krátkodobý signál, ktorý poukazuje na ďalší dočasný rast. Akokoľvek, tento by však mal byť dočasný a výhľad na štvrtok zostáva negatívny s predpokladom veľmi skromného predaja pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 12750. Risk predpokladáme v raste nad 12848.5, včerajšie maximum. Cieľ predpokladáme v poklese ku 12362.5, včerajšie minimum, 12250,0, 62% korekcia rastu z októbra a februára a 12 000.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Medvedie signály v týždni boli potvrdené počiatočnými stratami nad 350 bodov. Avšak s vnútrodenným prepredaným sentimentom a predajcami, ktorí sa v utorok vrátili na trh z úrovne 13182, Marabuzo čiaru vytvorenú 8. januára, bol náš včerajší výhľad zostať nečinní pri otvorení trhu a predať iba rast. Bola to správna stratégia, pretože počiatočné zisky boli vypustené a trh zatvorilnakoniec iba s malým pohybom. Predajcovia sa dnes ráno vrátili na trh v Ázii a signály naďalej poukazujú na pokles. Preto náš dnešný výhľad predpokladá predaj pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 13311.5, dnešné maximum v Ázijskej obchodnej seanse. Riziko predpokladáme v raste nad 13373.5, včerajšie maximum. Cieľ predpokladáme v poklese ku 13167.5, minimum tohto týždňa, 13002, otvorenie trhu 8. januára a 12939, tohtoročná základňa.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Signály pre tento týždeň naďalej poukazujú na rast, ktorý sa už potvrdil, keď v pondelok trh otvoril s výrazným rastovým oknom, ktoré priťahovalo kupujúcich a index tak zaznamenal rast 300 bodov. Denné signály pre sentiment sú značne prekúpené a zvyšuje sa riziko vyberania ziskov. Avšak pri absencii predajného signálu, náš výhľad na utotok predpokladá skromný nákup pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na nákup poklesu ku 11810. Riziko predpokladáme v poklese pod 11714, minimum včera popoludní. Cieľ predpokladáme v raste ku 11980, 12285, maximum v marci a 12531, 78% korekcia prepadu Február-Marec.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Signály vo štvrtok naďalej poukazovali na rast a tento bol potvrdený, pričom index rástol tretí deň v rade a priniesol zisk 150 bodov za deň. Rast viac ako 500 bodov od základne vytvorenej v stredu na úrovni 12964.5, zanechal značne prekúpený sentiment blízko maxím z januára 2018 na úrovni 13596. Potenciál pre vyberanie ziskov sa postupne zvyšuje, ale pri absencii predajného signálu náš výhľad na piatok ostáva veľmi opatrne býčí a predpokladá skromný nákup pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na nákup poklesu ku 13446, Marabuzo čiara vo štvrtok. Riziko predpokladáme v poklese pod 13363, okno, ktoré ostalo nevyplnené od zatvorenia trhu v stredu. Cieľ predpokladáme v raste ku 13586, maximum v 2018, 13750 a 13950.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova