Úterý 19. březen 2024 04:39
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - ECB bude v komunikaci opatrná, inflace v ČR patrně poblíž 10,3 %

07.03.2022 09:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,71

USD/CZK

23,67

EUR/USD

 

1,087

USD/PLN

4,526

Ropa Brent

USD/barel

128,17

Zlato

USD/unce

1991

Aktualizováno

9:13

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento týden bude z pohledu finančních trhů opět ve znamení volatility a zvýšené nervozity. Válka na Ukrajině pokračuje a s tím lze čekat i rozšiřování sankcí. Hlavním pohybem na trzích byl únik z rizikového kapitálu do bezpečných přístavů a jinak by tomu nemělo být ani tento týden. Koruna tak bude i nadále pod tlakem. Ekonomický kalendář je tento týden nabitý. Odstartovaly ho české mzdy za 4Q 21, které po očištění o inflaci skončily v mínusu více než se čekalo, o 2 %. Podrobnější komentář bude následovat za několik minut. Dalšími v pořadí je tuzemská míra nezaměstnanosti, únorová inflace, lednový průmysl a zahraniční obchod. Hlavní událostí v eurozóně je středeční zasedání ECB a v USA inflace za únor.

Začátkem týdne se dozvíme finální čísla HDP v eurozóně za 4Q´21. Z Německa dorazí údaj o průmyslové výrobě za leden. Trh očekává meziměsíční zvýšení produkce o 0,5 %. V USA pak vyjdou sekundární data. Hlavní události nás čekají až v druhé polovině týdne.

Ve čtvrtek ČSÚ zveřejní únorovou inflaci. Podle našeho odhadu dosáhla meziročně na 10,3 % po předchozích 9,9 %, což je víceméně v souladu s mediánem odhadů, který počítá s 10,4 %. Navýšení regulovaných cen a efekt znovuzavedení DPH na energie jsou již zohledněny v lednové statistice, počítáme proto s výrazně slabším meziměsíčním přírůstkem, konkrétně o 0,6 % (po 4,4 %). Nicméně cenové tlaky byly patrně i v únoru plošné. Z důvodu prudkého zdražování energií a i slabší koruně očekáváme, že se inflace v nejbližších měsících přiblíží k 11 %.

Ve stejný den se dozvíme i výsledek únorové inflace v USA. Ta měla vystoupat z 7,5 % na 7,9 % na pozadí sílících cenových tlaků ze strany energií. Nárůst cen ale pravděpodobně zaznamenala i řada dalších kategorií.

Ve složité situaci se nachází ECB, jež zasedá ve čtvrtek. V posledním vyjádření, z 25. února, ECB sdělila, že připraví důkladné vyhodnocení ekonomického výhledu a že zajistí dostatek likvidity na trhu, zatímco bude implementovat sankce uvalené legislativou EU. Na posledním únorovém zasedání Lagarde naznačila, že v březnu bude oznámeno rozhodnutí rychleji ukončit nákup aktiv a současně indikovala první zvýšení sazeb již letos. Mezitím byl ale překonán snad i ten nejčernější scénář ECB. Ve čtvrtek si proto bude chtít ECB ponechat co nejvíce flexibility, především pak co se týče instrumentů k udržování finanční stability (např. QE programy). Podobně jako byl zaveden pandemický program nákupu aktiv PEPP nelze vyloučit, že ECB bude zvažovat rozšíření o „válečný“ program nákupu aktiv. S ohledem na sílící inflační tlaky podle nás ECB i nadále ponechá možnost letošního hiku otevřenou.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČNB využila svých bohatých rezerv a v závěru týdne intervenovala na devizovém trhu k posílení koruny. Ta je v důsledku geopolitických rizik pod tlakem a od invaze na Ukrajinu oslabila oproti euru o 6 %. Intervencemi ČNB snížila nejistotu na devizovém trhu a korunu stabilizovala poblíž 25,70 EUR/CZK. Kromě toho ale také limituje proinflační efekt, kdy vlivem slabšího kurzu relativně zdražují dovozy. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO: EUR Sentix index
ÚT: ČR nezaměstnanost, SRN průmysl, EUR finální odhad HDP, USA zahraniční obchod
ČT: ČR inflace, EUR zasedání ECB, USA inflace
PÁ: ČR průmysl, zahraniční obchod, USA University of Michigan index                                                                                                                                                           

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Důvěra se zlepšila, až na průmysl
    Na závěr týdne máme ekonomický kalendář relativně prázdný. V eurozóně se dozvíme údaj o růstu peněžního agregátu M3. Ten měl dle konsensu analytiků zůstat v srpnu v meziročním srovnání beze změny na 10,2 %.
  • Ranní okénko - Důvěra v českou ekonomiku poklesla
    Dnešním dnem bude pokračovat seriál týkající se spotřebitelských nálad. Další díl se odehraje ve Spojených státech amerických, kde bude tento průzkum publikován od Conference Board. Trh očekává mírné zhoršení nálady v září v souvislosti s oznámením Fedu o potřebě držet sazby na vyšších úrovních po delší časový úsek, nicméně i tak nálada mezi spotřebiteli zůstane pozitivní. Po minulém týdnu, kdy byla vydána statistika již prodaných bytů, se v tomto týdnu dozvíme nejnovější údaje ohledně prodeje nových domů. Trh očekává, že v srpnu došlo k meziměsíčnímu poklesu prodeje nových bytů zhruba o 2 %. V rámci nemovitostního trhu vyjde také červencový údaj cen nemovitostí, kdy je predikován pátý meziměsíční nárůst v řadě (nyní o 0,65 %), což by znamenalo, že po čtyřech měsících by i v meziročním srovnání došlo k nárůstu cen v tomto segmentu.
  • Ranní okénko - Důvěra v českou i německou ekonomiku klesá
    Dnešní den nabídne zajímavější data pouze z USA. Nejprve se dozvíme předběžný květnový údaj k objednávkám na zboží dlouhodobé spotřeby. V dubnu rostly o 1,1 %, tentokrát se čeká snížení o 0,8 %. Dále budou zveřejněna květnová čísla prodejů nových bytů, kterých se nejspíše prodalo o něco málo méně než v dubnu. Podobně jako během včerejška v České republice a Německu i z Ameriky bude nabídnut nejnovější průzkum ohledně spotřebitelských nálad. Na rozdíl od nás a našeho západního souseda se ale očekává, že spotřebitelé v USA budou hodnotit ekonomickou situaci lépe než v předchozím měsíci.
  • Ranní okénko - Důvěra v ekonomiku eurozóny klesá
    Inflace v Německu podle očekávání v červnu zmírnila meziměsíční tempo z 0,9 % na 0,4 %, což by ji v meziročním srovnání udrželo na 7,9 %. Z eurozóny dorazí výsledky konjunkturálního průzkumu měřícího celkovou důvěru v ekonomiku, průmysl, služby a náladu mezi spotřebiteli.
  • Ranní okénko - Důvěra v ekonomiku eurozóny patrně mírně poklesla
    Evropská komise dnes zveřejní výsledek konjunkturálního průzkum za září včetně inflačních očekávání. Tuzemský i globální ekonomický kalendář je prázdný s výjimkou sekundárního ukazatele prodeje domů v USA během srpna.
  • Ranní okénko - Důvěra v ekonomiku klesá napříč sektory
    Jen pátý den od spuštění dodávek plynu skrz Nord Stream 1 byly kohoutky včera znovu utaženy. Plynovod do Evropy pouští zhruba jen 20 % kapacity. Zpráva dorazila ve stejný den, kdy mnichovský Ifo institut zveřejnil hlubší než očekávaný pokles v rámci svého průzkumu. Hlavním důvodem dalšího poklesu byly vyšší ceny za energie a obavy ze snížení dodávek plynu. Oboje by narušilo výrobní dodavatelské řetězce. Pokles zaznamenaly také jednotlivé složky v rámci českého konjunkturálního průzkumu. Euro navzdory negativním zprávám zůstalo vůči dolaru stabilní poblíž 1,02. Koruna se obchoduje za 24,59 EUR/CZK.
  • Ranní okénko - Dvojnásobné zvýšení sazeb ze strany Fedu závisí na dnešní inflaci
    Dnes globální trhy vyhlíží zejména avizovanou americkou inflaci za leden, které se dočkáme pro nás v poobědovém čase. Meziročně se od cen ve Spojených státech očekává další zrychlování růstu a otázkou tak zůstává zejména o kolik a v jaké struktuře. To totiž bude bedlivě sledovat Federální rezervní systém, pro který jsou dnešní data jednou z posledních indicií před březnovým zasedáním.
  • Ranní okénko - ECB a Fed zvolní tempo, u konce ale ještě nejsou
    Naposledy v tomto roce rozhodnou o nastavení měnové politiky centrální bankéři Fedu a ECB. Zasedání se ale konají i jinde, například v Bank of England nebo SNB (Švýcarská národní banka). Z ekonomických dat poskytnou zaktualizovaný pohled na vývoj v Q4 indikátory PMI. V Česku nás čeká hlavní údaj týdne již dnes ráno – spotřebitelská inflace. Na vývoj cen z opačného konce se pak podíváme koncem týdne v rámci PPI, cen průmyslových výrobců. Nebude chybět ani inflace v USA, kde budou navíc zveřejněna data z maloobchodu. Pro finanční trh má tak tento týden hned několik potenciálních hybatelů.
  • Ranní okénko - ECB bude komunikovat svou novou strategii
    V nastávajícím týdnu doplní červnovou inflační statistiku výrobní ceny, které budou zveřejněny v tuzemsku a Německu. Dále dorazí indikátory PMI pro průmysl i sektor služeb. A finančnímu trhu jistě neujde zasedání ECB.
  • Ranní okénko - ECB bude pokračovat ve snižování tempa nákupu aktiv
    Dnes se dozvíme, jak si na začátku roku vedl český průmysl. Oproti prosinci se mělo dostavit zlepšení a v meziročním srovnání odhadujeme vyšší objem produkce o 4,2 %. K dobru měl ale letošní leden jeden pracovní den navíc, po očištění tak bude výsledek nižší. Z USA odpoledne dorazí index od University of Michigan, který by měl poukázat mírný pokles spotřebitelské důvěry a další navýšení inflačních očekávání.
  • Ranní okénko - ECB dnes oznámí plán snižování sazeb
    Dnešek patří ECB, která s největší pravděpodobností oznámí konec nákupu aktiv a naznačí další cestu zvyšování sazeb. Trhy budou hledat především jakýkoliv náznak možnosti budoucího dvojnásobného hiku, důležitá ale bude i prognóza a možné komentáře k ohrožení finanční stability hluboce zadlužených států. Včera dorazila z ČR statistika nezaměstnanosti, která ukázala na další mírný pokles k 3,2 %. Německý průmysl po březnovém propadu dokázal v dubnu meziměsíčně mírně posílit, i tak ale výsledek skončil pod očekáváním trhu.
  • Ranní okénko - ECB dnes představí novou prognózu
    Hlavní dnešní událostí bude bez pochyby pravidelné měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky. Ta na něm představí svou aktualizovanou makroekonomickou prognózu, která oproti té předchozí téměř jistě dozná úprav ve výhledu na růst HDP a inflaci směrem vzhůru. Z tohoto zlepšení pak vyplývá, že bude ECB cítit potřebu se ústy své šéfky Lagardeové vyjádřit k možnému snížení objemu nakupovaných aktiv v rámci pandemického programu PEPP. Ten byl v březnu tohoto roku navýšen v reakci na jarní svižný růst výnosů evropských dluhopisů a od té doby pokračuje v této posílené intenzitě. ECB by tak mohla nyní rozhodnout o návratu na původní rychlostní stupeň. Za pravděpodobné lze pak pokládat, že bude Lagardeová na tiskové konferenci čelit i otázkám ohledně délky pokračování programu PEPP jako takového. Podle původních plánů by jeho konec měl přijít na jaře roku 2022 a jelikož k tomuto termínu zbývá ještě dostatek času, nebude se Lagardeová patrně chtít na toto téma vyjadřovat příliš konkrétně. I nadále pochopitelně platí, že zvýšení evropských sazeb se na dnešním zasedání s jistotou nedočkáme.
  • Ranní okénko - ECB dnes zvýší sazby. Bude to již naposled?
    Oči ekonomického světa se dnes přesouvají z Ameriky do Evropy. Podobně jako Fed, tak i ECB by měla na svém dnešním zasedání zvýšit sazby o 25 bb. Cokoli jiného by bylo pro trhy překvapením, a tak bude bedlivě sledována především komunikace ohledně dalšího vývoje měnové politiky. Do této chvíle byly trhy rozpolcené, zda ECB přistoupí ještě k jednomu zvýšení sazeb nebo dneškem utahování měnové politiky skončí. Je pravděpodobné, že prezidentka ECB Christine Lagarde tuto otázku jednoznačně nerozsekne. Komunikace bude nejspíše taková, že ECB počká na nejnovější příchozí data, která bude pečlivě vyhodnocovat před zářijovém zasedání. Zároveň bude zopakováno, že uvolnění měnové politiky v blízkém časovém horizontu není na pořadu dne a ECB bude postupovat tak, aby dostála svého mandátu a dostala inflaci zpět ke svému 2% cíli.
  • Ranní okénko - ECB, HDP a PMI.trh čeká nabitý týden
    Nový týden přinese pohled zpět (HDP, inflace) i pohled dopředu (PMI, Ifo). ECB bude jednat o intenzitě zvýšení úrokových sazeb a pro bankéře z Fedu začíná platit mediální karanténa před zasedáním příští týden. Český ekonomický kalendář nabízí říjnovou aktualizaci konjunkturálního průzkumu.
  • Ranní okénko - ECB chce zvýšit sazby v červenci o 25bb, inflace v ČR znovu zesílila, v USA její tempo zvolňuje
    Údaj o květnové inflaci dnes dorazí z Česka i USA, kde se k tomu ještě přidá průzkum od University of Michigan. Zatímco v Česku inflace ještě sílí, podle nás v květnu dosáhla na 15,7 % z předchozích 14,2 %, v USA její meziroční tempo mírně zvolnilo blíže k 8 %. ECB včera zvolila opatrnější přístup a pro nastávající červencové zasedání vyloučila hike o 50bb, nechala si ale otevřené dveře pro září.
  • Ranní okénko - ECB jako osamocený jestřáb
    Zasedání centrálních bank máme za sebou. ECB se stává posledním jestřábem, kdy hike o 50bb ještě podtrhla prohlášením, že na příštím zasedání v březnu má záměr opět zvýšit sazby o 50bb. Naopak u Bank of England, která také zvýšila sazby o 50bb takovýto jestřábí výhled do budoucna chyběl. Fed se rozhodl pro široce očekávané zvýšení sazeb o 25bb. I když centrální banky ještě posouvají sazby výš a varují před hrozbou odkotvení inflačních očekávání, trh reagoval snížením výnosů vládních dluhopisů, a to včetně německých, za kterými stojí odhodlané prohlášení ECB. Trh je patrně zvyklý na sérii agresivního počínání centrálních bank a jeho zvolnění vyhodnocuje holubičím směrem.
  • Ranní okénko - ECB končí s forward guidance, další hiky jsou na obzoru
    S koncem týdne se v ekonomickém kalendáři dostáváme k výsledkům šetření mezi nákupními manažery PMI pro Německo, eurozónu i USA. Odhady jdou směrem k mírnému meziměsíčnímu poklesu, ale setrvání nad 50 body, tj. v pásmu značícím expanzi. Nicméně podobné průzkumy se v posledních týdnech ukázaly být dost rozkolísané.
  • Ranní okénko / ECB mění kurz, silný trh práce v USA a další zvýšení inflace potvrzují březnový hike
    V tomto týdnu nás čeká trojice dat z tuzemské ekonomiky – maloobchod, průmysl a zahraniční obchod. Jedná se o data za prosinec, což umožní zhodnotit vývoj za uplynulý rok. Současně budou prosincová čísla indicií pro strukturu růstu HDP v Q4´21, kterou ČSÚ zveřejnění během března. Ekonomický kalendář eurozóny je prázdný, z pohledu české ekonomiky ale bude zajímavý výkon německého průmyslu. Hlavní událostí v USA je lednová inflace.
  • Ranní okénko - ECB míří na 2%, koruna v posledních dnech oslabila
    Z českých dat dnes dorazí statistika o nezaměstnanosti za červen. Tuzemský trh si během pandemie vedl nad očekávání dobře a aktuálně se již začínají objevovat známky mírného přehřívání. Míra nezaměstnanosti během zimních měsíců mírně vzrostla a vrcholu dosáhla v únoru na 4,3 %. Od té doby pozvolna klesá. V květnu činila 3,9 % a v červnu podle nás pokračovala na 3,7 %. Současně dochází s otevíráním ekonomiky k tvorbě nových pracovních míst. I přesto ale zejména průmyslové firmy reportují problémy v nacházení nových zaměstnanců, což je indikací, že trh práce trpí nesouladem mezi nabídkou (strukturou uchazečů) a poptávkou.
  • Ranní okénko - ECB naplnila očekávání
    Dnes je druhý den jednání Evropské rady v Bruselu. Z Německa dorazil finální údaj o listopadovém vývoji spotřebitelských cen, který potvrdil, že tamní inflace nadále zůstává v negativním teritoriu (-0,3 % y/y). Odpoledne bude v USA zveřejněn prosincový (předběžný) výsledek indexu spotřebitelské důvěry od University of Michigan.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova