Čtvrtek 28. březen 2024 13:28
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów, nařídil soud EU

21.05.2021 18:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v uhelném dole Turów, kterou dlouhodobě kritizuje Česká republika. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie, který tak vyhověl české žádosti o vydání předběžného opatření. Zákaz těžby bude platit až do vynesení konečného rozsudku v tomto sporu, oznámil soud. Ministerstvo životního prostředí a Liberecký kraj uvítaly nařízení zastavit těžbu v Turówě.

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu do roku 2044.

Podle soudu byla žádost Prahy o preventivní zastavení těžby oprávněná, neboť nelze předem vyloučit, že Polsko pravidla o ochraně životního prostředí skutečně porušuje. Je také "dostatečně pravděpodobné, že pokračování těžby hnědého uhlí v dole Turów až do vyhlášení konečného rozsudku by mohlo mít negativní dopad na hladinu podzemních vod nacházejících se na českém území", konstatoval soud.

"Za všechny naše občany jsem nesmírně rád a děkuji všem, kteří nám pomáhají v právní bitvě za naše životní prostředí," komentoval verdikt ministr životního prostředí Richard Brabec, který jej označil za první velké vítězství v tomto sporu.

Evropská komise v právně nezávazném stanovisku loni v prosinci došla k závěru, že polská strana nesprávně posuzuje vliv dolu na životní prostředí a nesprávně o svých záměrech informovala sousední státy.

Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Podle odhadů ekonomického webu Business Insider pokrývá elektrárna zhruba osm procent poptávky po elektřině v zemi.

Polské ministerstvo klimatu loni v březnu přes námitky sousedních zemí o šest let prodloužilo firmě koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. Lidé z příhraničí v Libereckém kraji se podobně jako obyvatelé Saska obávají vedle ztráty pitné vody také zvýšeného hluku a prašnosti.

Polsko jejich námitky trvale odmítá. Proti žalobě se bránilo mimo jiné argumentem, že důl zajišťuje práci pro tisíce lidí, jejichž životní situace by se jeho zavřením zásadně zhoršila. Soud však konstatoval, že Polsko jim ztrátu může finančně vykompenzovat a že jsou důležitější obavy spojené s životním prostředím a zdravím lidí. Varšava také podle soudu neprokázala, že by zavření dolu ohrozilo energetickou bezpečnost Polska.

Pokud by polské úřady verdikt soudu nerespektovaly, může soud na žádost Evropské komise vyměřit zemi vysoké pokuty. Ty Polsku hrozí například v jiném sporu týkajícím se ochrany přírody, a to o těžbu dřeva v Bělověžském pralese. Unijní soud už v roce 2018 nařídil ukončit kácení ve velkém, které ohrožovalo místní výjimečný ekosystém. Komise letos v únoru uvedla, že Varšava se verdiktu zcela nepodřídila, na pokuty ale zatím nedošlo.

Ministerstvo a Liberecký kraj uvítaly nařízení zastavit těžbu v Turówě

Ministerstvo životního prostředí a hejtman Libereckého kraje Martin Půta uvítali, že Soudní dvůr Evropské unie přihlédl k výhradám Česka k rozšiřování polského uhelného dolu Turów, které podle nich mimo jiné ohrožuje kvalitu pitné vody v česko-polském pohraničí, a nařídil tam ihned zastavit těžbu. Ministr Richard Brabec (ANO) považuje rozhodnutí soudu za první velké vítězství Česka ve sporu a věří tomu, že soud v co nejkratší době projedná i jeho žalobu. Podle Půty je česká strana připravena k jednáním s investorem dolu. Podle některých ekologů ale přišlo rozhodnutí o vydání předběžného opatření ohledně zastavení těžby pozdě, nicméně krok soudu přivítali. Ministerstvo, Půta a organizace Greenpeace to uvedli v tiskových zprávách, které zastali ČTK.

České úřady se na unijní soud obrátily v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Polsko to odmítá.

"Jsme přesvědčeni, že Polsko porušilo právo Evropské unie, když povolilo rozšíření těžby v hnědouhelném dole v těsném sousedství s naší republikou i s územím Německa. Touto činností je negativně dotčeno nejen právo obyvatel česko-polského pohraničí na vodu, neboť těžba ovlivňuje hladinu podzemní vody, ale také kvalita životního prostředí i majetek obyvatel," zopakoval dnes ministr Brabec.

Stejně jako Brabec i Půta ocenil, že evropský soudní dvůr se postavil čelem k výhradám, které Česko a Liberecký kraj uplatňovaly při jednáních, a k tomu, že při povolování těžby nebylo přihlédnuto k připomínkám české strany a polská strana postupovala v rozporu s evropským právem. "Stále platí to, že jsme připraveni s investorem dolu jednat o kompenzačních opatřeních a způsobech, jak ochránit zájmy českých obyvatel a životní prostředí, ve kterém žijí," doplnil hejtman.

Soudní zastavení těžby přišlo doslova pět minut po dvanácté. Někteří lidé v nejbližších obcích žijí v permanentním strachu o pitnou vodu - především ti, kdo jsou závislí na svých studnách. Ve společném vodním zdroji na Uhelné klesá hladina vody o několik metrů ročně, celá obec by se tak mohla ocitnout na suchu v jedné chvíli jako celek," sdělil Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná.

Hnutí Greenpeace pak podle koordinátorky její uhelné kampaně Nikol Krejčové doufá v to, že firma PGE, která vlastní důl i sousední elektrárnu, nyní zajistí, aby její zaměstnanci z komplexu Turów nepřišli o své peníze a že jim i po uzavření dolu bude vyplácet nezkrácený plat. "Věříme, že se PGE ke svým zaměstnancům bude chovat v této složité chvíli jinak, než se chovala dlouhé roky k nám. Doufáme, že přijme zodpovědnost za nastalou situaci, jelikož je jejím jediným viníkem," dodal Starec.

Podle soudu byla žádost Prahy o preventivní zastavení těžby oprávněná, neboť nelze předem vyloučit to, že Polsko pravidla o ochraně životního prostředí skutečně porušuje. Je také "dostatečně pravděpodobné, že pokračování těžby hnědého uhlí v dole Turów až do vyhlášení konečného rozsudku by mohlo mít negativní dopad na hladinu podzemních vod nacházejících se na českém území", konstatoval soud.

Polské ministerstvo klimatu loni v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužilo společnosti koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Polské výrobní ceny klesly
    Výrobní ceny v listopadu klesly o 4,7 % meziročně oproti revidovanému poklesu o 4,2 % v říjnu. Trhy očekávaly pokles o 3,8 % meziročně.
  • Polské výrobní ceny padají
    Výrobní ceny v prosinci klesly o 6,4 % meziročně oproti revidovanému poklesu o 5,1 % v listopadu. Trhy očekávaly pokles o 5,8 % meziročně.
  • Polské výrobní ceny se mírně zlepšily
    Výrobní ceny v únoru klesly o 10,1 % meziročně oproti revidovanému poklesu o 10,6 % v lednu. Trhy očekávaly pokles o 8,7 % meziročně.
  • Polské výrobní ceny se snížily
    Výrobní ceny se v únoru snížily na 18,4 % meziročně oproti revidovaným 20,1 % v lednu. Trhy očekávaly snížení na 17,7 % meziročně.
  • Polské výrobní ceny snížily tempo růstu
    Index výrobních cen v lednu vzrostl o 18,5 % meziročně oproti revidovaným 20,5 % v prosinci. Trhy očekávaly růst o 18,4 % meziročně.
  • Polsko a Německo požádaly na příští rok o dodávky ruské ropy, tvrdí Transněfť
    Ruská společnost Transněfť obdržela z Polska a Německa požadavek na dodání ropy v příštím roce. V ruské televizi Rossija 24 to dnes řekl šéf Transněfti Nikolaj Tokarev. Jeho slova jsou však podle agentury Reuters v rozporu s postojem Varšavy, která v listopadu tvrdila, že ropu z Ruska nechce. Německo dnes navíc popřelo, že hodlá v příštím roce ruskou ropu kupovat. Evropská unie na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu uvalila sérii sankcí a od 5. prosince zakazuje dovoz ruské ropy na tankerech.
  • Polsko, Bulharsko přichází o ruský plyn, další na řadě je Itálie? Pokud se celá EU odpojí od ruského plynu, pohonné hmoty v Česku budou stát minimálně 60 Kč/l
    Do Polska a Bulharska dnes přestává téci ruský plyn. Dochází tak k zásadnímu zlomu ve vývoji energetické situace EU v souvislosti s ukrajinskou válkou. Rusko dává zřetelně najevo, že bude dále hrotit situaci. I za cenu svých vlastních ztrát. Polsku loni dodalo 9,9 miliardy metrů krychlových plynu, Bulharsku 3,3 miliardy.
  • Polsko dalo Gazpromu rekordní pokutu za Nord Stream 2
    Polský antimonopolní úřad (UOKiK) vyměřil ruské plynárenské společnosti Gazprom rekordní pokutu přes 29 miliard zlotých (zhruba 175 miliard Kč) za výstavbu plynovodu Nord Stream 2 bez jeho povolení. Částkou 234 milionů zlotých (1,4 miliardy Kč) pak pokutoval pět dalších podniků, které se podílejí na financování projektu Nord Stream 2, informovaly dnes tiskové agentury. Gazprom uvedl, že s pokutou nesouhlasí a že využije svého práva na odvolání. Ruská společnost tvrdí, že polská antimonopolní pravidla neporušila.
  • Polsko hodlá po Německu žádat až takřka 32 bilionů korun jako válečné reparace. Dnes zveřejnilo kalkulaci škod
    Komise polského parlamentu dnes zveřejnila zprávu vyčíslující odhad škod, které Polsku za druhé světové války způsobilo nacistické Německo. Částka činí v přepočtu 31,8 bilionu korun. Z rozsáhlé, třídílné zprávy budou polští politici vycházet v rámci požadavku uhrazení válečných reparací, který hodlají vůči Německu vznést.
  • Polsko koupí 100 tun zlata
    „Největší zlaté rezervy o velikosti 8 133,5 tuny mají Spojené státy. Hned za nimi je Německo s 3 362,4 tuny zlata. Česká republika vlastní pouze 9,5 tuny drahého kovu, což je výrazně méně než Slovensko, které má 31,7 tuny zlata,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Polsko opravuje ropovod Družba a potvrdilo, že na sabotáž to nevypadá
    Polsko začalo s opravou poškozené severní větve ropovodu Družba, kterou proudí ropa z Ruska do Německa. Úřady také potvrdily dosavadní předpoklady, že nic neukazuje na sabotáž, informovala dnes agentura Reuters. Provozovatel ropovodů PERN zjistil únik ropy v potrubí zhruba 70 kilometrů od města Plock ve středním Polsku v úterý večer. Jižní větev ropovodu, která přivádí ropu i do České republiky, je v pořádku.
  • Polsko prodává osminu v klíčové bance PKO BP, akcie na minimu od listopadu
    Polské ministerstvo financí zahájilo prodej 11,8% podílu v klíčové polské bance PKO Bank Polski (PKO BP). Majitele změ...
  • Polsko překvapivě snížilo úrokové sazby o 0,5 procenta
    Polská centrální banka dnes překvapila trhy snížením úrokových sazeb o 50 bazických bodů. Tímto rozhodnutím chce ...
  • Polsko reformuje penzijní fondy. Sebere jim (jen) dluhopisy. Místo znárodnění konec tržního ráje?
    Polský akciový trh se dnes otřásl v základech, když vláda Donalda Tuska oznámila hlavní rysy chystané reformy soukromých penzijních fondů, od níž si slibuje především pokles zadluženosti země. Polsko totiž hodlá převzít veškeré státní dluhopisy držené fondy, a následně je zruší. Tento trik však podle analytiků povede k upozadění dříve významných hráčů na trhu a vystaví varšavskou burzu významným rizikům. Příspěvky do penzijních fondů navíc nově již nemají být pro Poláky povinné.
  • Polsko snížení ratingu zřejmě nemine
    Ani včera kurz koruny valných změn nedoznal. Po celý den se držel těsně u kurzového závazku na úrovni 27,02 CZK/EUR. Ostatní regionální měny si během čtvrtečního obchodování nepatrně polepšily. Maďarský forint si připsal 0,1 %, když posílil na 315,4 HUF/EUR, polský zlotý pak 0,3 % (na 4,41 PLN/EUR).
  • Polsko tankuje nejlevněji v EU, nafta už je dražší než benzin
    Ceny pohonných hmot v 38. týdnu (18.09-25.09) na Slovensku opět pokračovaly v růstu. Nejvíce opět vzrostly ceny motorové nafty, a to o 0,17 centů za litr, což je za týden nárůst o 1 %. Benzín však zdražil o něco méně, a to o 0,5 %, tj. o 0,09 centů za litr. V průběhu tohoto týdne by se však motoristé mohli dočkat očekávaného obratu v cenách nafty u pump, které postupně rostou nad cenami benzinu. Důvodem jsou v současné době škrty kartelu OPEC+, ale také nový dočasný zákaz vývozu ruské nafty, který způsobuje výrazný nárůst světových cen nafty.
  • Polsko vypovědělo smlouvu o výstavbě plynovodů, kterou podepsalo s Ruskem
    Polsko vypovědělo smlouvu o výstavbě sítě plynovodů na svém území, kterou v roce 1993 podepsalo s Ruskem. Oznámila to dnes ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Vláda podle ní příslušnou rezoluci přijala 13. května. Smlouva z 25. srpna 1993 byla podepsána ve Varšavě a předpokládala, že na polském území vznikne síť plynovodů.
  • Polský HDP klesl
    Polská ekonomika ve 3. čtvrtletí podle předběžných odhadů zpomalila na 5,1 % meziročně oproti revidovaným 11,2 % ve 2Q. Trhy očekávaly pokles 4,8 % meziročně.
  • Polský HDP mezičtvrtletně vzrostl
    HDP ve 3. kvartále podle předběžných odhadů mezičtvrtletně vzrostl na 0,9 % oproti -2,1 % ve 2Q a meziročně klesl na 3,5 % oproti 5,5 %. Trhy očekávaly mezikvartálně 0 % a meziročně 3,4 %.
  • Polský HDP ukáže na výpadek investic
    Vzhledem k tomu, že středoevropský ekonomický kalendář byl včera naprosto prázdný a žádný nový fundamentální impuls nepřinesl, byl kurzový vývoj na středoevropských měnách na počátku týdne klidný. Koruna se i včera držela na mezibankovním trhu těsně nad 27,02 CZK/EUR, v celodenním hodnocení stagnovaly i polský zlotý a maďarský forint.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
KeyStock
NORD FX
Alpari UK
reklama
Purple trading AI