Úterý 19. březen 2024 10:24
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Kudy vede cesta k příležitostem desetiletí

18.12.2020 15:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Abychom včas identifikovali trendy a viděli na jejich horizontu příležitosti, musíme se nejprve podívat nazpátek. Hypoteční a následná finanční krize, která propukla ve Spojených státech amerických v září 2008 pádem investiční banky Lehman Brothers, zasáhla celý svět. Téměř v troskách se ocitl bankovní systém nejen v USA, ale o přežití bojovaly také významné bankovní domy v Evropě. Do problémů se dostaly i takové renomované peněžní ústavy jako Deutsche Bank, Erste, Banca Monte Dei Paschi Di Siena, Unicredit, ale například i Royal Bank of Scotland se sídlem na Britských ostrovech.

Finanční systém se zadrhl, přestože vlády a centrální banky jednotlivých zemí přišly s poměrně masivní pomocí, která nakonec bankovní systém před naprostým rozvratem zachránila. Krize, která se zpočátku šířila jen světem peněz, se následně přelila i do reálné ekonomiky a nejvyspělejší země světa musely čelit nejhlubším meziročním propadům své výkonnosti od Velké deprese z 30. let minulého století.

Těžaři, končíme

Krize způsobila obrovskou nejistotu nejen ve firemním sektoru, ale také u domácností. Ty radikálně omezily své spotřební výdaje, což jako jeden z prvních pocítil automobilový průmysl. Ve Spojených státech i v Evropě se začalo zavádět takzvané šrotovné, administrativa tehdejšího prezidenta USA Baracka Obamy dokonce zestátnila automobilku General Motors, aby ji zachránila před pádem.

Vlády i centrální banky dál napínaly veškeré síly, aby nedošlo k zopakování největší globální ekonomické krize v dějinách. To se do značné míry podařilo, v roce 2010 a letech následujících se dostavilo ekonomické oživení. Cenou ovšem byl nárůst zadlužení veřejných rozpočtů. Vlády to ale nemuselo právě díky mimořádně uvolněné měnové politice (tedy fakticky nulovým úrokovým sazbám) trápit.

Struktura i rovnováha globální ekonomiky se začala měnit. Jestliže až do zmíněné krize žebříčkům nejhodnotnějších firem světa vládly automobilky, bankovní domy nebo těžařské firmy, během následující dekády se do čela začaly dostávat technologické společnosti. Například už koncem roku 2011 se dočasně stala nejhodnotnější firmou světa společnost Apple, která nakrátko sesadila z trůnu těžaře Exxon Mobile. V únoru 2012 se Apple na pozici jedničky vrátil a vydržel na ní prakticky až do současnosti.

Ejhle, Čína

V průběhu roku 2013 se v první desítce objevil Google, který se už o rok později ocitl mezi prvními třemi. V polovině minulé dekády technologické společnosti regulérně ovládaly pomyslné stupně vítězů, když se za Applem seřadily Google a Microsoft. V první desítce se ale stále držely Exxon Mobile, Petro China nebo bankovní dům Wells Fargo. Růžky ale už začala vystrkovat také společnost Johnson & Johnson coby zástupce farmaceutického průmyslu. Jako by předznamenala, co přijde o pět let později. Výrazněji o sobě dala vědět značka Tesla, kterou lze chápat nejen jako automobilku, ale i právě technologickou společnost, a na významu postupně nabíraly kryptoměny v čele s Bitcoinem.

Vedle výměny stráží na čele globálního žebříčku firem minulé desetiletí přineslo také změnu světové ekonomické rovnováhy velmocí. Zatímco ještě před rokem 2010 sotva mohl někdo zpochybnit vůdčí postavení Spojených států, zemí Evropské unie, potažmo Japonska jako světového hospodářského triumvirátu, od poslední krize o sobě dává stále hlasitěji vědět nová ekonomická síla, kterou je Čína.

S nejlidnatější zemí světa je nutné stále více počítat. Nejenže čínská ekonomika dohání co do své velikosti tu americkou, ale čínský rozvoj jde ruku v ruce s technologickým pokrokem. Čína je už dlouho zasíťována chytrými telefony, inteligentními dopravními systémy nebo průmyslovými roboty mnohem hustěji než řada vyspělých západních států. Říše středu je dnes klíčovým technologickým hráčem, kterého se obávají samy Spojené státy.

Zlomový rok 2020

V lednu 2017 byl do funkce amerického prezidenta uveden Donald Trump, který sliboval navrátit Spojeným státům drajv. K ledu poslal návrh obchodní dohody s Evropskou unií, která by výrazně prohloubila společný hospodářský prostor. Krátce poté Donald Trump vydal pokyn, aby USA odstoupily od smlouvy transpacifického partnerství, a začal vést obchodní válku s Čínou. Zlí jazykové v tom ovšem viděli především snahu zbrzdit technologický a ekonomický nástup nejlidnatější země světa.

Přesto americké hospodářství zaznamenalo nejdelší nepřerušený hospodářský růst od druhé světové války. Zdálo se, že každou chvíli musí přijít zlom. Ten nakonec přišel, nikoli však v podobě standardního hospodářského cyklu, nýbrž jako pověstná černá labuť převlečená za koronavirovou pandemii.

S ní se dostavila na celém světě bezprecedentní hospodářská krize, neboť vlády byly nuceny přijmout drastická protiepidemická opatření. Po počátečním propadu finančních trhů se ukázalo, které společnosti budou tvořit jádro budoucího hospodářského oživení. Zatímco tradiční odvětví jako těžba nerostných surovin, automobilový průmysl nebo letecká doprava dosud nenašly své dno, převahu definitivně upevnily technologické společnosti. Ke Googlu či Applu se přidal také Amazon nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose, dramatický vzestup předvedli také jejich čínští konkurenti (Alibaba nebo Huawei). K nim se přidala odvětví zdravotnických služeb a farmacie.

Svět míří do virtuálna

Následujících deset let se tak nejspíše odehraje ve znamení dalšího dramatického rozvoje robotizace, nanotechnologií, biotechnologií a digitalizace. Do čela globálního hospodářského pelotonu se dostane země, která bude schopna rychle a efektivně vybudovat infrastrukturu pro 5G sítě, dokáže rozvíjet internet věcí a zajistí plynulý tok obrovského objemu dat. Odtud už bude chybět jen krůček k dosažení čisté a autonomní mobility.

Energetika nabídne nové možnosti svého rozvoje. Zřejmě se posune od modelu velkého centrální zdroje a husté distribuční sítě směrem ke smart grid modelu, kdy se místa výroby a spotřeby elektřiny přiblíží. Technologický pokrok způsobí, že chytrá řešení budou dostupnější stále širšímu okruhu uživatelů. Hospodářský systém se pravděpodobně začne více opírat o lokální zdroje, aniž by to ovšem mělo negativní dopad na dělbu práce a specializaci, které jsou jedním z motorů hospodářského rozvoje.

Význam, jaký lidstvo přisuzuje zdravotním rizikům souvisejícím s koronavirovou pandemií, zase ukázal, že farmaceutický sektor nejen v letech 2020 – 2021, ale i do budoucna bude patřit mezi vysoce sledovaná odvětví.

Z geopolitického pohledu pak doporučujeme sledovat rozvoj Indie, která je druhou nejlidnatější zemí světa. Její význam bude narůstat, podobně jako v případě východních států, které nedávno podepsaly dohodu o Regionálním ekonomickém partnerství. Zdá se, že těžiště globálního hospodářského dění se definitivně přesune z Evropy a Ameriky do Asie.

Tony Christoforou, výkonný ředitel a vedoucí investičního výzkumu

Goldenburg Group Ltd.

Goldenburg Group je licencovaná společnost kontrolovaná Kyperskou komisí pro burzu a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14 poskytující obsáhlé investiční služby. Chceme poskytovat každému klientovi nejlepší příležitosti k obchodování v několika obchodních oblastech jako jsou forex, akcie, CFD akcie, CFD komodity nebo CFD indexy nabízející nesčetně finančních nástrojů. Začínající investoři ocení příjemné a komplexní obchodní prostředí MT5 platformy, jejíž součástí jsou vysoce rozvinuté a interaktivní obchodní nástroje pro profesionály. Goldenburg Group Vám dává speciální obchodovací příležitosti v dynamickém finančním prostředí s mnoha výhodami pro každého.

Varování před rizikem: CFD jsou složité nástroje a přinášejí vysoké riziko ztráty peněz kvůli pákovému efektu. 84.70 % účtů retailových investorů přichází o peníze dování s CFD s tímto poskytovatele. Měli byste zvážit, zda chápete, jak fungují CFD a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • K tomu všemu ještě zvedat sazby? Náladě na trzích dnes neprospěl Trump ani data
    Měnový výbor Fedu se chystá ke svému poslednímu letošnímu zasedání a Donald Trump se jakoby náhodou znovu připomněl s jeho kritikou. Podle amerického prezidenta je neuvěřitelné, že centrální bankéři vůbec zvažují další zvýšení sazeb, když "dolar je velmi silný, inflace skoro žádná, vnější svět letí do povětří, Paříž hoří a Čína míří dolů".
  • Kto okrem Mexika je v najväčšom ohrození prípadného amerického protekcionizmu?
    Predpokladajme, že sa Trump rozhodne viesť so zvyškom sveta obchodnú vojnu (čo nie je ani zďaleka isté, lebo pre viaceré protekcionistické opatrenia by musel nájsť podporu v Kongrese, ktorý nie je až tak protekcionisticky naladený). Najväčší priamy dosah by to malo na krajiny, ktoré majú vysoký podiel exportov do USA na HDP. Pozrel som si štatistiky (porovnával som importy do USA a HDP zo Svetovej Banky) a na prvom mieste sa ako sa všade uvádza umiestnilo Mexiko s podielom exportov do USA zhruba na úrovni 25%.
  • Kto opustí eurozónu?
    Spoločnosť Sentix robí každý mesiac prieskum na vzorke tisíc investorov o tom, ktoré tri krajiny opustia eurozónu najbližší rok. Výsledky zverejňuje vo svojim Euro break-up indexe. Posledné výsledky priniesli prekvapenie – najrizikovejšia krajina na odchod z eurozóny už nie je Grécko. Stalo sa ním Taliansko.
  • Ktoré banky sú najrizikovejšie?
    Bazilejská BIS zverejnila report o finančných tokoch v roku 2016. Najzaujímavejšou v ňom je tabuľka varovných indikátorov stresu v bankových sektoroch krajín. BIS meria rizikovosť bánk pomocou troch indikátorov: medzery dlhu k HDP, medzery cien domov a pomeru dlhového servisu. Detaily uvádza priložená tabuľka.
  • Ktoré z popredných mien sú najbližšie k zvyšovaniu sadzieb a ktoré najďalej?
    Centrálne banky o svojej politike rozhodujú predovšetkým na základe dvoch ukazovateľov. Po prvé je to odchýlka infláci...
  • Kto sa bojí Trumpa najviac?
    Hneď v prvom týždni svojej vlády stihol Trump skritizovať množstvo štátov za ich pochybnú ekonomickú politiku – od Mexika až po Japonsko. A tak sa môžeme pýtať, ktorý politik sa bojí Trumpa najviac? K trojici najväčších favoritov okrem mexického a čínskeho lídra patrí aj japonský premiér Abe. Ide mu o veľa.
  • Kto si odnesie záchranu španielskych bánk?
    Na trhu aktuálne sledujeme situáciu, keďže napriek prepadom eura nevidíme výraznejší prepad rizikových aktív, komodity aj akcie...
  • Kto všetko by sa mal pridať k dohode o zmrazení ťažby ropy, aby mala význam?
    Dnes došlo k prvému náznaku o dohode o stabilizácii cien ropy od začiatku prepadu jej v roku 2014. Saudská Arábia, Rus...
  • Kto z koho?
    Španielska vládna agentúra Tesoro potvrdila, že vo štvrtok plánuje emisii 3-ročných EURo v...
  • Kubík palivového dříví vyjde rekordně draho, na skoro 1100 korun. Kvůli energetické drahotě i odeznění kůrovcové kalamity
    Cena palivového dříví z jehličnanů je nyní nejvyšší za posledních minimálně jedenáct let, vyplývá z dat ČSÚ. Během první tří čtvrtletí letošního roku činila cena palivového dřeva z jehličnanů průměrně 953 korun za metr krychlový (viz graf níže). Pokud bychom ale brali v potaz pouze třetí čtvrtletí, tedy měsíce červenec až září, činila jeho cena průměrně dokonce 1099 korun za metr krychlový.
  • 📉 Kukurica a sója klesajú
    Obchodovanie s kukuricou a sójou je dnes pod tlakom po rozhodnutí Najvyššieho súdu v USA. Najvyšší súd rozhodol, že Agentúra na ochranu životného prostredia má právomoc vyňať niekoľko rafinérií z federálnych kvót na biopalivá. Rozhodnutie je priaznivé pre malé rafinérie v USA, pretože nemusia byť nútené miešať obnoviteľné palivá do benzínu a nafty. Poukazuje tiež na potenciálne nižší dopyt po sójovom oleji používanom v nafte z biomasy, ako aj na nižší dopyt po kukurici používanej pri výrobe etanolu v Spojených štátoch. CORN sa dnes obchoduje o 2% nižšie, zatiaľ čo SOYBEAN klesá o 7%. Je však potrebné poznamenať, že rolovanie futures kontraktov prispelo k nadmernému poklesu SOYBEANu.
  • Kukuřice jako jedna ze základních komodit si prochází těžkými časy
    Pojďme se podívat na situaci na Ukrajině. Před válkou byla asi 4. největším a nejvýznamnějším vývozcem na světě. Asi 90 % ukrajinského vývozu se uskutečňovalo přes hlubokomořské přístavy. Od začátku války jsou všechny přístavy blokovány a nepřístupné pro účely vývozu, což odřízlo ukrajinskou kukuřici od světového trhu.
  • 🌽Kukuřice je nejdražší za posledních 8 let❗
    Kukuřice, jen dnes +2,5 %, dnes otevřela další týden v řadě býčím gapem. Z minim ze srpna roku 2020 už posílila o více než 120 %. Jak dlouho ještě může rally trvat? Z COT dat pozic vidíme, že spekulativní long pozice dosahují extrémních úrovní (stejně jako takřka vše v této době....). Nicméně také víme, že vysoké spekulativní pozice nebyly v minulosti dostatečným důvodem, aby se cena obrátila. Naopak se jednalo o pokles pozic, který vytvořil prodejní signál. Investoři mají k dispozici COT data na platformě XTB a v případě zrnin stojí jednoznačně za pozornost.
  • Kukuřice klesá na měsíční minima
    Cena kukuřice v úterý klesla na nejnižší úroveň od začátku října poté, co nedávné údaje USDA ukázaly na vyšší sazenice kukuřice a plochy plantáží pro nadcházející hospodářský rok, protože klesající poptávka z Číny povzbuzuje farmáře sóji ke změně plodin. Také zprávy, že Kreml bude respektovat dohodu o obilí zprostředkovanou OSN, také vyvíjí tlak na cenu. Kromě povolení zásilek umožňuje obnovení obchodu Ukrajině uvolnit důležitý skladovací prostor v silech, protože sklizeň pro hospodářský rok 2022/23 probíhá. Mezitím v USA bylo na konci minulého týdne sklizeno 87 % kukuřice, což je o 11 % více než v předchozím týdnu. Letošní pokrok ve sklizni je nyní o 4 % před loňskými 83 % a o 11 % před pětiletým průměrem 76 %.
  • Kukuřice má za sebou nejdelší řadu zisků za posledních 18 měsíců
    Zemědělským plodinám se nevyhýbá rally, která v posledních týdnech propukla na komoditních trzích. Zvýšený příliv likv...
  • Kukuřice se přiblížila ročnímu minimu
    Kukuřice se na konci srpna silně přiblížila ročnímu minimu. Důvodem jsou velmi dobré pěstitelské výsledky ve spojených státech, kde právě kukuřice trhá rekordy v letošní sklizni. Na mnohých místech překonala až dvakrát původní předpoklady. Kukuřice je tedy aktuálně celosvětově dostatek. Na druhou stranu počátek září přinesl pro kukuřici růst ceny.
  • Kukuřice zamířila výše z týdenního minima
    Posílení o 7,5 centů na 367 centů za bušl si v průběhu včerejší obchodní seance na burze CBOT připsal nejaktivnější futures kontrakt na kukuřici. Jednalo se o reakci na zprávy o možném zpoždění ve výsevu kukuřice ve Spojených státech z důvodu dešťů, které mají v průběhu tohoto týdne postihnout oblasti Velkých plání, severozápadní Delty a centrální a západní části středozápadu.
  • Kukuřice zažívá na trzích oživení i přes prognózu rekordní sklizně
    Před asi největší letošní zprávou o sklizni obchodovaly trhy s kukuřicí minulý týden potichu. Zpráva World Agriculture Supply and Demand Estimate report (WASDE) amerického ministerstva zemědělství zveřejněná 12. srpna byla v této sezóně první, která zahrnovala nejen informace o počasí, ale i údaje o jarní úrodě získané díky průzkumům.
  • Kukuřice – Pokračování v růstu
    Již minulý týden jsme vás informovali o silném růstu ceny kukuřice. Podnítily jej spekulace o tom, že by se letos měly snížit velikosti osevních ploch. Kukuřice okamžitě začala růst. Aktuálně se obchoduje za 398,75 USD, což je o 10 USD více než na konci minulého týdne. A tato hodnota není konečná. Kukuřice by měla dále růst. Zatím to na opačný trend nevypadá a ani spekulace odborníků nepředpokládají její pokles.
  • Kukuřice – Propad pod 350 USD za bušl
    Pokud bychom vás o vývoji ceny kukuřice informovali před měsícem, bavili bychom se o cenách kolem 380 USD za bušl. To už ale dnes dávno neplatí. Jen za necelý měsíc se kukuřice propadla až pod 350 USD za bušl. Aktuálně se obchoduje za 348 USD za bušl a její cena nebude ani v nejbližších dnech o nic vyšší. Na vině je nejen horší kvalita kukuřice ze Spojených států amerických, ale také z Brazílie, kde bylo letos sklizeno o několik desítek procent kukuřice méně než v předchozích letech. Cena kukuřice tak ještě bude klesat. Budeme ji proto i nadále sledovat a reportovat až na jakou hodnotu kukuřice klesne.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024