Úterý 19. březen 2024 10:37
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Ranní nadhoz - americký maloobchod si polepší i v červnu

16.07.2020 09:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


26.67

USD/CZK

23.39

EUR/USD

 

1.140

USD/PLN

3.933

Ropa Brent

USD/barel

43.48

Zlato

USD/unce

1806

Aktualizováno

8:56

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podle průzkumu New Yorské pobočky amerického Fedu se nálada mezi tamními zpracovateli v červenci výrazně zlepšila, když její index dosáhl 17,2 bodu. Suverénně tak překonal nejen červnový výsledek (-0,2), ale i tržní odhad (10,0). Index se tímto dostal na nejvyšší hodnotu od listopadu 2018.

Americká průmyslová výroba vyskočila v červnu meziměsíčně o 5,4 %. Výsledek tak překonal tržní odhady o 1,1 procentního bodu. Celý americký průmysl zůstává i přes červnové oživení poměrně hluboko pod před-pandemickou úrovní, když v meziročním srovnání nadále ztrácí zhruba 11 %. Mezi největší červnové skokany se zařadil automobilový sektor, který si oproti květnu polepšil o více než 100 %.

Čínská ekonomika se hned ve druhém čtvrtletí vrátila k růstu. Podle zveřejněných údajů si čínský HDP připsal mezičtvrtletně 11,5 %, čímž se přibližně vykompenzoval propad o 10 % z prvního čtvrtletí. I v meziročním srovnání se dynamika vrátila do kladných hodnot, když dosáhla 3,2 %. Když uvážíme hloubku čínského poklesu z Q1 a hospodářskou recesi napříč celým světem, jedná se o velmi pozitivní překvapení.

Koruna včera během dopoledne posilovala a kurz se na okamžik podíval až pod EUR/CZK 26,6. Odpoledne však své zisky ztratila a zavírala mírně pod EUR/CZK 26,68. Poblíž této hladiny se kurz nachází i dnes po ránu. Spolu s korunou odpoledne ztrácel i polský zlotý, zatímco maďarský forint stagnoval.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Evropě se pozornost trhů soustředí na pravidelné měnové zasedání Evropské centrální banky. Protože se ekonomická situace od posledního zasedání příliš nezměnila, neočekává se ani žádná změna v nastavení měnových podmínek. ECB si už své odpracovala během jarních měsíců a nyní bude sledovat, zda přijatá měnová opatření přinášejí kýžený efekt.

Datový kalendář ze Spojených státu je dnes přece jen bohatší. Podle odhadů by měly červnové maloobchodní tržby pokračovat v růstu, nezopakuje se však extrémní hodnota z května (+17,7 %, m/m), ale i růst na úrovni pěti procent je v historickém kontextu výrazně nadprůměrný. Na trhu práce se očekává, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti dál poklesne cca na 1,2 milionu. I díky tomu bude počet trvajících žádostí pokračovat v sestupném trendu. Ukazatel ekonomické aktivity publikovaný pobočkou Fedu Philadelphia by měl v červenci zaznamenat určitou korekci směrem dolů po výrazném růstu v předchozím měsíci, kdy dosáhl 27,5 bodu.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

13:45

EA

ECB (depozitní sazba, v %)

-0.5

-0.5

-0.5

 

 

 

 

14:30

USA

Maloobchod (červen, m/m, v %)

-

5.0

17.7

 

 

 

 

14:30

USA

Žádosti o podporu v nezaměstnanosti (28. týden, v mil.)

-

1.25

1.31

 

 

 

 

14:30

USA

Philadelphia Fed index (červenec, v b.)

-

20.0

27.5

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Abbott Laboratories, Bank of America, Fidelity, Johnson & Johnson, Netflix, Morgan Stanle

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁ: ČR ceny výrobců, USA spotřebitelský sentiment

Autor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Zlato silnější navzdory korekci na akciovém trhu, dnes inflace v Kanadě a USA
    Akciové indexy včera mírně ztrácely, i když za posledních pět dnů rostou stále o 8 % v Evropě a o 3,5 % v USA. Situace...
  • Ranní komentář: Zlato zpět pod 1 800 USD, růstové akcie hluboko pod svými all-time high
    Akciové trhy za sebou mají další klidnou seanci. Pod mírný tlak se opět dostal Nasdaq, kterému komplikují život vyšší sazby, které vzrostly v reakci na jmenování J. Powella do funkce šéfa Fedu na další čtyři roky. Včera jsme se dočkali hned několika výsledků PMI, které nabídly solidní výsledky z Evropy i z USA. Dnes nás čeká opět několik velmi zajímavých fundamentů, v čele s výsledky amerického HDP a zápisem z minulého zasedání americké centrální banky.
  • Ranní komentář: Zprávy o vakcínách pomáhají akciím držet zvýšené valuace. Bitcoin zpět nad 18 tis. USD
    Akciové trhy včera sice mírně korigovaly, i tak si ale drží vysoké valuace, ke kterým dopomohly velmi dobré zprávy ohledně účinnosti vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Sentiment na trzích je stabilizovaný, i když určitou nervozitu i nadále rozhodně pozorujeme kvůli zhoršující se pandemické situace především v USA. Počty nových nakažených v USA totiž rekordně rostou a na rekordech jsou nově také počty hospitalizovaných osob.
  • Ranní komentář: Zvýšená nervozita z trhů zatím nemizí, dnes zasedá Fed
    Nálada na trzích byla i včera viditelně nervózní a americké indexy úterní seanci znovu zakončily v červených číslech. S&P500 klesl o 1.22 % a technologický Nasdaq pak o 2.28 %. Výnosy z dluhopisů přitom byly i nadále stabilní a ani korporátní data u řady společností včera nebyla vůbec špatná.
  • Ranní komentář (01.06.2023)
    Indexy na Wall Street zakončily včerejší obchodování níže, ale mimo minima obchodní seance. Dow Jones klesl o 0,4 %, S&P 500 a Nasdaq se obchodovaly o 0,6 % níže a Russell 2000 se propadl o 1 %.
  • Ranní komentář (07.03.2023)
    Americké indexy ukončily včerejší obchodování smíšeně a spíše s malými pohyby. S&P 500 přidal 0,07 %, Dow Jones se posunul o 0,12 % výše a Nasdaq klesl o 0,11 %. Small-cap Russell 2000 se propadl o 1,48 %.
  • Ranní nadhoz - americká ekonomika zpomaluje, Fed dále sníží sazby
    Ceny průmyslových výrobců se v září meziměsíčně zvýšily o 0,1 %, jejich meziroční dynamika ovšem dále zvolnila na 1,9 %. K růstu nejvýrazněji přispívaly ceny elektřiny a v potravinářství. Na druhé straně klesaly ceny u produktů napojených na ropu, tedy rafinovaných výrobků a chemických látek. Výrobní ceny v eurozóně začaly klesat, což se bude postupně promítat i do tuzemské průmyslové inflace. Průměrný růst cen výrobců by měl v letošním roce dosáhnout hodnoty mírně pod 3 %.
  • Ranní nadhoz - americké tovární objednávky pozitivně překvapily
    Americké tovární objednávky za měsíc prosinec pozitivně překvapily. Meziměsíčně přidaly 1,8 % a více než vykompenzovaly listopadový propad. Přitom tržní odhady počítaly jen s růstem o 1,2 %. Po pondělním ISM indexu, který nečekaně poskočil nad padesát bodů, jde o další příznivou zprávu z americké ekonomiky. V reakci dolar posílil a přiblížil se hladině EUR/USD 1,10.
  • Ranní nadhoz - americký Fed snížil sazby o půl procentního bodu
    Český hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí 2019 meziročně přidal 1,8 %, mezikvartální dynamika ztratila oproti třetímu čtvrtletí desetinu a dosáhla 0,3 %. Největší měrou k meziročnímu růstu přispěla spotřeba domácností a investiční výdaje, rostla však i spotřeba vlády. Naopak výrazně negativní příspěvek k růstu měla zahraniční poptávka. V souhrnu za celý loňský rok si HDP polepšil o 2,4 %. Vyhlídky do budoucna však zůstávají nejisté. Situace na trzích našich hlavních obchodních partnerů se nelepší, navíc lze očekávat, že hospodářský růst na počátku roku bude negativně ovlivněn dopady epidemie koronaviru.
  • Ranní nadhoz - americký HDP zaznamená pokles
    Člen bankovní rady O. Dědek se v rozhovoru pro agenturu Bloomberg vyjádřil k možnému dalšímu snížení základní úrokové sazby. Centrální banka by podle něj měla využít své možnosti a stlačit úroky až na nulu. Podle Dědka by tím podpořila probíhající fiskální úsilí. V podobném duchu se nedávno vyslovil i další člen rady Aleš Michl, který ohlásil svůj úmysl navrhnout snížení základní sazby na 0,5 %. S tímto poklesem počítá i náš odhad.
  • Ranní nadhoz - Americký PCE deflátor a důvěra v eurozóně na pořadu dne
    Včera byl zveřejněn zápis z měnověpolitického zasedání Evropské centrální banky. Ten přiblížil důvody, které vedly centrální bankéře k rozhodnutí snížit sazbu na -0,5 % a přijmout balíček dalších opatření, jako je nové kolo nákupu aktiv či další program půjček pro bankovní sektor s ještě příznivějším úrokem. Ze zprávy, podobně jako ze samotné tiskové konference, vyplývá, že hlavním důvodem je ne příliš překvapivě neochota evropské inflace konvergovat k cíli ECB. Nutno podotknout, že rozhodnutí přijmout stimulační balíček rozhodně nebylo přijato jednohlasně. Mnoho členů rady se následně vyjádřilo zejména proti dalšímu kolu nákupu aktiv. Guvernérka za Německo S. Lautenschlaeger ke konci měsíce dokonce rezignovala.
  • Ranní nadhoz - americký PMI by měl vykázat mírné zlepšení
    Ceny průmyslových výrobců se v dubnu znovu snížily o 0,5 %, m-o-m, což znamenalo propad cen v meziročním srovnání do deflace na -0,8 %. Na meziročním poklesu cen se největší měrou podílelo odvětví rafinovaných ropných produktů a výroby chemických látek, kde se nejvíce projevily nízké ceny ropy na světových trzích. Nižší byly i ceny v oblasti zpracování kovů a v těžbě a dobývání. Na druhé straně ceny u elektřiny, plynu a páry pokračují v rychlém růstu. I v následujících měsících lze očekávat, že ceny ve výrobní sféře budou meziročně klesat.
  • Ranní nadhoz - americký průmysl i maloobchod se v květnu zvednou
    Trhy budou dnes sledovat data o americké průmyslové výrobě a maloobchodních prodejích v měsíci květnu. Očekává se, že maloobchodní tržby meziměsíčně vzrostou o 7 %. Průmyslová produkce v dubnu meziměsíčně poklesla o 11 % a byla o 16 % pod předkrizovou úrovní. Propad výroby byl patrný zejména v automobilovém a dopravním sektoru. Ve srovnání s maloobchodním prodejem se očekává, že průmyslová produkce vzroste v květnu jen mírně, o 2,4 %, m-o-m.
  • Ranní nadhoz - Americký průmysl předčil očekávání
    Zářijový ZEW index očekávání vykázal znatelné zlepšení v Německu i v eurozóně. Evropský index se tak nyní drží na úrovni -22,4 bodu (z předchozích -43,6) a ten německý na -22,5 (z -44,1). Za zlepšením nálady investorů s největší pravděpodobností stojí přístup Evropské centrální banky, která demonstruje odhodlání stimulovat evropskou ekonomiku všemi prostředky a také zdánlivé uklidnění americko-čínských obchodních rozepří. Navzdory zářijovému zlepšení se ovšem index z dlouhodobého pohledu nadále nachází varovně nízko a podle dosavadních zkušeností z něj lze usuzovat, že ani ve čtvrtém kvartále tohoto roku se německá ekonomika k růstu nevrátí.
  • Ranní nadhoz - americký trh práce naznačí další zlepšení
    Evropský datový kalendář je dnes prázdný, a tak se pozornost trhů bude upínat za oceán, kde bude zveřejněn pravidelný týdenní report o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ten by měl navázat na klesající trend posledních týdnů a dál se snížit. Počet pokračujících žádostí by se tak mohl dostat pod 20 milionů. S postupným rozběhem tamní ekonomiky se zvedají i ukazatele podnikatelské nálady, což by měl dnes potvrdit i červnový Philadelphia Fed Index.
  • Ranní nadhoz - americký trh práce se dál zlepšuje
    Český index nákupních manažerů ve výrobě si v červnu polepšil o dalších 5,3 bodu na hodnotu 44,9 a naznačil postupující zlepšování podmínek v průmyslu. Z průzkumu nicméně vyplývá, že obchodní podmínky zůstávají i nadále náročné. Výrobní objemy pokračovaly v poklesu, jeho tempo však bylo oproti předchozím měsícům nižší. K tomu přispěla skutečnost, že řada firem rozjela výrobu a začala zpracovávat nedodělky. Nových zakázek se však stále nedostává.
  • Ranní nadhoz - Američané znovu řeší cla proti Francii
    Německý statistický úřad včera zveřejnil data o květnovém zahraničním obchodu. Podle údajů klesl vývoz z Německa meziročně o 29,7 %, oproti předchozímu měsíci však došlo ke zlepšení o 9 %. Toto číslo však přesto zaostalo za poměrně optimistickým očekáváním analytiků, kteří předpokládali meziměsíční růst na úrovni 14 %. Květnový růst ani zdaleka nedokázal kompenzovat hluboké ztráty z dubna a března. Objem vyváženého zboží se tak stále nachází o 26,8 % pod předkrizovou hodnotou z letošního února.
  • Ranní nadhoz - Američtí spotřebitelé zůstávají dobře naladěni
    Finální údaj o růstu německé ekonomiky v posledním čtvrtletí roku 2019 potvrdil předchozí odhady, které hovořily o mezikvartální stagnaci. Zatímco tamní soukromá spotřeba se poklesu zatím těsně vyhnula, kapitálové investice již mezikvartálně odepsaly 0,2 % a stejně dopadl i export. Předstihové indikátory se v poslední době rozcházely, když německé PMI i ifo index dávaly naději alespoň na stabilizaci, zatímco ZEW index ji spíše hatil. Je ovšem nutné vzít v potaz, že tyto průzkumy ještě nezachytily rostoucí obavy z šíření viru COVID-19.
  • Ranní nadhoz - bilance zahraničního obchodu překvapila, průmysl klesá
    Srpnová bilance zahraničního obchodu v národním pojetí skončila přebytkem 8,6 mld. Kč. Oproti stejnému měsíci loňského roku došlo ke zlepšení o 15,4 mld. Kč. Vzhledem k negativnímu ekonomickému vývoji v zahraničí nepřestává bilance tuzemského zahraničního obchodu pozitivně překvapovat. Pokud nedojde k naplnění zahraničních hrozeb (cla na evropské automobily, tvrdý brexit), odhadujeme letošní přebytek obchodní bilance na úrovni 120 mld. Kč.
  • Ranní nadhoz - Brexit se zřejmě (opět) oddaluje
    Britský premiér Johnson si včera připsal první dílčí vítězství za dobu svého úřadování, když v parlamentu prosadil svou podobu brexitové dohody. Hned poté ovšem následovala další z mnoha porážek, když poslanci odmítli jeho plán na překlopení nutné prováděcí legislativy do britského práva v šibeničním termínu tří dnů, což byla nutná podmínka pro naplnění dohody do 31. října. Termín, který Johnson sám stanovil jako nepřekročitelný, tak zřejmě bude překročen. V reakci na výsledek druhého hlasování pak Johnson v souladu s předchozími prohlášeními naznačil, že celou dohodu ze schvalovacího procesu stáhne a jeho novým cílem pravděpodobně budou předčasné volby. Předseda Evropské rady Donald Tusk na britský vývoj zareagoval ujištěním, že Evropská unie je připravena prodloužit termín pro dokončení brexitu do 31. ledna 2020.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new