Pátek 29. březen 2024 11:44
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

V Americe by Smartwings nejspíše zachránili. Americká centrální banka teď pomáhá zajistit kapitál skoro 140 čínským firmám, jež se obchodují na burzách v USA

24.06.2020 08:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zvažovaná státní pomoc aerolinkám Smartwings vyvolala vzrušené diskuse nejen mezi ekonomy. Samozřejmě, je to socialismus. Ale buďme principiální: buďme socialističtí vůči všem, anebo kapitalisticky nedejme nikomu nic.

Smartwings mají smůlu, že nejsou americká společnost. Státní pomoci by se totiž v USA dočkaly mnohem spíše než u nás. Zvláště poté, co americká centrální banka – Fed – minulý týden začala na sekundárním trhu odkupovat i jednotlivé podnikové dluhopisy. Zní to nevinně, ale jde o přelomovou věc.

Zmíněný program Fedu lze totiž přiblížit následující analogií, hypotetickým přenesením do českého kontextu. Představme si, že by ČNB slíbila, že pokud nikdo jiný Smartwings nepůjčí, zajistí peníze sama. Nikým nevolení úředníci – říkají si centrální bankéři – by pak klidně ty peníze zajistili.

Peníze, které si vytiskli. A že nyní tisknou jako o život. Za poslední tři měsíce narostla bilance Fedu zhruba o 2 500 miliard dolarů. Pro srovnání, za prvních 95 let existence Fedu narostla asi jen o 800 miliard dolarů. Tempo růstu bilance Fedu odráží hlavně právě intenzitu jeho „tisknutí“.

Tyto nově vytištěné stovky miliard dolarů neputují přímo do oběhu. Fed za ně nakupuje hlavně dluhopisy americké vlády nebo cenné papíry navázané na hypoteční trh. A nyní tedy také jednotlivé dluhopisy amerických podniků. Nenakupuje však na primárním trhu, tj. přímo od firem a podniků. Nakupuje „jen“ takové podnikové dluhopisy, které už předtím musel koupit nějaký tržní hráč – třeba obchodní banka – od původního emitenta, tedy konkrétního podniku či firmy.

Tím se udržuje zdání, že spontánní trh je stále stěžejním hybatelem děje. To je však alibismus. Je jasné, že pokud by Fed nebyl svolný k nákupu na sekundárním trhu, bude menší poptávka – pokud vůbec nějaká – i po dluhopisech na trhu primárním, takže mnohé firmy budou krachovat, neboť jim nikdo nepůjčí.

Ostatně toto už ani nikdo nezastírá: klíčovým cílem nového opatření Fedu je, aby obchodní banky podnikům ochotněji půjčovaly. Lze to ale vidět právě tak, že jim ve skutečnosti půjčuje Fed. Peníze totiž nejsou nijak „omašličkované“. Jednotlivé obchodní banky vytvářejí nové peníze, kdykoli poskytnou nový úvěr. A jestliže by tyto peníze nikdy nevznikly a nebyly půjčeny, nebýt ochoty Fedu podnikový dluh odkupovat, je to ve výsledku Fed, kdo podnikům peníze zajišťuje. Byť zprostředkovaně, skrze jiné, už tržní hráče. Tak jako tak jde o znásilnění trhu. To proto, že tržní hráči by své peníze za současné situace sami o sobě mnohdy nikdy nepůjčili. Když však za zády mají tiskárnu dolarů Fed, o němž vědí, že ten či onen podnik či firmu prostě padnout nenechá, jistě rády půjčí.

V principu se tak situace v USA neliší od možného zachraňování Smartwings. Česko pochopitelně nemá tak rozvinutý kapitálový trh jako USA. Mnohem významnější roli při financování podniků tu hrají banky.

Tak jako v řadě jiných evropských zemí. Pokud by tedy Smartwings byly americká firma, třeba právě od minulého týdne by jejich dluh "garantovala" americká centrální banka, tedy de facto stát jménem USA.

Byla by totiž připravena jej odkoupit či by jej už rovnou odkupovala. Tím by vlastně bankám či dalším tržním hráčům říkala, že nad Smartwings drží ochrannou ruku, takže jim tedy mohou bez velkých obav půjčovat. A činila by tak bez ohledu na to, jak příznivé či nepříznivé vyhlídky před sebou Smartwings mají, až se ekonomika opět naplno rozjede.

Jak se to principiálně liší od potenciální situace u nás, kdyby svojí garancí vláda bankám vzkázala, že také drží nad Smartwings ochrannou ruku?

Kritici záchrany Smartwings poukazují na to, že je takřka z poloviny vlastněna čínským kapitálem. Proč by měla vláda ČR zachraňovat firmu takřka z poloviny čínskou? Jenže na amerických burzách se obchoduje skoro 140 čínských firem. Nikoli jen menšinově spoluvlastněných čínským kapitálem, ale přímo většinové čínských. Včetně obra Alibaby, jehož vstup na burzu byl jedním z největších v dějinách.

Zrovna před několika dni vzbudilo poprask to, že převážně drobní investoři přihráli v přepočtu skoro 90 miliard korun jedné z čínských firem obchodovaných v USA, FanDD, jen protože její název nápadně připomíná akronym FAANG.

Podstatná část expertů takové jednání investorů přičítá právě extrémně expanzivní měnové politice Fedu, která podněcuje investice právě i do čínských akcií obchodovaných v USA. Takže kdyby byly Smartwings americkou firmu – byť spoluvlastněnou čínským kapitálem – politika Fedu by jim výrazně pomáhala a poskytovala dodatečný kapitál.

Centrální banka USA čínským firmám obchodovaných na burzách v USA i letošním vytištěním zhruba 3000 miliard dolarů v důsledku poskytuje „garanci,“ aby snáze získaly další kapitál. Tu „garanci“ zaplatí řadový Američan, třeba dražším bydlením. Expanzivní měnová politika prokazatelně způsobuje růst cen nemovitostí a jejich obtížnější dostupnost.

Ano, Trumpova administrativa se nyní snažit prosadit legislativu, která by vstup čínských firem na americké burzy omezila či znemožnila, a z burz by je ale proti tomu se zvedá vlna kritiky jak z Wall Streetu, tak z akademických kruhů, např. Harvard Law School. Zatím se ale s čínskými firmami na amerických burzách čile obchoduje a Číňani si na americký kapitálový trh čile chodí pro kapitál, který jim mocně pomáhá zajistit americká centrální banka.

Je to ve socialismus? Je. Americká centrální banka v rámci řešení koronakrize z velké části přejala doktrínu jménem tržní monetarismus. Její stoupenci míní, že – zjednodušeně řečeno – během ekonomického propadu má především centrální banka do hospodářství uměle doplňovat peníze, vytvářet „peněžní iluzi“. Doplňovat peníze, které se v něm přestaly otáčet. Recesi lze dle tržních monetaristů zmírnit či vyhladit právě tak, že se prostřednictvím "peněžní iluze" zamezí poklesu objemu celkových výdajů a útrat v ekonomice. Když výdaje kvůli krizi či vypnutí ekonomiky neuskutečňuje soukromý sektor, musí jej prostě zastoupit ideálně právě centrální banka vydávající peníze třeba právě za podnikové dluhopisy. Případnějším pojmenováním tržního monetarismu je monetární socialismus. To proto, že "peněžní iluze" zastírá a rozmazává, které firmy mají přežít a které ne, a ve výsledku vzniká trh, kde nikdo nekrachuje. Krachují krachy, nikdo jiný. Během koronakrize však něco takového má své opodstatnění, neboť tato krize není běžnou tržní krizí. Vyvolal ji stát tím, že celkem fungující trh vypnul, byť ze zdravotních důvodů.

Měřme ale pak všem stejným metrem.

Ostatně, vždyť tak se konsenzus na začátku koronakrize ustavil i v Česku. Říkalo se přece, i v převážné většině odborných ekonomických kruhů, že je adekvátně třeba pomoci maximálnímu počtu ekonomických hráčů, od živnostníka po velké firmy. Svým způsobem bylo toto „socialistické“ řešení jediné principiální. Samozřejmě vedle toho „kapitalistického“, tedy že stát v pandemii ekonomicky nepomůže vůbec nikomu a ponechá všechny – tedy živnostníky, zaměstnance, domácnosti i podniky – zcela jejich osudu.

Když však jde o Smartwings, náhle se na toto zapomíná. Náhle se mnozí dosavadní „socialisté“ stávají „kapitalisty“. To není konzistentní. Buďme po celou dobu koronakrize buď „socialisty“, jako jimi jsou teď ještě více i v USA, anebo „kapitalisty“. Pokud chceme být „kapitalisty“, dobrá, pak ale kritizujme jakoukoli pomoc od státu, nejen tu potenciálně adresovanou Smartwings, ale i tu pro OSVČ, hospodského či kurzarbeit pro dělníka z automobilky.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Válka zvyšuje poptávku po kukuřici, od května zaznamenala nejdelší rally
    Jelikož válka na Ukrajině omezuje dodávky kukuřice a kupující ji shání jinde, chystají se futures na kukuřici na pátý týdenní růst.
  • Válka zvyšuje riziko stagflace
    Odhadovat ekonomické konsekvence války na Ukrajině a přijímaných sankcí a připravovat makroekonomickou prognózu je v tuto chvíli skoro nemožné. Situace na bojišti se totiž opravdu mění každým okamžikem a myšleno tím je i bojiště ekonomické. Spíše než se upnout na kvantifikaci ekonomických dopadů, dává smysl zamyslet se nad možnými scénáři vývoje a tím, jak se situace promítne do jednotlivých částí ekonomiky.
  • Valná hromada ČEZ dnes schválí rekordní dividendu, přední evropská banka Santander i tak ale čeká výrazný propad akcií ČEZ
    Dnes se koná valná hromada třetí největší firmy České republiky dle loňské výše tržeb, společnosti ČEZ. Její akcionáři rozhodnou o výši dividendy z loňského rekordního zisku. Čistý zisk podniku loni meziročně stoupl více než osminásobně, na 80,7 miliardy korun, zejména díky rekordním burzovním cenám elektřiny a plynu, které v EU vystoupaly na dějinná maxima zejména v důsledku dopadů ruské invaze na Ukrajinu.
  • Valná hromada ČEZ nebude řešit transformaci skupiny, hlavním bodem dividenda
    Valná hromada energetické skupiny ČEZ, která se uskuteční 26. června v Praze, nebude mít na programu otázku možné transformace ČEZ. Žádný z akcionářů o to nepožádal. Hlavním bodem valné hromady tak bude výše dividendy pro akcionáře, kterou vedení společnosti ve výši 117 Kč za akcii, což je dosud nejvíce. ČTK to sdělil mluvčí energetické skupiny Ladislav Kříž. Možnou přeměnu ČEZ v současnosti zvažuje vláda, podle ní by tím stát mohl získat větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou.
  • Valná hromada Erste schválila dividendu, výsledková sezóna pokračuje
    Minulý týden nám kromě zveřejnění inflace přinesl pokračování výsledkové sezóny na pražské burze. Mimo jiné zasedala valná hromada rakouské banky Erste, která schválila dividendu ve výši 1,90 EUR na akcii. Více informací z tuzemské ekonomiky a pražské burzy je dostupné již nyní v našem videu.
  • Valná hromada Lufthansy schválila vládní záchranný balík
    Mimořádná valná hromada německých aerolinek Lufthansa dnes schválila vládní záchranný balík v celkové výši devíti miliard eur (241 miliard Kč). Největší letecká společnost v Evropě se tak vyhnula riziku bankrotu, který by jí jinak v důsledku koronavirové krize hrozil. Ještě do středy přitom nebylo jisté, jestli státní pomoc nezablokuje jeden z velkých akcionářů firmy.
  • Valná hromada SAB Finance a.s. schválila po nejúspěšnějším roce v historii návrh na výplatu dividendy za rok 2020 ve výši 100 milionů korun
    Valná hromada společnosti SAB Finance a.s. schválila výplatu dividendy za rok 2020 ve výši 100 milionů korun. Čistý výrok auditora KPMG potvrdil za rok 2020 zisk před zdaněním přesahující 144 milionů korun, což vykazuje meziroční nárůst zisku o více jak 58 % vzhledem k vykázanému zisku 91 milionů korun za rok 2019. Stejný nárůst, tedy přes 58 %, vykazuje SAB i v rámci čistého zisku po zdanění. Ten za rok 2020 přesáhl 116 milionů korun. Valná hromada schválila výplatu dividendy 100 milionů korun a rozhodla, že zbývající část zůstane na účtu nerozděleného zisku minulých let. Pro tento návrh hlasovalo 94,9431 % celkového počtu hlasů všech akcionářů společnosti. Výplata dividendy akcionářům za období prvního pololetí roku 2021 je naplánována na třetí čtvrtletí letošního roku.
  • Valná hromada SAB Finance schválila výplatu pololetní dividendy ve výši 68 milionů korun a rozhodla o splitu akcií 1 ku 10
    Valná hromada SAB Finance schválila po nejúspěšnějším pololetí v historii společnosti výplatu pololetní dividendy ve výši více než 68 milionů Kč ve prospěch akcionářů. Mezitímní dividenda v přepočtu na jednu akcii činí 265 Kč před zdaněním. SAB Finance je jedna ze dvou společností na Pražské burze, která potěší akcionáře výplatou dividendy hned dvakrát ročně. Současně byl valnou hromadou schválen split akcií v poměru 1:10, tedy rozmělnění jmenovité hodnoty akcie na více akcií. Po schválení dodatku k prospektu akcií Českou národní bankou dojde ke štěpení akcií.
  • Valné shromáždění OSN potřicáté vyzvalo ke zrušení amerického embarga vůči Kubě
    Valné shromáždění OSN opět schválilo rezoluci, kterou vyzývá Spojené státy k ukončení hospodářského embarga vůči Kubě zavedeného začátkem 60. let minulého století. Proti této nezávazné rezoluci hlasovaly pouze USA a Izrael, Brazílie a Ukrajina se zdržely hlasování. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní šlo už o třicátou výzvu Valného shromáždění, aby Washington embargo zrušil.
  • V Americe by měl narůst optimismus mezi podniky
    Pro dnešek není na ekonomickém radaru mnoho zajímavých událostí a patrně jedinou výjimku představuje lednové vydání amerického NFIB průzkumu optimismu mezi malými podniky. Těm se sice po jarních uzavírkách nálada poměrně rychle vrátila, když z dubnového dna poblíž 90 bodů rychle vystoupala až k zářijovým 104 bodům, ovšem následně byla opět rychle zchlazena druhou vlnou pandemie. Po několikaměsíčních poklesech, které vyústily až v prosincových 95,9 bodu nyní trh doufá v obrat k růstu k 97. Malé podniky by tak měly reflektovat masivní fiskální podporu, postupné rušení uzavírek i naději na blížící se proočkování populace.
  • V americké loterii Powerball padl rekordní jackpot, výhra činí 2,04 miliardy USD
    V americké loterii Powerball padl rekordní jackpot. Výherce, který si vsadil v Kalifornii, získá 2,04 miliardy USD, tedy zhruba 49,6 miliardy korun. Losování se mělo uskutečnit již v pondělí, muselo však být odloženo na úterní ráno místního času kvůli problémům se zpracováním prodeje, uvedla agentura AP.
  • VanEck říká, že cena bitcoinu vzroste ve druhé polovině roku 2023 na 30 000 USD
    Manažer fondu VanEck předpověděl, že by cena Bitcoinu mohla ve druhé polovině roku 2023 vyrůst na 30 000 dolarů poté, co klesla na minimum poblíž hranice 10 000 – 12 000 dolarů.
  • Vanilka – Poslední dva roky ve znamení růstu
    V posledních dvou letech se výrazně zvýšila cena vanilky. Za kilogram se nyní platí kolem 600 USD (13.000 Kč), stojí tak více než stříbro. Hlavním důvodem je kromě vysoké poptávky i cyklon Ava, který v březnu poškodil mnoho vanilkových plantáží na Madagaskaru. Vanilka je tak po šafránu druhým nejdražším kořením vůbec.
  • Vánoce budou nejdražší v historii a zároveň nejchudší za poslední léta, lidé totiž před dárky budou muset upřednostnit platbu za plyn či elektřinu. Vyplatí se pod stromeček nakupovat už nyní
    Evropu čeká zima, jakou nepamatuje. Kreml podle všeho vyžije silné závislosti, kterou si na jeho plynu vypěstovalo v prvé řadě Německo, a celý starý kontinent „skřípne“. Znamená to, že vysoké ceny nejen plynu, ale také elektřiny pro domácnosti přetrvají, ba se dále zvýší. Řadě domácností také v druhé polovině roku doběhne fixace mnohem levnějších cen energií, či je konec fixačního období čeká hned zkraje příštího roku.
  • Vánoce jsou přehlídkou plýtvání. Na které vydělávají i obchodní řetězce a pak fitness centra
    Lidé během svátků v průměru přibírají hned několik kil. Což je důkaz toho, že předtím dali obchodníkům vydělat více, než museli. Ač na obchodní řetězce budou zase nadávat, jejich vyšší marže jsou výsledkem určité zákazníkovy nestřídmosti. Její následky, v podobě oněch kil navíc, pak, po svátcích, nestřídmé zákaznictvo řetězců zhusta řeší zakoupením permanentky do fitness centra. Vida. Z nestřídmosti tak profitují nejen řetězce. I tedy „fitka“. A kola ekonomiky se točí. Kouzelný příběh Vánoc, s tak silným duchovním rozměrem, později postupně marketingově stále neodbytněji podchycovaném jako máloco jiného, poskytuje velmi účinné „mazivo“.
  • Vánoce podpořily maloobchodní prodeje v USA
    Maloobchodní tržby si polepšily Americké maloobchodní tržby rostly v prosinci více, než se očekávalo. Am...
  • Vánoce podpořily zaměstnanost v Evropě
    Německo - Německá nezaměstnanost rostla v prosinci významně méně, než předpokládaly odhady odborníků. Nezaměstna...
  • Vánoce přicházejí dříve! Obchodování se slevou ze spreadu
    Sleva ze spreadu může být pro obchodníky velice zajímavá a hlavně přínosná. Náznak něčeho, co mohou obchodníci získat zdarma může způsobit, že prsty "vesele klikají" a spouštějí nové obchody. Sleva ze spreadu představuje skvělou příležitost pro každého obchodníka. Aby byla Vaše cesta bezpečnější, může obchodník využít několik užitečných taktik a osvědčených postupů ke zlepšení jejich úspěšnosti díky slevě ze spreadu - tento článek je popisuje.
  • Vánoční bonusy dostává více než třetina Čechů. Nejčastěji si na ně sáhnou vysokoškoláci
    Vánoční nadílka není jen o dárcích pod stromečkem, ale pro řadu Čechů také o finančních odměnách v zaměstnání. Podle průzkumu pro investiční platformu Portu 37 % Čechů dostává s koncem roku nějakou formu finančního přídavku od zaměstnavatele. Nejčastěji se na odměny mohou těšit vysokoškoláci pracující ve velkých městech. V rámci pohlaví je rozdíl minimální, o něco málo více dostávají odměny muži než ženy.
  • Vánoční investiční soutěž o zájezd za 20000 Kč a finanční vklady na reálné účty
    Vyzkoušejte si obchodování s virtuálním kapitálem v nové vánoční investiční soutěži od HighSky Brokers a hrajte o zájezd za 20000 Kč a peněžní vklady v hodnotě 10000 Kč na reálný účet. Každý soutěžní týden má svého vítěze.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani