Úterý 19. březen 2024 08:17
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex krypto ebook

Maloobchod v USA zklamal, na Novém Zélandu pozitivně překvapil; analýza BOSSA USD, DAXu, EUR/CHF

14.05.2015 12:00  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Slabá čísla amerických maloobchodních prodejů byla včera dalším důvodem pro prodej amerického dolaru (USD). Místo očekávaného 0,4 procentního meziměsíčního posílení dosáhly jádrové maloobchodní prodeje očištěné o prodeje automobilů jenom 0,1 procentního růstu. Navíc čísla za duben naznačují, že špatná americká data nebyla jenom záležitostí zimy a prvního kvartálu, ale postupně se objevují i v nadcházejících měsíčních výkazech. Zajímavé je, že Američané nepovolili uzdu nákupům ani po zlevnění benzínu, který jim šetří dolary. JP Morgan v reakci na včerejší čísla snížil meziroční výhled růstu HDP USA pro 2. kvartál z 2,5 na 2 procenta. Americký dolar se včera vůči koši měn propadl na 3měsíční minima. Vůči euru USD oslabil nad hodnotu 1,14, prvně od února, vůči JPY se USD obchoduje opět pod hodnotou 119 a vůči libře je na 6měsíčních minimech (1,5800). Americký akciový trh zakončil středeční seanci ve smíšených číslech. Technologický Nasdaq posílil o 0,1 procenta, Dow Jones a S&P 500 mírně oslabily. Dnešní obchodní seance by měla být klidnější vzhledem k prázdninám na mnohých evropských trzích.

Naopak od Spojených států maloobchodní prodeje na Novém Zélandu v prvním čtvrtletí příjemně překvapily, když nečekaně posílily o 2,7 procenta, což je nejvyšší mezikvartální posílení od září 2003. Postaral se o to hlavně vyšší zájem spotřebitelů o elektroniku. Primárně nakupovali tablety a laptopy. Očekávání trhů byla jenom na úrovni 1,5 procenta. V meziročním srovnání posílily maloobchodní prodeje v prvních třech měsících letošního roku o 5,1 procenta, což je o 0,2 procenta nad očekáváním trhu. NZD na tyto výsledky reagoval posílením. Pravděpodobnostní sázky na to, že RBNZ na příštím zasedání v červnu sníží základní úrokovou sazbu z hodnoty 3,5 procenta o 25 bodů, klesly po datech ze 45 na 38 procent.

Řecko se i navzdory neúspěšnému pondělnímu sezení s ministry financí eurozóny pouští do dalších jednání s věřiteli, přičemž nyní odmítá možnost uspořádání referenda. Nicméně euro zatím netrpí prodejním tlakem a těží z horších amerických dat.

Energetická informační agentura EIA včera odhalila nečekaný pokles zásob ropy v USA. Avšak tyto informace byly kompenzovány zprávami Mezinárodní energetické agentury (IEA), která zaujala komentářem o vysoké produkci a investicích do budoucí produkce zemí OPEC.

Slabší dolar se včera postaral o růst ceny zlata a stříbra. Zlato se obchoduje nejvýše za posledních 6 týdnů, pohodlně nad úrovní 1 200 USD za unci (1 218 USD). Výnosy z evropských i amerických státních dluhopisů pokračují ve své cestě na sever.

Ruský rubl (RUB) je dnes pod prodejním tlakem, když tamní centrální banka oznámila, že navyšuje svoje devizové rezervy v objemu 100 – 200 milionů dolarů. Banka využívá silnější domácí měny k obnovení rezerv, jež byla nucena v minulosti rozpouštět s cílem chránit rubl před výprodejem.

Německý akciový index DAX oslabuje na denním grafu v klesajícím kanálu. Testuje support v podobě Fibonacciho hodnoty 38,20 a 100denního průměru. Prodejní signál přijde u prorazení průměru s cílem dosažení další Fibonacciho hodnoty 50,00. Naopak signál k nákupu znamená proražení horní hrany kanálu.

EUR/CHF se nachází u zajímavých hodnot a testuje rezistenci v podobě zelené trendové linie, pod níž se poslušně pohybuje již 3 měsíce. Reakce na tuto technickou překážku bude klíčová pro další směr vývoje měnového páru.

Měnový index amerického dolaru BOSSA USD provádí korekci ve formaci klesajícího klínu, přičemž se blíží k 200dennímu průměru. Dokud je USD v klíně, má se za to, že bude dále oslabovat. Klíčové však bude opuštění formace. To by podle správnosti technické analýzy mělo být směrem na sever. Počkejme si na to.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Maloobchod únoru - klid před bouří
      Maloobchodní tržby v únoru bez segmentu aut meziměsíčně stagnovaly. V meziročním vyjádření to znamenalo růst o 7,4 %, což bylo citelně nad očekáváním trhu (4,5 %) i naším odhadem (4,8 %). Nicméně letošnímu únoru pomohl meziročně vyšší počet dní. Po očištění o tento efekt činil růst 3,9 %. Meziměsíčně došlo k nárůstu prodeje motorových vozidel o 0,8 %, ale jejich meziroční pokles se přesto mírně prohloubil na 4,6 % (po očištění o kalendářní vlivy o 5,5 %). Celkové tržby včetně motoristického segmentu vzrostly meziročně o 3,6 %, když analytici čekali 2,4 %.
    • Maloobchodu se v listopadu dařilo
      Listopadové maloobchodní tržby se po očištění o handicap jednoho pracovního dne zvýšily o 3,7 %. Bez této úpravy stouply o 2,9 %. Ve srovnání s tržním konsenzem překvapil především maloobchod včetně prodejů aut. Prodej automobilů v listopadu vzrostl o 3,0 % ve srovnání s říjnovými 1,2 %. Jinak opět nejvíce rostly tržby za nepotravinářské zboží. Vyšší příjmy umožňují domácnostem utrácet za zboží, které nutně nepotřebují, což se pak odráží v růstu prodejů nepotravinářského zboží (+7,4 %). Tržby za potraviny rostly pouze mírně, a to o 0,2 % y/y. Tržby za pohonné hmoty v listopadu naopak vykázaly pokles. Zvýšení tržeb nejvíce ovlivnil prodej zboží internetových obchodů a zásilkových služeb. Ten v meziročním srovnání stoupl o téměř 15 %. Kolem těchto úrovní ovšem roste stabilně. Rostl i zájem domácností o nákup počítačových a komunikačních zařízení (+8,8 % y/y) či o výrobky pro domácnost.
    • Maloobchod už vidí světlo na konci tunelu
      Maloobchodní tržby bez prodeje aut se sice v meziročním srovnání reálně snížily o 4,1 %, ale je to znatelně nižší pokles než v předchozím měsíci. Jedná se o poměrně nečekaný výsledek pro trhy, kdežto naše prognóza naznačovala zlepšení, ač jsme byli ještě mírně optimističtější. Meziměsíčně tržby v maloobchodě stouply o 0,3 %.
    • Maloobchod v květnu doháněl předchozí ztráty
      Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v květnu meziročně poklesly o 0,7 %, což bylo podstatně méně, než činila tržní očekávání. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 12,2 %. Meziroční srovnání však bylo ovlivněno i skutečností, že letošní květen měl oproti stejnému měsíci před rokem o dva pracovní dny méně. Po očištění o sezónní faktory byly tržby v maloobchodě reálně meziměsíčně vyšší o 11,6 %. Současně se zveřejněním květnových dat provedl ČSÚ i drobnou revizi tržeb v předchozích měsících. Spotřebitelé v květnu méně utráceli zejména za oděvy a obuv (o 21 %), farmaceutické a kosmetické zboží (o 9 %) a výrobky určené pro kulturu, sport a rekreaci (o 1,9 %). Naopak dynamicky rostly prodeje výrobků určených pro domácnost (o 15,2 %).
    • Maloobchod v Maďarsku snížil pokles
      Maloobchodní tržby v červenci klesly o 7,6 % meziročně oproti 8,3% poklesu v červnu. Trhy očekávaly pokles o 7,4 % meziročně.
    • Maloobchod v Německu dál klesá
      Maloobchodní tržby v únoru klesly o 7 % meziročně oproti revidovaným -4 % v lednu. Trhy očekávaly pokles o 5,1 % meziročně.
    • Maloobchod v prosinci mírně vzrostl
      Konec minulého roku se na straně spotřeby domácností nesl ve znamení mírného oživení. Maloobchodní tržby v prosinci meziměsíčně lehce vzrostly o 0,2 %, zejména díky vyšším útratám za pohonné hmoty a nepotravinářské zboží. Naopak tržby za potraviny poklesly o 0,4 %. V meziročním srovnání se pak maloobchod dostal podruhé v řadě do černých čísel s růstem o 1,6 %, navzdory pokračujícímu poklesu tržeb za prodej potravin.
    • Maloobchod v prosinci výrazně zeslábl
      Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v prosinci meziměsíčně reálně po sezónním očištění klesly o 1,0 %, zatímco my jsme čekali stagnaci. Jednoznačně s jedná o zklamání. To vynikne zejména v meziročním vyjádření, kdy růst dosáhl pouze 3,3 % po předchozím růstu o 13,0 %. To bylo pod všemi odhady. Medián trhu činil 7,6 % a náš odhad činil 9,3 %. Po očištění o vliv počtu pracovních dní tržby rostly o 1,5 %.
    • Maloobchod v srpnu za očekáváním, HDP bude slabší… ČNB připravena jít se sazbami dolů již letos
      Tržby v maloobchodu za srpen zaostaly za naším očekáváním a poklesly meziměsíčně o 0,8 %, což lehce prohloubilo meziroční pokles na - 2,8 % (z -2,1 % v červenci). Dobrou zprávou je, že po sezónním očištění začíná postupně narůstat reálná spotřeba (zlevňujících) potravin. Na druhé straně spotřebitelé zůstávají opatrní při nákupech dražšího zboží a služeb. Na to ostatně ukazují i poslední průzkumy mezi spotřebiteli - i když se celková nálada zvyšuje, ochota nakoupit v následujících 12 měsících “něco většího” zůstává extrémně nízká. To se zatím neprojevuje na prodejích automobilů, ale začíná to být vidět na slabších reálných nákupech elektroniky, dovolených nebo oblečení.
    • Maloobchod v únoru snížil meziroční pokles
      I přesto, že se únor stejně jako začátek roku nesl ve znamení vládních restrikcí, dokázal maloobchod částečně snížit meziroční ztráty. Včetně prodeje automobilů tržby v maloobchodu poklesly o 4,9 %, vyjma o 5,8 %. Výsledek byl tak značně lepší, než činila naše i tržní očekávání. Kalendářní efekty meziroční pokles dále snižují na 3 %.
    • Maloobchod v září meziměsíčně rostl, meziročně dále klesá
      Maloobchodní tržby v září překvapily lepším než očekávaným výsledkem, mírné revize směrem vzhůru se dočkala i srpnová statistika. Meziměsíčně tak tržby proti předchozímu měsíci rostly reálně o 0,8 %, stejně i při odečtení vlivu aut. Meziročně ale zůstává český maloobchod dále v relativně hlubokém záporu a reálně tržby klesly o 5,6 %. Trh byl naladěn více negativně, když očekával pokles o 8 %. K lepšímu výsledku pomohl proti srpnu mírnější propad napříč sektory, zejména u potravin, pohonných hmot a internetových obchodů. Projevovat se pozitivně mohly i dopady v srpnu vypláceného pětitisícového příspěvku na dítě, a opožděné nákupy školních potřeb. Meziročně tržby klesaly v září popáté v řadě.
    • Maloobchod v září: Opatrná poptávka ve stínu krize
      Maloobchodní tržby se v září snížily o 0,5 procenta po růstu o 2,3 procenta v s...
    • Maloobchod zatím klesá pomaleji než se čekalo
      Maloobchodní tržby v říjnu propadly meziměsíčně o 1,9 % (sezónně očištěno). V meziročním vyjádření se tržby propadly o 0,9 % po předchozím růstu o 0,4 %. Náš odhad i odhady analytiků ukazovaly v průměru na hlubší pokles o 3,3 %. V tomto smyslu lze hovořit o významném pozitivním překvapení. To samozřejmě neznamená, že se maloobchodu vyvíjí dobře, zhoršuje se pouze pomaleji, než se čekalo. Tržby za nepotravinářské zboží meziměsíčně klesly o 3,9 %, zatímco za potraviny rostly o 3,2 %, což mohlo být předzásobení. Nejistota říjnových odhadů byla velmi vysoká.
    • Maloobchod zbrzdily prodeje aut
      Meziroční tempo maloobchodních tržeb bylo v červnu revidováno k nepatrně horšímu výsledku, navíc červencový výsledek skončil pod odhady. Nelze ale hovořit o zhoršujícím se trendu. Přirozeně tržby zvolňují v porovnání s prvotním doháněním bezprostředně po rozvolnění restrikcí. V červenci byly oproti očekávání větší brzdou prodeje automobilů.
    • Maloobch. tržby USA solidní?
      Tento týden stěží najdou obchodníci větší výzvu v podobě makroekonomické zprávy USA než zářijové maloobchodní tržby/maloobchodní tržby bez prodeje automobilů. Spotřebitelská poptávka decentně roste. Silnější spotřebitelský sentiment hlavně tažený zlepšením trhu práce podporuje spotřebu domácností.
    • Malý darček od Fedu
      Najdôležitejšími udalosťami posledných hodín bolo zasadanie Fedu, ktoré...
    • Malý náznak optimismu v obchodní válce táhne trhy vzhůru
      Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ziskově. Index Dow Jones si připisuje kladnou nulu, S&P 500 roste o 0,2 % a technologický Nasdaq posiluje o 0,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe daří průmyslovým podnikům (+0,5 %) a technologickým firmám (+0,4 %). Na opačné straně se nachází především energetické společnosti se ztrátou jedné desetiny procenta. Trhům vlilo do žil trochu optimismu ohlášení o probíhajících přípravných obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou, které se konají dnes. Hlavní kolo jednání se uskuteční ve čtvrtek a pátek. Bohužel nadále platí, že se Donald Trump nesejde s jeho protějškem do konce února.
    • Malý zájem o iPhone 8, čeká se na iPhone X
      Všichni milovníci společnosti Apple a iPhone vždy nadšeně a netrpělivě očekávají novinky. Zahájení prodeje telefonu iPhone 8 od společnosti Apple provázel bohužel o něco slabší zájem, než tomu bylo kdykoliv v minulosti u jeho předchozích modelů. Fanoušci nyní totiž spíše čekají na přístroj iPhone X, který má být uveden na trh začátkem listopadu. Společnost Apple své nové přístroje uvádí již 10 let po první verzi svého zcela revolučního telefonu.
    • Máme inflaci nižší než v eurozóně. Koruna ještě oslabí. Nemá cenu s výměnou peněz na dovolenou váhat. Hypotéky budou ještě levnější. Trh nemovitostí ožije
      Spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,5 %. Tento vývoj byl podle ČSÚ ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 2,3 %, což bylo o 4,6procentního bodu méně než v prosinci. Inflace se tak vrátila na úroveň března 2021. To je překvapivé. Většina ekonomů čekala růst cen kolem 2,9 %.
    • Máme před sebou volební víkend
      O víkendu nás v Česku čekají volby do obecních zastupitelstev. Ačkoliv je jistě nelze srovnávat s těmi parlamentními, tak i přesto půjde o první signál směrem k současné vládní garnituře, jak si doposud vede. Z pohledu trhů však budou bezesporu podstatnější výsledky parlamentních voleb v Itálii. Připomeňme, že v létě zde padla Vláda národní jednoty bývalého prezidenta ECB Maria Draghiho poté, co levicové Hnutí pěti hvězd stáhlo svou podporu kvůli neshodám ohledně balíčku ekonomických stimulů.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    CapXmaster