Úterý 19. březen 2024 08:40
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Malý darček od Fedu

21.06.2012 12:44  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Najdôležitejšími udalosťami posledných hodín bolo zasadanie Fedu, ktoré prinieslo pomerne neutrálny výsledok. Operácia Twist bola rozšírená o $267 mld. a Fed tak naďalej bude nakupovať dlhodobé aktíva a predávať krátkodobé aktíva s cieľom znižovať výnosy dlhopisov. Trh očakával viac a hlavne očakával rozširovanie bilancie Fedu – teda nákup aktív výmenou za hotovosť. To sa nestalo, bilancia sa nebude meniť a pôjde teda len o zmenu štruktúry programu nákupu aktív. Fed okrem toho znížil výhľady ekonomiky a vzdal sa vyhliadok rýchleho rastu zamestnanosti. Miera nezamestnanosti v USA pravdepodobne tento rok pod úroveň 8% neklesne. Zásadnou informáciou pre trh bolo, že podľa Fedu nie je QE bez negatívnych dôsledkov a jeho ďalšie použitie potrebuje vážny dôvod. Inak povedané, nie je tak zle, aby Fed opäť rozbehol zavlažovanie trhu likviditou. Reakcia trhu bola zmiešaná, Fed totiž na trhy myslí a tie dostali darček, avšak ten bol menší ako sa čakalo. Drahé kovy teda mierne poklesli, ropa sa prepadla, akcie pozastavili rast.

Druhou dôležitou udalosťou boli prieskum čínskeho výrobného sektora (neoficiálny) od HSBC, ktorý poukázal na 8. mesiac kontrakcie výrobného sektora svetovej fabriky menom Čína.

Udalosti v Európe ešte nenabrali nijaké konkrétne smerovanie, Gréci zostavili vládu, ale na júnový summit EÚ cestujú s cieľom vyrokovať novú zmluvu s Trojkou. Tá vie, že aktuálne je nesplniteľná, avšak Nemecko (spolu s ďalšími krajinami ako je napr. Fínsko) odmietajú v poradí už štvrté ústupky Grécku. Grécko volá po raste (všetci chceme rásť), avšak stimulovanie rastu dlhom sme tu už mali a je to recept spred včerajšia. Nefunguje, plánované „vyrastenie z dlhu“ sa nekonalo a realita je tá, že dlh prerástol nás. Nemecko odkazuje Grécku, nech sa pripojí k reformám EÚ a užije si spoločný rast, ktorý príde po reformách. Nemecko má samozrejme pravdu, aj Lazar sa s pomocou Ježiša uzdravil až keď uveril, že sa môže postaviť. Grécko tomu neverí (to je veľký problém) a ani preto veľa nerobí. Výmena vlády a trochu šetrenia totiž gréckej ekonomike nemôžu. Nemci zatiaľ zanovito odmietajú špekulácie o odkupovaní dlhopisov cez EFSF a ESM, hoci nemecká kancelárka včera prvý krát naznačila, že teoreticky by to šlo ale chce to podmienky. Eurobondy sú naďalej odmietané a tak sa len stále diskutuje a trhu ostáva dúfať, že summit bude aj o niečom inom ako o „predbežných diskusiách“, fotkách a prijemnom posedení. Na druhej strane by bolo dobre, aby sa nesplnili grécke veľkohubé reči o „bojisku“, ktoré tam plánujú nainštalovať v mene svetlých gréckych zajtrajškov (my míňame, vy platíte.)

Napriek tomu, že nič zásadné sa neudialo, v posledných dňoch rýchlo klesajú výnosy španielskych a talianskych dlhopisov. Posledné dáta bilancie ECB z minulého týždňa hovoria o tom, že nenakúpila nijaké dlhopisy. Uvidíme, či tomu tak bude aj po aktualizácii dát. Na trhu sa totiž hovorí o tom, že ECB je na trhu, avšak doteraz sa to nikdy nepotvrdilo.

Dnešný kalendár je doslova nabitý, ráno sme videli prieskumy výrobných a nevýrobných sektorov Nemecka a Francúzska, nemecké dáta sklamali, francúzske vyšli mierne lepšie. Euro sa v reakcii prepadlo, avšak straty vymazalo. Podobne sa držia aj nemecké akcie, ktoré síce neodkážu prekonať včerajšie vrcholy, avšak odmietajú aj pokles zo svojich pozícií. Maloobchodné tržby v Británii vyšli nad očakávania, čo podporilo GBPUSD v raste. Britské akcie už majú menej nadšenia a len čiastočne vymazali nočný pokles.

Dnes ešte očakávame dáta z amerického trhu práce, realitného trhu (ktorý naposledy pozitívne prekvapil) a prieskum Philly Fedu.

Všetky rizikové aktíva svoje rástli v posledných týždňoch, avšak tento rast začína chabnúť. Ropa to má tažké (hoci postupne by sa mohla zastabilizovať), drahé kovy už ustúpili zo svojich maxím (zatiaľ odmietajú väčší pokles) a akcie obchodujú pri svojich vrcholoch, zatiaľ neschopné ich prekonať.

EURUSD od začiatku týždňa nedokázal vytvoriť nové vrcholy, naopak, ráno vytvoril nové dná oproti včerajšku. To nevyzerá pre býkov dobre a ak sa euro nedostane nad 1.27, preferujeme testovanie ranného dna 1.2650 a následne úroveň 1.26. Rast nad 1.27 otvára priestor na test vrcholov z pondelka na úrovni 1.2730/40. 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Maloobchod v prosinci mírně vzrostl
    Konec minulého roku se na straně spotřeby domácností nesl ve znamení mírného oživení. Maloobchodní tržby v prosinci meziměsíčně lehce vzrostly o 0,2 %, zejména díky vyšším útratám za pohonné hmoty a nepotravinářské zboží. Naopak tržby za potraviny poklesly o 0,4 %. V meziročním srovnání se pak maloobchod dostal podruhé v řadě do černých čísel s růstem o 1,6 %, navzdory pokračujícímu poklesu tržeb za prodej potravin.
  • Maloobchod v prosinci výrazně zeslábl
    Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v prosinci meziměsíčně reálně po sezónním očištění klesly o 1,0 %, zatímco my jsme čekali stagnaci. Jednoznačně s jedná o zklamání. To vynikne zejména v meziročním vyjádření, kdy růst dosáhl pouze 3,3 % po předchozím růstu o 13,0 %. To bylo pod všemi odhady. Medián trhu činil 7,6 % a náš odhad činil 9,3 %. Po očištění o vliv počtu pracovních dní tržby rostly o 1,5 %.
  • Maloobchod v srpnu za očekáváním, HDP bude slabší… ČNB připravena jít se sazbami dolů již letos
    Tržby v maloobchodu za srpen zaostaly za naším očekáváním a poklesly meziměsíčně o 0,8 %, což lehce prohloubilo meziroční pokles na - 2,8 % (z -2,1 % v červenci). Dobrou zprávou je, že po sezónním očištění začíná postupně narůstat reálná spotřeba (zlevňujících) potravin. Na druhé straně spotřebitelé zůstávají opatrní při nákupech dražšího zboží a služeb. Na to ostatně ukazují i poslední průzkumy mezi spotřebiteli - i když se celková nálada zvyšuje, ochota nakoupit v následujících 12 měsících “něco většího” zůstává extrémně nízká. To se zatím neprojevuje na prodejích automobilů, ale začíná to být vidět na slabších reálných nákupech elektroniky, dovolených nebo oblečení.
  • Maloobchod v únoru snížil meziroční pokles
    I přesto, že se únor stejně jako začátek roku nesl ve znamení vládních restrikcí, dokázal maloobchod částečně snížit meziroční ztráty. Včetně prodeje automobilů tržby v maloobchodu poklesly o 4,9 %, vyjma o 5,8 %. Výsledek byl tak značně lepší, než činila naše i tržní očekávání. Kalendářní efekty meziroční pokles dále snižují na 3 %.
  • Maloobchod v USA zklamal, na Novém Zélandu pozitivně překvapil; analýza BOSSA USD, DAXu, EUR/CHF
    Slabá čísla amerických maloobchodních prodejů byla včera dalším důvodem pro prodej amerického dolaru (USD). Místo...
  • Maloobchod v září meziměsíčně rostl, meziročně dále klesá
    Maloobchodní tržby v září překvapily lepším než očekávaným výsledkem, mírné revize směrem vzhůru se dočkala i srpnová statistika. Meziměsíčně tak tržby proti předchozímu měsíci rostly reálně o 0,8 %, stejně i při odečtení vlivu aut. Meziročně ale zůstává český maloobchod dále v relativně hlubokém záporu a reálně tržby klesly o 5,6 %. Trh byl naladěn více negativně, když očekával pokles o 8 %. K lepšímu výsledku pomohl proti srpnu mírnější propad napříč sektory, zejména u potravin, pohonných hmot a internetových obchodů. Projevovat se pozitivně mohly i dopady v srpnu vypláceného pětitisícového příspěvku na dítě, a opožděné nákupy školních potřeb. Meziročně tržby klesaly v září popáté v řadě.
  • Maloobchod v září: Opatrná poptávka ve stínu krize
    Maloobchodní tržby se v září snížily o 0,5 procenta po růstu o 2,3 procenta v s...
  • Maloobchod zatím klesá pomaleji než se čekalo
    Maloobchodní tržby v říjnu propadly meziměsíčně o 1,9 % (sezónně očištěno). V meziročním vyjádření se tržby propadly o 0,9 % po předchozím růstu o 0,4 %. Náš odhad i odhady analytiků ukazovaly v průměru na hlubší pokles o 3,3 %. V tomto smyslu lze hovořit o významném pozitivním překvapení. To samozřejmě neznamená, že se maloobchodu vyvíjí dobře, zhoršuje se pouze pomaleji, než se čekalo. Tržby za nepotravinářské zboží meziměsíčně klesly o 3,9 %, zatímco za potraviny rostly o 3,2 %, což mohlo být předzásobení. Nejistota říjnových odhadů byla velmi vysoká.
  • Maloobchod zbrzdily prodeje aut
    Meziroční tempo maloobchodních tržeb bylo v červnu revidováno k nepatrně horšímu výsledku, navíc červencový výsledek skončil pod odhady. Nelze ale hovořit o zhoršujícím se trendu. Přirozeně tržby zvolňují v porovnání s prvotním doháněním bezprostředně po rozvolnění restrikcí. V červenci byly oproti očekávání větší brzdou prodeje automobilů.
  • Maloobch. tržby USA solidní?
    Tento týden stěží najdou obchodníci větší výzvu v podobě makroekonomické zprávy USA než zářijové maloobchodní tržby/maloobchodní tržby bez prodeje automobilů. Spotřebitelská poptávka decentně roste. Silnější spotřebitelský sentiment hlavně tažený zlepšením trhu práce podporuje spotřebu domácností.
  • Malý náznak optimismu v obchodní válce táhne trhy vzhůru
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ziskově. Index Dow Jones si připisuje kladnou nulu, S&P 500 roste o 0,2 % a technologický Nasdaq posiluje o 0,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe daří průmyslovým podnikům (+0,5 %) a technologickým firmám (+0,4 %). Na opačné straně se nachází především energetické společnosti se ztrátou jedné desetiny procenta. Trhům vlilo do žil trochu optimismu ohlášení o probíhajících přípravných obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou, které se konají dnes. Hlavní kolo jednání se uskuteční ve čtvrtek a pátek. Bohužel nadále platí, že se Donald Trump nesejde s jeho protějškem do konce února.
  • Malý zájem o iPhone 8, čeká se na iPhone X
    Všichni milovníci společnosti Apple a iPhone vždy nadšeně a netrpělivě očekávají novinky. Zahájení prodeje telefonu iPhone 8 od společnosti Apple provázel bohužel o něco slabší zájem, než tomu bylo kdykoliv v minulosti u jeho předchozích modelů. Fanoušci nyní totiž spíše čekají na přístroj iPhone X, který má být uveden na trh začátkem listopadu. Společnost Apple své nové přístroje uvádí již 10 let po první verzi svého zcela revolučního telefonu.
  • Máme inflaci nižší než v eurozóně. Koruna ještě oslabí. Nemá cenu s výměnou peněz na dovolenou váhat. Hypotéky budou ještě levnější. Trh nemovitostí ožije
    Spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,5 %. Tento vývoj byl podle ČSÚ ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 2,3 %, což bylo o 4,6procentního bodu méně než v prosinci. Inflace se tak vrátila na úroveň března 2021. To je překvapivé. Většina ekonomů čekala růst cen kolem 2,9 %.
  • Máme před sebou volební víkend
    O víkendu nás v Česku čekají volby do obecních zastupitelstev. Ačkoliv je jistě nelze srovnávat s těmi parlamentními, tak i přesto půjde o první signál směrem k současné vládní garnituře, jak si doposud vede. Z pohledu trhů však budou bezesporu podstatnější výsledky parlamentních voleb v Itálii. Připomeňme, že v létě zde padla Vláda národní jednoty bývalého prezidenta ECB Maria Draghiho poté, co levicové Hnutí pěti hvězd stáhlo svou podporu kvůli neshodám ohledně balíčku ekonomických stimulů.
  • Máme se lépe, než si myslíme
    „Z dlouhodobých trendů je zřejmé, že výrazně narůstá kvalita života drtivé většiny lidí na celém světě. Na tom nic nezmění ani pandemie koronaviru, která sice poškodila globální ekonomiku, ale její negativní projevy budou mít pouze dočasný charakter,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Máme se letos obávat výrazného poklesu akciových trhů?
    Známá investiční banka Goldman Sachs nedávno varovala, že pokud americké úrokové sazby vyrostou ze současných úrovní okolo 3 % na 10letých dluhopisech na úroveň 4,5 %, akciové trhy by mohly reagovat poklesem až o 25 %. Máme se takového scénáře bát? Na tyto a další otázky odpovídá hlavní makléř BH Securities Martin Vlček
  • Manager Magazin: Adidas se chystá prodat značku Reebok
    Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas se chystá prodat svou dceřinou americkou značku Reebok. Na svém webu to bez uvedení zdrojů píše časopis Manager Magazin. Adidas firmu Reebok koupil v roce 2005, aby lépe konkuroval jedničce na trhu, americké firmě Nike.
  • MANA opět na 1 dolaru, ale Hollywood je skutečně dlouhodobým řešením
    Decentraland se stal největším Metaversem v krypto-prostoru, protože investoři vybudovali a podíleli se na virtuálním světě.
  • MANA stoupá na měsíc
    Decentraland MANA zaznamenal masivní nárůst. Token založen na Ethereu, možná podpořený přejmenováním Facebooku na Meta, umožňuje uživatelům kupovat virtuální pozemky, které si pak mohou jejich majitelé nechat zpeněžit.
  • MANA vzrostla o více než 333% během pár dnů
    Jedna z největších kryptoměn Metaverse během pár dní vzrostla o více než 333 %. Stalo se tak po rozhodnutí Facebooku změnit svůj název na Meta a zaměřit se na Metaverse.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader