Čtvrtek 28. březen 2024 12:35
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Stratég JPMorgan: Rally na komoditách znovu nastartují zlato a černé zlato, silná bude elektřina

18.05.2011 15:49  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ropa a zlato budou stát v čele brzkého oživení komodit z nedávného propadu a pomohou kompenzovat pokles realizovaný na průmyslových kovech. Také průmyslová produkce bude muset následně vyrovnat tempo s poptávkou, domnívá se v analýze situace na komoditních trzích stratég JPMorgan Ray Eyles, který stojí v čele podnikání banky v oblasti komodit v Číně. Eyles se opírá o chování ropného kartelu OPEC, který podle jeho mínění ve druhé polovině roku nebude navyšovat produkci odpovídajícím tempem vůči spotřebě. ,,Dlouhodobě stojí ropa na jasné fundamentální podpoře vztahu mezi nabídkou a poptávkou a její cena poroste. Další komoditou s jasnou podporou poptávky k nabídce je elektřina po napětí na středním Východě a neštěstí v Japonsku," uvádí stratég JPMorgan. Obrat na vývoji komodit se podle něho dostaví v několika nejbližších týdnech.

Podle Eylese dochází k systematickému podceňování síly, se kterou trh žene cenu do rovnováhy s omezenou nabídkou. Na trhu se zlatech zase upozorňuje například na rostoucí objemy zlata uloženého v trezorech bank v Singapuru. ,,To množství roste opravdu rapidně," poznamenává Eyles.

Před nedostatky zásob na trzích jednotlivých komodit upozorňují i další banky. Zatímco Rabobank očekává nedostatek na trzích obilí a bavlny, Barclays Capital a v analýze v květnu varovala před nedostatkem u mědi, niklu, platiny, cínu či olova, tedy u skupiny průmyslových kovů. Právě ty se ale dostaly pod výrazný tlak. ,,Důvodem je viditelné zpomalování tempa růstu ekonomik, monetární utahování v Číně, oživená evropská dluhová krize. Dopad těchto vlivů na trh komodit je ale krátkodobý, v delším horizontu budou těžit z fundamentální poptávky, snahy o diverzifikaci investic a ochrany před inflací. Podstatným motivem je také zajištění proti měnovým výkyvům," uvedl stratég JPMorgan. Podle Eylese inverzním vůči propadu cen průmyslových kovů, které podlehly krátkým prodejům, je pozitivní dopad na dlouhodobé ceny elektřiny.

Goldman Sachs v dubnové analýze doporučila vůči komoditám pozici ,,underweight" v následujících třech až šesti měsících. Banka ale stále očekává růst komodit jako celku v ročním horizontu zhruba o desetinu.


Ropa WTI dnes s aktuálně více než 1% ziskem obchoduje nad 98 USD/barel, Brent u 111 USD/barel. V květnu přitom sahala cena WTI ke 115 USD, maximu od roku 2008. Měď je od počátku roku níže o 7 % po 30% růstu loni a 140% v roce 2009. Spotová cena zlata po dosažení stávajícího historického maxima 2. května na úrovni 1577,57 USD/tr. unce, což znamená zisk od počátku roku bezmála 5 %, obchoduje aktuálně na hladině 1493 USD/oz. Loni komodita vynesla 30 %.

Souhrnný index 24 hlavních komodit Standard &Poor's GSCI Index do dubna posílil o 20 %, čímž navýšil své zotavení o 43 % ze dna roku 2008. V samotném květnu ustoupil o 11 procent. Výkonnost komodit ale v pěti měsících do dubna překonala akcie, dluhopisy i (logicky) americký dolar.

Samotná JPMorgan najala v Asii 100 nových zaměstnanců pro obchodování s komoditami (kontakty i fyzickou komoditou) a výzkum. Hodlá vybudovat franšízy pro obchodování se zlatem, uhlím, plynem či elektřinou a fyzickými dodávkami ropy, uvedl Eyles. ,,Čína bude v příštích letech stále významnějším komoditním trhem. Značná část světové poptávky je tažena Čínou, expanzi očekáváme do Indie a dalších částí Asie," uzavřel Eyles.

Podle singapurské Philip Futures Pte je v Asii vidět návrat části investorů na trh základních materiálů včetně ropy. Podle dat MMF investice v roce 2012 dosáhnou zhruba 24 procent globálního HDP, což by bylo nejvíce za více než 20 let. Podle Michaela Sanderse z Citigroup jich většinu vygenerují rozvíjejících se trhy, zejména Asie v čele s Čínou.

(Zdroj: JPMorgan, Bloomberg)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Strategické partnerství CoinAll s kryptoburzou OKEx
    Společnost CoinAll oznámila strategické partnerství s kryptoburzou OKEx, přičemž kvalifikované projekty by měly mít výhradní prioritu uvedení na burze OKEx.
  • Strategické suroviny chce kontrolovat stát
    Vláda chce do budoucna více posílit kontrolu nad strategickými surovinami v České republice. Ložiska našich nerostů, jako je kobalt, wolfram, grafit i uhlí, bude do budoucna přednostně zkoumat státní podnik Diamo. Pouze v případě, že tato státní firma nebude mít o dané naleziště zájem, budou se do průzkumů moci zapojit také soukromí investoři. Tak by to mělo být. Tohle nerostné bohatství by mělo být státní a zisk by měl jít na rozvoj naší země.
  • Strategický pohled na ropu - proč pokles ještě nemusí být u konce?
    Ropa není v posledních měsících ani zdaleka předmětem tak intenzivních debat, jako tomu bylo ještě na přelomu roku, kd...
  • Strategie Česká republika 4Q 2019
    Nové vydání našeho makroekonomického čtvrtletníku Strategie Česká republika. Publikace obsahuje aktualizovanou makroekonomickou prognózu Raiffeisenbank. Dopodrobna vysvětlíme, proč čekáme ochlazení české ekonomiky (nikoliv recesi, natož pak krizi) a proč věříme, že Bankovní rada ČNB bude nucena v příštím roce přistoupit ke snížení základní úrokové sazby, ač to nyní ještě připouští. A proč na rozdíl od ČNB předvídáme další mírné oslabení české koruny.
  • Strategie ČR 4Q23
    Zde najdete nejnovější vydání našeho makroekonomického čtvrtletníku Strategie Česká republika pro Q4'23.
  • Strategie, která vás naučí analyzovat chování velkých hráčů a využít toho ve vlastní prospěch
    Tržní trendy jsou z velké části ovlivňovány chováním hedgových fondů a investičních domů, pro které se vžilo označení “velcí hráči”. Trader, který dokáže rozpoznat plánování jejich obchodních objednávek, má vysokou šanci vypozorovat změnu trendu a tím si přijít na atraktivní obchodní příležitost. Price action strategie, kterou vám nastíníme v tomto článku, vás naučí přesně tomuto. Pro svou efektivitu a jednoduchost je navíc vhodná i pro začínající obchodníky.
  • Strategie na obchodování exotiky od Ondřeje Hartmana
    Jakožto broker máme v Purple Trading dostupné statistiky o obchodování svých klientů. Z těch jasně vyplývá, že exotické měnové páry nepatří mezi ty nejoblíbenější obchodní symboly. Přitom se jejich obchodováním dá přijít na slušné výnosy, jen je potřeba znát správnou strategii. A právě takovou vám představí Ondřej Hartman na naší konferenci roku. Pokud máte zájem, čtěte dál.
  • Strategie pro obchodování české koruny během inflace
    Inflace v únoru 2022 dosáhla 11, 1% a byla tak nejvyšší od roku 1998. Stále více lidí tak logicky zajímá, jak před inflací ochránit své úspory. Dnes si proto ukážeme strategii na obchodování české koruny, která má potenciál vás před inflací nejen uchránit, ale ještě na ní i potenciálně vydělat.
  • Strategie využívající volatility na trzích
    Pokud se stejně jako většina obchodníků těšíte na podzimní návrat volatilních trhů, tento článek by vás mohl zajímat. Ukážeme si v něm strategii, díky které budete schopní využít navrátivší se volatility ve svůj prospěch a vstoupit tak na podzimní trhy s patřičnou statistickou výhodou.
  • Strategii Volkswagenu by podle šéfa firmy lépe vyhovoval Biden
    Pro plány německého automobilového koncernu Volkswagen na masovou výrobu elektromobilů po celém světě by bylo příznivějším výsledkem prezidentských voleb ve Spojených státech vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena. Uvedl to dnes šéf koncernu Herbert Diess.
  • Stratég Lloyds: Německo si musí lépe spočítat, co ho bude stát, když v klíčové chvíli nepomůže
    Německo musí přijmout svůj rozhodující podíl na zodpovědnosti a být připraveno ztratit prestižní hodnocen...
  • Stratégové: Ideální podmínky pro růst cen zlata, na rekordech do března (+ technický pohled)
    Zlato má za sebou nejprudší měsíční výprodej od roku 2008. Stratégové, kteří se do vývoje cen kovu v posledních dvou letech trefovali systematicky nejpřesněji, ale nejcennějšímu kovu předpovídají obrat na nová historická maxima, na která se dostane nejpozději do března roku 2012. Pomůže mu k tomu pokračující chaos ohledně řešení dluhové krize v Evropě a zpomalující globální růst. Co říká krátkodobá technická analýza?
  • Stratégové mezi emerging markets začali pečlivě vybírat. Mluví o ČR, Mexiku či Jižní Koreji
    Globální investoři přestávají emerging markets házet od jednoho pytle a začínají mezi nimi bedlivě rozlišovat. Odlišný vývoj zpochybnil soudržnost skupiny BRIC, tlak následovaný lepší nadějí na obrat k růstu nyní stratégové předpovídají uskupení BIITS. Jako investičně atraktivní je nahlížena Česká republika, spolu s Mexikem či Jižní Koreou.
  • Stratégové: Rok 2012 bude zlata. Před růstem k 2500 USD ale bude čas koupit levněji (+video)
    Zlato si v průběhu roku 2012 uchová svůj status bezpečného přístavu a podívá se až k hodnotám kolem 2500 tisíce dolarů za trojskou unci. V horizontu nejbližších měsíců ale před svou rally ještě ustoupí níže pod úroveň 1500 USD za unci a nabídne tak investorům lepší nástupní pozici k případným investicím. Na takovém vývoji ceny zlata v roce 2012 se shodují stratégové pro oblast komodit z Bank of America/Merrill Lynch, Deusche Bank v Asii i průzkum Reuters mezi investičními stratégy dvacítky největších hedgeových fondů.
  • Stratégové: Směr dá trhům až příští rok, rozkolísat je může Fed (+ tipy JPMorgan)
    Akciové tipy - Americké akciové trhy zaznamenají zhruba 5% pokles, pokud Fed rozhodne o utahování QE v prosinci. Skutečný směr jim al...
  • Stratégové SocGen radí nakupovat českou korunu. Bezpečný ráj dle nich trvá
    Societe Generale radí v regionu střední Evropy sázet na posílení české koruny proti polskému zlotému a proto ji nakupo...
  • Stratég: Před zářijovým Fedem sázejte na těžaře zlata + nová hitparáda globálních držitelů
    Spotová cena zlata v srpnu překonala 1800 dolarů a po snaze o další růst se navr...
  • Stratég: Shoďte růžové brýle, trhy padly na blízkosti recese. V dlouhém medvědu půjde vydělat
    Propad akciových trhů, jehož jsme svědky v posledních dnech, nemá nic společného se snížením ratingu USA, ale je fundamentální reakcí na slabost americké ekonomiky visící nad propastí recese. ,,Hlavní hráči na trzích, kteří je rozdmýchali k opětovnému růstu, zapomínají, že akcie oslabovaly již před snížením ratingu USA od S&P v reakci na makroekonomická data a právě tomu odpovídá také reakce dluhopisových trhů," říká stratég Societe Generale Albert Edwards. Americkému indexu S&P 500 předpovídá testování klíčové podpory u 1250 bodů, ovšem neúspěšné před definitivním pádem indexu do hlubin.
  • Stratég SocGen a Roubini: Trhy děsivě připomínají dobu před finanční krizí, přijde pád
    Rekordní maxima amerického akciového index DJIA, několikaletá maxima dalších trhů i rétorika amerického Fedu až příliš...
  • Strategy Analytics: Jedničkou na evropském trhu se smartphony se stala Xiaomi
    Dodávky chytrých telefonů v Evropě se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily o 14 procent na 50 milionů přístrojů. Jedničkou na evropském trhu se smartphony se poprvé stala čínská společnost Xiaomi, která tak odsunula na druhou příčku jihokorejského rivala Samsung. Informovala o tom dnes výzkumná skupina Strategy Analytics na svých internetových stránkách.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani