Čtvrtek 28. březen 2024 21:10
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Tlačenie peňazí nie je riešenie

17.05.2012 11:48  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Index SP500 včera zaznamenal ďalší pokles, až štvrtý v rade, čo je najdlhšia séria poklesov za posledný mesiac. Akcie nadol posielajú naďalej hlavne správy o Grécku. Vývoj nedokázali zvrátiť ani lepšie výsledky z US v podobe priemyselnej produkcie a údajov z realitného sektora.

Zabezpečovacie operácie: skrytý nástroj na špekulovanie

Najstratovejší bol včera finančný sektor. Na trhu stále rezonuje strata banky JP Morgan z hedžovej operácie na derivátovom trhu ako aj veľké vyšetrovanie banky, kedy sa k regulátorom pridáva už aj FBI a US ministerstvo spravodlivosti. Tieto obchody totiž pripomínajú skôr aktivitu hedge fondov než inštitúcie, ktorá má vklady a podlieha kontrole fondu na ochranu vkladov FDIC. Dôvodom je to, že Volckerovo pravidlo, ktorá má bankám zakázať obchodovanie na vlastný účet, im stále dovoľuje zabezpečujúce operácie. Nakoľko ale zabezpečenie ako také nie je jasne definované, môže banka špekulovať na trhu naďalej, no tieto aktivity označí za hedžing. Nakoľko takéto aktivity pravdepodobne robili aj všetky ostatné banky, môže vyšetrovanie priniesť ešte veľa prekvapení.

Prekvapením je aj správa z denníku New York Times, že operácia, do ktorej sa londýnska divízia firmy pustila, ide naďalej proti nej a strata 2 mld. USD z operácie by mohla byť vyššia o ďalších 50%.

(Ne)platenie daní v Grécku je národný šport

Finančnému sektoru sa včera nedarilo aj kvôli stále trvajúcim obavám o budúcnosť Grécka v eurozóne. Všetci chcú, aby Grécko ostalo, no musí plniť prísne podmienky škrtov. A práve tu naráža dohoda s Trojkou na najväčší odpor. Grécke obyvateľstvo jednoducho berie platenie daní ako formu útlaku. Najlepšie to dokumentuje skutočnosť, že vláda sa rozhodla nové dane za nehnuteľnosť spojiť s platbami za elektrinu. Výsledok: Gréci prestali platiť aj za elektrinu. Ako môže takáto ekonomika fungovať? Bez pomoci ich čaká ekonomické peklo. S pomocou tiež. Zníženie životného štandardu je nutné, no bez sociálnych konfliktov asi neprebehne a preto bude na Peloponézskom polostrove veľmi horúce leto.

Nemecké zadlženie nepomôže PIIGS


Ako o istej forme riešenia situácie sa hovorí i zvýšení vládnej spotreby v Nemecku. Dlh Nemecka k HDP je na úrovni 80%, takže aj európsky tiger musí byť opatrný pri zvyšovaní dlhu. Ak by ale krajina dokázala zvýšiť rast vládnej spotreby o jeden percentuálny bod ročne,krajinám PIIGS by to aj tak nepomohlo. Export krajín PIIGS do Nemecka predstavuje len 2,5% ich kombinovaného HDP. Takže toto riešenie by opäť pomohlo len Nemecku a nie odstráneniu nerovnováh.

Kým Nemecko nie je naklonené stimulom, v monetárnej politike je situácia o trochu iná. Včerajší kvartálny inflačný report ukázal, že ekonomika je stále slabá a inflácia poklesne, čo stále otvára priestor pre navýšenie objemu QE. Nebránil sa tomu ani guvernér BoE King.

FOMC stále vidí priestor pre stimuly s jedným ALE

Podobne je na tom aj Fed. Včerajšia zápisnica ukázala, že kým na predchádzajúcej zápisnici videlo priestor pre nové stimuly „pár“ členov FOMC, teraz ich už bolo „niekoľko“ (zmena z couple members na several members). To znamená, že priestor na nové stimuly to stále je, no vo veľkej miere je podmienený zhoršením makroekonomického vývoja, čo sa zatiaľ stále nedeje. Takže Fed pravdepodobne ukončí podľa plánu na konci júna Operáciu Twist bez jej rozšírenia. Podľa zápisnice chcel len jeden člen FOMC rozšírenie tejto operácie na poslednom zasadnutí.

To znamená, že centrálni bankári stále rozmýšľajú nad novými stimulmi. Ak sa ale pozrieme na ich doterajšiu efektívnosť, nebola veľká. Bilancia ECB vzrástla z približne 13% HDP pred krízou na približne 30% HDP eurozóny, no efekt na HDP bo minimálny. Podobné to je aj v prípade BoE alebo Fedu. V recesii bilancií je totiž menová politika nefunkčná.

Tlačenie peňazí do obehu: chabý nástroj na stimuláciu


Noví monetaristi síce stále hovoria o cielení nominálneho HDP alebo o cielení inflácie, no tieto kroky pravdepodobne budú mať minimálny dopad. Na otázku budúcnosti menovej politiky sa pozreli aj dvaja analytici Citigroup a to Willem Buiter a Ebrahim Rahbari. V menovej politike vidia napríklad tieto tri riešenia: zníženie sadzieb na nulu vo všetkých krajinách, rozšírenie objemu QE a kreditného uvoľňovania prostredníctvom rozšírenia kolaterálu a nakoniec helicopter drop, teda priame tlačenie peňazí.

Nakoľko sa QE často spája s tlačením peňazí, kým v podstate to je len výmena jedného typu aktív za druhé, je skutočné tlačenie peňazí stratégiou, o ktorej sa hovorí len veľmi málo. Buiter a jeho kolega ale išli touto cestou a pozreli sa na prípadné následky situácie, kedy by napríklad ministerstvo financií UK predalo dlhopisy BoE, ktorá by nákup financovala zvýšením množstva peňazí v obehu, konkrétne reálnych bankoviek a mincí. Takto nejako vzniká hyperinflácia a Buiter si to dobre uvedomuje. Aj malé zvýšenie deficitu cez monetárne financovanie by mohlo vyvolať rast inflačných očakávaní a neskôr silný rast cien, keď sa situácia upokojí a obyvatelia nevložia nové vytlačené peniaze hneď do účtov v bankách. Ako relatívne bezpečnú cestu vidí financovanie len deficitu v objeme 2% HDP v prípade US a eurozóne. To znamená, že ani helicopter drop, teda zhadzovanie peňazí z vrtuľníku, nie je udržateľné riešenie a takáto veľmi otázna cesta nie je riešením, len pomocou vo fiškálnej oblasti. Monetárna politika jednoducho narazila na svoje limity a štúdia Citigroup to len ukazuje.

Výhľad na dnes

Slová francúzskeho ministra financií, že nepodporí dohodu o fiškálnom pakte v aktuálnej podobe, eru príliš neprajú a situáciu nestabilizovala ani dobrá aukcia španielskych dlhopisov. Výhľad je naďalej klesajúci v smere 1,2630 a prípadné rely sú len zaujímavé na predaj. Zmenu by mohli vyvolať len napríklad vyjadrenia európskych politikov na zasadnutí G8, že plánujú štrukturálne reformy na podporu rastu. Aké to budú, necháme na nich, no trh by mohol reagovať pozitívne na takéto vyjadrenia.

EURUSD

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Tisk: Rusko zůstane klíčovým dodavatelem energetických zdrojů v EU desítky let
    Evropa započítala po loňské energetické krizi plyn a uran do zelené energetiky - a Rusko zůstane pro Evropskou unii klíčovým dodavatelem energetických zdrojů ještě desítky let. Napsal to ruský hospodářský list Vedomosti, který se ve svém článku věnoval dopadům takzvané zelené taxonomie, tedy schválení dočasného zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie v EU.
  • Tisk: Saúdové zvažují odklad vstupu ropné firmy Aramco na burzu
    Představitelé Saúdské Arábie uvažují o odkladu vstupu státní ropné společnosti Saudi Aramco na akciovou burzu poté, co se dvě její ropná zařízení o víkendu stala terčem útoků. Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.
  • Tisk: Thyssenkrupp jedná o prodeji podílu v ocelářské divizi Křetínskému
    Německý průmyslový konglomerát Thyssenkrupp jedná o prodeji polovičního podílu ve své ocelářské divizi českému miliardáři Danielu Křetínskému. Informoval o tom dnes list Handelsblatt s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Společnost Thyssenkrupp i Křetínský se podle listu k této informaci odmítli vyjádřit. Důvěryhodný zdroj z Křetínského Energetického a průmyslového holdingu (EPH) ČTK informaci potvrdil.
  • Titan a letadla: Konflikt na Ukrajině znamená novou ránu pro globální dodavatelské řetězce
    Ruská invaze na Ukrajinu a nové lockdowny v Asii předznamenávají další měsíce narušení dodavatelských řetězců. A to právě v momentě, kdy si společnosti myslely, že se jim podařilo vyřešit problémy vyvolané Covidem-19.
  • Tito 3 řečníci nejvíce bodovali u publika Purple Trading konference
    Tito 3 řečníci nejvíce bodovali u publika Purple Trading konference. Podívejte se na záznam jejich přednášek   V...
  • Tito 3 řečníci nejvíce bodovali u publika Purple Trading konference.
    V listopadu jsme oslavili páté narozeniny od vzniku Purple Trading a to ve velkém. Účastníci tak měli možnost poslechnout si přednášky špiček československé tradingové scény. A protože nám v Purple Trading záleží na názoru traderů, zeptali jsme se, které z přednášek se jim nejvíce líbily. V tomto článku najdete 3 nejlépe hodnocené řečníky a odkaz na stažení záznamu celé konference.
  • Tituly milované hedge fondy? TOP10 podle Goldman Sachs
    Desítka amerických akcií, zastoupena nejsilněji v portfoliích hedgeových fondů s aktivy přesahujícími dva biliony dolarů, letos zatím o pětinu překonává americký akciový index S&P 500, loni to bylo 23 % nad jeho výkonností. Investoři, věřící ve smysluplnost následování hedgeových fondů jako „smart money“ při svých investicích, se mohou opřít o VIP list Goldman Sachs, který investiční sázky hedgeových fondů sleduje. Které tituly jsou onou vyvolenou desítkou a jaký je na ně konsensuální pohled analytiků?
  • Tkáč je znovu akcionářem EPH, majoritu stále drží Křetínský
    Slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč se vrátil do akcionářské struktury Energetického a průmyslového holdingu (EPH), kterou opustil v roce 2017. ČTK to dnes řekl mluvčí EPH Daniel Častvaj. Tkáč podle něj aktuálně vlastní 44 procent minus jednu akcii holdingu. Majoritní podíl nadále patří Danielovi Křetínskému a skupině manažerů, kteří v EPH drží 56 procent a jednu akcii. Samotnému Křetínskému, který vykonává manažerskou kontrolu nad holdingem, nepřímo patří 50 procent akcií firmy a jedna akcie.
  • Tkáč pokračuje v konsolidaci majetku do J&T Capital Partners
    Spoluzakladatel finanční skupiny J&T Finance Group Patrik Tkáč pokračuje v konsolidaci svého majetku do holdingu J&T Capital Partners, v němž má podíly na společných podnikatelských projektech s Danielem Křetínským. Holding o tom dnes informoval ČTK.
  • Tkáč vloží společné investice s Křetínským do nového J&T Capital Partners
    Spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč vloží společné investice s podnikatelem Danielem Křetínským do nového holdingu J&T Capital Partners. Cílem nové, v Česku založené holdingové společnosti je správa a rozvoj všech stávajících a budoucích podílů ve společných obchodních projektech tandemu Tkáč a Křetínský. Holding už odkoupil podíl 44 procent ve společnosti EPH (Energetický a průmyslový holding), která sdružuje původní investice v energetice, a během následujících měsíců odkoupí další vlastnické podíly, které jsou nyní pod Tkáčovou kontrolou. J&T o tom dnes informovala ČTK. Holding podle ní mimo jiné odkoupí podíl 44 procent v mateřské společnosti fotbalového klubu AC Sparta Praha.
  • Tlačová konferencia Boehnera odložená
    Tlačová konferencia Boehnera odložená na 21:30. Že by to zna...
  • Tlačová konferencia ECB Lagarde - najdôležitejšie informácie
    Christine Lagarde, šéfka ECB, prezentovala zmiešaný stav ekonomiky a hovorila o krokoch, ktoré banka prijala v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou koronavírusov. Ďalej uvádzame niekoľko dôležitých informácií z tlačovej konferencie ECB.
  • Tlačová konferencia japonského ministra financií Nodu
    Nič revolučné sa na nej nedozvedáme. Opakovanie toho, že silný jen zraňuje ekonomiku.... že bu...
  • Tlačová konferencia Lagarde: Kľúčové body
    Lagarde zahájila konferenciu poukázaním na to, že komunikácia ECB bude teraz ľahšie čitateľná. Nižšie uvádzame kľúčové vyhlásenia:
  • TLAČOVÁ SPRÁVA - TRADING EXPO SLOVAKIA 2011
    Žijeme v jedinečnej a neopakovateľnej dobe, v ktorej je každý povinný niesť zodpovednosť nielen sám za seba, ale aj za svoje deti a vnúčatá.
  • TLAČOVÁ SPRÁVA – TRADING EXPO ŠPECIÁL 2011
    2. medzinárodná konferencia Trading Expo Špeciál nadviazala na úspech januárovej konferencie Trading Expo Slovakia.
  • Tlak Erdogana tureckou centrální banku ke změně politiky nedonutil
    Minulý týden opět turecká měna lapala po dechu. Zasloužil se o to růst úrokových sazeb na vyspělých zemích a opětovné volání prezidenta Erdogana po nižších úrokových sazbách. Erdoganovu nátlaku zatím vedení centrální banky odolává.
  • Tlak na akcie roste, nedaří se ani dluhopisům. Hlavní téma zůstává
    Na začátku nového týdne se investoři stahují z asijských i evropských akcií, ale příliš se nedaří ani bezpečným dluhopisům nebo zlatu. Akcie zprvu celkem odolávaly, ale postupně se dostávají pod rostoucí tlak – ten je v Evropě nejvýraznější v případě Itálie. Dluhopisy jsou na tom smíšeně při malých změnách výnosů, zlato ustupuje pouze drobně.
  • Tlak na ceny ropy sa stupňuje, ovplyvňujú ich sankcie aj „saudská kríza“
    Počas uplynulej stredy zamierili ceny ropy nahor a vyzeralo to, že sa konečne zotavujú z dvojmesačného minima. Ich rast podporoval blížiaci sa termín sankcií USA voči Iránu, ktoré nadobudnú platnosť 4. novembra. Nakoniec uzavreli s miernym poklesom, ktorý pokračoval aj počas štvrtkového obchodného dňa. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent pohybovala okolo hranice 75 USD za barel. Na rovnakej úrovni sa naposledy obchodovala koncom augusta 2018. Americká ľahká ropa WTI dosiahla hranicu okolo 66 USD za barel.
  • Tlak na Čínu ani nové americké sankce tržní náladu nesrazily, eurodolar za dnešek klesá
    Na světových finančních trzích se dnes daří akciím, ale špatně na tom nejsou ani dluhopisy, zatímco drahé kovy ztrácejí. Dolar byl na páru s eurem a librou dopoledne na koni, ale pak se jeho růst vyčerpal. Libra vůči dolaru ztráty už prakticky nahradila a euro se je snaží aspoň korigovat, když se nyní obchoduje na 1,2345. Japonský jen si připsal lehké zisky zrána a část mu jich ještě zbylo - nachází se na 106,10.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
Swissquote Bank