Sobota 27. duben 2024 12:55
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei SwiftTrader

Obchodní plán pro pár EUR/USD na 15. března. Jednoduché tipy pro začátečníky

15.03.2024 06:27  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Analýza čtvrtečních obchodů:

EUR/USD v grafu 1H

analytics65f3d3b96f935.jpg

Pár EUR/USD se ve čtvrtek konečně vydal směrem dolů, na což jsme dlouho čekali. Není ale zaručeno, že bude v obchodech směrem dolů pokračovat, protože investoři měli poslední dobou spoustu příležitostí k nákupu dolaru, které nevyužili. Přetrvává tudíž býčí směr. Nicméně konsolidace pod trendovou linií a výrazný čtvrteční pokles nám dovolují doufat.

Ze včerejších makrodat můžeme vyzdvihnout americké zprávy o maloobchodních tržbách a cenách výrobců. První zpráva vykázala pozitivní růst, byť o něco nižší, než se předpokládalo. Druhá zpráva překonala prognózy (0,6 % oproti 0,3 %). Index cen výrobců mohl vyvolat růst dolaru, protože inflace může kvůli rostoucím cenám výrobců v nadcházejících měsících znovu zrychlit. Celkově vzato, tyto zprávy naznačují, že Federální rezervní systém může držet sazby na současné úrovni ještě déle.

EUR/USD v grafu 5M

analytics65f3d3c32b43d.jpg

V časovém rámci 5M se vytvořil velmi dlouhý, ale dokonalý sell signál. Jak jsme předtím zmínili, dobré signály se objevují, když je na trhu volatilita. Cena zůstala po celou evropskou seanci beze změny, ale na začátku americké seance se konečně odrazila od úrovně 1,0940 a klesla pod pásmo 1,0888–1,0896. Začátečníci tedy mohli z tohoto signálu získat zhruba 50 pipů. A v tuto chvíli se doporučuje zůstat na short pozicích (nebo otevřít nové).

Tipy na páteční obchodování:

Pár EUR/USD se v hodinovém grafu začal pohybovat dolů a nám nezbývá než doufat, že dolar tentokrát poroste. Od eura stále očekáváme nový pokles, který by podle našeho názoru měl nějakou dobu trvat. Předpokládáme, že býčí korekce, která trvala více než měsíc, konečně skončila. Pokud to tak opravdu je, vytvoří se nový klesající trend. Nezapomeňte, že euru stále chybí významné faktory, které by mohly podpořit jeho růst.

Klíčové úrovně v grafu 5M jsou 1,0568, 1,0611–1,0618, 1,0668, 1,0725, 1,0785–1,0797, 1,0855, 1,0888–1,0896, 1,0940, 1,0971–1,0981, 1,1011, 1,1043, 1,1091. Kalendář událostí na čtvrtek pro eurozónu je prázdný. V USA jsou na programu zprávy o spotřebitelském sentimentu Michiganské univerzity a průmyslové výrobě. Nejsou klíčové, ale je důležité, aby nevykazovaly neuspokojivé hodnoty a nestály tak v cestě růstu dolaru, který právě začal posilovat.


Základní pravidla obchodování:

1) Síla signálu závisí na době, za kterou se vytvořil (odraz nebo průraz úrovně). Kratší doba formace znamená silnější signál.

2) Pokud byly po falešných signálech otevřeny na určité úrovni minimálně dva obchody, pak by měly být všechny následné signály poblíž této úrovně ignorovány.

3) Na plochém trhu může jakýkoli měnový pár vygenerovat mnoho falešných signálů nebo také nevygenerovat žádné. Plochý trend každopádně nenabízí nejlepší obchodní podmínky.

4) Obchody se otevírají v době mezi začátkem evropské seance a polovinou americké seance, kdy by měly být všechny obchody manuálně uzavřeny.

5) V časovém rámci 30M jsou obchody založené na signálech MACD vhodné jen při značné volatilitě a zřetelném trendu, který je potvrzen buď trendovou linií, nebo trendovým kanálem.

6) Pokud leží dvě úrovně těsně u sebe (v rozmezí 5 až 15 pipů), měly by být považovány za zónu supportu nebo rezistence.

Jak číst grafy:

Úrovně supportu a rezistence mohou sloužit jako cíle nákupu nebo prodeje páru. Do jejich blízkosti lze umístit take profit.

Červené linie jsou kanály nebo trendové linie, které ukazují aktuální trend a preferovaný směr obchodování.

Indikátor MACD (14, 22, 3), který zahrnuje histogram i signální linii, funguje jako pomocný nástroj a může být použit i jako zdroj signálu.

Důležité projevy a zprávy (vždy zaznamenány v ekonomickém kalendáři) mohou významným způsobem ovlivnit pohyb měnového páru. Obchodování v době jejich zveřejnění proto vyžaduje zvýšenou opatrnost. Může být rozumné trh opustit a vyvarovat se tak náhlých cenových zvratů proti převládajícímu trendu.

Začátečníci by si měli vždy pamatovat, že každý obchod nemůže být ziskový. Základním kamenem trvalého obchodního úspěchu je stanovení jasné strategie spolu s rozumným řízením peněz.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 11. dubna. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD ve středu zaznamenal výrazný pokles. Podle nás se nakonec stalo, co se mělo stát minulý týden. Připomeňme, že důležité zprávy z USA o počtu pracovních míst mimo zemědělství, nezaměstnanosti, podnikatelské aktivitě a trhu práce vyšly nad očekávání, a přesto stoupalo euro, nikoli dolar. Včera ale byla zveřejněna zpráva o inflaci v USA, která ukázala, že celková spotřebitelská inflace CPI zrychlila na +3,5 % oproti prognózovaným 3,4 %. Trh v daném okamžiku prostě už nevydržel. V posledních měsících odmítal nakupovat dolar a prodávat euro v naději, že Federální rezervní systém nejpozději v červnu začne snižovat sazby. Včera byly tyto naděje zmařeny a trh si konečně uvědomil, že USA začnou uvolňovat měnovou politiku až ve chvíli, kdy se inflace přiblíží cílové úrovni, nikoli v nějakém libovolně vybraném měsíci. Klesající trend přetrvává a dolar by měl dál růst.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 12. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD zaznamenal v pondělí menší sestupnou korekci, ale v krátkodobém horizontu trvá vzestupný trend, protože pár zůstává nad trendovou linií. Euro by tedy mohlo kdykoli vzrůst. Už dříve jsme zmínili, že k růstu nemá důvod. Někteří obchodníci doufají, že celý pohyb nahoru je jen součástí korekce a pár by po jeho skončení mohl zahájit pohyb dolů. Trh ale euro stále nakupuje, což vyvolává otázky po konzistenci takového pohybu.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 12. dubna. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD se včera vrátil ke svému oblíbenému pohybovému stylu z posledních měsíců. A volno samozřejmě netrvalo dlouho. Ve středu jsme poprvé po dlouhé době viděli skutečně silný a trendový pohyb, ale nadšení trhu podle všeho rychle vyprchalo. Teď ve čtvrtek byla volatilita navzdory zasedání Evropské centrální banky a projevu prezidentky ECB Christine Lagardeové opět nízká a k žádným výrazným změnám nedošlo. Abychom byli spravedliví, ECB nepřijala žádné významné rozhodnutí a od Lagardeové jsme dostali jen náznaky možného červnového snížení sazeb. To ale není hlavní. Hlavní je, že Federální rezervní systém v červnu sazby téměř jistě nesníží. Což znamená, že navzdory očekávání trhu zahájí cyklus snižování sazeb nejprve ECB. To je pro euro medvědí faktor, takže stále očekáváme další pokles páru.¨
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 12. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD vykazoval nejslabší vzestupný pohyb. Během posledních čtyř dnů se obchodoval směrem nahoru a dokázal posílit o... 60 pipů. To je vše, co potřebujete vědět o současné volatilitě eura. Byla zveřejněna finální hodnota německého indexu spotřebitelských cen za leden. Tato zpráva nevyvolala na trhu žádné emoce, protože druhé odhady jsou vždy méně důležité než první.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 12. září. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD vykázal v pondělí mírný býčí trend, který začal v pátek. Klesající trendová linie byla proražena, byť v rámci flatu, ale pár stále koriguje směrem nahoru. Korekční pohyb je nicméně slabý a může kdykoli skončit. V Evropské unii ani ve Spojených státech nedošlo k žádným významným událostem. Volatilita je vzhledem k současnému fundamentálnímu a makroekonomickému pozadí poměrně nízká, ale nebude taková celý týden. Ve středu nás čeká zpráva o inflaci v USA a ve čtvrtek zasedání Evropské centrální banky. Pár tedy bude aktivnější; otázkou je, která měna na tom vydělá. Očekáváme býčí korekci, protože cena klesá už měsíc a půl, ale věříme, že klesající trend ve střednědobém horizontu přetrvá.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 13. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD se v úterý obchodoval při velmi nízké volatilitě. Ačkoli byly zveřejněny americké inflační zprávy, nepodnítily obchodníky k větší aktivitě. Pár se dál pohyboval s malým sklonem dolů a překonal vzestupnou trendovou linii. Zpráva o inflaci pomohla dolaru k růstu. Americký index spotřebitelských cen (CPI) v únoru meziročně vzrostl o 0,1 % na 3,2 %. To je v podstatě vše, co v tuto chvíli potřebujete vědět o inflaci v USA. Od loňského léta neklesla, takže nevidíme důvod, proč by měl Federální rezervní systém se snižováním sazeb spěchat. Zůstane proto u jestřábího postoje ještě delší dobu, což by mělo podpořit dolar. Nic z toho ale trh momentálně nezajímá. Obchoduje nelogicky a úplně odporuje fundamentálnímu pozadí. Z formálního hlediska očekáváme, že euro bude v nadcházejících dnech klesat, ale zase: pohyby nejsou v tuto chvíli ani trochu logické.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 13. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD v pondělí pokračoval v pomalém pohybu nahoru, který odrážel stejný nevýrazný trend, jaký jsme pozorovali většinu předchozího týdne. Během dne nedošlo k žádným významným fundamentálním ani makroekonomickým událostem. Projev představitelů Evropské centrální banky Fabia Panetty a Philipa Lanea a zástupkyně Federálního rezervního systému Lael Brainardové sice stál za pozornost, ale jejich prohlášení nemusí mít velkou váhu, když se pár za den posune o méně než 50 pipů. Trh je očividně ve stavu čekání. Možná čeká, až hlavní hráči ukážou cestu vpřed, nebo čeká na údaje o inflaci. Aktuální pohyby jsou každopádně velmi slabé, takže se dost těžko obchoduje.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 14. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD se celou středu obchodoval s nízkou volatilitou při absenci jakéhokoli trendu nebo výrazných pohybů. Jestliže se minulý týden pozvolna sunul nahoru, teď se pohybuje pouze do strany. Situace je tedy den ode dne horší. Stojí za zmínku, že euro ve středu přece jen dokázalo vzrůst. Růst, ke kterému nemělo dojít, přišel navzdory skutečnosti, že zpráva o průmyslové produkci eurozóny zklamala. Objemy klesly v lednu dvakrát víc, než se předpokládalo. Trh ale nad touto zprávou prostě přimhouřil oči, což naznačuje nákup dolaru.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 14. listopadu. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD se v pondělí opět obchodoval s velmi nízkou volatilitou. Jediným výraznějším pohybem byl odraz ceny od úrovně 1,0668, čímž se zachovala korekční fáze. Vzhledem k pohybu v posledních pěti dnech se udržel flat pattern. Pár se čtyřikrát pokusil překonat úroveň 1,0668, ale pokaždé selhal. Tato úroveň momentálně brání euru v dalším poklesu, který očekáváme.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 14. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD se v úterý propadl pod vlivem jediné události – zprávy o inflaci v USA. Už jsme upozornili, že se jedná o klíčovou zprávu, která by mohla vyvolat silnou reakci trhu. Pojďme se podívat na hodnoty, které ukázala, a na důvod tak výrazné reakce trhu.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 15. června. Jednoduché tipy pro začátečníky.
    Pár EUR/USD ve středu pokračoval v růstové trajektorii, i když k tomu měl ve srovnání s úterkem méně důvodů. Středeční rally byla ale ještě silnější, což nejspíš souvisí s výsledky zasedání Federálního rezervního systému. Zdá se, že trh zcela přestal Fedu důvěřovat a ztratil naději, že se dočká alespoň ještě jednoho zvýšení sazeb, ačkoli toto se ví už několik měsíců. Růst eura (a libry) proto stále považujeme za nelogický. Pár EUR/USD má alespoň technické důvody k růstu, protože po měsíčním poklesu je nutná korekce. Ale pokud jde o libru...
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 15. dubna. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD v pátek obnovil prudký pohyb směrem dolů, ačkoli k tomu tentokrát neměl makroekonomické důvody. Euro začalo klesat ve středu po zveřejnění inflační zprávy z USA. Index spotřebitelských cen zrychlil na 3,5 %, takže trh přestal doufat v červnové snížení sazeb Federálního rezervního systému. Dolar na základě jestřábího postoje americké centrální banky výrazně posílil. Chceme ale připomenout, že se nejedná o jediný faktor, který dolaru pomáhal. Celkové fundamentální pozadí dlouhodobě naznačuje, že by měla růst jen americká měna. Proto nás nepřekvapilo, že dolar v pátek stoupal. Pár by měl podle nás dál klesat, přinejmenším k oblasti 1,02–1,04.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 15. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD vykazoval ve středu nízkou volatilitu a trh se jen velmi málo zajímal o obchodování. V předchozích článcích jsme vás upozorňovali, že euro není volatilní měna, takže ani při zřetelném trendu (jako je teď) bychom neměli očekávat, že pár bude klesat každý den. Praxe to potvrzuje. Jestliže v úterý trh zareagoval na zprávu o inflaci v USA, která je považována za důležitou a jejíž hodnota se ukázala být rezonující, pevným medvědím směrem, teď žádné důležité zprávy nepřišly. Pozorovali jsme tudíž volatilitu odpovídající 38 pipům.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 16. dubna. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD se v posledních měsících vrátil ke svému oblíbenému pohybovému stylu – nízké volatilitě. Všimněte si ale, že přetrvává klesající trend, býčí korekce byla po třídenním propadu poměrně slabá a euro ke konci dne ještě víc oslabilo. Trh se tak po poklesu z minulého týdne ani nezastavil a v pondělí začal znovu prodávat euro.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 16. listopadu. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD se po prudkém růstu, kterým prošel v úterý, pokusil zahájit korekci, ale bez úspěchu. První překážka v podobě úrovně 1,0835 pokles zastavila a ukázalo se, že euro kleslo jen o 40 pipů. Korekce o 40 pipů vypadala po růstu o 200 pipů během několika hodin zanedbatelně. Ve středu bylo zveřejněno několik zajímavých zpráv, které vyvolaly podobně neadekvátní reakci trhu jako předchozí den. Zpráva o průmyslové produkci v EU byla horší než už tak chmurné prognózy. Trh ale zareagoval poklesem o 10 bodů. Index cen výrobců v USA, který byl v říjnu záporný, měl stejný význam jako zpráva o inflaci, ale trh zareagoval drobnými nákupy dolarů. Maloobchodní tržby v USA v říjnu klesly o 0,1 % a i tentokrát se objevily malé nákupy dolarů. To vše na pozadí silné potřeby medvědí korekce.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 16. února. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD ve čtvrtek korigoval nahoru a začal s tím už den předtím. Celkově jsme pozorovali standardní ústup nahoru v rámci klesajícího trendu, jak ukazuje klesající trendová linie. Cena otestovala hladinu 1,0785, od které se v pátek může odrazit a může pokračovat v klesajícím pohybu. Očekáváme, že euro bude dál klesat.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 17. dubna. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD v úterý nedokázal prodloužit klesající pohyb, ani zahájit býčí korekci. Volatilita zůstala druhý den po sobě nízká, a to navzdory makroekonomickým událostem a fundamentům. Zveřejněny byly konkrétně indexy ekonomických očekávání institutu ZEW v eurozóně. Jak jsme už zmínili, tyto zprávy byly považovány za druhořadé a neočekávalo se, že by měly ovlivnit pohyb páru. A opravdu to tak bylo. Dále vystoupila představitelka Federálního rezervního systému Mary Dalyová, která uvedla, že snížení úrokových sazeb v USA "není urgentní" a že úrokové sazby začnou klesat, až se inflace přiblíží k cílové úrovni.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 17. listopadu. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD se ve čtvrtek nedokázal usadit pod úrovní 1,0835. Od úterní rally po zveřejnění inflační zprávy z USA tak uplynuly dva dny, během kterých ani nezačal korigovat. Vytvořil vzestupnou trendovou linii, která je spíše formální povahy, protože druhý extrém není ani trochu extrémem. Je jen bodem vhodným k zakreslení trendové linie. Máme tedy uptrend, ale samotná trendová linie neslouží ceně jako silný support.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 18. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD vykázal v pátek velmi nízkou volatilitu. Pásmo od denního minima do maxima bylo pouhých 26 pipů. Nečekali jsme tedy obchodní signály ani zisky z žádného obchodu. Ve čtvrtek pár zaznamenal volatilitu kolem 70 pipů a obchodníci okamžitě dostali dobré obchodní signály a mohli dosáhnout zisku. Proto bychom rádi připomněli, že pokud pár stojí na místě, neměli byste čekat dobrý zisk.
  • Obchodní plán pro pár EUR/USD na 19. března. Jednoduché tipy pro začátečníky
    Pár EUR/USD v pondělí znovu vykazoval velmi nízkou volatilitu. Pásmo od denního minima k maximu bylo pouhých 40 pipů. Nečekali jsme tedy spolehlivé obchodní signály ani příležitosti k zisku z žádného obchodu. Už jsme upozorňovali, že nás čeká pravděpodobně další "nudné pondělí" a že zpráva o inflaci v eurozóně nevyvolá na trhu žádné emoce. Jak jsme očekávali, druhý odhad evropské inflace se od prvního nelišil, protože zůstal na úrovni 2,6 % ročně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank