Sobota 27. duben 2024 11:50
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO král
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
FTMO král

Co zítra očekávat od RBA?

02.10.2023 14:47  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Obchodníkům budou tento týden nabídnuta rozhodnutí o sazbách od dvou antipodských centrálních bank – Reserve Bank of Australia a Reserve Bank of New Zealand. RBA bude první, kdo učiní oznámení, přičemž rozhodnutí o sazbě je naplánováno na úterý 4:30 BST. Pojďme se v rychlosti podívat na to, co trh tento týden očekává od australských centrálních bankéřů.

Od posledního setkání RBA...

Poslední rozhodnutí o sazbách RBA bylo oznámeno v úterý 5. září a jednalo se o rozhodnutí ponechat sazby beze změny. Bylo to třetí „zadržení“ ze strany RBA v řadě, po kumulativním zvýšení sazeb o 400 bazických bodů od května 2022. RBA ve svém rozhodnutí uvedla, že inflace je za svým maximem a nadále klesá, ale ceny mnoha služeb nadále rostou. a inflace nájemného zůstává vysoká. Nejistota v ekonomickém výhledu byla uváděna jako hlavní důvod rozhodnutí držet.

Údaje z Austrálie zveřejněné od předchozího setkání byly obecně jestřábí. Zpráva o pracovních místech za srpen byla silná díky silnému nárůstu zaměstnanosti i míry participace. Inflace CPI zrychlila ze 4,9 % v červenci na 5,2 % v srpnu. Údaje o volných pracovních místech za srpen ukázaly velký propad, signalizující napjatost na trhu práce.

Co trh očekává od RBA?

Zatímco vývoj v australské ekonomice od posledního rozhodnutí RBA byl spíše jestřábí, peněžní trhy ani ekonomové neočekávají, že centrální banka zítra zvýší sazby.

Z více než 20 ekonomů dotazovaných agenturou Bloomberg pouze jeden očekává, že Australská centrální banka zítra zvýší sazbu o 25 základních bodů. Jiní očekávají, že RBA ponechá sazby beze změny a oficiální hotovostní sazba zůstane na 4,10 %. Ani peněžní trhy neočekávají změnu, ale je třeba poznamenat, že zvýšení sazeb o 25 základních bodů je započítáno pro 1. čtvrtletí 2024.

Nejpravděpodobnějším scénářem se zdá být rozhodnutí ponechat sazby beze změny při zachování jestřábí zaujatosti v prohlášení. Pokud by však australská data i nadále přicházela v jestřábí, nelze vyloučit, že se RBA rozhodne provést zvýšení rychleji, než trh očekává – možná ještě před koncem roku. Nicméně, nějaké jasné vodítko k tomu je zítra vysoce nepravděpodobné.

Peněžní trhy očekávají, že RBA zítra ponechá hotovostní sazbu beze změny na 4,10 %. Zdroj: xStation5

Pohled na AUDUSD

Když se podíváme na graf AUDUSD v intervalu D1, můžeme vidět, že pár se v poslední době obchodoval bokem mezi supportem 0,6350 a rezistencí 0,6500. Páru se nedávno nepodařilo prolomit nad klouzavým průměrem 50 relací (zelená čára) poblíž středu rozsahu a dnes se stahuje zpět ke spodní hranici rozsahu. Neschopnost doručit alespoň trochu jestřábí zprávu ve světle nedávných dat z Austrálie může vyvolat oslabení trhu AUD a potenciální prolomení pod spodní hranici. V takovém scénáři by učebnicový rozsah proražení dolů naznačoval možnost pohybu až k 0,6200.

Zdroj: xStation5

 


Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A., organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • COVID-19 může dlouhodobě změnit to, jak lidé pracují, nakupují a cestují
    Sociální a ekonomické dopady koronaviru byly okamžitě vidět po celém světě. Může však nějakou dobu trvat, než se projeví problémy mimo ekonomiku a podnikání – to zjistíme, teprve až COVID-19 přestane plnit novinové titulky.
  • COVID-19 uvrhnul české průmyslníky do pesimismu
    PMI index tuzemské průmyslové aktivity spadl za březen na 41,3 bodu, což ve srovnání s námi očekávanými 42,0 body resp. tržním konsensem ve výši 41,8 bodu nepředstavuje žádné velké zklamání. Současná recese způsobená pandemií koronaviru, respektive vládními opatřeními na zamezení šíření infekce je tak trochu jiná. Zatímco typicky je vedena propadem průmyslové produkce, tentokráte jsou tím hlavním napadeným služby. Hůře situaci čeští průmyslníci nehodnotí ani v kontextu srovnání se sousedy. Český výsledek se zásadněji neliší od německého či polského. Zdaleka nejhůře je na tom Maďarsko, kde PMI spadl na historicky nejnižších 29,1 bodu.
  • Covid-19 už i v Bílém domě. Bude ohrožena Trumpova kandidatura?
    Zástupci Bílého domu v pátek potvrdili, že 74letý americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania byli pozitivně testováni a aktuálně musí zůstat v karanténě. Bude tak muset na chvíli zastavit své aktivity související s kampaní k prezidentským volbám, které se mají konat již v listopadu. Situace může být o to vážnější, protože Trump patří do rizikové skupiny a všechno bude záviset na tom, jaký průběh u něj onemocnění nabere.
  • Co vlastně Bitcoin je? Podívejme se na to od úplného začátku
    Bitcoin, spuštěn v roce 2009, je první kryptoměnou typu peer-to-peer na světě. Běží na decentralizované, propojené účetní knize, která nepotřebuje žádnou banku.
  • Co vlastně Trump dohodl? Nejasnosti a mlčící Čína dnes trhům nesvědčí
    Příměří v obchodní válce USA - Čína zůstává předmětem dalších a dalších rozborů. Mezitím na finančních trzích znatelně opadlo prvotní nadšení a během dneška naopak převládá negativní sentiment. Akcie v Evropě i USA citelně klesají a korigují tím včerejší zisky. Zájem o americké dluhopisy už není takový jako včera či ráno, ale výnosová křivka zůstává velmi plochá, což náladě na trzích nepřidá. Německé výnosy začaly klesat během odpoledne, na periferii sledujeme zhruba včerejší hodnoty.
  • Co vše zvládne za 2 roky Bob Iger ve společnosti Disney ?
    Trh byl před dvěma týdny nadšený z návratu Boba Igera zpět do funkce generálního ředitele. On ale informoval o tom, že bude v čele společnosti jen 2 roky, protože nechce vést mediálního giganta 15 let, jako to bylo dřív. Chce společnost stabilizovat, dát jí ten správný směr a předat někomu, kdo ji bude dlouhodobě kontrolovat.
  • Co vynáší v roce 2016?
    Výnosy 6 až 35 % ročně. Prostřednictvím relativně nového projektu můžete půjčovat své peníze reálným lidem a získávat výnos až několik...
  • Cowen (írsky premiér)
    Írsky premiér varoval, že krajina by mohla mať nedostatok zdrojov už v júli 2011 v prípad...
  • Cowen (Írsky premiér)
    Okamžite ako bude schválený rozpočet pre budúci rok chcem rozpustiť vládu a pripraviť sa na voľ...
  • Co za dražší elektřinu vlastně získáme? Dost možná vlastně nic, ani lepší klima ne
    Česko je na tom ekonomicky hůře, než se čekalo. Letos od července do září jeho hospodářství klesalo jak v porovnání se stejným obdobím loňska, tak ve srovnání s obdobím letošního dubna až června. Klíčovým důvodem propadu ekonomiky je pokračující obava domácností z dalšího ekonomického vývoje; jak na co se týče obecné inflace, tak cen energií. Domácnosti proto už řadu čtvrtletí v řadě škrtí své výdaje, které se stále nedostaly na předpandemickou úroveň. A vzhledem k tomu, že jejich spotřeba je významnou složkou celkového výkonu ekonomiky, ten zůstává notně povadlý. Nejnovější návrh Energetického regulačního úřadu by přitom české ekonomice zasadil další ránu.
  • Co znamená ekonomika
    Někdo z nás je takový a někdo makový. Někoho zajímá víc to a druhého zase ono, často nemáme s těmi ostatními třeba do...
  • Co znamená „hard“ a „soft“ BrExit a jaké důsledky může mít jedna nebo druhá varianta na ekonomiku Británie a Evropské unie a to včetně jejich měn?
    Spojené království se nevyhnutelně blíží k datu, kdy musí opustit Evropskou unii. Označení všeobecně známé jako BrExit je naplánované na 29. března 2019. Symbolicky tak zažádala Británie Evropskou unii na základě článku 50 Lisabonské smlouvy 29. března 2019 a od té doby běží maximálně dvouletá
  • Co znamená integrace technologie lightning network do systému burzy Coinbase?
    Minulý týden krypto médii proběhla zpráva, ve které krypto burza Coinbase prostřednictvím jejího CEO Briana Armstronga oznámila budoucí integraci technologie lightning network do svého systému.
  • Co znamená konec “Ladovské zimy? pro ekonomiku?
    Bývaly časy, kdy našinec touto dobou řešil otázku, zdali Vánoce budou na sněhu či na blátě. Zdá se však, že globální oteplování toto zajímavé...
  • Co znamená návrat k rozkolísanějšímu akciovému trhu?
    Volatilita se vrátila na akciové trhy a s ní skončilo období bezstarostného a stabilního růstu. Historie nás ovšem učí, že se jedná o zcela normální situaci, a že naopak poslední rok a půl byl co do stability velmi neobvyklý.
  • Co znamená nízká inflace pro ČNB?
    Inflace v lednu opět zvolnila a přistála přesně na 2% cíli centrální banky. Celková inflace je tak 0,8procentního bodu nižší a jádrová o 0,7procentního bodu než poslední prognóza. A poslední prognóza indikuje relativně strmý pokles úrokových sazeb ke 3 % na konci roku.
  • Co znamená nový premiér Boris Johnson pro GBP/USD?
    Je to oficiální. Boris Johnson byl zvolen novým vůdcem Konzervativní strany při hlasování členů strany, aby se stal dalším britským premiérem. Bývalý londýnský starosta porazil soupeře Jeremyho Hunta s velkou rezervou, když získal 92 153 hlasů ve srovnání s 46 156 hlasy svých soupeřů. Reakce po celé zemi byly smíšené, ale Johnsonovo jmenování otevřelo některé zajímavé obchodní příležitosti na britských trzích.
  • Co znamená obchodní dohoda mezi USA a Čínou pro ceny kukuřice a sójových bobů?
    Jedním z hlavních výsledků fáze 1 obchodní dohody mezi USA a Čínou je výrazné zvýšení importů do Číny, z čehož by hlavní položkou měly být zemědělské komodity. Nákupy by měly vzrůst o 200 miliard dolarů v následujících dvou letech. Do konce roku 2021 by se tedy měly zdvojnásobit. Jedná se o velmi ambiciózní cíl, který se bude plnit pouze velmi obtížně. Před obchodními válkami byl americký podíl na čínských importech okolo 8 %. Ten však následně spadl někam k 6,5 %. Dostat se na původních 8 % je kredibilním cílem, ovšem obchodní dohoda by měla toto číslo posunout nad 12 %, což je v daném časovém horizontu minimálně diskutabilní závazek.
  • Co znamená přerušení zasedání britského parlamentu GBP?
    Středa byla turbulentním dnem pro britskou politiku. Premiér Boris Johnson vyvolal rozhořčení napříč britským politickým spektrem kvůli plánu na přerušení zasedání parlamentu na pět týdnů. To není samo o sobě žádnou výjimkou, nicméně naplánování tohoto přerušení v čase jen několik týdnu před Brexitem je přinejmenším podezřelé a vyvolává mnoho otázek. Navíc navržené přerušení zasedání je nejdelší za posledních 400 let. Tento krok nového premiéra má znaky politické hry a mohl by vést až k pádu vlády.
  • Co znamená snížení sazeb pro hypotéky
    ČNB dnes opět snížila úrokové sazby o 0,5 procentního bodu, nyní je dvoutýdenní repo sazba na 5,75 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new