Středa 24. duben 2024 10:36
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 2. června? Analýza fundamentálních dat pro začínající obchodníky.

02.06.2023 11:00  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Analýza makroekonomických zpráv:

analytics647979b514166.jpg

V pátek bude zveřejněno jen několik makroekonomických zpráv, všechny ale velmi důležité. Evropská unie ani Velká Británie dnes nezveřejní žádná data. Všechny informace přijdou ze Spojených států. Budou zveřejněny tři zprávy, dvě z nich maximálního významu. Nonfarm payrolls ukazují počet pracovních míst vytvořených v daném měsíci mimo zemědělský sektor. Jedná se o klíčový indikátor trhu práce. V květnu bylo podle očekávání vytvořeno 180–190 tisíc pracovních míst. Jakékoli nižší číslo bude považováno za negativní.

Druhým klíčovým indikátorem trhu práce je míra nezaměstnanosti. Očekává se, že do konce května vzrostla na 3,5 %. Ani hodnota 3,6 % by ale neměla obchodníky šokovat, protože by byla stále velmi nízká a v blízkosti minima, které bylo zaznamenáno před 50 lety. Poslední zpráva, která bude dnes zveřejněna, je průměrný hodinový výdělek. Tento indikátor má přímý vliv na míru inflace. Meziroční nárůst mezd by neměl překročit hodnotu z předchozího měsíce. Tento údaj je ale méně významný než první dvě zprávy.

Analýza fundamentálních událostí:

analytics647979c3309e3.jpg

Na pátek nejsou v plánu žádné fundamentální události. Oba páry vykazují v posledních dnech vytrvalou snahu o růst, která není vždy podložena konkrétními faktory. Jestliže růst eura dává smysl, pak posilování libry vyvolává řadu otázek. Krátkodobý trend se ale u obou párů změnil na rostoucí. Pokud zprávy z USA výrazně nepřekonají prognózy, lze očekávat další růst.

Obecné závěry:

V pátek budou zveřejněny dvě důležité zprávy, obě na začátku americké obchodní seance. V první polovině dne nás žádné důležité události nečekají. Včera bylo také oznámeno, že americká Sněmovna reprezentantů schválila zvýšení dluhového stropu. USA tedy nebudou v platební neschopnosti. Příčina včerejšího poklesu dolaru tkvěla částečně v této události. Není to ale logické. Trh mohl souhlas se zvýšením stropu zakomponovat do cen (protože jiná možnost vlastně neexistovala) a teď může profitovat z short objednávek. Nicméně stále očekáváme silnější pokles eura a libry.

Základní pravidla obchodování:

1) Sílu signálu určuje doba, za kterou se vytvořil (odraz nebo překonání úrovně). Čím kratší tato doba, tím silnější signál.

2) Pokud byly na základě falešných signálů poblíž jakékoli úrovně otevřeny minimálně dva obchody, pak by měly být všechny následné signály z této úrovně ignorovány.

3) Na plochém trhu může jakýkoli měnový pár vygenerovat mnoho falešných signálů nebo také nevygenerovat žádné. V každém případě je při prvních známkách plochého pohybu lepší přestat obchodovat.

4) Obchody by měly být otevírány v době mezi začátkem evropské seance a polovinou americké seance, kdy by měly být všechny pozice manuálně zavřeny.

5) V periodě 30M můžete obchodovat pomocí signálů z indikátoru MACD jen při dobré volatilitě a trendu, který potvrdí trendová linie nebo trendový kanál.

6) Pokud jsou dvě úrovně příliš blízko sebe (od 5 do 15 pipsů), měly by být považovány za zónu supportu nebo rezistence.

Co vidíme v grafu:

Cenové úrovně supportu a rezistence jsou úrovně, které slouží jako cíle při otevírání nákupních nebo prodejních příkazů. Do jejich blízkosti lze umístit take profit.

Červené linie jsou kanály nebo trendové linie, které ukazují aktuální trend a naznačují směr, kterým je momentálně lepší obchodovat.

Indikátor MACD (14, 22 a 3) je histogram a signální linie, tzn. pomocný indikátor, který může být využit i jako zdroj signálů.

Důležité projevy a zprávy (vždy uvedeny v makroekonomickém kalendáři) mohou významným způsobem ovlivnit pohyb měnového páru. Proto byste měli v době jejich zveřejnění obchodovat co nejopatrněji nebo trh opustit a vyhnout se tak prudkým obratům ceny proti předchozímu pohybu.

Začátečníci by si měli pamatovat, že každý obchod nemůže být ziskový. Vypracování spolehlivé strategie a správa financí jsou klíčem k úspěšnému dlouhodobému obchodování.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jaké události mohou ovlivnit tržní sentiment 20. července? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Z dnešních fundamentálních událostí nestojí za zmínku naprosto nic. Federální rezervní systém i Evropská centrální banka vstoupily před dalšími zasedáními, která se budou konat příští týden, do období informačního embarga. To znamená, že členové měnových výborů mají zakázáno komentovat měnovou politiku. Až do zasedání centrálních bank proto nebudou vystupovat s projevy ani prohlášeními. Čtvrtek by mohl být vcelku klidný, i když se libra samozřejmě může pokusit prodloužit pokles.
  • Jaké události mohou ovlivnit tržní sentiment 20. června? Analýza fundamentálních dat pro začátečníky
    Pondělí bylo bez zvláštních událostí. Na pondělí a úterý nejsou naplánovány žádné významné ekonomické zprávy a všechny fundamentální události jsou druhořadého významu. Pondělí bylo dnem s nízkým objemem obchodů a oba páry měly po silné rally z minulého týdne určitou tendenci korigovat. Stejná situace bude pravděpodobně přetrvávat i dnes.
  • Jaké události mohou ovlivnit tržní sentiment 27. června? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Na středu není v plánu zveřejnění žádných důležitých ekonomických zpráv. Dokonce ani druhořadých. Čeká nás ale několik důležitých fundamentálních událostí, které vyžadují plnou pozornost. Euro se v úterý pohybovalo výhradně následkem projevu prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové, takže nadcházející projevy bychom neměli ignorovat, ale spíš na ně pamatovat kvůli načasování a potenciálnímu vlivu na příslušné měnové páry.
  • Jaké události mohou ovlivnit tržní sentiment 29. června? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Ve čtvrtek lze vyzdvihnout tři ekonomické zprávy. Německo zveřejní zprávu o inflaci za červen (předběžný odhad), která je často nejdůležitější, protože může trh překvapit odchylkou od prognózované hodnoty. Navíc se očekává růst inflace z 6,1 % na 6,3–6,4 %. To už je znepokojivé, zvlášť proto, že ECB svou klíčovou sazbu dál zvyšuje.
  • Jaké události mohou ovlivnit tržní sentiment 8. června? Analýza fundamentálních dat pro začátečníky.
    Ve čtvrtek nás nečekají téměř žádné ekonomické zprávy. Můžeme vyzdvihnout v podstatě jen dvě zprávy, obě vcelku druhořadého významu. Tou první je třetí odhad HDP eurozóny za první čtvrtletí. Zprávu zachraňuje jedině fakt, že třetí odhad je finální, takže by mohl přinést něco nečekaného. Obecně lze ale od této zprávy těžko očekávat překvapivé hodnoty, protože ekonomický růst v eurozóně je už dvě čtvrtletí po sobě nulový.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 11. září? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    V pondělí nás nečekají žádné makroekonomické události. Tento týden jednoduše nejsou významné faktory, na které by trh mohl reagovat. Na tento týden je ale naplánováno zasedání Evropské centrální banky a na další týden zasedání Federálního rezervního systému a Bank of England. Trh by proto mohl začít tyto události předvídat na základě vlastních očekávání. Je ale velmi těžké říct, kdy přesně s tím začne. Domníváme se, že v pondělí ne. Pondělí představí nejspíš neměnný a fádní trh.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 13. září? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Ve středu nás čeká víc makroekonomických událostí než v pondělí a úterý. Začněme těmi méně významnými. EU zveřejní údaje o průmyslové výrobě. Nejedná se o nejdůležitější zprávu a reakce trhu na ni bude nejspíš slabá, nebo dokonce žádná. Velká Británie zveřejní zprávy o HDP a průmyslové výrobě. I ty ale považujeme za druhořadé. Obchodníky mnohem víc zajímají čtvrtletní než měsíční údaje o hospodářském růstu. Co se týká zprávy o průmyslové výrobě, ani ta není zdaleka nejdůležitější.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 15. září? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    V pátek nás čeká méně makroekonomických událostí a žádná z nich nebude významná. Zmíníme jen americké zprávy o průmyslové výrobě a spotřebitelském sentimentu. Obě jsou druhořadé a reakci trhu mohou vyvolat jen v případě výrazné odchylky skutečné hodnoty od prognózy. Zdá se, jako bychom ty nejzajímavější události v tomto týdnu už měli a viděli. Trh nám například ukázal, že už dávno zakomponoval do cen všechna budoucí zvýšení sazeb Evropské centrální banky. Proto je momentálně připraven prodávat euro a libru, což odpovídá našemu očekávání.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 16. června? Analýza fundamentálních dat pro začátečníky
    Pátek slibuje být ve srovnání s několika posledními dny vcelku nudný. Z makrodat stojí za pozornost jen údaje o inflaci v EU a index spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity v USA. Obě zprávy mají jednoznačně druhořadý význam. Zpráva o inflaci bude ve formě druhého odhadu, který se obvykle neliší od prvního a nevyvolává žádnou reakci trhu, zejména s ohledem na to, že ve čtvrtek se konalo zasedání Evropské centrální banky, takže zpráva o inflaci je méně významná.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 19. června? Analýza fundamentálních dat pro začátečníky
    Nový obchodní týden má podle očekávání začít vcelku nudně. Pro Spojené státy, Evropskou unii ani Spojené království nečekáme žádné významné zprávy. Později během týdne bude zveřejněno několik důležitých zpráv, ale většina z nich až v druhé polovině týdne. Pondělí je kromě několika projevů představitelů Evropské centrální banky téměř prázdné. Proto dnes u obou měnových párů očekáváme klidné pohyby s možností flatu nebo korekce proti trendu.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 22. srpna? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    V úterý nebudou zveřejněny žádné ekonomické zprávy v Německu, Evropské unii, Spojených státech, ani ve Spojeném království. Po "nudném pondělí" nás tedy s největší pravděpodobností čeká "nudné úterý". Alespoň takto to momentálně vypadá. Pár EUR/USD se snažil stoupat v rámci korekce a pár GBP/USD zůstává v bočním kanálu. Toť vše. Nečekáme žádné výrazné změny cen, které by současný technický obrázek ovlivnily.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 23. srpna? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Ve středu budou zveřejněny předběžné hodnoty indexů PMI z EU, Německa, Spojeného království a USA za srpen. Jelikož euro má stále tendenci klesat a libra se pohybuje v bočním kanálu, tyto PMI nejspíš výrazně nezmění sentiment na trhu. Nemají zásadní význam a jejich hodnoty se často téměř úplně shodují s prognózami, což samo o sobě nenaznačuje silnou reakci trhu. Ve středu ale bude zveřejněno až osm PMI, takže některé by se mohly od prognóz odchýlit a vyvolat výraznější pohyb. Ale opakujeme, vše bude záviset na skutečných hodnotách ukazatelů.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 24. srpna? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Ve čtvrtek nejsou ve Velké Británii, Evropské unii ani Německu v plánu žádné významné zprávy. Spojené státy zveřejní zprávy o prvotních žádostech o podporu v nezaměstnanosti a objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti jsou poměrně slabý ukazatel jednoduše proto, že jsou zveřejňovány jednou týdně a odchylky od prognóz jsou vzácné. Protože nejsou odchylky, není ani reakce trhu. Důležitější jsou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které odrážejí změnu objemu nákupu drahého zboží, jako jsou automobily, nemovitosti nebo velké spotřebiče. Platí ale totéž – je důležité, aby se výsledky odchylovaly od prognóz. Pokud to tak není, není ani reakce. Pokud to tak je, pak můžeme očekávat silnou reakci trhu.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 25. srpna? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    V pátek má být zveřejněno jen málo ekonomických zpráv a žádná z nich nebude důležitá. Německo zveřejní závěrečné hodnocení své zprávy o HDP. Předpokládá se výsledek 0 %, což nikoho nepřekvapí ani nevyvolá reakci trhu, protože lidé už si dávno zvykli, že evropská ekonomika balancuje na hraně recese, ale zatím do ní nespadla. Pokud se nedočkáme výrazné odchylky od hodnoty 0 %, nečekáme žádnou reakci. Spojené státy zveřejní index spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity. Platí pro něj totéž – pokud nedojde k výrazné odchylce od prognózy (71,2), nemá smysl očekávat reakci trhu. Čekají nás ale důležité fundamentální události...
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 3. srpna? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Ve čtvrtek nás čeká několik makroekonomických událostí, všechny ale budou ve stínu zasedání Bank of England, čemuž se budeme věnovat níže. Evropská unie zveřejní červencový index PMI ve službách. Půjde nicméně o druhé, závěrečné hodnocení, které se obvykle neliší od prvního. Proto na tuto zprávu neočekáváme výrazné reakce. Spojené království také zveřejní finální odhad svého PMI ve službách. Spojené státy zveřejní podobný index. ale k němu zveřejní ještě i index podnikatelské aktivity ISM, který je důležitější. Index ISM může mít reálný dopad na pohyb obou párů, ale bude velmi obtížné určit, zda trh reaguje na zasedání BoE, nebo na index ISM.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 30. srpna? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Na středu je naplánováno zveřejnění několika zajímavých zpráv v USA, EU a Velké Británii. Německo zveřejní předběžnou výši inflace za srpen. Připomínáme, že srpen ještě neskončil, ale první odhad má pro trh vždy velký význam. Pokud uvidíme odchylku od předpokládané hodnoty 6 %, pak by zpráva mohla pohnout trhem. Spojené království a Evropská unie zveřejní jen sekundární údaje, ale USA čekají významné události.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 31. srpna? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Ve čtvrtek nás čeká několik makroekonomických událostí. Začněme těmi nejdůležitějšími, zvlášť proto, že jich není mnoho. Index spotřebitelských cen v Evropské unii za srpen. Netřeba připomínat, jak důležitý momentálně tento indikátor inflace je. Ačkoli Evropská centrální banka v cyklu utahování měnové politiky sebevědomě směřuje k pauze, nic nezaručuje, že se pro ni na příštím zasedání definitivně rozhodne. Měkký pokles nebo absence inflace vyprovokují centrální banku k agresivnějšímu a vyššímu zvyšování sazeb. Nebo v to trh přinejmenším bude věřit. Mírný pokles inflace v EU (5,2 a více procent v srpnu) může euro podpořit, zatímco prudší pokles (5,0 a méně procent) vyvolá jeho propad.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 5. června? Analýza fundamentálních dat pro začínající obchodníky.
    V pondělí bude k dispozici jen omezené množství makrodat, ale už fakt, že budou aspoň nějaká, je dobré znamení. V pondělky často chybí jak fundamentální zprávy, tak ekonomická data, což negativně ovlivňuje povahu pohybů a volatilitu. V pondělí bude zveřejněn PMI ve službách v Evropské unii, Velké Británii a Spojených státech. Nedá se říct, že se jedná o důležitá data, zvlášť proto, že jde o druhé odhady pro květen. Jinými slovy, trh už předběžné odhady zná. Britské PMI a americké ISM lze považovat za docela významné, ale k vyvolání reakce trhu jsou potřeba překvapivé hodnoty nebo odchylky od prognóz. Bez tohoto vlivu nebude sentiment obchodníků příliš ovlivněn.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 6. června? Analýza fundamentálních dat pro začátečníky.
    V úterý nemají být zveřejněna žádná makrodata, jen vcelku nevýznamné zprávy o maloobchodních tržbách v Evropské unii a PMI ve stavebnictví ve Spojeném království. Uvědomte si ale, že půjde o druhý odhad PMI ve stavebnictví, takže šance na reakci trhu není prakticky žádná. Jen pokud by se reálná hodnota výrazně odchýlila od prognózy, což se u druhých odhadů stává jen zřídka. Co se týká zprávy o maloobchodních tržbách, není zvlášť důležitá. Pokud obchodníci zareagují, pak nejspíš jen minimálně.
  • Jaké události mohou ovlivňovat tržní sentiment 6. září? Přehled fundamentálních událostí pro začátečníky
    Ve středu nás nečekají téměř žádné ekonomické události, je mezi nimi jen jedna důležitá zpráva. Domníváme se, že není zvláštní důvod věnovat pozornost indexům PMI ve stavebnictví z Německa, Evropské unie a Spojeného království. Zpráva o maloobchodních tržbách v EU je poměrně důležitá, ale jen výjimečně vyvolává reakci trhu. "Béžová kniha" ve Spojených státech je jen souhrnem ekonomických přehledů, které jen zřídka obsahují významné informace. Index podnikatelské aktivity S&P pro americký sektor služeb zveřejní druhou, konečnou hodnotu, která je objektivně méně významná než první. Měli byste se zaměřit jen na index ISM ve Spojených státech. Ten ale vyvolá reakci, pokud se jeho hodnoty výrazně odchýlí od prognóz.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Kawase
eTrader
Fintokei
reklama
Swissquote Bank