Pátek 29. březen 2024 07:31
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - Tento týden vyjde inflace v eurozóně a nezaměstnanost v USA

29.05.2023 08:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity/indexy:

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

EUR/CZK


23,69

0,03%

-2,7%

 

 

 

S&P 500

4205,5

1,30%

3,1%




USD/CZK

22,05

0,04%

-6,4%

 

 


NASDAQ

12975,7

2,19%

13,1%




EUR/USD

 

1,074

0,16%

4,0%

 

 

 

DAX

15984,0

1,20%

11,0%

 

 

 

USD/PLN

4,208

-0,27%

-6,9%




PX

1317,67

-0,24%

8,4%




Ropa Brent

USD/barel

77,31

0,25%

-7,8%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlato

USD/unce

1948

0,07%

11,0%











Aktualizováno

8:32

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nouze o ekonomická data tento týden rozhodně nebude. Zatímco dnes je kalendář prakticky prázdný, v průběhu týdne dorazí informace ohledně květnového růstu cen v zemích eurozóny, v USA pak budou nejzajímavější zápis patrně představovat data z trhu práce. V předchozích týdnech trh začal nejnovějším číslům přikládat menší význam, jelikož se zdálo, že o další trajektorii úrokových sazeb je na nějaký čas rozhodnuto. Jenže jestřábí komentáře z úst některých představitelů Fedu postupně navýšily nejistotu a začátkem tohoto týdne již převažuje názor, že na červnovém zasedání Fed opět zvýší sazby. Ke změně došlo i v pohledu na snižování sazeb, kdy ke konci roku trh očekává, že sazby budou zhruba na stejné úrovni, jako kde se nacházejí nyní.

Dnes důležitější ekonomická data nevycházejí, za to v úterý bude zajímavá především zveřejněná struktura českého HDP za letošní první kvartál. Ta kromě možné revize přinese i informaci, nakolik slabší spotřebitelská poptávka brzdila tuzemskou ekonomiku.

Ve středu přijde informace z Německa ohledně květnového růstu cen. Obvykle jde o jedno z prvních dorazivších čísel v rámci eurozóny, byť tentokrát o den dříve dorazí ještě informace ze Španělska. V případě Německa je očekáván pokles meziroční míry, metodikou Eurostatu z 7,6 % na 6,7 %.

Čtvrtek bude co do čísel nejobsáhlejší. V Česku vyjde PMI pro výrobu a statistika plnění státního rozpočtu. Agregovaný výsledek inflace vyjde v eurozóně a v případě Spojených států bude důležitý report od agentury ADP ohledně počtu vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru. Oficiální čísla z trhu práce, které trh bere s větší vážností, ale vyjdou v USA až v pátek. 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozitivní zprávy ohledně dohody k dluhovému stropu pomohly americkým akciím v závěru minulého týdne k ziskům a index S&P 500 v pátek přidal 1,3 %. Potvrzení přinesla včerejší informace, že prezident Joe Biden a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dosáhli dohody na zvýšení limitu pro zadlužení Spojených států. Futures na americké akcie tak i dnes naznačují otevření obchodování v zelených číslech. Dařilo se ke konci týdne i evropským akciím, kdy například německý DAX přidal přes 1 %. Mírně v červených čísel naopak ukončila obchodování pražská burza. Koruna mírně oslabovala a týden začíná v blízkosti 23,70 EUR/CZK.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

Pilulka Lekarny As

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO: -
ÚT: ČR struktura HDP; USA spotřebitelská důvěra Conf. Board
ST: SRN inflace, nezaměstnanost
ČT: ČR PMI, deficit rozpočtu; SRN maloobchod; EUR inflace, nezaměstnanost; USA ADP report, ISM index
PÁ: USA měsíční data z trhu práce

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Tento týden rozhoduje Fed a ECB, vyjde americké HDP nebo německá inflace
    Finanční trhy před sebou mají vzrušující týden, kdy makroekonomický kalendář otevírá prostor zvýšené volatilitě. Vrcholem týdne bude středeční zasedání Fedu, v USA zároveň vyjde výsledek HDP za druhý kvartál, nebo také statistika osobních příjmů a výdajů. V eurozóně bude kromě čtvrtečního zasedání ECB budit pozornost německá inflace, část pohledů pak bude mířit do Španělska, k výsledku vyjednávání po parlamentních volbách. Těsný výsledek spíše zvyšuje nejistotu a může lehce ovlivňovat valuace na evropském dluhopisovém trhu. V Česku je ekonomický kalendář takřka prázdný, s výjimkou dnes zveřejňovaného konjukturálního průzkumu.
  • Ranní okénko - Tento týden vycházejí tuzemské mzdy, průmysl či maloobchod
    Tento týden patří především datům z české ekonomiky, kdy po dnešních mzdách dorazí v průběhu týdne také statistika průmyslu, zahraničního obchodu, maloobchodních tržeb a týden uzavře podíl nezaměstnaných. Dílčí data dorazí také z eurozóny a Německa, vesměs ale nepůjde o kurzotvorná data, s potenciálem pro větší výkyvy na finančních trzích. Investoři tak budou opatrní spíš na komentáře členů centrálních bank, vzhledem k postupně blížícím se zasedáním ECB (14. září) a Fedu (20. září).
  • Ranní okénko - Tento týden vycházejí zápisky ze zasedání Fedu a PMI
    Investoři vyhlížejí relativně poklidný týden, a to alespoň z pohledu přicházejících ekonomických dat. Z globálního pohledu má tento týden potenciál rozhýbat trhy zejména zápis z posledního zasedání Fedu, pro eurozónu budou zajímavá především „měkká data“ vycházející v závěru týdne. Z Česka tento týden dorazí pouze páteční konjukturální průzkum a určité uklidnění by tak mohl zaznamenat i kurz koruny.
  • Ranní okénko - Tento týden vychází americká inflace a výsledek maloobchodu
    Tento týden patří zejména ekonomickým datům z USA, kdy v úterý vyjde výsledek říjnové inflace, který by po pauze měl ukázat pokračující desinflační proces a pokles blíže směrem ke 3 %. Dorazí také údaj o cenách amerických výrobců nebo vývoji tržeb v maloobchodu. To vše může více dopadat na vývoj na finančním trhu, vzhledem k určité nejistotě ohledně prosincového zasedání Fedu. Většinově sice trh sází na stabilitu sazeb (85% šance), v případě výraznějšího překvapení u čísel z tohoto týdne ale může trh ještě znejistět.
  • Ranní okénko - Tento týden vychází česká a americká inflace, zasedá ECB a Fed
    Tento týden se nese na vlně důležitých ekonomických dat, kdy za několik málo minut dorazí informace o vývoji cen v české ekonomice. To bude představovat poslední zásadní informaci před zasedáním ČNB, které je naplánováno na příští čtvrtek. Globální trhy pak budou vyčkávat na úterní výsledek inflace z americké ekonomiky a středeční zasedání Fedu. Trhy v posledních týdnech začaly zaceňovat brzké a rychlé snižování sazeb, to v aktualizované prognóze ale Fed pravděpodobně nepodpoří, a i nadále bude naznačovat pouze opatrné tempo snižování v příštím roce. Podobné vyznění pak lze očekávat i od čtvrtečního zasedání ECB.
  • Ranní okénko - Tento týden vychází inflace v eurozóně, v Česku struktura HDP
    Poslední listopadový týden přinese zejména zahraniční ekonomická data, kdy patrně nejzajímavější bude čtvrteční údaj o vývoji cen v eurozóně. Nečekaně razantní pokles meziroční míry v říjnu odmazal zbylé sázky na zvýšení sazeb a další očekávaný listopadový pokles by měl tento narativ potvrdit. Z USA bude nejzajímavější čtvrteční údaj o osobních příjmech a výdajích v kombinaci s cenovým indexem PCE, který je preferovaným měřením cen ze strany Fedu. Z tuzemské ekonomiky přijde v pátek druhý odhad vývoje HDP, včetně struktury v rámci národních účtů.
  • Ranní okénko - Tento týden vyjde česká a americká inflace
    Tento týden je z pohledu globálních událostí odpočinkovější, snad jen s výjimkou čtvrtka, kdy vychází čísla o červencové americké inflaci. O ekonomické události se tak postará zejména tuzemský kalendář, počínaje dneškem, kdy vycházejí čísla o průmyslu a zahraničním obchodu.
  • Ranní okénko - Tento týden vyjde české PPI, americké tržby a průmysl
    Tento týden přinese jediný významnější zápis do tuzemského ekonomického kalendáře v podobě červnových cen ve výrobě. Zde by měl pokračovat desinflační proces, který se z výrobního řetězce bude dále přelévat do zpomalujícího růstu spotřebitelských cen. V USA bude kromě rozjíždějící se výsledkové sezóny k dispozici i více ekonomických dat, v čele s červnovými maloobchodními tržbami a průmyslovou výrobou. Postupně lze očekávat útlum maloobchodních tržeb v sektorech více citlivých na úrokové sazby, jako je například prodej automobilů. Z Evropy bude stát za pozornost vývoj spotřebitelské důvěry v eurozóně, z širšího pohledu pak může zaujmout i čtvrteční zasedání turecké centrální banky, která po personálních změnách znovuobnovila cyklus zvyšování sazeb.
  • Ranní okénko - Tento týden vyjde inflace v ČR a USA
    Tento týden bude patřit inflaci, kdy v úterý globální trhy rozhýbe informace o lednovém růstu cen ve Spojených státech, ve čtvrtek pak na tuzemský trh dopadne údaj o vývoji cen v Česku. Medián analytiků je paradoxně pro USA i Česko takřka stejný a v obou případech počítá s meziroční lednovou inflací okolo 3 %. Obzvlášť pro Česko tak díky srovnávací základně půjde o výrazný skok směrem dolů, byť meziměsíční růst cen patrně skončí v blízkosti 2 %. Z dalších dat bude stát za pozornost i středeční zpřesněný odhad ohledně růstu HDP v eurozóně, v závěru týdne pak přijdou zásadnější čísla ze Spojených států, včetně vývoje v průmyslu a maloobchodu.
  • Ranní okénko - Tento týden vyjde inflace v eurozóně a měsíční data z amerického trhu práce
    V tomto týdnu rozvíří dění na finančních trzích hned několik zásadních ekonomických událostí, kdy patrně nejzajímavější bude až v druhé polovině týdne výsledek inflace v eurozóně v kombinaci s měsíčními daty z amerického trhu práce. Z tuzemské ekonomiky bude v rámci tohoto týdne stát za pozornost druhý odhad vývoje HDP za Q2’23, v rámci kterého se dozvíme i rozklad jednotlivých složek.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB a Fed, v eurozóně vyjde inflace
    Zatímco z pohledu domácího trhu je nejočekávanější událostí týdne zasedání ČNB, kde je ve hře možnost prvního snížení sazeb, globální trhy bude zajímat především zasedání Fedu. Ten sice sazby s jistotou nesníží, vyloučit ale nelze možnost ještě jednoho letošního navýšení. Na středečním zasedání se ale k tomuto kroku americká centrální banka s největší pravděpodobností neodhodlá a důležitý bude zejména nastíněný výhled.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB, šance na snížení sazeb rostou
    Tento týden bude nejzajímavější událost představovat „předvánoční“ zasedání České národní banky. Po mírně holubičích vyjádřeních některých členů bankovní rady se zhruba tři čtvrtiny analytiků (dle dat agentury Bloomberg) přiklánějí k našemu odhadu, že ČNB ve čtvrtek sníží základní sazbu o 25bb. Část analytiků odhadujících stabilitu ale ukazuje, že rozhodnutí opět bude do poslední chvíle nejisté a bez ohledu na rozhodnutí lze očekávat na českém finančním trhu významnější volatilitu jedním či druhým směrem. Z pohledu globálních trhů bude nejdůležitější údaj patrně představovat páteční statistika osobních příjmů a výdajů vycházející ve Spojených státech.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB, v eurozóně vychází inflace
    Závěr měsíce bude ve velkém tempu, kdy z pohledu tuzemské ekonomiky bude vrcholem týdne středa, kdy zasedá Česká národní banka. Zajímavý bude ale i závěr týdne v eurozóně, kde již ve čtvrtek prvotní data ze zemí jako je Španělsko nebo Německo naznačí, jakým směrem se bude ubírat v pátek zveřejněná inflace. V USA bude pro trhy patrně nejzajímavější páteční statistika osobních výdajů a příjmů.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB, vychází HDP, z USA dorazí data z trhu práce
    V tomto týdnu bude pro tuzemské investory nejzajímavější zasedání České národní banky, která s největší pravděpodobností rozhodne o stabilitě sazeb. Trhy bude zajímat především nová prognóza a další výhled. Z globálního hlediska bude nejzásadnější v závěru týdne zveřejněný report z amerického trhu práce, který v případě slabších čísel může ujistit trh, že by Fed již neměl přistoupit k dalšímu zvyšování sazeb. Pozornost investorů bude mířit i do Velké Británie, kde další hike doručí Bank of England.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB
    Nejdůležitější událostí tohoto týdne je zasedání ECB a očekává se, že bankovní rada ponechá sazby na stávajících úrovních. Tento postup naznačili představitelé ECB po svém zářijovém zasedání a příchozí ekonomická data nás v tomto přesvědčení utvrzují. Především výrazně poklesla jak meziroční inflace (z 5,2 % v srpnu na 4,3 %), tak i jádrová inflace (z 5,3 % na 4,5 %). Ve Spojených státech amerických bude publikován prvotní odhad HDP za 3.Q, kdy se očekává další silný výkon tamní ekonomiky. Tento týden nabídne také výsledky indexů nákupních manažerů ze zahraničí. V České republice vyjde konjunkturální průzkum včetně spotřebitelské a podnikatelské důvěry.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB a Fed, vychází inflace v ČR a USA
    Nouze o ekonomická data a zasedání centrálních bank v tomto týdnu rozhodně nebude. Z tuzemského trhu přijde dnes informace o vývoji spotřebitelských cen, v závěru týdne pak také o cenách ve výrobě. Květnová inflace dorazí také z USA, zajímavý bude i výsledek maloobchodních tržeb. Ty na rozdíl od inflace ale dorazí až po středečním zasedání Fedu. Trh je i nadále nerozhodný ohledně možnosti hiku, více se ale kloní k variantě stability sazeb. Hike takřka s jistotou naopak ve čtvrtek doručí ECB.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, dorazí data z amerického trhu práce
    Vrcholem nadcházejícího týdne bude čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Ta drží depozitní sazbu na úrovni 4 % již od září loňského roku. Nyní se očekává, kdy bankovní rada zahájí cyklus snižování úrokových sazeb. S pravděpodobností limitně blížící se jistotě to nebude na tomto zasedání, ale trhy budou bedlivě sledovat jakýkoli náznak, který by více poodhalil začátek uvolňování měnové politiky. Zároveň bude představena také nová makroekonomická prognóza, která bude vzhledem k aktuálním údajům obsahovat nejspíše revizi inflace směrem níže, ale také nižší HDP v tomto roce. V takovém případě bude větší tlak na snižování sazeb, i přesto bude pravděpodobně prezidentka Christine Lagarde spíš zdrženlivější a bude zdůrazňovat nutnost vyčkání na další data, především ve vývoji mezd.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází americká a česká inflace
    Tento týden vychází větší množství zásadních ekonomických dat, v čele s americkou a českou inflací, nejistý výsledek nabídne i čtvrteční zasedání ECB. Trh dává hiku necelou 40% šanci, v případě analytiků jsou odhady rozděleny zhruba na půl. Fed zasedá až příští týden, kromě výsledku inflace bude hledět mj. i na údaj o maloobchodních tržbách, který vychází tento týden ve čtvrtek. Šance na hike jsou ale v případě americké centrální banky podstatně menší a takové rozhodnutí by představovalo zásadní překvapení.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází výsledek amerického HDP
    Tento týden přinese další ekonomická data, kdy trhy patrně nejvíce ovlivní ve čtvrtek zasedání ECB a výsledek výkonu americké ekonomiky za čtvrtý kvartál loňského roku. Z české ekonomiky tento týden dorazí jen konjukturální průzkum z dílny ČSÚ, který ukáže informace o náladě u českých spotřebitelů a firem. I nadále pak trhy bude hýbat očekávání investorů ohledně měnové politiky Fedu, kdy po silnějších pátečních datech ohledně americké spotřebitelské důvěry se očekávání ohledně březnového zasedání posunuly mírně ve směru stability a současné ceny naznačují zhruba 55% pravděpodobnost tohoto scénáře.
  • Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB
    V kalendáři na následující dny je nachystaná opět zajímavá série ekonomických dat, zdaleka nejdůležitější ale bude středa, během které zasedá jak Česká národní banka, tak americký Fed. Zatímco u americké centrální banky je o rozhodnutí jasno a zásadní bude především nová prognóza spolu s výhledem na další vývoj sazeb, u ČNB se bude rozhodovat o intenzitě snižování. Pokles inflace k 2% cíli spolu s neutěšivým ekonomickým vývojem otevírá prostor pro další akceleraci tempa, komentáře členů bankovní rady ale naznačují spíše opakované snížení o 50bb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader