Pátek 19. duben 2024 05:50
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Investičním ternem roku 2023 má být Čína. Pokud tedy zvládne nezřízené promořování, do něhož se nyní nově pouští a které v rámci náhlé otočky nahrazuje drakonické covidové restrikce

13.12.2022 15:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investoři, kteří se chystají vrátit na akciové trhy, by měli zase o něco více zpozornět. Celosvětová inflace má totiž podle všeho svůj vrchol již za sebou. I když i v roce 2023 setrvá ve výšinách, svůj sestup z maxima několika uplynulých desetiletí již zahájila. Podle odhadu Bloombergu činila v letošním třetím čtvrtletí meziročně 9,8 procenta – což je právě ono maximum za posledních několik dekád –, zatímco v posledních třech měsících letoška to bude nejspíše jen 9,5 procenta. V příštím roce pak 5,3 procenta.

Ostatně například meziroční růst globálních cen potravin, jak jej zachycuje pravidelná statistika OSN, letos v listopadu prakticky ustal. Poprvé od léta roku 2020. Hodnota příslušného indexu stoupla v listopadu meziročně jen o 0,3 procenta. Pro srovnání, od začátku loňského roku do konce letošního pololetí rostl index průměrným měsíčním tempem přesahujícím 26 procent, nezřídka v pásmu od 30 do 40 procent. Nynější stagnaci globálních cen potravin vítají zejména rozvíjející se trhy, kde nezkrocená potravinová drahota hrozila rozpoutat lidové bouře, jaké pamatujeme ze zemí od Haiti po Bangladéš ze sklonku nultých let. Hrozba světové potravinové krize je však teď, zdá se, tedy zažehnána.

A takový vývoj zase dříve či později přivítají akciové trhy. Viditelný pokles inflace, otočení dosavadního trendu, jim bude přelomovým povelem k růstu. Tentokrát nejen přechodnému vzepětí medvědího trhu, ale k nástupu trvaleji rostoucího trhu býčího. Akciového investora, který se hodlá vrátit na trhy, by tudíž strach neměl sevřít natolik, aby náznaky příznivého vývoje globální inflace – včetně té cen potravin – nevnímal.

Správci bohatství největší americké banky, JPMorgan Asset Management, dokonce považují za největší riziko příštího roku to, že akciový investor použije stále nepříliš příznivá makroekonomická čísla jako vlastní mentální záminku, aby návrat na trh ještě pozdržel. Například vyhlíženou globální inflaci 5,3 procenta si stále subjektivně vyloží jako tuze vysokou, přestože třeba vůči letošnímu druhému pololetí půjde o markantní zpomalení. Čekání na plné odeznění inflační krize se podle JPMorgan Asset Management v příštím roce nevyplatí; investoři by se měli vrhnout zpátky na trhy dříve než k plnému odeznění dojde, aby tak nepropásli příležitost, jaká tu dlouho nebyla. „Z pohledu investora je největším rizikem příštího roku příliš dlouhé otálení s investováním až do doby, kdy definitivně nabude dojmu, že naprosto vše je v pořádku,“ říká v investičním výhledu pro příští rok David Kelly, hlavní globální stratég JPMorgan Asset Management. „Tak moc jsme podlehli strachům z nějaké další nové pohromy, že jsme teď investičně úplně ztuhlí.“

Pohromy jako válka na Ukrajině nebo čtyřicetiletá inflace přišly nečekaně, jenže podobně znenadání může podle Kellyho a jeho kolegů nastat akciové oživení. JPMorgan Asset Management dokonce nevylučuje, že by se Spojené státy mohly v příštím roce obávané recesi vyhnout. Její pravděpodobnost vidí stále pouze kolem 50 procent, zatímco obecně je již pokládána za takřka hotovou věc.

Zde je nutno říci, že banka JP Morgan patřila letos k největším optimistům stran vývoje amerických akcií, přičemž ovšem se její růžové vize nenaplnily. Vždyť ještě letos v říjnu pracoval hlavní globální stratég celé JP Morgan, Marko Kolanovic, s předpokladem, že stěžejní ukazatel amerických akcií, Standard & Poor’s 500, zakončí svoji pouť rokem 2022 na úrovni 4800 bodů. Přitom ukazatel nyní nedosahuje ani hodnoty 4000 bodů a musel by ve zbytku prosince meteoricky vzlétnout o 17,5 procenta, aby se Kolanovicova prognóza naplnila.

Ani skepse z toho, že i přední profesionálové Kolanovicova typu se mýlí, by však neměla řadového investora pro příští rok sevřít strachy až příliš. Zmíněný Kelly tedy sice recesi v USA nevylučuje, ale soudí, že ekonomický propad bude jen mělký. Bude však dostatečný na to, aby zchladil mzdové požadavky. To pak zmírní inflaci a firmám umožní stabilizovat marže, což tedy ve výhledu podpoří jejich ziskovost – a to je to, co musí akciové investory zajímat především. Rok 2024 pak má daný vývoj potvrdit, když se americká ekonomika vrátí k růstu, ale již při výrazně zpomalené inflaci a příhodně ponížených úrocích. „Americká ekonomika není na kraji útesu, jenom na pokraji bažiny,“ vysvětluje příměrem Kelly. Investoři podle něj mohou nyní dělat tu fatální chybu, že vyhlížejí pád z útesu do hluboké recese, zatímco ve skutečnosti půjde jen o přebrodění bažiny, zvládnutelné navíc ještě docela rychle.  

Řadový investor by se ale podle JPMorgan Asset Management v příštím roce neměl až příliš zahledět do makroekonomických čísel, z dlouhodobého hlediska stále poměrně nepříznivých, ale neměl by se až příliš zahledět ani také jenom do Ameriky, resp. jejích trhů. „Okno příležitosti“ mu totiž otevírá třeba taková Čína. Čínská ekonomika v příštím roce poroste dramaticky rychleji než zbytek světa, a s tím i tamní akcie. Nedávné masové demonstrace v ulicích čínských měst vedou pekingský režim k zásadnímu přehodnocení drakonických covidových restrikcí. To hospodářský vzestup celé země může podpořit, přestože pravděpodobně dojde k citelnému nárůstu nakažených i zemřelých. Před tím varují investiční domy Goldman Sachs nebo Nomura. Otočka čínského režimu ve věci boje s covidem je projevem „odezdikezdismu“ a jako taková představuje podle zmíněných domů klíčové ohrožení jak čínského, tak světového ekonomického růstu v roce 2023. Čína zkrátka v mžiku vyměnila drakonické covidové restrikce nezřízeným promořováním, na něž nemusí být vůbec připravena. Pokud se jí to vymkne z rukou, čínské akcie v nadcházejících měsících ternem samozřejmě nebudou. To je ale v tuto chvíli mezi investičními profesionály spíše menšinový výhled.

Zatím se totiž zdá, že investoři i tak už Čínu „znovuobjevili“, ještě dříve, než JPMorgan Asset Management stačila svoji zmíněnou prognózu vydat. Zahraniční investoři letos v listopadu pořídili čínské akcie za 8,5 miliardy dolarů, plyne z čerstvých dat Institutu mezinárodních financí. Sází právě na to, že druhá nejsilnější ekonomika by mohla patřit k akciovým vítězům celého příštího roku. To značí razantní změnu oproti dosavadnímu letošnímu vývoji. V souvislosti s válkou na Ukrajině a růstem geopolitického napětí i v souvislosti se zmíněným tuhým bojem Pekingu proti covidu se Čína ocitla v nemilosti mezinárodních investorů, takže ti se čínských akcií masově zbavovali. To ale nyní umožňuje akciový nákup ve výrazné „slevě“. Ve výprodeji se ocitla také čínská měna. Odliv z čínských aktiv umocňovala měnová politika americké centrální banky, její razantní utahování, které zvyšovalo atraktivitu dolaru a ještě tedy urychlovalo odliv z čínských aktiv.

Jenže tak jako inflace ve světě i inflace v USA má podle všeho svůj vrchol za sebou. Inflační šok v USA podle Institutu mezinárodních financí vrcholil letos v červnu. Od té doby však prý dochází k rapidnímu poklesu inflačních tlaků, což americké centrální bance postupně otevírá cestu k zvolnění tempa, s jakým zpřísňuje svoji měnovou politiku. A toto zvolnění zase otevírá „okno příležitosti“ k investicím nejen do čínských akcií, ale do akcií rozvíjejících se trhů obecně. Pro ně je totiž silný dolar zhoubou.

Zrovna Čína navíc nezapadá do letošního globálního příběhu nejvyšší inflace za několik uplynulých desetiletí. Nebývale striktní covidové uzavření ekonomiky tam ve spojení s krachem nemovitostí výrazně utlumilo inflační tlaky, takže Čína se svojí nízkou inflací globálnímu obrázku vymyká – v letošním roce tam zatím v průměru spotřebitelské ceny meziročně rostou tempem jen 1,9 procenta. Nízká inflace je ovšem o důvod více, proč brát teď na zřetel právě možnost investování v Číně. A kdo se i tak bojí tamního politického rizika a nevyzpytatelnosti pekingské autokracie, nechť zaměří svoji pozornost alespoň na ostatní (nejen) asijské rozvíjející se trhy.

Rok 2023 může po delší době patřit právě jim.     

Lukáš Kovanda
Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investiční fórum: Poznejte osobnosti, se kterými lze úspěšně vstoupit do investičního světa
    Jste unavení nabídkou konvenčních investic s vysokými poplatky, bez unikátního investičního příběhu a s výnosy, které sotva koho oslní? Hledáte investice neprůstřelné v dobách finančních turbulencí, ale nejste fanoušky ryzích alternativ? Tak přijďte v říjnu na Investiční fórum, které bude nabité cennými informacemi.
  • Investiční fórum Speciál: Zeptejte se těch nejlepších na budoucnost svých investic
    Chcete se dozvědět, co čeká svět investic i náš region konkrétně do konce roku? Zajímá vás, na co aktuálně...
  • Investiční fórum 10.11.2014: Alternativní investice mají smysl, přesvědčte se sami
    Správně diverzifikované investiční portfolio není složeno pouze z akcií, dluhopisů a hotovosti. Mělo by zahrnovat také alternativní investice, jako jsou například reality, vzácné komodity, umělecké předměty a další.
  • Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku
    Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a jaký je možný výhled pro další měsíce?
  • Investiční jistota
    Rychle a bezpečně uložit peníze, aby nedevalvovaly. To je cíl. Cesta vede nákupem fyzického zlata. V první polovině letošního roku vzali lidé prodejny a e-shopy doslova útokem. Řeč je o cihlách, slitcích i mincích. Prodejci zažili žně, zlato je jistotou v době nestability. Dění, politiky i ekonomiky. Bylo a bude jím vždy.
  • Investiční konference plná konkrétních spekulativních tipů a alternativních investic
    Je lepší koupit starou škodovku, nebo cihlu zlata? Odpověď nejen na tuto, ale i na řadu dalších otázek spojených s alternativními investicemi se bude snažit najít konference Trading Expo & Alternativní investice, jež proběhne ve čtvrtek 8. a v pátek 9. září na výstavišti PVA Expo Praha – Letňany.
  • Investiční magazín připravil pro své čtenáře během prázdnin nové internetové stránky
    Ti z vás, kteří se ještě nepodívali na www.investicnimagazin.cz se mohou kromě všech doposud vydaných čísel...
  • Investiční magazín uděluje značku kvality „Investiční firma roku“
    Z pozice největšího časopisu věnujícího se tematice investování se časopis Investiční magazín rozhodl pomoci...
  • Investiční manažer zkrátil GBP na dohodu po Brexitu! Co bude dál?
    Allianz Global Investors zaujal krátké pozice na britské libře vůči euru stejně jako další velcí hráči, kteří jsou pesimističtí ohledně perspektiv britské ekonomiky. Měna byla v letošním roce zatím nejhorším hráčem mezi G10. Ekonomické indikátory jsou nadále hrozbu pro oživení spolu s mutací koronaviru. Poté, co byla oznámena dohoda o Brexitu, mnoho investičních manažerů věří, že je příliš brzy na to, aby bylo možné dosáhnout optimismu.
  • Investiční mince Bedřich Smetana pomáhá české kultuře
    BH Securities a.s. a Česká filharmonie uzavřely partnerství pro projekt ražby pamětní investiční SMART mince ke dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany. Unikátní mince má navíc vedle investiční a umělecké hodnoty také přínos filantropický, kdy výnosy z prodeje každého exempláře částečně směřují do České filharmonie a na podporu kulturních počinů festivalu Smetanova Litomyšl. Uměleckého návrhu mince se ujal věhlasný český medailér Michal Vitanovský, vzácná připomínka hudebního velikána je vydávána v limitované sběratelské sérii pěti set kusů.
  • Investiční nemovitosti v zahraničí: Vždy záleží na prioritách
    Nákup zahraniční nemovitosti již není jen pro bohaté. Češi se stále více stávají majiteli vil u Jaderského moře či horských chat v Alpách. Hlavním motivem jejich investice přitom není rekreace, ale snaha ochránit své finanční prostředky před inflací. Investiční nemovitosti, jak už název napovídá, totiž slouží nejen pro vlastní využití, ale současně generují příjmy z turistického pronájmu. Investoři tak pravidelně získávají nájemné, a navíc průběžně roste cena jejich nemovitosti. Možnost využít apartmán pro vlastní dovolenou je pak velmi příjemný bonus.
  • Investiční platforma Edward spravuje přes 10 miliard korun. Finanční poradci zde zhodnocují prostředky více jak 30 tisícům klientů
    Investiční platforma Edward překonala v prosinci milník deseti miliard korun pod správou. Edward je spolehlivým investičním nástrojem již pro téměř dva tisíce finančních poradců, kteří pomáhají prostřednictvím chytrých algoritmů zhodnocovat prostředky více jak 30 tisícům klientů.
  • Investiční platforma Edward zavádí individuální klientská portfolia
    Nové možnosti pro poradce a větší prostor pro osobní preference klientů. To přináší individuální portfolia, která do své nabídky zavádí investiční platforma Edward. Očekávaná novinka umožní, aby poradci dokázali svým klientům na míru upravit portfolio a vedle preferované míry výnosu a rizika nově zohlednili i klientovy osobní preference. Mezi ně může například patřit zařazení konkrétních regionů, sektorů nebo investic zaměřených na udržitelnost. Někteří klienti se naopak mohou rozhodnout konkrétní typy investic ze svého investičního mixu vyřadit. Platforma zároveň hlídá, aby portfolio zůstalo dostatečně rozložené a v souladu s klientovým rizikovým profilem.
  • Investiční platforma Portu: automatizované investování peněz v ČR
    Portu je první online automatizovaná investiční platforma v Česku. Sestaví vám portfolio na míru a vy se nemusíte o nic starat – jen sledovat, jak vaše peníze pracují za vás.
  • Investiční platforma Portu: Skoro polovina Čechů chce jít do důchodu v 60 nebo dříve, ale nejsou na to finančně připraveni
    Skoro polovina Čechů by ráda do důchodu okolo šedesátých narozenin nebo i dříve, šestina lidí dokonce už v 55 letech. Pětina dotázaných, jak ukázal letní průzkum Instant Research pro investiční platformu Portu, se vidí v důchodu na zahrádce, každý desátý si chce pořídit domeček u moře, stejné množství se chce věnovat vnoučatům, 7 % chce cestovat. Pětina lidí naopak na důchod nemá plány, ani ty finanční. A týká se to všech věkových kategorií do 54 let.
  • Investiční poptávka po zlatě ve 3Q propadla, průmyslová drží. S Indií trh znovu rozhýbe Čína, silní investoři nakupují?
    Celosvětové poptávka po zlatě ve třetím čtvrtletí roku ochladla meziročně o 11 procent, k čemuž nejvíce p...
  • Investiční produkty Instituce Go for New Terra (LUNA), Tezos (XTZ) a Cosmos (ATOM)
    Správce digitálních aktiv CoinShares tvrdí, že institucionální investoři zaplavují nově vytvořené kryptoinvestiční produkty vrstvy. Zatímco Bitcoin (BTC) se těšil z přílivu více než 20 milionů dolarů a Ethereum (ETH) přerušilo devítitýdenní trend odlivu, instituce se také hrnuly do nově vytvořených investičních produktů do altcoinů pro Terra (LUNA), Tezos (XTZ) a Cosmos (ATOM).
  • Investiční profesionálové utíkají k hotovosti jako nikdy za dvacet let. Trvalejší růst akcií je ale na dohled, kanadská centrální banka zahájila otočku měnové politiky
    Zkušení investiční profesionálové utíkají k hotovosti jako nikdy v uplynulých více než dvaceti lety. Klíčový závěr pravidelného šetření Bank of America podtrhuje současnou povadlou náladu trhů a burz. Nejde o maličkost. Šetření se v první polovině října účastnilo 326 manažerů investičních fondů. Dohromady obhospodařují majetek v přepočtu za skoro 24 bilionů korun, což zhruba odpovídá čtyřnásobku ročního českého hrubého domácího produktu.
  • Investiční program ivy se rozrostl o nové konzervativní portfolio ivy money. Klientům bude sloužit jako zajímavá alternativa ke spořicím produktům
    Unikátní český investiční program ivy inspirovaný strategiemi zhodnocování peněz prestižních amerických univerzit je bohatší o nové portfolio. K dosavadním vyváženým variantám přibyla také konzervativní volba ivy money. Ta představuje alternativu k běžnému bankovnímu spoření, ve srovnání s ním ale nabízí vyšší výnos, navíc bez horního limitu objemu investice. „Portfolio ivy money je určené jak klientům, kteří si přejí dlouhodobě zhodnocovat hotovost s velmi nízkým rizikem, tak těm, kteří vyčkávají na lepší příležitost pro vstup na trhy s dynamičtějšími aktivy a nechtějí, aby jejich peníze mezitím přicházely o kupní sílu,” říká Patrik Novotný, portfolio manažer programu ivy a investiční stratég společnosti Colosseum, která program ivy založila.
  • Investiční předsevzetí pro rok 2017
    V posilovnách se nedá pohnout, roste poptávka po zdravé výživě a u dietologů se tvoří fronty. I to je dopad každoročních předsevzetí, která si dáváme. Jaké by si měl ale dát předsevzetí investor, který chce i v tomto roce zhodnotit své prostředky? Rok 2016 byl podle ekonomů velmi zajímavým. Zcela poprvé se nějaká země rozhodla vystoupit z Evropské unie (Velká Británie) a zcela poprvé si Spojené státy zvolily do svého čela muže staršího 70 let (Donalda Trumpa). Není jediný důvod, aby rok 2017 byl na události chudší. Výnosy jsou na minimech, akcie na maximech (alespoň ty americké) a čeká nás nemálo volebních událostí po celé Evropě a oficiální nástup nového amerického prezidenta a jeho nepředvídatelného programu. Co tedy dělat s portfoliem, abychom v letošním roce zažili co nejméně negativních překvapení:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král