Čtvrtek 28. březen 2024 22:26
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Rozbřesk: ECB dnes znovu razantně zvýší úrokové sazby

27.10.2022 09:33  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropská centrální banka dnes učiní – pod tlakem nepříznivého inflačního vývoje – další razantní krok směrem k normalizaci své měnové politiky. Jestřábí většina v Radě guvernérů tentokrát neponechala nic náhodě a na rozdíl od dvou předešlých zasedání nastavila očekávání vcelku jednoznačně na další skokový růst depozitní sazby o 75 bazických bodů na 1,5 %.

Trhy bude spíše než velikost růstu sazeb zajímat, jak agresivně hodlá ECB dále postupovat. Inflace v eurozóně totiž ještě zdaleka neřekla poslední slovo a ve zbytku roku může ze zářijových 9,9 % ještě zrychlit. Na druhou stranu, dostupná konjunkturální data naznačují, že ekonomika eurozóny směřuje nezadržitelně do recese. Na toto dilema má ECB prozatím jednoznačnou odpověď – je připravena zvedat sazby nehledě na útlum ekonomiky. Jinak řečeno, cenová stabilita je pro centrální banku nyní naprostou prioritou, což by dnes měla prezidentka Lagardeová znovu potvrdit. My máme za to, že po dnešním zasedání bude ECB s úrokovými sazbami přibližně v půli cesty – terminální sazbu vidíme podobně jako peněžní trh na úrovni 3 % a to již v prvním čtvrtletí příštího roku.

rozbresk

Ostře sledovaným bude ze strany trhů také vývoj debaty ohledně kvantitativního utahování. Od několika členů Rady guvernérů zaznělo, že preferují tzv. sekvenční princip, tj. nejdříve dostat základní úrokovou sazbu nad neutrální úroveň (okolo 2 %) a teprve poté přistoupit ke snižování velikosti bilance. To jinými slovy znamená, že rozhodnutí ohledně kvantitativního utahování lze čekat nejdříve na prosincovém zasedání a jeho samotné spuštění přichází v úvahu v první polovině roku 2023 (v první fázi prostřednictvím ukončení reinvestic programu APP). To vše bude nicméně platit pouze za předpokladu, že relativně agresivní růst úrokových sazeb v podání ECB nepovede k destabilizaci dluhopisových trhů, zejména předlužených států jižního křídla eurozóny…


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se včera dostala pod mírný tlak a oslabila nad 24,50 EUR/CZK. Podobně by tomu mohlo být i dnes vzhledem k odpolednímu zasedání ECB (viz úvodník), zvláště pokud by z Frankfurtu zazněla nad očekávání jestřábí komunikace směrem k dalšímu utahování měnové politiky. S blížícím se zasedáním ČNB (příští čtvrtek) pokračuje mediální ofenzíva jednotlivých členů bankovní rady. Zatímco Tomáš Holub, který je součástí jestřábí menšiny, zopakoval potřebu dále zvedat úrokové sazby s ohledem na riziko odkotvení inflačních očekávání, viceguvernérka Zamrazilová hodlá hlasovat pro stabilitu sazeb. Vzhledem k pohodlné pětičlenné holubičí majoritě v bankovní radě očekáváme, že centrální banka příští týden ponechá úrokové sazby beze změny na úrovni 7 %.

Eurodolar

V předvečer dnešního zasedání ECB dostaly klesající dolarové sazby kurz eurodolaru zpět nad paritu. ECB přihodí dalších 75bps, s čímž se počítá, takže na samotné rozhodnutí by eurodolar neměl reagovat. Důležité bude tudíž vyznění tiskové konference prezidentky Ch. Lagardeové. Ve stejnou dobu však trh bude muset řešit údaje za růst amerického HDP ve třetím čtvrtletí. Americké ekonomice se podle nás (i podle trhu) vedlo dobře a díky silnému příspěvku zahraničního obchodu vykázala růst na úrovni 2,3 % (mezikvartálně anualizovaně). Překvapení nelze vyloučit na obě strany - pokud by však růst byl nad 3 %, tak se eurodolar může vrátit zpět pod paritu.

 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Důležitý hlas z Fedu dává trhu důležitý vzkaz
    James Bullard - americký centrální bankéř z regionálního Fedu v St. Louis - je známý tím, že jeho komentáře fungují často jako důležité vpřed hledící signály pro trh. Včera se Bullard snažil trhům a ostatním sdělit, že navzdory relativně pesimistickým očekváním si americká ekonomika vede v poslední době velmi dobře a dokonce se její růst pohybuje nad poteciálem. A to je přesně oč tu běží.
  • Rozbřesk: Dva roky stará lekce z oslavy na Karlově mostě
    Vzpomínáte si ještě na jednu radostnou událost, která se odehrála na konci června 2020 v Praze? Připomíná ji například tento titulek Seznam zpráv: "Na Karlově mostě postavili 515 metrů dlouhý stůl. Hostina ukončí epidemii." Bohužel všichni víme, jak to dopadlo. A současné domácí debaty o tom, jak moc jsou plné plynové zásobníky a jak přežijeme příští zimu, situaci s koronavirem v jistých ohledech nepříjemně připomínají.
  • Rozbřesk: Dvouciferná inflace a další růst cen před námi
    Meziroční míra inflace v Česku se poprvé od června 1998 přehoupla do dvouciferných hodnot. Zatímco v lednu stouply spotřebitelské ceny o 9,9 %, v únoru již meziroční inflace zrychlila na 11,1 %, čímž o téměř jeden procentní bod (opětovně) překonala očekávání trhu.
  • Rozbřesk: ECB bude vysvětlovat strategickou revizi, ČNB se připravuje na pomalejší růst
    Tento týden by měl být ve znamení setkání v Davosu a zasedání ECB. Ve Švýcarsku hlavní debaty sice začínají až v úterý, ale již dnes pro ně MMF připraví půdu novým globálním výhledem. Ten by mohl být vzhledem k nižšímu obchodnímu napětí a jasnější brexitové trajektorii lehce příznivější. Žádný velký optimismus ale čekat nelze - světová ekonomika rostla v uplynulém roce nejslabším tempem od roku 2009, řada ekonomik teprve hledá dno průmyslové recese a jednání o obchodní dohodě mezi EU a Velkou Británií rozhodně nebude procházkou růžovým sadem.
  • Rozbřesk: ECB bude zasedat v období vrcholícího brexitu
    V Evropě budou tento týden investoři opět na prvním místě směřovat pozornost k probíhajícím jednáním o brexitu. Zatímco Evropská unie nabízí Británii flexibilní odklad brexitu až o rok, premiérka Theresa Mayová chce odklad pouze do 30. června a nechce se účastnit voleb do Evropského parlamentu. Toto přání ji ovšem nemusí evropští lídři na středečním summitu (10.4.) splnit, zejména pokud nebude mít na stole žádný nový návrh podoby brexitu posvěcený britskými poslanci. V takovém případě stále není zcela vyloučené, že se Spojené království na konci týdne samo na-kormidluje na ostré útesy “brexitu bez dohody” (12. dubna).
  • Rozbřesk: ECB čeká nižší zaměstnanost, ale také inflaci
    Tento týden bude ve znamení čísel z trhu práce a inflace. A to shodně na obou březích Atlantiku, kde budou statistiky důležitým dílem do skládačky pro centrální bankéře. Platí to zejména pro ECB, která bude na červnovém zasedání přemýšlet nad tím, jak změnit svoji rétoriku - vodítko pro zbytek roku a rok 2018.
  • Rozbřesk: ECB dál mává holubičími křídly - prognóza hlásá, že inflace cíle nedosáhne do roku 2020
    Evropská centrální banka vidí svět v daleko růžovějších barvách. Především růst byl v nové prosincové prognóze poměrně výrazně revidován směrem vzhůru, a to zejména pro příští rok, kdy ECB očekává pokračování svižného růstu tempem 2,3 %. To je zcela v souladu s naším optimistickým odhadem, nicméně stále poměrně viditelně pod současným odhadem trhu (2 % podle konsensu Bloomberg). Inflace byla ovšem revidována vzhůru o poznání opatrněji (na 1,4 % v roce 2018, náš odhad je 1,5 %) a ECB ji v tříletém horizontu vidí “pouze” na úrovni 1,7 %.
  • Rozbřesk: ECB dnes jen velice mírně zvolní expanzi, převládnou holubičí hlasy
    Na dnešním zasedání bude ECB řešit důležitou otázku: Jak ve světle posledních vyšších inflačních čísel a rozjezdu ekonomiky naložit s mimořádnými měnově-politickými injekcemi. Konkrétně s programem PEPP, který v uplynulých měsících přispěl k rychlému nafukování bilance ECB, tedy pumpování likvidity do finančního systému. Věříme, že na dnešním zasedání ECB nakonec jen kosmeticky změní nastavení mimořádného programu PEPP. Debaty o jeho útlumu odsune do druhé poloviny roku.
  • Rozbřesk: ECB dnes může snížit nákupy dluhopisů. Euro by zpevnilo
    ECB dnes může sáhnout k lehkému útlumu pandemického programu PEPP. V podobném duchu hovořil hlavní ekonom Lane (jinak holubice), který v posledních týdnech zdůrazňoval, že jakákoliv úprava nákupů je “operativní změnou” a ne “trvalou změnou v kurzu” měnové politiky (začátkem “taperingu”, o kterém uvažuje Fed). Lane navíc hovořil o tom, že současné tempo programu PEPP je mimořádně rychlé (okolo 80 miliard eur za měsíc) a ECB o něm rozhodla v březnu, ve chvíli kdy se na trzích výrazně utáhly podmínky pro financování z trhů. Od té doby se však situace viditelně vylepšila a ECB také bude mít v ruce novou prognózu ukazující na rychlejší růst inflace (minimálně v nejbližších kvartálech). To vše mohou být argumenty pro lehké snížení tempa nákupů v programu PEPP (z 80 k 60 miliardám eur za měsíc).
  • Rozbřesk: ECB dnes nepřekvapí, trhy zajímá sága brexit
    Britská premiérka Theresa Mayová včera v podvečer přežila hlasování o nedůvěře a povzbuzena podporou vlastní strany míří na summit EU vyjednat lepší podmínky rozvodové smlouvy. Ve světle zdánlivě nekonečné ságy brexitu tak trhy nevěnují tolik pozornosti ostatním událostem, a to včetně dnešního posledního zasedání ECB v tomto roce.
  • Rozbřesk: ECB chce snížit dopad negativních sazeb na banky
    Ani stabilizace domácích PMI (podnikatelská nálada v průmyslu) pravděpodobně ČNB nepřiblíží k růstu sazeb. Dál počítáme s tím, že sazby znovu zamíří vzhůru až ve druhé polovině tohoto roku. Vnější rizika a nejistoty (slabé Německo, brexit, obchodní války) jsou stále dostatečně velkým strašákem. Navíc ECB znovu poměrně výrazně otočila kormidlo holubičím směrem - možná tak rychle, až se toho Mario Draghi sám zalekl. Na konci uplynulého týdne varoval před škodlivým dopadem dlouhodobě negativních úrokových sazeb na hospodaření bank a jejich schopnost poskytovat úvěry.
  • Rozbřesk: ECB chce trhy v září překvapit, spadnou španělské výnosy pod nulu?
    Recese je výraz skloňovaný doslova na každém kroku. Po slabých číslech z Německa a z Číny zažily akcie ve středu nejhorší den letošního roku. Ve čtvrtek se sice po silném americkém maloobchodu trochu oklepaly z nejhoršího, k návratu pohody a optimismu je ovšem hodně daleko. To ostatně potvrzují i dluhopisové trhy - delší výnosy v USA i v Německu pokračují v poklesu a desetiletý německý výnos označkoval nová minima pod -0,70 %.
  • Rozbřesk: ECB chce zvolnit, ale směr rozhodně měnit nehodlá. A koruna ČNB evidentně netrápí
    ECB pojede dál, sice pomaleji, ale stále stejným směrem. Tak by se dalo shrnout tolik očekáváné zasedání nejvýznamnější evropské centrální banky. Do konce roku totiž hodlá dál nakupovat dluhopisy ve stejném tempu jako dosud (za 60 mld. nových EUR měsíčně) a pak nejméně na devět měsíců své nákupy zpomalí na polovinu.
  • Rozbřesk: ECB chce zvolnit, ale směr rozhodně měnit nehodlá. A koruna ČNB evidentně netrápí
    ECB pojede dál, sice pomaleji, ale stále stejným směrem. Tak by se dalo shrnout tolik očekáváné zasedání nejvýznamněj...
  • Rozbřesk: ECB je garantem světa „bez rizika”. A co tento týden čekat od ČNB?
    Podle šéfa ECB je nejistota na trzích a v ekonomice stále vysoká a nelze zbrkle otáčet kormidlem měnové politiky a nerozvážně utahovat měnové šrouby. Kde Mario Draghi nejistotu vidí, je trochu záhadou. Na trzích je jí jako šafránu. Index strachu VIX (implikovaná volatilita na S&P 500) spadl ke konci uplynulého týdne opětovně do blízkosti historických minim…
  • Rozbřesk: ECB jen lehce zamávala jestřábími křídly, euro pod tlakem
    ECB na včerejším zasedání lehce zabrnkala na jestřábí strunu. Z doprovodného komentáře vypustili centrální bankéři možnost “navýšení QE” v případě, že by došlo ke zhoršení ekonomické situace. Podle Maria Draghiho pro takový závazek vzhledem k síle růstu již nejsou důvody. ECB to podepřela novou makro-prognózou, ve které zvýšila odhad růstu pro tento rok na 2,4 % (z 2,3 %). ECB se tedy nebojí alespoň mírně naznačit, že se podmínky přece jen trochu mění a hospodářství stojí pevněji na vlastních nohou. Nijak odvážný posun v komunikaci to však zatím není. Především proto, že inflace se stále pohybuje výrazněji pod cílem ECB a inflační prognóza byla navíc kosmeticky (pro rok 2019) posunuta směrem dolů. ECB má kromě toho obavy ze silnějšího eura (podle našeho soudu trochu neoprávněně), z turbulentní politické scény v některých slabších zemích (Itálie), popřípadě ze startu obchodní války s USA. Mario Draghi si přitom neodpustil kritická slova na adresu americké administrativy, která plánuje zavést cla na dovoz oceli a hliníku a zmírnit regulaci finančního sektoru.
  • Rozbřesk: ECB kosmeticky mění komunikaci a impérium vrací úder - koruna zpět nad 27,00 k euru
    Evropská centrální banka nepředstavila na včerejším zasedání žádnou revoluční změnu. Došlo ale k opatrnému ústupu od super-holubičí rétoriky posledních měsíců. I tak ale bude těžké s takto malým posunem pro euro dál rozšiřovat své zisky z posledních týdnů.
  • Rozbřesk: ECB nejspíše nepřekvapí ani v červnu
    Zatímco Evropská centrální banka se snaží nevyvolat v podstatě žádná očekávání ohledně změny nastavení své měnové politiky – ať už jde o sazby nebo korekci kvantitativního uvolňování – trh s napětím očekává, zda se od červnového zasedání ECB přece jen nedočká alespoň nějaké drobné změny v rétorice, která by naznačila budoucí zpřísnění politiky ECB. Naproti tomu ČNB docela hovoří o brzkém zvyšování úrokových sazeb; sice podmíněně, ale přece jen je o něm slyšet.
  • Rozbřesk: ECB nenadchla, koruna pokořila hranici 26 EUR/CZK
    Nadějný příběh, který „rozehrála“ evropská ekonomika na začátku roku, je pryč, i když jej budou ještě chvíli podporovat dobíhající měsíc dva stará data. S rozšířením koronaviru přichází reakce, které mění hospodářskou politiku i chování firem a spotřebitelů. Jestli ještě před několika málo týdny firmy uvažovaly, jak překlenou výpadek dodávek komponent z Asie, nyní už stojí před domácími (evropskými) důsledky v podobě komplikací v logistice, karantén zaměstnanců a někde i zavřených obchodů.
  • Rozbřesk: ECB obrací kormidlo k uvolněné měnové politice. Dle trhů ale příliš pomalu
    ECB si jednoduše nemohla dovolit sedět se založenýma rukama a sledovat, kterak se v eurozóně zhoršují podnikatelské nálady a klesá inflace - tedy ta skutečná i očekávaná. ECB se tedy na svém červnovém zasedání pokusila měnovou politiku uvolnit a to primárně skrze prodloužení závazku držet oficiální úrokové sazby na historických minimech až do poloviny roku 2020, úpravu pravidel dlouhodobých repo operací a nakonec i v posunu v rétorice (několik členů bankovní rady chtělo snížit úroky již včera). Reakce trhu - konkrétně nárůst eurových sazeb, posílení eura a propad akcií evropských bank - svědčí o tom, že se od ECB ve skutečnosti čekalo více a trhy tak nemusí považovat znovuzahájené uvolňování měnových šroubů za ukončené.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani