Úterý 19. březen 2024 06:45
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex Dakar

Ranní okénko - Špatný výhled pro Německo

18.10.2022 09:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,57

USD/CZK

24,90

EUR/USD

 

0,986

USD/PLN

4,866

Ropa Brent

USD/barel

92,54

Zlato

USD/unce

1656

Aktualizováno

8:46

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatímco český ekonomický kalendář je stejně jako ve zbytku týdne prázdný, od sousedů z Německa dorazí průzkum ZEW. V rámci evropských předstihových ukazatelů půjde o první více sledovaný index reflektující říjnovou situaci. Vyhlídky analytiků ale příliš optimistické nejsou a jak u složky hodnotící aktuální situaci, tak u složky budoucích očekávání předpokládají další pokles. Ten by měl jít na vrub zejména obavám ohledně dodávek plynu a z toho celkově plynoucí zimní energetické krize. V USA pak vyjdou čísla z průmyslu, kdy v září by produkce podle odhadů měla velmi mírně růst po poklesu v srpnu. Včera v Česku překvapila silnější dynamika cen výrobců, kdy namísto očekávaného mírného meziměsíčního poklesu se dostavil další více jak procentní růst. Ten plynul zejména z cen energií.

Složka, která hodnotí aktuální situaci v rámci německého ZEW průzkumu by měla ukázat pokles na hodnotu -68,5 ze zářijových -60,5. Při pohledu na dlouhodobější vývoj se index v historii již několikrát propadl i níže, například v roce 2003, 2008 nebo na jaře 2020 při vypuknutí pandemie. Horší je vývoj u více sledovaného indexu hodnotícího budoucí očekávání, který relativně dobře předpovídá i další reálný ekonomický vývoj v Německu. Ten by totiž podle konsenzu trhu měl poklesnout pod historické minimum z roku 2008. Tímto směrem se ostatně posouvají i názory analytiků ohledně růstu HDP v příštím roce. Medián nyní počítá s tím, že se německá ekonomika propadne o 0,5 %, pokles bude ale doprovázet zvýšená inflace, aktuální konsenzus předpokládá růst cen o 6,2 %.

Americký průmysl by měl v září ukázat jen minimální změnu, kdy trh očekává m/m růst o 0,1 % po poklesu o 0,2 % v srpnu. Ve směru lepšího výsledku působí mj. dříve zveřejněná data ohledně odpracovaných hodin v automotive, kde došlo k třetímu růstu v řadě. 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Včera zveřejněné ceny ve výrobě překvapily stejně jako spotřebitelské ceny svižnějším tempem. Oproti srpnu vyskočily o 1,2 %, přičemž tržní odhady počítaly s poklesem do 0,3 % či růstem do 0,4 %. Meziroční růst cen činil 25,8 % z minulých 25,2 %. I když cena zemního plynu poklesla oproti srpnu o 0,3 % (v srpnu +3,3 %) a cena ropy pokračovala meziměsíčně v poklesu (v září o 9,9 %, v srpnu o 8,1 %), celkový příspěvek energií byl i tak výrazný, a dokonce silnější než v srpnu. Ceny v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu meziměsíčně vzrostly oproti srpnu o 6,7 %, po předchozích 3,3 %. Pokud energie ze statistiky cen výrobců vyjmeme, snižuje se meziměsíční tempo z 1,2 % na 0,2 %.

Zklidnění na trzích včera odstartovala britská vláda, když odstoupila od plánu na daňové škrty, které řada analytiků považovala za neuvážené. Výrazněji tak poklesly výnosy na UK dluhopisech, dařilo se měnám vůči dolaru a optimismus se přelil i na akciové trhy. Americký index S&P 500 tak včera rostl o více jak 2,5 %, o necelá 2 % posiloval i evropský Euro Stoxx 50.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index současné situace (říjen, v b.)

-69,0

-68,5

-60,5

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index budoucích očekávání (říjen, v b.)

-67,0

-66,5

-61,9

 

 

 

 

15:15

USA

Průmyslová výroba (září, m/m, v %)

-

0,1

-0,2

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: SRN Zew index, USA průmyslová výrova
ST: Fed Beige Book
ČT: SRN ceny výrobců (PPI), USA Philly Fed index
PÁ: EUR spotřebitelská důvěra

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra v eurozóně opět klesne
    Po včerejším dalším vysokém nárůstu cen ve výrobě má český ekonomický kalendář do konce týdne volno. Naopak z eurozóny dorazí údaj o spotřebitelské důvěře, která se s největší pravděpodobností opět propadla. V souladu s očekáváním dopadl v eurozóně průmysl, který – jak již naznačovaly výsledky z některých zemích – udržel tempo a připsal si v únoru meziměsíční nárůst.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra zřejmě poklesla, ale méně než během pandemie
    Spotřebitelská důvěra v eurozóně zřejmě poklesla v důsledku negativních ekonomických dopadů války na Ukrajině. Avšak například v porovnání s příchodem pandemie, kdy se index spotřebitelské důvěry propadl během dvou měsíců o 15,5 bodů, očekáváme mírnější efekt: z únorových -8,8 bodů se index podle nás dostal na -11,8. Spotřebitelská důvěra totiž byla v eurozóně na ústupu už v závěru minulého roku především kvůli zvyšující se inflaci. Ruská válka na Ukrajině tento problém ještě umocňuje a k tomu ohrožuje ekonomické oživení.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v eurozóně dále pomalu roste
    Dnes je ekonomický kalendář spíše víkendový a na pořadu dne nejsou žádná významná makroekonomická data. Pozornost trhu se tak bude soustředit na pokračující výsledkovou sezónu a pomalu se již bude posouvat k příštímu týdnu, ve kterém zasedá jak Fed, tak Evropská centrální banka. Od obou institucí je očekáván 25bodový hike, který je takřka jistý. Zásadnější tak bude výhled, který ukáže, zdali se centrální banky již dostaly do cíle cyklu utahování sazeb, nebo zda plánují pokračovat ve zvyšování. Jak u Fedu tak u ECB očekáváme, že již půjde o poslední hike, v obou případech jsou ale rizika vychýlena tím směrem, že by v letošním roce mohlo dojít ještě k jednomu navýšení sazeb.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v eurozóně zůstane na bodu mrazu
    Dnešek před pár minutami odstartoval vývoj cen německých výrobců. Meziroční přírůstek překonal i nejčernější očekávání trhu a opět se ukazuje, že jak výrobní, tak následně spotřebitelská inflace, bude ustupovat pomaleji než se čekalo. K tomu se odpoledne přidá index spotřebitelské důvěry v eurozóně, který ve výsledku tak trochu představuje reakci na cenový vývoj a očekávat proto lze další velmi nízké číslo. Včera zveřejněné zápisky ze zasedání ECB utvrdily trh v názoru, že sazby se začnou zvyšovat již v červenci. Trh tak aktuálně zaceňuje, že se bude hikovat od července na všech letošních zasedáních, tudíž 4x.
  • Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v USA citelně ochladla
    Evropský ekonomický kalendář je pro dnešek prázdný a budeme odtud tak sledovat hlavně další dějství nekonečných vyjednávání o brexitové dohodě. Navzdory tomu, že již byl několikrát překročen „nejzazší možný termín“, jednání pokračují, a oficiálně nepotvrzené informace naznačují možný posun.
  • Ranní okénko - Spotřebitelské náladě v Evropě chybí impulz pro zlepšení
    Spotřebitelská důvěra v eurozóně se pohybuje na nejnižší úrovni za poslední desítky let a s teprve očekávaným příchodem recese se dá jen těžko očekávat obrat. Na druhé straně ale předpokládáme, že současná rizika ukazatel již víceméně zahrnuje a nemělo by proto docházet k dalšímu výraznému poklesu. Od říjnové aktualizace indikátoru očekáváme podobně jako medián trhu stabilitu v okolí zářijové hodnoty, tedy poblíž -30 bodů. V nejnižším bodě během pandemie byl indikátor na -14 bodech.
  • Ranní okénko - Srpen evropskému maloobchodu vyšel
    Dnešní datový kalendář je prázdný s výjimkou srpnové statistiky amerického zahraničního obchodu. Ten tradičně je a bezpochyby i nadále bude deficitní, přičemž pandemie bilanci dále zhoršila. Trh předpokládá snížení z červencových -63,6 na -66,2 mld. dolarů.
  • Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce
    Dnes je tuzemský kalendář prázdný a trhy tak mají čas do zpracovávat včerejší rozhodnutí ČNB o stabilitě sazeb. Z eurozóny dorazí údaj o zářijové nezaměstnanosti, kde je očekávána stagnace na 6,4 %. Daleko zajímavější tak budou říjnová data z amerického trhu práce, kde vychází tradiční set včetně míry nezaměstnanosti, počtu nových pracovních míst mimo zemědělský sektor a vývoje mezd.
  • Ranní okénko - Statistika z amerického trhu práce poodhalí stav tamní ekonomiky
    Dnes zkraje dne zveřejní Český statistický úřad informace o maloobchodních tržbách za červenec. Očekáváme meziroční pokles o 2,6 % (včetně aut). To ale znamená navázání na zlepšující se trend. Vyjma aut počítáme s meziročním poklesem o -1,2 %.
  • Ranní okénko - Šance na dodržení plánovaného deficitu státního rozpočtu na rok 2023 žije
    Nejdůležitější zprávou z tuzemské ekonomiky bylo plnění státního rozpočtu za první pololetí roku 2023. Deficit státního rozpočtu nyní činí 215,4 mld. Kč, což je v meziměsíčním srovnání o 56 mld. Kč méně. Výdaje rostly zejména kvůli navyšování běžných výdajů, kde největší podíl tvořily finanční prostředky na důchody (+56,5 mld. Kč). Na druhé straně vyšší příjmy byly způsobeny především přílivem finančních prostředků z Evropské unie a finančních mechanismů (44,6 mld. Kč). V průběhu roku navíc do státního rozpočtu přitečou ještě další peníze z historicky nejvyšší dividendy energetické skupiny ČEZ a z tzv. windfall tax. Přestože rizika jsou stále zřejmá, tak šance, že vláda zvládne dodržet naplánovaný rozpočet, se zvýšila.
  • Ranní okénko - Tempo dezinflace se v srpnu mírně zadrhlo
    Dnešní den je z pohledu ekonomických dat tím nejméně zajímavým v tomto týdnu. Pouze v Německu vychází ZEW index, pomocí kterého je vyjádřeno, jak analytici hodnotí aktuální ekonomickou situaci a také, jaké mají očekávání ohledně budoucnosti. Trh očekává, že aktuální situace bude hodnocena ještě hůře než v předchozích měsících. A není se úplně čemu divit, protože většina příchozích dat v poslední době naznačuje, v jakých obtížích se největší evropská ekonomika nachází. Můžeme zmínit například průmyslovou výrobu, maloobchod či tovární objednávky, tyto všechny dílčí ukazatele skončily s horším výsledkem, než bylo predikováno. Co se týká budoucnosti, tak trh zatím nevidí bod, kdy by se německá ekonomika odrazila k lepším zítřkům a vnímání trhu tak zůstává nadále značně pesimistické.
  • Ranní okénko - Tempo inflace zřejmě dále kleslo
    Po nabitém kalendáři minulý týden, budou nastávající dny z pohledu ekonomických dat klidnější. Hlavní událostí bude tuzemská inflace spotřebitelských cen za říjen, která pravděpodobně dále snížila meziroční tempo. Z eurozóny dorazí první ukazatele sentimentu za listopad a průmyslová výroba za září.
  • Ranní okénko - Tento týden bude patřit zejména předstihovým ukazatelům
    Tento týden vychází jen minimum zásadních ekonomických dat a pozornost tak bude mířit především na střípky a náznaky, včetně řady předstihových ukazatelů naznačujících další směřování ekonomiky. Zásadní událostí pak bude i setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole (24.-26. srpna), kam se budou zraky investorů upínat především na předsedu Fedu Powella, který by mohl naznačit jakým směrem se americká centrální banka dále vydá. Na jednu stranu od něj patrně zazní potřeba držet sazby „výše po delší dobu“, tak jak zmínil již několikrát.
  • Ranní okénko - Tento týden dorazí americká inflace, zasedat bude ECB
    Pohled do ekonomického kalendáře na tento týden jasně naznačuje, že nuda na trzích nebude. Zatímco dnešek je ještě odpočinkový a investoři tak budou mít čas zpracovávat víkendové dění okolo banky SVB, od zítřka začnou přicházet čerstvá data. Z globálního dění bude zásadní úterní americká inflace, následována ve středu informací o cenách ve výrobě a vývoji v maloobchodu. Ve čtvrtek doručí s největší pravděpodobností 50bb hike ECB a v pátek poslední zásadní údaj před zasedáním Fedu (22. března) bude představovat průzkum spotřebitelské důvěry od Michiganské univerzity. Chybět nebudou ani data z domácí ekonomiky, kdy v úterý vychází lednové maloobchodní tržby, ve středu inflace ve výrobě a ve čtvrtek statistika běžného účtu platební bilance.
  • Ranní okénko - Tento týden dorazí data o inflaci či z průmyslu
    Tento týden bude patřit zejména nejnovějším údajům o inflaci. Již dnes dorazí únorový výsledek z tuzemské ekonomiky, následně se v úterý dozvíme data z Německa (konečný údaj) i ze Spojených států amerických. Rovněž v úterý bude zveřejněn statistiký vývoj v českém maloobchodě. Posledním údajem z naší ekonomiky bude páteční výsledek průmyslové výroby za měsíc leden. Data o průmyslu budou publikována také ve světě, konkrétně ve středu v eurozóně a v pátek ve Spojených státech. Další zajímavé údaje dorazí už pouze z USA, kde se ve čtvrtek dozvíme, jak se vyvíjely maloobchodní tržby i ceny výrobců. Týden uzavře průzkum University of Michigan obsahující nejnovější nálady mezi domácnostmi včetně vývoje inflačních očekávání.
  • Ranní okénko - Tento týden dorazí tuzemské ceny výrobců a americké maloobchodní tržby
    Tento týden bude mezi nejzajímavější globální ekonomická data patřit statistika maloobchodních tržeb ze Spojených států, informace z amerického průmyslu nebo zápis z posledního zasedání Fedu. Tato trojkombinace poskytne nejaktuálnější pohled na probíhající vývoj americké ekonomiky a nabídne také nápovědu k rozhodnutí Fedu na nejbližším zasedání (20. září). Data z minulého týdne šla oběma směry, kdy na jedné straně nižší výsledek meziroční inflace v kombinaci s ustupujícími inflačními očekáváními nahrávají více holubičímu přístupu Fedu.
  • Ranní okénko - Tento týden dorazí údaje o HDP z USA a eurozóny
    Zatímco minulý týden nabídl skrze předstihové ukazatele pohled do blízké budoucnosti, tento týden bude především ve znamení ohlédnutí se do minulosti. Zásadní budou první data z USA a eurozóny ohledně vývoje HDP v prvním čtvrtletí letošního roku. Před květnovým zasedáním ECB pak evropské trhy může rozhýbat i německá inflace. V obou případech ale jde o čísla, která budou vycházet až v samém závěru tohoto týdne.
  • Ranní okénko - Tento týden dorazí výsledky inflace z ČR a USA
    Po prodlouženém víkendu startuje další týden plný ekonomických dat. Z Česka dnes dorazí výsledek z průmyslu a zahraničního obchodu, zítra informace o podílu nezaměstnaných, pro trhy nejzajímavější ale bude čtvrteční výsledek inflace. Očekáváme relativně výrazný pokles meziroční míry z březnových 15,0 % na 13,3 %. Na inflaci se bude čekat i ve Spojených státech, kde výsledek přijde o den dříve, a to ve středu. Srovnávací základna zde bude hrát menší roli a očekáváno je proto setrvání na úrovni 5 %.
  • Ranní okénko - Tento týden dorazí z eurozóny data ohledně inflace
    Zatímco začátek týdne přinese spíše méně významná ekonomická data, v druhé polovině vyjdou zajímavější čísla, včetně inflace v eurozóně a statistiky příjmů a výdajů v USA. Z tuzemského trhu dorazí v polovině týdne údaj o vývoji cen ve výrobě, který v případě výraznějšího překvapení může vstupovat do rozhodování bankovní rady ČNB a tím pádem i dopadat na vývoj na finančním trhu. V pátek bude zároveň spolu s druhým odhadem HDP zveřejněna i struktura za čtvrtý kvartál, která nabídne pohled na konkrétní složky stojící za 0,2% mezikvartálním růstem. Zásadní bude zejména vývoj spotřeby u domácností, která podle prvotního komentáře měla být jedním z hlavních faktorů růstu.
  • Ranní okénko - Tento týden nabídne data o maloobchodu či průmyslové výrobě v USA
    Jediným tuzemským údajem v tomto týdnu bude statistika cen výrobců, kde očekáváme další potvrzení ztlumení inflačních tlaků na straně nabídky. Ani ze světa v tomto týdnu nepřijde velké množství ekonomických dat, ale některé z nich rozhodně stojí za znamenání. V Německu bude zveřejněn nejnovější průzkum ZEW ohledně vnímání současné ekonomické situace a rovněž budoucích očekávání, na konci týdne pak dorazí data o cenách výrobců. Eurostat vydá finální čísla o inflaci a není vyloučeno, že dojde k překvapení, jako tomu bylo naposled. Z USA kromě tradičních týdenních dat o trhu práce dorazí ještě vývoj maloobchodních tržeb a průmyslové výroby.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster