Čtvrtek 28. březen 2024 11:29
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - Další šok pro německé výrobce

20.09.2022 08:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
 

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,51

USD/CZK

24,43

EUR/USD

 

1,003

USD/PLN

4,700

Ropa Brent

USD/barel

92,36

Zlato

USD/unce

1674

Aktualizováno

8:43

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnešek již začal zveřejněním statistiky ohledně cen výrobců v Německu. Ty znovu šokovaly rychlým růstem, když meziměsíčně přidaly necelých 8 % a meziročně tak dynamika namísto očekávaného mírného poklesu zrychlila z 37,2 % na 45,8 %. Hlavním důvodem byly i v srpnu rychle rostoucí ceny energií. Ty meziměsíčně stouply o 20 %. Odpoledne dorazí data ohledně nové výstavby z amerického nemovitostního trhu, čekat se ale bude zejména na zítřejší zasedání Fedu. Trhy v posledních dnech z části ustoupily od možnosti 100bb hiku a zaceňují ho už jen se zhruba 15% pravděpodobností. Pokud by se tak Fed přiklonil tímto směrem, lze očekávat pokračující výprodej na akciových a dluhopisových trzích.

Z amerického nemovitostního trhu dorazí odpoledne informace ohledně počtu nově zahájených staveb domů v srpnu a počtu vydaných stavebních povolení. Trh u nově započaté výstavby čeká stagnaci po sérii poklesů, které jsou důsledkem rychle rostoucích hypotečních sazeb a tím pádem i slabšího zájmu na nemovitostní trhu. Průměrná sazba v USA se u 30letých hypoték v srpnu dostala nad 6 %, a vzhledem k tomu, že i začátkem září dochází k dalšímu růstu (aktuálně přes 6,3 %), negativní trend u nové výstavby bude pravděpodobně dále pokračovat.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výprodej na americkém dluhopisovém trhu pokračuje i začátkem tohoto týdne a výnosy tak dále postupují směrem vzhůru. Výnosová křivka v očekávání rychlého utahování měnové politiky zůstává hluboko v inverzi, těsně pod rekordními hodnotami z poloviny srpna. Výnos na desetiletém dluhopisu se pohybuje okolo 3,5 %, na dvouletém americkém státním dluhopisu pak výnos atakuje 4 %. Ne nejvyšší letošní úrovně zamířily i evropské bondy – proxy v podobě německého dluhopisu ukazuje, že desetiletý státní dluhopis nabízí výnos okolo 1,8 %, mnohem rychleji ale roste výnos u dvouletého bondu, který začátkem týdne přesáhl 1,6 %. Vývoj v Česku je pak odlišný, kdy výnosy na obou stranách křivky stagnují – desetiletý bond přinese držiteli okolo 4,7 %, dvouletý pak asi 5,9 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

Nově zahájené stavby domů (srpen, v tis.) 

-

1450

1446

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: SRN ceny výrobců (PPI), EUR běžný účet platební bilance, USA výstavba nových domů
ST: USA zasedání Fedu
ČT: EUR spotřebitelská důvěra. USA běžný účet platební bilance, týdenní data z trhu práce
PÁ: SRN PMI indexy, EUR PMI indexy, USA PMI indexy    

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - ČNB v lednu neintervenovala
    Míra nezaměstnanosti v Česku během ledna s největší pravděpodobností pokračovala v mírném růstu. Z 3,7 % se podle nás dostala na 3,9 %. Stejně jako v prosinci za zvýšením stály především sezónní vlivy. Ty v prosinci i díky vlivu teplejšího počasí nehrály takovou roli, jako v některých předcházejících letech a ani v lednu nemusí být efekt tak silný, jak jsme koncem minulého roku očekávali. Na druhou stranu se ve výsledku bude projevovat pesimismus z přelomu roku, kdy někteří zaměstnavatelé přistupovali ke snižování zaměstnanosti. Poprvé od roku 2018 zároveň může dojít ke srovnání počtu uchazečů a volných pracovních míst.
  • Ranní okénko - ČNB zahájila cyklus snižování sazeb, v USA vyjde statistika příjmů a výdajů
    Dnešní Ranní okénko je v rámci letošního roku poslední, a proto bychom Vám rádi za celý tým Raiffeisenbank Economic Research popřáli klidné prožití vánočních svátků a mnoho pracovních i osobních úspěchů do nového roku. Další Ranní okénko vyjde 2. ledna 2024.
  • Ranní okénko - ČNB znovu navýší úrokové sazby, ECB pod tlakem
    Dnešek bude patřit centrálním bankám. Zvyšovat sazby bude s největší pravděpodobností Česká národní banka, stejně tak v neobvykle krátkém intervalu i Bank of England. Včerejší rekordní inflace v eurozóně připravila test na dnešek také pro ECB. Od té se zvyšování sice nečeká, ale bude zajímavé sledovat, jak na nejnovější data bude reagovat a jestli předsedkyně Lagardeová nenastíní možnost rychlejšího utahování. Ještě před samotným rozhodnutím budou zveřejněna data o cenách výrobců v eurozóně za prosinec, kde trh očekává další růst, meziročně o rekordních 26,1 %.
  • Ranní okénko - ČNB zvýšila sazby na 5,75 %, data z německé ekonomiky ukazují první dopady války
    ČNB včera zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 75bb na 5,75 %, trh jednotně čekal 50bb. Centrální polská banka také doručila hike o 75bb, čekalo se ale 100bb. Překvapení rozcházející se do opačných směrů reflektoval i vývoj na devizovém trhu. Zatímco koruna po oznámení vůči euru posílila, zlotý oslabil. Obě centrální banky se již blíží vrcholu cyklu utahování měnových podmínek.
  • Ranní okénko - ČNB zvýší sazby, inflace v Evropě na vzestupu
    V tomto týdnu rozhodne o úrokových sazbách ČNB. Stejně jako většina trhu očekáváme navýšení sazeb o 50bb na 5 %. V eurozóně bude klíčovou událostí březnová statistika inflace, která mohla zrychlit z 5,9 % na 6,5 %. V USA je ekonomický kalendář tento týden plný dat v čele s měsíční zprávou z trhu práce. Trh očekává 475 tisíc nově vytvořených míst a pokles nezaměstnanosti z 3,8 % na 3,7 %. Koruna v pátek posílila z 24,70 EUR/CZK k 24,60, kde se drží i dnes ráno.
  • Ranní okénko - ČR zveřejní výsledek HDP za Q1 jako první z regionu
    V posledním dubnovém týdnu nás budou zajímat především předběžné údaje o HDP. Jako první z regionu střední a východní Evropy zveřejnění výsledek Český statistický úřad. Data o HDP dorazí také pro Německo, eurozónu i USA. Dále nás čeká zasedání Fedu, míra inflace v eurozóně a výsledky německého Ifo indexu. Ten je s tuzemským konjunkturálním průzkumem první událostí v týdenním ekonomickém kalendáři.
  • Ranní okénko - Další cut v Polsku
    Dnešní den nabídne pouze každotýdenní přehled o počtu jak nových tak pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických. Tato data jsou spíše komplementárního charakteru, kdy pozornost investorů se upíná spíše ke včerejším a zítřejším údajům přesněji popisujícím situaci na americkém trhu práce, který je americkou centrální bankou pečlivě pozorován.
  • Ranní okénko - Další hike od ECB nečekáme
    Dnes nás čeká nejdůležitější událost tohoto týdne, a to měnově-politické zasedání ECB. Trh se shoduje na tom, že centrální bankéři ponechají sazby na stávající úrovni, přestože někteří jestřábí členové bankovní rady se přiklánějí k možnosti ještě jednoho hiku. Většina bankovní rady ale tíhne ke stabilitě, protože dle jejich názoru inflace dosáhla svého vrcholu a nyní znatelně klesá, což potvrzuje i její zářijový výsledek, kdy v meziročním vyjádření poklesla z 5,2 % v srpnu na 4,3 % a jádrová inflace z 5,3 % na 4,5 %. Kombinace příchozích dat a komentářů členů bankovní rady ECB nás utvrzuje v přesvědčení, že další hike nepřijde.
  • Ranní okénko - Další hlas z Fedu mluví o tlumení QE
    Evropský kalendář dnes žádné makroekonomické vzrušení nenabízí a zraky se tak budou upínat spíše za oceán. Dozvíme se dubnový údaj o amerických objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, které by podle odhadů měly meziměsíčně narůst o 0,8 %, tedy jen mírně méně, než o měsíc dříve (1,0 %). K dalšímu mírnému uklidnění by mělo dojít i na tamním trhu práce, kde by mělo v týdnu končícím 22. května přibýt již „jen“ 425 tisíc nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, zatímco o týden dříve jich bylo zhruba o 20 tisíc více. Jednalo by se tak o nejlepší výsledek od počátku pandemie, byť k oproti období před ní jde nadále zhruba o dvojnásobek běžných hodnot. Dočkáme se i druhého odhadu vývoje amerického hrubého domácího produktu za první kvartál letošního roku. Čeká se kosmetické zlepšení předchozího údaje a americká ekonomika by tak měla v anualizovaném vyjádření mezičtvrtletně narůst o 6,5 %, přičemž lví podíl bude patřit spotřebě domácností, jež narostla o zhruba 11 %. Den uzavřeme pohledem na zpracovatelský sektor ve Spojených státech, jehož aktivitu monitoruje index sestavovaný kansaskou pobočkou Fedu. Po dubnovém absolutním rekordu, kdy index dosáhl hodnoty 31 bodů, se čeká jen nepatrný pokles na úroveň 30. Zajímavější budou ovšem detaily tohoto průzkumu, které by mohly napovědět, jak napjatá situace aktuálně panuje v oblasti logistiky a obstarávání výrobních vstupů, což nadále představuje hlavní brzdu růstu mezi zpracovateli nejen v USA, ale i například v Evropě.
  • Ranní okénko - Další postup centrálních bank v regionu?
    Dnešek je z pohledu ekonomického kalendáře odpočinkový. Z eurozóny dorazí informace ohledně spotřebitelské důvěry. Očekáván je mírný vzestup, který by v takovém případě byl druhý v řadě. Historicky je ale index stále v oblasti svých minim a relativně hluboko pod dlouhodobým průměrem. Neobvykle prázdný je dnes i americký ekonomický kalendář, kdy jedinou událostí bude zveřejnění indexu průmyslové aktivity od richmondského Fedu. Proti výsledku ze září je očekáváno mírné zlepšení.
  • Ranní okénko - Další výprodej v očekávání agresivnějšího Fedu
    Dnes nejzajímavější série dat dorazí dopoledne z Německa. Zveřejňovat se budou červnové ZEW indexy hodnotící současnou situaci a očekávání ohledně budoucnosti. U obou se očekává mírné zlepšení, pořád ale indexy zůstanou hluboko v záporných číslech. Z Česka dorazí jen statistika platební bilance, na tu finanční trhy tradičně příliš nereagují. Z USA pak jako poslední vlaštovka před středečním zasedáním Fedu dorazí ceny výrobců. U nich se očekává mírné zpomalení meziroční dynamiky.
  • Ranní okénko - Další zlepšení spotřebitelské důvěry v eurozóně
    Dnešní ekonomický kalendář nabízí jen druhořadá ekonomická data, a trh tak bude mít možnost připravit se na zítřejší zasedání ČNB. Od minulé středy platí mediální karanténa. Od centrálních bankéřů tak do samotného měnověpolitického jednání již žádný názor neuslyšíme. Komentářů ale v posledních dnech zaznělo dostatek a v souhrnu naznačují, že se bankovní rada ČNB nakonec rozhodne ve prospěch zvýšení základní úrokové sazby z 0,25 % na 0,50 % již zítra. Sázky trhu na červnové zvýšení úrokové sazby během minulého týdne vzrostly.
  • Ranní okénko - Další zrychlení inflace v eurozóně
    Ekonomický kalendář tento týden plní sada indikátorů sentimentu. Eurostat zveřejní březnový konjunkturální průzkum, od kterého si navzdory neutěšené pandemické situace slibujeme zlepšení. Menší prostor pro růst pak vidíme v případě tuzemského PMI ve výrobě. Vedle „měkkých“ indikátorů si pozornost trhu jistě získá i březnová inflace v eurozóně a Německu, respektive míra jejího zrychlení. Ke konci týdne nás čekají informace o rozpočtu českých státních financí a měsíční zpráva z amerického trhu práce.
  • Ranní okénko - Data z americké ekonomiky naznačují snížení tempo "hiků" Fedu
    V Česku se koná první kolo prezidentských voleb. Z ekonomických dat dorazí listopadový výsledek běžného účtu platební bilance. Trh očekává pokračující deficit způsoben především negativním saldem zahraničního obchodu se zbožím a odlivu dividend. Eurostat později zveřejní data z průmyslu. Výroba měla po říjnovém poklesu o 2 % vzrůst dle konsensu odhadu o 0,5 %, my počítáme s lepším výsledkem blízko 1 %. V USA jsou nejdůležitější data již za námi. Dnes dorazí jen ceny dovozů a vývozů a lednová aktualizace průzkumu mezi americkými spotřebiteli od University of Michigan.
  • Ranní okénko - Data z ekonomiky USA by měla potvrdit pokračování příznivého trendu
    Ekonomickému kalendáři dnes dominují data z USA, kde vyjdou prosincové maloobchodní tržby, průmyslová výroba a výsledek průzkumu University of Michigan. Údaje by neměly ukázat zhoršení oproti předchozímu měsíci, avšak nejistota panuje především u maloobchodních tržeb, u kterých se již mohlo negativně projevit šíření omikronu. Německý statistický úřad zveřejní údaj o vývoji HDP za loňský rok. Koruna v závěru týdne oslabila na EUR/CZK 24,54 a ke slabším hodnotám se vydal také dolar, který se obchoduje za 1,1400 euro.
  • Ranní okénko - Data z ekonomiky USA rozpohybovala výnosy tamních dluhopisů
    V ekonomickém kalendáři je dnes finální odhad inflace v eurozóně. Zpřesnění odhadu by mělo přinést malý posun meziroční celkové inflace z 6,9 % na 7,0 %. Dále byla zveřejněna statistika registrací nových automobilů za duben, která vzrostla v EU vlivem nízké srovnávací základny meziročně o 17,2 %, o měsíc dříve dokonce o 28,8 %. V Česku byl růst dubnový růst vyšší, konkrétně o 25,2 %. Odpoledne následují data z amerického nemovitostního trhu, jedná se ovšem z pohledu trhu o sekundární data s malou šancí na tržní reakci. Zajímavější téma v USA je pokračování jednání ve Washingtonu DC ohledně dluhového stropu. Z pohledu měnové politiky ECB mohou být pro investory užitečné proslovy členů ECB, kterých je dnes vícero.
  • Ranní okénko - Data z ekonomiky USA utvrzují v očekávání dalšího hiku o 75bb
    Nový týden přichází s dalšími klíčovými daty pro měnovou politiku – inflací. Její zářijová hodnota vyjde v úterý ráno v ČR a ve čtvrtek bude následovat její americký protějšek. O den později bude zveřejněn zápis z posledního jednání Fedu, který by měl přinést informace o tom, jak jednotliví členové vnímají napětí mezi vysokou inflací a zhoršujícím se ekonomickým výhledem. Měsíční zpráva z amerického trhu práce ze závěru minulého týdne byla smíšená a na své si tak přišli holubičí i jestřábí pozorovatelé. Tempo tvorby nových pracovních míst zpomalilo, míra nezaměstnanosti zase nečekaně poklesla. Celkově se výsledek přiklání spíše na jestřábí stranu a investoři se utvrdili v názoru, že přijde další zvýšení sazeb o 75bb. Dalším potvrzením by měla být zářijová inflace. Od celkové míry inflace se sice čeká snížení z 8,3 % na 8,1 %, ale jádrová inflace měla vzrůst z 6,3 % na 6,5 %. Dále nás čekají data z průmyslu eurozóny, spotřebitelská důvěra v USA či statistika z českého trhu práce, která vyšla dnes ráno. Podíl nezaměstnaných dosáhl v souladu s naším i mediánu tržního odhadu 3,5 %. Mírné navýšení naznačovaly průzkumy mezi zaměstnavateli, například od ČSÚ.
  • Ranní okénko - Data z ekonomiky USA zůstávají lepší než v eurozóně
    Statistický úřad dnes ráno zveřejní údaj o vývoji cen českých výrobců. Konkrétně u průmyslových cen očekáváme meziměsíční růst o 0,7 % (26,2 % r/r), trh se přiklání k 0,3 % (25,7 % r/r). Inflace ve výrobním sektoru je ukotvena mezi protichůdnými faktory. Směrem nahoru ceny tlačí kaskáda cen energií napříč výrobním řetězcem. Opačným směrem působí zvolňující poptávka a s tím související částečná úleva v dodavatelských řetězcích a také snižující se cena ropy.
  • Ranní okénko - Data ze Spojených států s trhem příliš nezahýbala
    Hned po ránu dorazí z tuzemské ekonomiky informace o březnovém růstu cen, kdy proti únoru by se mělo dostavit snížení jak meziměsíční, tak meziroční míry inflace. Včera již přišly výsledky ze Spojených států, které se příliš neodchýlily od odhadu analytiků a meziroční inflace nakonec dosáhla rovných 5,0 %. Ve večerních hodinách pak dorazil zápis z posledního zasedání Fedu, který ukázal, že na jednu stranu setrvávají obavy ohledně příliš pomalého tempa desinflace, na druhou stranu je ale další zpřísňování měnových podmínek omezeno problémy v bankovním sektoru. Ohledně květnového rozhodnutí žádná výraznější nápověda nepřišla a trh i nadále předpokládá, se zhruba 2/3 pravděpodobností, 25bb hike.
  • Ranní okénko - Data z USA potvrzují únorový hike o 25bb
    Dnes v rámci eurozóny budou investory zajímat zápisky z prosincového zasedání ECB, kde již tradičně budou hledat nápovědy o podobě příštího hiku. Většinově je trhem očekáváno 50bodové zvýšení sazeb, byť některé komentáře členů Evropské centrální banky z posledních dnů lze interpretovat tak, že nelze vyloučit ani zpomalení tempa na 25bb. Prezidentka Lagarde sice na posledním zasedání velmi zřetelně naznačila, že další zpomalení se v únoru nechystá, na druhou stranu nebylo by to poprvé, co mezi zasedáními dojde ke změně názoru. To u Fedu je o 25bb hiku takřka rozhodnuto poté, co včerejší data ukázala razantnější zpomalování maloobchodních tržeb a průmyslové produkce. To vše pak doplnil 0,5% meziměsíční pokles cen amerických výrobců.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank