Úterý 19. březen 2024 12:00
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Co vlastně Bitcoin je? Podívejme se na to od úplného začátku

10.08.2022 15:43  Autor: Coinfy  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bitcoin, spuštěn v roce 2009, je první kryptoměnou typu peer-to-peer na světě. Běží na decentralizované, propojené účetní knize, která nepotřebuje žádnou banku.

-Všechno to začalo bitcoiny.

Bitcoin byla první kryptoměna, která celé odvětví, dnes zahrnující tisíce, odstartovala. Ale kdo ho vymyslel, jak to funguje a proč je to tak důležité?

Co je to bitcoin?

Bitcoin (BTC) je peer-to-peer kryptoměna. Představte si to jako digitální token. Bitcoinu se není možné fyzicky dotknout ani jej držet a všechny BTC transakce jsou zaznamenány na veřejné, decentralizované a neměnné účetní knize.

Věděli jste, že?

První oficiální nákup Bitcoinem byl uskutečněn v květnu 2010 a to za pizzu. Dvě pizzy od Papa John’s byly vyměněny za 10 000 BTC. 22. květen je nyní známý jako Den bitcoinové pizzy.

Mnoho lidem připadal bitcoin atraktivní, jelikož představoval nový způsob, jak platit za zboží a služby, jež nezávisí na centralizované bance, vládě nebo věřiteli.

Kdo bitcoin vynalezl?

Nikdo neví jistě. Ovšem osoba (nebo osoby) přímo odpovědné za to použily pseudonym Satoshi Nakamoto, když v říjnu 2008 napsali bílou knihu s názvem „Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System“. Bylo to zveřejněno na malé e-mailové konferenci pro fanoušky kryptoměn.

V lednu 2009 byl vydán software pro stvoření měny a krátce na to byl vydán vůbec první blok těžený v síti, známý jako blok Genesis.

První identifikovatelná osoba zapojená do bitcoinu byl programátor Hal Finney, ten si stáhl software potřebný k jeho spuštění a 12. ledna 2009 získal 10 bitcoinů – vůbec první BTC transakci.

Satoshi Nakamoto a několik dalších lidí nějakou dobu těžili měnu na síti (více o tom, jak těžba funguje v našem průvodci těžbou), než záhadně zmizeli a předali kontrolu jinému programátorovi, Gavinu Andresenu.

Co je na bitcoinu tak zvláštního?

Bitcoin měl vlastnosti, jež žádná jiná forma digitálních peněz nikdy neměla:

  • Decentralizované: Žádná osoba ani skupina jej nevlastnila ani neřídila.
  • Peer-to-peer: K potvrzování a schvalování transakcí není potřeba žádná třetí strana (např. banka).
  • Bez hranic: Bitcoin lze snadno převádět po celém světě s menšími poplatky a rychleji než tradiční převody peněz.
  • Neměnný: Je téměř nemožné změnit nebo zfalšovat transakce v blockchainu.
  • Zabraňuje dvojímu utrácení: To byl problém, který se předtím mnoho předchozích digitálních měn snažilo prolomit.

Asi 25 % všech bitcoinů bylo ztraceno kvůli tomu, že lidé ztratili své „klíče“, které si můžete představit jako přístupové kódy. V listopadu 2013 IT konzultant omylem vyhodil pevný disk obsahující soukromé klíče k 7 500 bitcoinům.

Jak vzniká bitcoin?

Vysvětleme si to na zlatu, představte si zlato pod zemí. Víme, že tam někde je, ale jeho hodnota je nulová, dokud ho horník nevykope. Ve světě bitcoinů těží těžař bitcoiny pomocí drahých počítačů k řešení kryptografických hádanek v reálném čase, jež „těží“ svazky záznamů transakcí („bloky“) do blockchainu.

Těžaři jsou za své úsilí odměňováni malým množstvím nových bitcoinů a odměna za těžbu se každé čtyři roky snižuje na polovinu jako opatření ke zpomalení tvorby nových bitcoinů. Bílá kniha Satoshi Nakamota uvádí, že bude kdy vytěženo pouze 21 milionů bitcoinů – takže při současném tempu budou všechny bitcoiny vytěženy někdy kolem roku 2140.

Jak získáte bitcoiny?

Bitcoiny je možné získat dvěma způsoby:

  • Můžete je koupit za fiat měnu (například $, £ nebo €) na krypto burzách. Budete však potřebovat digitální peněženku a získáte sadu klíčů, které budete používat pro přístup ke svým aktivům.
  • Můžete se stát těžařem zakoupením těžebního zařízení, ačkoli zařízení je velmi drahé a trvá dlouho, než se stane ziskovým.

Co můžete dělat s bitcoiny?

  • Nakupujte: Stále více běžných společností přijímá platby v bitcoinech.
  • Sázka: Pokud budete mít štěstí, řada webů s hazardními hrami přijímá bitcoiny.
  • Správa digitálních práv: Bitcoin a blockchainový protokol, na kterém je postaven, lze použít k tomu, aby umožnili hudebníkům a umělcům kontrolovat, kdo má přístup k jejich duševnímu vlastnictví.
  • Ochrana identity: Díky jedinečnému systému dvou klíčů používanému v bitcoinových peněženkách lze bitcoinový blockchain použít jako způsob, jak ověřit vaši identitu online.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Covid dusí slovenskou ekonomiku
    Dnešní data o ekonomickém sentimentu na Slovensku ukázala, že si druhá vlna pandemie vybírá svoji daň na ekonomické aktivitě. Sentiment se propadl meziměsíčně o 4,8 bodu na 80,6 bodu, což je nejnižší úroveň od loňského června a hluboko pod předkrizovou úrovní 97,2 bodu. Na druhou stranu je stále nad jarními úrovněmi okolo 60 bodů. Oslabení sentimentu je patrné napříč všemi sektory ekonomiky, avšak největšímu propadu došlo v rámci odvětví služeb, na která tvrdě dopadla poslední omezení vyhlášená vládou Co nám to říká o ekonomické situaci na Slovensku? V posledním čtvrtletí loňského roku pravděpodobně došlo k mírnému poklesu ekonomické aktivity a možná dojde k dalšímu poklesu aktivity na začátku letošního roku. Tento pokles by měl být však mírný, neboť se podařilo udržet v chodu průmysl, spotřebitelé i firmy se do značné míry naučili fungovat pod omezeními, vláda znovu zapnula podpůrné programy na podporu postižených odvětví a firem a v neposlední řadě nejsou přijatá opatření efektivně tak tvrdá, jako byla na jaře.
  • Covid i válka na Ukrajině přispívají k demontáži globálního finančního systému
    Covidové narušení dodavatelských řetězců, rostoucí geopolitické napětí i nedávné krachy významných bank podle aktuální analýzy pojišťovny Allianz Trade přispívají ke zpochybňování globálního finančního systému. Rozvíjející se ekonomiky v čele s Čínou začaly cílevědoměji prosazovat iniciativy k dosažení větší měnové suverenity a snížení své závislosti na přeshraničních kapitálových tocích z vyspělých ekonomik.
  • Covid obrací lidi k přírodě více než Gréta: roste poptávka po kempech, zahrádkách, chalupách i po dřevu
    Pandemie Čechy vrací blíže k přírodě. Do kempů, zahrádek, na chaty a chalupy. Civilizovaný svět obecně v sobě znovuobjevuje náklonnost k přírodním materiálům, jako je dřevo. Utrácet za zeleň a chvilky v ní je zkrátka „in“, dokonce ani nebylo třeba apelu Grety Thunbergové, kterou média v době pandemie odsunula do pozadí, za vir.
  • Covidová opatření hloubí mezi Čechy propast. Zvýhodnění jsou obyvatelé měst či zaměstnanci placení z veřejných peněz
    Covidová krize, jejíž roční výročí vychází právě na nynější dny, stále více rozděluje českou společnost. Toto rozdělování tuzemské veřejnosti umocňují vládní opatření. Ta na jedné straně nahrávají například zaměstnancům placeným z veřejných rozpočtů či obyvatelům měst, na straně druhé znevýhodňují živnostníky, resp. OSVČ či obyvatele zejména malých obcí.
  • Covidové uzavírky roku 2020 přály počínání dětí. Letos počet narozených už klesá, o desetinu
    Nástup covidové pandemie v ČR v březnu 2020 sice znamenal pohromu pro ekonomiku, zato však vzpruhu pro počínání dětí. Hospodářství se v roce 2020 propadlo nejvýrazněji v historii ČR, o 5,5 procenta, a to kvůli celosvětovému hospodářskému útlumu, zastavování výroby, zavírání obchodů i dalších provozů včetně kulturních, a řadě dalších pandemických restrikcí. Lidé se i sami spontánně zdržovali společenského kontaktu. O to více se však zjevně „činili“ v soukromí. Potvrzují to i dnes zveřejněná data ČSÚ.
  • Covid se vrací na scénu, Čína sahá k uzávěrám. Akcie drží směr dolů
    Aby problémů nebylo málo, vrací se jeden velmi známý - covid. Západní svět dávno řeší jiné věci, ale Čína se drží své politiky nulové tolerance a zavírá město Čcheng-tu o 21 milionech obyvatel. Sice nejde o takové ekonomické centrum a dopravní uzel jako dříve zavřená Šanghaj, ale i tak je to průmyslově velmi významné město, kde vyrábí i řada západních firem. A vzhledem k tomu, že dopady uzavření Šanghaje jsou v živé paměti a podepsaly se i na výkonu čínské ekonomiky, nové zprávy rozhodně nezapadly bez odezvy. Svou roli sehrál i horší čínský index PMI za srpen.
  • COVID zasahuje primárně střední Evropu v čele s Rakouskem a Českem…
    Raketový nárůst počtu nakažených dohromady se zprávami z českého průmyslu nevěští pro českou ekonomiku na konci roku nic dobrého. Počty nakažených v přepočtu na tisíc překročily úroveň sto (týdenní průměr) a dostáváme se pomalu ale jistě nad nejhorší čísla z října 2020 a března 2021. Situace se dramaticky zhoršuje také v sousedním Německu a Rakousku a pak také v Nizozemí a v Belgii. Nikde však s výjimkou Rakouska není situace tak dramatická jako v Česku. Naopak výrazně lepší čísla než severní Evropa hlásí jih v čele se Španělskem, Itálií a Francií.
  • COVID-19 může dlouhodobě změnit to, jak lidé pracují, nakupují a cestují
    Sociální a ekonomické dopady koronaviru byly okamžitě vidět po celém světě. Může však nějakou dobu trvat, než se projeví problémy mimo ekonomiku a podnikání – to zjistíme, teprve až COVID-19 přestane plnit novinové titulky.
  • COVID-19 uvrhnul české průmyslníky do pesimismu
    PMI index tuzemské průmyslové aktivity spadl za březen na 41,3 bodu, což ve srovnání s námi očekávanými 42,0 body resp. tržním konsensem ve výši 41,8 bodu nepředstavuje žádné velké zklamání. Současná recese způsobená pandemií koronaviru, respektive vládními opatřeními na zamezení šíření infekce je tak trochu jiná. Zatímco typicky je vedena propadem průmyslové produkce, tentokráte jsou tím hlavním napadeným služby. Hůře situaci čeští průmyslníci nehodnotí ani v kontextu srovnání se sousedy. Český výsledek se zásadněji neliší od německého či polského. Zdaleka nejhůře je na tom Maďarsko, kde PMI spadl na historicky nejnižších 29,1 bodu.
  • Covid-19 už i v Bílém domě. Bude ohrožena Trumpova kandidatura?
    Zástupci Bílého domu v pátek potvrdili, že 74letý americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania byli pozitivně testováni a aktuálně musí zůstat v karanténě. Bude tak muset na chvíli zastavit své aktivity související s kampaní k prezidentským volbám, které se mají konat již v listopadu. Situace může být o to vážnější, protože Trump patří do rizikové skupiny a všechno bude záviset na tom, jaký průběh u něj onemocnění nabere.
  • Co vlastně Trump dohodl? Nejasnosti a mlčící Čína dnes trhům nesvědčí
    Příměří v obchodní válce USA - Čína zůstává předmětem dalších a dalších rozborů. Mezitím na finančních trzích znatelně opadlo prvotní nadšení a během dneška naopak převládá negativní sentiment. Akcie v Evropě i USA citelně klesají a korigují tím včerejší zisky. Zájem o americké dluhopisy už není takový jako včera či ráno, ale výnosová křivka zůstává velmi plochá, což náladě na trzích nepřidá. Německé výnosy začaly klesat během odpoledne, na periferii sledujeme zhruba včerejší hodnoty.
  • Co vše zvládne za 2 roky Bob Iger ve společnosti Disney ?
    Trh byl před dvěma týdny nadšený z návratu Boba Igera zpět do funkce generálního ředitele. On ale informoval o tom, že bude v čele společnosti jen 2 roky, protože nechce vést mediálního giganta 15 let, jako to bylo dřív. Chce společnost stabilizovat, dát jí ten správný směr a předat někomu, kdo ji bude dlouhodobě kontrolovat.
  • Co vynáší v roce 2016?
    Výnosy 6 až 35 % ročně. Prostřednictvím relativně nového projektu můžete půjčovat své peníze reálným lidem a získávat výnos až několik...
  • Cowen (írsky premiér)
    Írsky premiér varoval, že krajina by mohla mať nedostatok zdrojov už v júli 2011 v prípad...
  • Cowen (Írsky premiér)
    Okamžite ako bude schválený rozpočet pre budúci rok chcem rozpustiť vládu a pripraviť sa na voľ...
  • Co za dražší elektřinu vlastně získáme? Dost možná vlastně nic, ani lepší klima ne
    Česko je na tom ekonomicky hůře, než se čekalo. Letos od července do září jeho hospodářství klesalo jak v porovnání se stejným obdobím loňska, tak ve srovnání s obdobím letošního dubna až června. Klíčovým důvodem propadu ekonomiky je pokračující obava domácností z dalšího ekonomického vývoje; jak na co se týče obecné inflace, tak cen energií. Domácnosti proto už řadu čtvrtletí v řadě škrtí své výdaje, které se stále nedostaly na předpandemickou úroveň. A vzhledem k tomu, že jejich spotřeba je významnou složkou celkového výkonu ekonomiky, ten zůstává notně povadlý. Nejnovější návrh Energetického regulačního úřadu by přitom české ekonomice zasadil další ránu.
  • Co zítra očekávat od RBA?
    Obchodníkům budou tento týden nabídnuta rozhodnutí o sazbách od dvou antipodských centrálních bank – Reserve Bank of Australia a Reserve Bank of New Zealand. RBA bude první, kdo učiní oznámení, přičemž rozhodnutí o sazbě je naplánováno na úterý 4:30 BST. Pojďme se v rychlosti podívat na to, co trh tento týden očekává od australských centrálních bankéřů.
  • Co znamená ekonomika
    Někdo z nás je takový a někdo makový. Někoho zajímá víc to a druhého zase ono, často nemáme s těmi ostatními třeba do...
  • Co znamená „hard“ a „soft“ BrExit a jaké důsledky může mít jedna nebo druhá varianta na ekonomiku Británie a Evropské unie a to včetně jejich měn?
    Spojené království se nevyhnutelně blíží k datu, kdy musí opustit Evropskou unii. Označení všeobecně známé jako BrExit je naplánované na 29. března 2019. Symbolicky tak zažádala Británie Evropskou unii na základě článku 50 Lisabonské smlouvy 29. března 2019 a od té doby běží maximálně dvouletá
  • Co znamená integrace technologie lightning network do systému burzy Coinbase?
    Minulý týden krypto médii proběhla zpráva, ve které krypto burza Coinbase prostřednictvím jejího CEO Briana Armstronga oznámila budoucí integraci technologie lightning network do svého systému.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Purple MT4 platforma nova