Čtvrtek 28. březen 2024 15:21
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - Riziko neobnovení dodávek plynu do Evropy se zvýšilo

19.07.2022 09:12  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,50

USD/CZK

24,07

EUR/USD

 

1,018

USD/PLN

4,687

Ropa Brent

USD/barel

106,29

Zlato

USD/unce

1710

Aktualizováno

9:04

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V eurozóně je na řadě finální číslo inflace za červen. Mělo by být potvrzeno 8,6 % meziročně, což odpovídá zvýšení cen proti květnu o 0,8 %. Jádrová inflace, která je očištěna o volatilní ceny potravin a energií, dosáhla na 3,7 % meziročně. ECB zveřejní průzkum vývoje podmínek bankovních úvěrů mezi měsíci duben až červen. Z posledního šetření za letošní první čtvrtletí vyplynulo, že banky v eurozóně zpřísnily podmínky pro udělení úvěrů kvůli vyšším ekonomickým rizikům. Současně s tím byl evidován nárůst poptávky po úvěrech. Investoři zůstávají v napětí ohledně ruských dodávek plynu do Evropy. Tento čtvrtek se očekává jejich obnovení skrz Nord Stream 1. Gazprom ale včera vyhlásil na dodávky plynu do Evropy stav vyšší moci, kvůli které nemůže dál plnit své závazky dodávat do Evropy plyn.

Další zvýšení inflace bylo v eurozóně způsobeno především zdražením potravin a energií. Jádrová inflace se meziročně snížila z 3,8 % na 3,7 %, a to hlavně díky nižším cenám ve službách. Zde ale hrálo roli zlevnění jízdného v Německu. Jde tedy pouze o dočasný efekt na vývoj inflace. Ve druhé polovině roku naše prognóza počítá s pozvolným snižováním meziročního tempa inflace směrem k 7,5 % na konci roku.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obchodování na finančních trzích bylo začátkem týdne smíšené. Investoři nadále zohledňují obavy z recese, které umocňují poslední údaje, jako například překvapivě horší výkon čínské ekonomiky nebo zprávy od Gazrpomu o neschopnosti dodávat Evropě plyn.

Sázky na superhike od Fedu ve výši 100bb se snížily ve prospěch navýšení o 75bb. Představitelé Fedu ale možnost 100bb oficiálně nevyloučili. Dolar se i nadále nachází na maximech oproti euru, ale v posledních dnech měl tendenci oslabovat. Tento trend nezvrátila ani zpráva o možnosti neobnovení dodávek plynu. Koruna se od začátku týdne obchoduje okolo 24,50 EUR/CZK. Během včerejška se pohybovala víceméně v tandemu s měnami středoevropského regionu, zlotého a forintu. V oslabení ji i nadále brání ČNB svou přítomností na devizovém trhu. Jak důležitou roli bude tento nástroj hrát v měnové politice během příštích několika měsíců, bude přiblíženo na dalším zasedání ČNB (4. srpna). 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: ČR ceny výrobců (PPI), SRN ČR ceny výrobců (PPI), EUR spotřebitelská důvěra
ČT: EUR zasedání ECB
PÁ: EUR PMI indikátory, USA PMI indikátory                                                                                                                                                                                

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Ráno dorazí výsledek české inflace
    Pro dnešek je na pořadu česká inflace a statistika cen výrobců v USA. Obě statistiky doplní včerejší údaj o nezaměstnanosti v ČR a inflaci v USA. Dohromady jde o důležitá čísla, na základě kterých se budou centrální banky rozhodovat o další trajektorii úrokových sazeb. Včerejší data o americké inflaci dopadla v souladu s očekáváními, stejně jako data z českého trhu práce. Reakce na trhu tak byla pouze minimální, kdy index S&P 500 rostl o 0,2 %, pražská burza měřená indexem PX rostla o 0,4 %, německý DAX naopak o 0,4 % klesal.
  • Ranní okénko - Reálné mzdy v ČR pravděpodobně i na konci roku klesaly
    Reálné mzdy českých zaměstnanců klesají již více než dva roky a pravděpodobně ani poslední čtvrtletí minulého roku nezměnilo trajektorii tohoto trendu. Podle našeho odhadu sice nominální mzdy vzrostly o téměř 7 %, ale inflace v posledním kvartále dosáhla ještě vyšší úrovně, ač byla výrazně ovlivněna statistickou základnou v souvislosti se zavedením úsporného tarifu v posledních třech měsících roku 2022. V reálném vyjádření predikujeme pokles o 0,6 %. Reálný nárůst mezd tak nastane až na začátku letošního roku, což vyplývá již z lednového výsledku inflace, kdy došlo k jejímu propadu z 6,9 % v prosinci na 2,3 %. Tento faktor by měl povzbudit české domácnosti k vyšší spotřebě, což by se mělo pozitivně projevit na mírném růstu české ekonomiky v tomto roce.
  • Ranní okénko - Recese na dohled
    Dnešní den bude především ve znamení dat HDP v posledním kvartálu roku 2023. V případě České republiky trh očekává, že mezičtvrtletně tuzemská ekonomika vzrostla o 0,2 %, zatímco naše prognóza počítá se stagnací. Každopádně české hospodářství s pravděpodobností hraničící s jistotou za kalendářní rok 2023 pokleslo (dle našeho odhadu o 0,5 %) zejména v důsledku velmi utlumené spotřeby domácností, které přepočítávaly každou korunu. Druhým faktorem je vývoj v zahraničí, kde ekonomika eurozóny včetně Německa klopýtá, což je problém pro silně exportovanou ekonomiku, jako je ta naše.
  • Ranní okénko - Recese v americké ekonomice?
    Za několik minut dorazí od Českého statistického úřadu údaj o dubnových cenách ve výrobě. V minulém týdnu již překvapil nižší dynamikou výsledek spotřebitelské inflace a pokud se bude stejné překvapení opakovat i na datech z výroby, může to vést trh k další úpravě očekávání. To zčásti odráží i vývoj koruny, která tento týden nenásleduje pozitivní trend v regionu, a i přes včerejší mírné umazávání ztrát zůstává na slabších úrovních. Z globálního pohledu bude trh dávat pozor na výsledek tzv. Leading indexu, který se na základě většího množství předstihových ukazatelů snaží předvídat budoucí vývoj americké ekonomiky. V průměru index dosahuje svého vrchol zhruba rok před vrcholem hospodářského cyklu.
  • Ranní okénko - Registrace nových automobilů pokračují v meziročním poklesu
    Po včerejším státním svátku nás ve zbytku týdne nečekají žádné významné makroekonomické údaje, ať tuzemské či globální.
  • Ranní okénko - Report ADP by měl potvrdit další nárůst pracovních míst v USA
    Dnes dorazí klíčová globální data tohoto týdne. V eurozóně zazní červnová inflace. Již dostupná čísla z Německa nenaznačují, že bychom se měli dočkat překvapivě vysokého tempa. V USA v pozdějších hodinách zveřejní statistiku zaměstnanosti v soukromém sektoru (ADP). Oba údaje budou sledované z hlediska jejich přímé relevance pro centrální banky. Mandátem ECB je cenová stabilita a FED k tomu navíc cílí plnou zaměstnanost. Včerejší zpřesněný údaj sektorových účtů ČSÚ přinesl revizi historických dat HDP. Ekonomika v 1Q poklesla o -2,4 % r/r oproti původně avizovaným -2,1 %. Mezičtvrtletně stále platí pokles o 0,3 %. Za celý minulý rok pak HDP propadl o 5,8 % namísto původně udávaných 5,6 %.
  • Ranní okénko - Report z amerického trhu práce
    Den dnes odstartoval německý statistický úřad zveřejněním údajů o výkonu průmyslové výroby za září, která meziročně poklesla o 1 %. Další v pořadí jsou tuzemské maloobchodní tržby, které budou se zpožděním zveřejněny i pro eurozónu jako celek. Z globálního ekonomického pohledu je dnes stěžejní měsíční statistika z amerického trhu práce. Tamní úrokové swapy, především ty s kratší splatností, v posledních dnech rostly na pozadí očekávání možná až dvojího zvýšení úrokových sazeb už během příštího roku, což je v rozporu s komunikací Fedu, který hlásí delší stabilitu sazeb. Fed akci odkládá z velké části právě kvůli tomu, aby neohrozil zlepšování situace na trhu práce.
  • Ranní okénko - Rétorika Fedu se stočila více jestřábím směrem po překvapení v datech z ekonomiky
    Dnešní datový kalendář zahrnuje jen sekundární data o vývoji cen, konkrétně ceny průmyslových výrobců (PPI) v Německu a ceny dovozů a vývozů v USA. V Německu index cen výrobců v lednu meziměsíčně poklesl o 1 % a navázal tak na pokles o 0,4 % v prosinci. Meziroční tempo růstu tím spadlo z 21,6 % na 17,8 %. Za meziměsíčním poklesem stály především levnější energie (-5 % m/m), zatímco ostatní podskupiny PPI zdražily mezi 1-2 %. Výsledek ukazuje, že předchozí hlavní inflační problém v eurozóně, energie (v kombinaci s komplikacemi v dodavatelských řetězcích), je na ústupu.
  • Ranní okénko - Revize českého HDP může prodloužit recesi
    Hned po ránu přijde z Českého statistického úřadu důležitá informace ohledně struktury HDP za první kvartál letošního roku. Možná je i mírná revize směrem ke stagnaci nebo prodloužené technické recesi, byť zveřejněná březnová měsíční data jdou ve směru prvního odhadu, podle kterého česká ekonomika mezikvartálně rostla o 0,1 %. Samotná struktura patrně odhalí, že hlavní brzdu představuje poptávka domácností, která zůstává snížená již po delší dobu. Důvodem je zejména silný pokles reálných mezd, ale i zvýšená míra úspor, kterou české domácnosti na vzniklou situaci reagují. Zajímavá bude i statistika mezd v národních účtech, která může představovat silné vodítko před oficiálními čísly z příštího týdne, a především před červnovým zasedáním ČNB.
  • Ranní okénko - Revize HDP v eurozóně pravděpodobně půjde směrem dolů
    Poslední zápis do tuzemského ekonomického kalendáře dnes nabídne MPSV s údajem o květnovém podílu nezaměstnaných. Vzhledem k tomu, že se jedná o sezónně neočištěný ukazatel, předpokládáme že právě sezónnost bude hrát hlavní roli, a i přes horší výsledky některých předstihových ukazatelů došlo v květnu k dalšímu poklesu. Náš odhad počítá s 3,5 %, stejně jako medián trhu. V dubnu podíl nezaměstnaných dosáhl 3,6 %.
  • Ranní okénko - Ropa se dnes může ocitnout pod tlakem
    Závěr tohoto týdne bude patřit zejména datům z amerického trhu práce. Největší část dorazí v pátek, ale předzvěst dnes bude představovat report od ADP. Z eurozóny pak dorazí vývoj cen výrobců, kde se čeká další meziroční zrychlení. Včera nepřekvapila nezaměstnanost v eurozóně, která setrvala na 6,8 %. V Česku naopak zaskočil PMI ze zpracovatelského sektoru, který klesal rychleji než se čekalo a ukazuje na relativně svižné ochlazování poptávky. Doposavad přitom výrobce trápily spíše problémy na nabídkové straně. Státní rozpočet se propadl do již takřka 200miliardového manka a letošní novelizace se zdá nevyhnutelná.
  • Ranní okénko - Ruská centrální banka reaguje na další pád rublu
    Dnes bude zveřejněn jediný údaj tohoto týdne, který se týká České republiky, a to ceny průmyslových výrobců. Meziměsíčně očekáváme obdobný pokles jako při předchozím srovnání (-0,3 %), zatímco trh se kloní k mírně nižšímu poklesu (-0,1 %). Růst v meziročním srovnání by podle nás měl znovu zpomalit, tentokrát z 1,9 % na 1,3 % oproti trhu, který předpovídá pokles na 1,5 %. Cenové tlaky na straně nabídky by tak měly dále ustupovat i vzhledem ke zlepšení v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Zároveň firmy rozpouštějí své zásoby, které z důvodu poklesu cen nemá opodstatnění dále držet. Rovněž klesají nebo nerostou tak rychle některé komodity, takže výrobci nepropisují v takové míře zvýšené náklady opětovně do cen svých výstupů.
  • Ranní okénko - Ruská centrální banka reaguje zvýšením úrokové sazby na 20 %
    Na finančních trzích bude i nadále hlavním hybatelem vývoj války na Ukrajině. V závěru minulého týdne sice došlo k částečné korekci předchozích výkyvů, kdy aktéři na finančním trhu patrně čekali silnější sankce ze strany EU a USA, nicméně během víkendu přeci jen došlo ke shodě o těch nejtvrdších ekonomických sankcích: odříznutí vybraných ruských bank od systému SWIFT, který umožnuje přeshraniční bankovní transfery, a zamrazení transakcí ruské centrální banky. Obě opatření Rusko, jedenáctou největší ekonomiku světa, značně izolují od globálního finančního systému.
  • Ranní okénko - Rusko-Ukrajinská krize je proinflačním rizikem
    Den zahájí zveřejnění lednového vývoje českých průmyslových cen. Náš odhad pracuje se zdražením o 0,6 % oproti prosinci, nicméně přicházející výsledky z regionu (například Polska), či nečekaný skok cen v Německu (přesahující 2 %), naznačují větší nárůst cen průmyslových výrobců i v české ekonomice.
  • Ranní okénko - Růst/nerůst české ekonomiky
    Dnes dopoledne vyjde tuzemský index nákupních manažerů (PMI), kde očekáváme, že dojde k dalšímu meziměsíčnímu poklesu, jak naznačují předběžné výsledky v této statistice v Německu i v celé eurozóně. Tato zpráva nepotěší zpracovatelský průmysl, na druhou stranu z pohledu spotřebitelů se jedná o pozitivní signál, že inflace by měla i dále zpomalovat. Odpoledne ministerstvo financí zveřejní plnění státního rozpočtu ke konci července. Červnový výsledek dopadl lépe, než se čekalo a to zvláště kvůli přílivu peněz z Evropské unie. Uvidíme, jak se vyvíjelo hospodaření státu během posledního měsíce. Zaznamenáníhodnou zprávou z pohledu veřejných financí zajisté je, že včera prezident republiky Petr Pavel podepsal novelu zákona o zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň s účinností od dnešního dne. To by mělo státnímu rozpočtu přinést každý měsíc zhruba 800 mil. Kč.
  • Ranní okénko - Růst zaměstnanosti v USA a klesající objednávky v německém průmyslu
    Prvním dnešním údajem jsou německé průmyslové objednávky, které tamní statistický úřad zveřejnil před necelou hodinou. Jak se předpokládalo, dostavil se v srpnu meziměsíční pokles, který ovšem poměrně citelně předčil očekávání. Další na řadě jsou maloobchodní tržby v eurozóně, od kterých se čeká mírné meziměsíční zlepšení. Ekonomický kalendář uzavře report ADP z amerického trhu práce, který podá informaci o růstu zaměstnanosti v soukromém sektoru za září. Trh počítá oproti srpnu s vyšším počtem nově vytvořených pracovních míst, což by nastolilo pozitivní očekávání pro celkovou statistiku z trhu práce, jež vyjde tento pátek. Pozitivní zpráva z trhu práce dorazila včera i z tuzemska, kdy podíl nezaměstnaných dosáhl již na 3,5 %. Českou měnu nechalo včerejší dění na finančních trzích relativně v klidu, když pouze oscilovala poblíž úrovně EUR/CZK 25,30.
  • Ranní okénko - Růst zaměstnanosti v USA patrně zvolnil, na očekávaném 75bb hiku to ale nic nemění
    ČNB dnes zveřejní červnovou statistiku devizových rezerv, ze které bude patrné, jak moc centrální banka intervenovala ve prospěch koruny. Pohled na oproti regionu stabilní kurz u 24,70 EUR/CZK během posledních několika týdnů naznačuje, že intervence pokračovaly i během června a také v prvních dnech po příchodu nové bankovní rady. V USA se investoři budou soustředit na měsíční report z trhu práce z června. Z vyjádření zástupců Fedu vyplývá, že boj proti ukotvenosti inflačních očekávání na zvýšené úrovni je prioritou, která převyšuje negativní dopady do ekonomiky. O něco horší, než očekáváný výsledek tak nic nezmění na plánu Fedu zvýšit úrokové sazby o 75bb na červencovém zasedání. Tuzemský průmysl v květnu pozitivně překvapil.
  • Ranní okénko - Růst zaměstnanosti v USA zvolňuje
    V závěru týdne plní ekonomický kalendář maloobchodní tržby v eurozóně, německý zahraniční obchod a z pohledu důležitosti pro finanční trhy především měsíční zpráva z amerického trhu práce. OPEC+ se rozhodl, že přes léto navýší produkci ropy ve výši 0,4 % globální poptávky. Rozhodnutí následuje po nedávném uvalení částečného embarga na ruskou ropu. Cena ropy zatím nijak výrazněji nereagovala.
  • Ranní okénko - Rušné ráno v Evropě: inflace a HDP
    V Evropě je dnes ráno z pohledu ekonomických dat rušné ráno, kdy řada zemí reportuje předběžné výsledky HDP a některé i dubnovou inflaci. Průběžné výsledky vypadají dobře a snižují riziko recese v eurozóně. První na řadě byla Francie, jejíž ekonomika podle tamního statistického úřadu v 1Q23 mezikvartálně vzrostla v souladu s očekáváními o 0,2 %, poté, co stagnaci v 4Q22. Za růstem stál zahraniční obchod, domácí poptávka setrvala utlumená.
  • Ranní okénko - Rychlý ústup americké inflace může zpomalit
    Dnes přichází brzký ekonomický vrchol tohoto týdne v podobě výsledku americké inflace za měsíc leden. Pokud nepřijde výraznější překvapení směrem dolů, patrně dnes zveřejněná čísla utvrdí trh v tom, že Fed zvýší sazby ještě o 2x25bb, a to ještě spíše s prostorem pro přísnější měnovou politiku nežli volnější.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new