Úterý 19. březen 2024 10:47
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 02.05.2022

02.05.2022 09:57  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

SHRNUTÍ

  • SPX i SXXP během minulého týdne oslabovaly
  • S&P 500 ztratil v dubnu 8,8 % a předvedl nejhorší měsíc o března 2020
  • Nasdaq 100 ztratil v dubnu 13,3 %, nejvíce od října 2008
  • Pokles US HDP během 1Q zvyšuje stagflační hrozbu, Fed kurz nezmění
  • Rusko: energetická fronta – eskalace, splátka kupónové platby na vládních bondech v USD - pozitivní
  • Tento týden zasedá Fed, očekáváme hike o 50 bps a ohlášení zahájení redukce bilance
  • Čína prozatím nepřišla s konkrétními stimuly – roli hrají vnitrostranické spory
  • Výsledková sezóna se přehoupla přes půlku, výsledky big tech smíšené

Výhled 

Futures v zeleném, výkonnost asijských indexů smíšená 

Rusko - Ukrajina

Přímý dopad konfliktu na globální trhy je v této fázi de facto imateriální. Existují dvě rizika, která nesmíme podceňovat. 1) Hrozba přerušení dodávek ruského plynu. Na této frontě jsme se minulý týden dočkali poměrně významné eskalace, kdy Rusko odstřihlo od plynu Polsko a Bulharsko. I tak se přikláníme k názoru, že jde spíše o určité ukazování svalů a k přerušení dodávek do Německa nebo Itálie nedojde. V případě naplnění této varianty by hrozila realizace stagflačního scénáře v eurozóně. Druhou rovinu představují rizika spojená s možným ruským vládním defaultem. Ten by pravděpodobně krátkodobě poslal prudce dolů akcie evropských bank. Poslední zprávy však naznačují, že Rusko splatilo další kupónové platby na dolarových vládních bondech, čímž státní bankrot přinejmenším oddaluje.  

Fed: hike & redukce bilance

Klíčovou událostí tohoto týdne je zasedání americké centrální banky. Členové FOMC s nejvyšší pravděpodobností přistoupí k hiku o 50 bps (takto výrazný hike poprvé od května 2000). Zároveň centrální bankéři oznámí plán na zahájení redukce bilance Fedu (její aktuální velikost činí 9 bilionů dolarů). K zahájení dojde v červnu a cap bude nastaven na $95 mld. / měsíčně. $60 mld. připadá na UST a $35 mld. na MBS. První měsíce nejspíše poběží pomalejším tempem, k dosažení capové úrovně pravděpodobně dojde asi v horizontu tří měsíců. V první fázi bude Fed redukovat bilanci organicky – tj. nebude docházet k reinvesticím kupónů nebo zmaturovaných papírů. Hike o 75 bps, který prosazuje James Bullard, nevnímáme jako pravděpodobný. Očekáváme však zvýšení o 50 bps i na červnovém a červencovém zasedání. Do konce roku by se měly úroky vyšplhat ke 3 %. Nicméně situace se může měnit. Minulý týden již došlo k výraznějšímu utažení podmínek financování. Hlavními faktory, které zpřísnění způsobily, jsou pokles akciových trhů a silnější dolar. Financial conditions však zůstávají pod předpandemickými hodnotami a prozatím nepředstavují faktor, proč by měl Fed svůj hikingový cyklus zpomalit. 

Financial conditions se postupně utahují: vliv poklesu akciových trhů a silnějšího dolaru


Zdroj: Bloomberg 

Čína: čekání na stimuly

Investory znepokojuje pomalá policy response čínských autorit na současné negativní trendy v ekonomice. Podle některých informací spolu zápasí dvě frakce. Ta první, jejíž nejznámějším představitelem je vicepremiér Liu He, prosazuje zavedení stimulů. Druhá frakce, kde mají silné slovo jiní ministři, je však proti stimulům. Liu He prosazuje určité zmírnění podmínek pro developery, kteří bojují se značným zadlužením. Obává se, aby pokračování defaultů mezi developery nevedlo k dramatickému nárůstu NPL v portfoliích tamních bank. Podle jiných je však nervozita v tomto směru přehnaná. Nicméně obě strany jednoznačně odmítají plošné stimuly – obávají se vzniku možných bublin. Proto se i v případě monetárních stimulů doposud prosadilo pouze snížení RRR o 25 bps. Pravděpodobně lze očekávat adresná opatření – např. výběr sektorů, kterým mohou banky půjčovat za zvýhodněných podmínek než plošné snižování sazeb. Během minulého týdne vyzval prezident Xi k infrastrukturním investicím, což investoři vnímají jako šanci, že by mohly být oznámeny konkrétnější fiskální stimuly. V reakci na to čínské akcie posilovaly. Citelně však oslabovala čínská měna. Ta v dubnu depreciovala o více než 4 % a předvedla tak nejhorší znehodnocení od roku 1994, kdy bylo zrušeno její navázání na dolar.  

Renminbi předvádí nejcitelnější znehodnocení od roku 1994


Zdroj: Bloomberg 

Výsledková sezóna

Během minulého týdne reportovaly firmy, které představují největší část celkové tržní kapitalizace S&P 500. Výsledky v tuto zveřejnilo více než 50 % společností z hlavního amerického akciového benchmarku. Jejich zisky rostly tempem 2,7 %, což představuje překvapení o 3 %. Minulý týden reportovaly firmy ze sektoru Big Tech. Výsledky byly smíšené. Pozitivní povýsledková reakce následovala u Meta Platforms – firma reportovala nárůst denních aktivních uživatelů, celkově však report zisků nijak neoslnil. Titul se nacházel delší dobu v silném downtrendu a proto i dílčí náznak optimismu poslal kurz akcií nahoru. Naopak silně negativní povýsledková reakce následovala v případě Amazon – firma reportovala výrazně nižší než očekávaný zisk. 

S&P 500: zisky společností, které doposud reportovaly


Zdroj: Bloomberg 

Ohlédnutí

 

Akciové trhy

Americké akciové indexy prošly během dubna mohutnou korekcí. S&P 500 ztratil 8,8 %, což představuje nejhorší měsíc od března 2020. Nasdaq odepsal více než 13 % své hodnoty – to je nejvíce od října 2008. Za poklesem stojí zejména předpokládaný propad v měnové politice Fedu. Zároveň lze říci, že ještě na konci března se indexy nacházely na nezdravě vysokých hodnotách – vůbec nereflektovaly citelné zhoršení širšího makroprostředí. 

Stagflační obavy

Americké HDP během 1Q překvapivě pokleslo o 1,4 % y-y, zatímco investoři očekávali nárůst o 1 %. Makročíslo tak přidává obavy ze stagflačního scénáře. Nicméně bližší pohled ukazuje, že tento výsledek byl způsoben primárně značným zpomalením zahraničního obchodu. Samotná domácí poptávka zůstává velmi robustní a odolná. Z toho vyplývá, že Fed pravděpodobně neobrátí kurz a bude pokračovat v nastoleném agresivním cyklu utahování politky.  

S&P 500: Pohyby dle sektorů


Zdroj: CYRRUS, Bloomberg 

Stoxx Europe 600: Pohyby dle sektorů


Zdroj: CYRRUS, Bloomberg

Indexy pohyb


Zdroj: Bloomberg

Tomáš Pfeiler, CFA, CYRRUS, a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN 13.3.2020
    Index S&P 500 odepsal 9,5% a vstoupil tak do medvědího trendu. Od 19.2. února ztratil hlavní americký akciový benchmark 27%. Investoři stále bojují se správným zaceněním ekonomických dopadů epidemie.
  • RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN 17.7.2020
    Nad odhady skončily maloobchodní tržby: v červnu meziměsíčně rostly o 7,5% vs est. 5%. Navázaly tak na prudký květnový růst o 17,5%, v červnu se tak růst maloobchodních tržeb překlopil do kladného teritoria.
  • RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN 1.9.2020
    Investorům pomohl i slabší dolar, díky kterému jsou americké akcie atraktivnější pro zahraniční investory.
  • RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN 20.12.2019
    Index S&P přidal 0,5% a překonal nové historické maximum, poprvé nad úrovní 3 200. Od začátku roku přidal hlavní americký akciový index 27,9%. Impeachment nepředstavuje zásadnější hrozbu, nehrozí paralýza vládních.
  • RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN 22.5.2020
    Kompozitní ukazatel se meziměsíčně zvedl na 36,4 z dubnových 27, což signalizuje oživování ekonomické aktivity. Jinak do poklesu promluvily tenze mezi USA a Čínou.
  • RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN 30.3.2022
    S&P během včerejší seance přidal 1,2 %, aktuálně pouze 3 % pod historickým maximem. Hlavním faktorem za včerejším růstem je určitá deeskalace napětí na rusko-ukrajinské frontě. Rusko by mělo odsunout své jednotky od Kyjeva (i když přes noc došlo k leteckým útokům). Z ruské strany zmizel požadavek na „denacifikaci“ Ukrajiny – to lze číst tak, že Moskva nepožaduje exit současného kyjevského vedení. Taktéž se mluví o jednání na úrovni Putin - Zelenský. Nicméně, tato jednání mohou předstovat úhybný taktický manévr Za euforií investorů však stojí zejména fakt, že válka zůstane lokálním konfliktem a zřejmě nehrozí zapojení NATO.
  • RANNÍ SOUHRN AKCIOVÝCH TRHŮ PRO DEN 9.3.2021
    Hlavním faktorem, který o směřování rozhodl byly opět dluhopisové výnosy, ty se včera držely na úrovni 1,6 %.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 01.04.2019
    Tento týden přinese data USA nejtěžšího kalibru. Hned na začátku týdne bude zveřejněn výrobní index ISM za březen. Zde se čeká mírný nárůst o 0,3 b. na 54,5 bodů. Následovat bude výsledek maloobchodu za únor a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Na konci týdne pak vyjdou ostře sledovaná data z trhu práce za březen. Připomeňme, že údaje za únor zklamaly velmi malým počtem nárůstu pracovních míst a trh tak hledal naději v poklesu nezaměstnanosti a vyšších příjmech domácností. Data z trhu práce jsou silně proměnlivá. Tentokrát se čeká v mediánu nárůst o lehce konzervativních 175 tisíc a setrvání nezaměstnanosti na 3,8 %.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 01.11.2021
    Čínská firma zaplatila kupónovou platbu na další emisi dolarových dluhopisů. Opět tak učinila těsně před koncem grace period. Minulý týden čínské autority důrazně doporučily developerům splácet úroky na dolarových bondech - kvůli udržení finanční stability. Společnost si kupuje čas. Pravděpodobně se snaží v rychlosti přistoupit k prodeji některých aktiv. Podle některých názorů se čínské vedení snaží přimět zakladatele společnosti, aby závazky uhradil z vlastních soukromých zdrojů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 01.7.2019
    Finanční trh bude dnes především započítávat pozitivní zprávy z jednání mezi prezidenty USA a Číny. Jednání o obchodu budou obnovena a nová cla (zboží přes 300 mld USD) prozatím zavedena nebudou. Americké společnosti by teoreticky mohly opět obchodovat s firmou Huawei. Trhy tak dostaly novou dávku naděje, že dohoda USA s Čínou bude. Rizika pro ekonomiku tak mírně klesla, snížily se lehce spekulace na pokles úrokových sazeb Fedu a dolar dnes mírně posílil proti euru. Nižší averze vůči riziku mírně podporuje i korunu proti euru.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 02.10.2023
    Během minulého týdne se prohloubily poklesový trendy. S&P 500 odepsal 0,7 % a nachází se tak na nejslabší úrovni od začátku června. Výkonnost Stoxx Europe 600 dosáhla -0,7 %. VIX s ohledem na výprodeje vystoupal na 17 bodů. Hlavním poklesovým faktorem je Fed a jeho politika higher for longer. Investoři se domnívají, že delší období vyšších sazeb mohou firmy již reálně a hmatatelně pocítit. Doposud americké firmy nepociťovaly akutní problémy s refinancováním svých dluhů, v roce 2024 se však setkáme se značnou potřebou korporací refinancovat své závazky. Roli hraje i konkurenční vztah mezi akciovým a dluhovým trhem. Podle našeho názoru zůstávají rizika stále nakloněna směrem dolů.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 02.11.2020
    Zítra se uskuteční prezidentské volby v USA. Jako reálnější se jeví vítězství Joea Bidena. Implikovaná pravděpodobnost z průměrného kurzu sázkových kanceláří dosahuje 65%. Na druhou stranu klání stále zůstává zdrojem nejistoty. Těsný výsledek může znamenat, že Donald Trump nepřizná porážku. Navíc sčítání korespondenčních hlasů se může protáhnout, takže s největší šancí ve středu ráno ještě vítěz definitivně potvrzen nebude. Trhy aktuálně hodnotí možný nástup Bidena pozitivně. Vnímají, že demokratická administrativa dokáže prosadit robustní fiskální balíčky. Pozitivní tržní reakci by tak vyvolala situace, kdy Demokraté získají přesvědčivou většinu v Senátu. Dluhový trh nyní taktéž signalizuje rostoucí pravděpodobnost vítězství Demokratů. Výnosy amerických vládních bondů rostou, což reflektuje vyšší šanci na prosazení rozsáhlých fiskálních stimulů. Ty by měly nastartovat ekonomický růst a propsat se i do nárůstu inflačních očekávání, což je negativní pro dluhopisy. Jejich se jejich výnosy zvyšují.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 03.10.2022
    Během minulého týdne burzy opět silně oslabovaly. S&P 500 odepsal 2,9 % a nyní se tak nachází na nejnižších hodnotách od konce roku 2020. Hlavním faktorem jsou peripetie na britském dluhovém trhu, které prosakují do výnosů globálních bondů. S&P 500 se obchoduje cca 25 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita vystoupala nad hranici 30 bodů. Investoři se obávají, že současné problémy na trhu britských vládních bondů dokazují, že se utahování měnové politiky neobejde bez následků. Podobným problémům může čelit i Fed – zvlášť v momentě, když vezeme v potaz zhoršenou likviditu na trhu UST. Teoreticky nelze vyloučit scénář, že proti výnosům zakročil i Fed, což by trhy znervóznit vzhledem k přetrvávající pádivé inflaci.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 04.07.2022
    Během minulého týdne burzy oslabovaly. Volatilita sestoupila z psychologické hranice 30, stále však zůstává zvýšená (VIX aktuálně na 27). Vidíme, že se recese pomalu stává hlavní obavou investorů a střídá tak strach ze zpřísňování monetární politiky. V tomto momentě však burzy prozatím nezaceňují hospodářské ochlazení adekvátně. Přestože vidíme revize hospodářských výsledků směrem dolů, stále zůstávají odhady zisků poměrně euforické.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 04.09.2023
    Futures i asijské indexy zelené – asijské indexy posilují v reakci na oznámení čínské vlády ohledně určitých stimulů v nemovitostním sektoru.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 05.09.2022
    Během minulého týdne burzy oslabovaly. S&P 500 odepsal 2,6 % a předvádí tak třetí poklesový týden v řadě. Aktuálně se obchoduje cca 18 % pod svým historickým maximem, kterého dosáhl začátkem roku. Volatilita se drží nad hranici 25 bodů. Hlavním poklesovým faktorem minulého týdne byly jestřábí komentáře představitelů Fedu. Vidíme výrazné intradenní pohyby – často v rámci seance posun z kladného do záporného teritoria. To značí, že investoři stále hledají směr a vnímají řadu rizik. Kromě utahování měnové politiky a chřadnutí globální ekonomiky se na obzoru rýsují nová rizika, která trh prozatím nazaceňuje: eskalace geopolitického napětí mezi USA a Čínou nebo snahy o některé daňové úpravy, které uškodí americkým korporacím a investorům. Rizika tak zůstávají dále asymetricky nakloněna dolů – o dalším směřování trhů rozhodnou nově příchozí makrodata (zejména CPI, které vyjde 13.9.).
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 06.06.2022
    Během minulého týdne burzy opět oslabily. Volatilita zůstává zvýšená (VIX na 25), ale vidíme návrat k normálnějším hodnotám. Klíčovými faktory během minulého týdne byly více jestřábí Fed a výsledek payrolls. Ty přebily pozitivní zprávu o navýšení produkce ropy ze strany OPEC – tato skutečnost by mohla pomoci k oslabení inflačních tlaků ve 2H. Rizika zůstávají dále asymetricky nakloněna směrem dolů. Kromě utahování měnové politiky se investoři obávají, jak na burzy dopadne synchronizované zpomalení globálního ekonomického růstu.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 07.08.2023
    Během minulého týdne burzy oslabovaly. S&P 500 ztratil 2,4 %, během minulého týdne předvedl nejhorší denní výkonnost od dubna. Stoxx Europe 600 odepsal 2,4 %. VIX během minulého týdne vyskočil na úroveň okolo 17 bodů. Pokles na trzích odstartovalo rozhodnutí agentury Fitch. Nicméně jde o výběr zisků – trhy se stále nachází na euforických úrovních. Další mírná korekce je proto velmi pravděpodobná.
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 08.04.2019
    Data „v zádech“ jsou aktuálně dobrá a sentiment trhu vylepšen opětovným ujištěním Trumpa, že dohoda s Čínou je blízko (konkrétně po jednání z minulého týdne uvedl, že uzavření dohody by mělo nastat do čtyř týdnů).
  • RANNÍ SOUHRN FINANČNÍCH TRHŮ PRO DEN 08.11.2021
    Akcie padají, poté co se Elon Musk rozhodl na základě Twitterové ankety zredukovat svůj podíl o 10 %. Podle různých kryptotokenů nebo německého Tradegate ztrácí akcie více než 7 %. Z Muskova pohledu jde spíš o PR – nikde není psané, kdy musí zrealizovat. Jde jen spíš o nezávazné prohlášení s cílem navýšit si kredit u fanoušků. V pozadí ankety stojí Bidenův plán zdanit miliardáře.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Instaforex ebook