Pátek 29. březen 2024 14:37
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Zbrzdí regulace rozvoj kryptoměn?

08.03.2022 16:04  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kryptoměnový trh pokračuje ve svém sestupném trendu od začátku roku 2022 a každý dosavadní pokus o odraz se nakonec setkal s výprodejem. Mezitím však bitcoin sklouzl "jen" o necelých 50 % ze svých maxim. Mnoho technologických společností přitom během této doby zaznamenalo poklesy až o 80 %. Cenová volatilita „krále kryptoměn“ proto zůstává stále omezená. Někteří investoři mohou předpokládat, že důvodem konsolidace ceny bitcoinu je skutečnost, že existuje mnoho „velkých hráčů“, ochotných nakupovat v zóně pod 40 000 USD, což zastavuje hlubší poklesy. To by potvrdila nedávno zaznamenaný vysoký nárůst transakcí přesahujících 1 milion USD. Zároveň se však kryptotrh obává restriktivního postoje regulátorů.

Ambiciózní budoucnost pro kryproměny 

Od vypuknutí války na Ukrajině, je Evropa ve stavu hospodářského konfliktu s Ruskem. Byly uvaleny přísné sankce, včetně nejbohatších takzvaných oligarchů, kteří až dosud byli pravidelnými návštěvníky západoevropského území. Evropské finanční instituce se obávají, že se oligarchové možná budou moci vyhnout sankcím díky možnostem, které nabízejí kryptoměny. Potenciálně by to mohlo mít pozitivní vliv na ocenění kryptoměn. Zároveň se však investoři obávají, že by regulace kryptoměn mohla změnit odvětví a učinit mnoho projektů zbytečnými, nebo dokonce legálně zakázat používání kryptoměn. Projekty elektronických národních měn známé jako CBDC by totiž teoreticky mohly ohrozit ocenění a popularitu kryptoměn. 

Regulace - je čeho se obávat?

V tuto chvíli ještě nevíme, zda kryptoměny budou čelit tak restriktivním regulacím. EU sdělila, že v tuto chvíli bude monitorovat situaci na trhu s kryptoměnami, aby zastavila případné pokusy o obcházení sankcí. Můžeme předpokládat, že oznámené regulace by mohly znamenat přísnější regulace AML a KYC na největších burzách, které budou vyžadovat podrobné a úplné informace od klientů. Je také možné, že budou zřízeny speciální právní orgány, které budou hledat falešné projekty a podvody, aby se tvůrci mohli zodpovídat. V tomto kontextu se regulace jeví jako něco potřebného a paradoxně by mohla mít pozitivní dopad na vnímání trhu s kryptoměnami.

Pokud tvorba a implementace měn CBDC není spojena s automatickým postavením kryptoměn mimo zákon a jejich seřazením do „temné zóny“, nemusí to vůbec negativně ovlivnit valuace a vyhlídky tohoto odvětví. Charakteristickým znakem kryptoměn založených na technologii blockchain, je absence externího regulátora v podobě centrální banky a tuto vlastnost si kryptotrhl bude moci ponechat. Kryptotrh bude i nadále místem, které může přilákat investory, kteří si cení nezávislosti a hledají moderní finanční řešení.

Mohou kryptoměny ztroskotat? 

Pokud by implementace CBDC znamenala postavení kryptoměn mimo zákon a přísné finanční postihy za transakce na kryptotrhu, mohlo by to zpomalit, nebo dokonce zastavit vývoj trhu. Skutečný krach v ocenění projektů a masový exodus investorů pak bude nevyhnutelný. Tento scénář se však v současnosti zdá nepravděpodobný vzhledem k rozsahu zájmu o krypoměny a technologii blockchainu ze strany velkých finančních institucí a technologických gigantů.

Kryptoměny jsou stále volatilní a v tuto chvíli není vyloučena rally bitcoinu k novým historickým maximům, stejně jako jeho návrat do oblasti 30 000 USD. Za povšimnutí stojí korelace kryptoměn s akciovými indexy. Tváří v tvář zprávám o regulacích můžeme samozřejmě očekávat zvýšenou volatilitu na trhu. 14. března bude výbor v Evropském parlamentu hlasovat o regulaci trhu s kryptoměnami. Scénář úplného kolapsu však zůstává nepravděpodobnou spekulací.

 

Cena bitcoinu prudce klesla poté, co se kupujícím nepodařilo prolomit hlavní rezistenci na úrovni 45 000 USD, což se shoduje s 61,8% Fibonacciho retracementem. Přesto se býkům podařilo zastavit poklesy na úrovni 38 000 USD, která se shoduje s horní hranicí struktury 1:1, rostoucí trendovou linií a 78,6% Fibonacciho retracementem. Nejpopulárnější kryptoměna zahájila dnešní seanci růstem a míří k psychické rezistenci na úrovni 40 000 $. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky
    Třetí největší americká banka Citigroup dnes vydala novou prognózu vývoje ceny akcií české energetické společnosti ČEZ. V následujících dvanácti měsících by měly zlevnit z nynějších zhruba 1200 korun za akcii na 790 korun. Svým klientům proto doporučuje se akcií ČEZ zbavovat (viz tabulka agentury Bloomberg níže).
  • Z bitcoinu se stává nástroj pašování peněz do zahraničí?
    Je to již devět let, co se začal používat bitcoin. Doposud ani zdaleka nenaplnil očekávání, která jeho vznik doprováz...
  • Z bitcoinu se stává nástroj „pašování“ peněz do zahraničí
    Je to již devět let, co se začal používat bitcoin. Doposud ani zdaleka nenaplnil očekávání, která jeho vznik doprovázela. Na rozdíl od tradičních měn není široce používán jako prostředek směny. Měl se také díky své nezávislosti stát nástrojem uchování hodnoty, ovšem ani toto očekávání se zdaleka nenaplnilo. Dostupná fakta namísto toho naznačují, že je převážně využíván k obcházení různých omezení toku kapitálu. Jako uchovatel hodnoty se možná používá pouze tam, kde ve finančním systému panuje represe.
  • Z bláta do louže. Vrchním sponzorem teroristů z Hamásu je Katar, od nějž se Německo loni uvázalo celých patnáct let kupovat plyn – namísto od Putina
    Jak je financovaná Gaza a Hamás, který ji už sedmnáct let vládne? Za peníze z mezinárodní pomoci, z EU či Kataru, teroristé z Hamásu v Gaze postaví a opraví školy, nemocnice a silnice. Tudíž místní mají v Gaze Hamás vlastně rádi, i když už od roku 2006 nemohou svobodně volit.
  • Zbourají blížící se volby Evropu?
    I přes velké obavy mnoha lidí představují volby do Evropského parlamentu, které proběhnou za pár týdnů, jen nízké politické riziko. Objevuje se sice řada opozičních stran, avšak ty jen těžko získají parlamentní většinu. Evropské volby povedou podle nás k daleko rozdělenější Evropě a potvrdí, že spojenectví Francie a Německa je mrtvé.
  • Zboží z čínských e-shopů od ledna 2021 podraží i o více než sto procent. Česká vláda v pondělí projedná návrh příslušné novely
    Vláda v pondělí projedná návrh novely zákona, která v důsledku zdraží drobné zboží, jež si Češi objednávají z e-shopů v Číně a dalších zemích mimo EU. Dosud totiž platí výjimka, takže malé zásilky v hodnotě do 22 eur jsou od DPH osvobozeny. Od 1. ledna 2021 však po pravděpodobném schválení novely, reagující na legislativu EU, už takto osvobozeny nebudou.
  • Zbraně protivníků v obchodní válce se o víkendu zkřížily
    Americké akciové indexy uzavřely páteční obchodování převážně se ziskem. Index Dow Jones vzrostl o 0,2 %, S&P 500 posílil o 0,1 % a technologický Nasdaq ztratil 0,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo zpracovatelům komodit (+0,7 %). Na druhé straně se nachází výrobci luxusního zboží se ztrátou 0,6 %.
  • Zbraň, ktorá nesmie byť použitá
    Dohoda o participácii súkromných investorov na záchr...
  • Zbrojařská skupina Colt CZ koupila podíl v americké společnosti Vista Outdoor
    Zbrojařská skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) koupila podíl v americké společnosti Vista Outdoor, jejíž součástí je zbrojařská divize vyrábějící mimo jiné malorážovou munici. Spolu s dalšími oznamovateli, kterými jsou majoritní akcionář Colt CZ a místopředseda dozorčí rady společnosti René Holeček a předseda představenstva Colt CZ Jan Drahota, v ní nabyla více než pětiprocentní podíl. Vyplývá to z informace o regulatorním oznámení pro Komisi pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických, kterou dnes skupina zveřejnila na svém webu. Podmínky transakce Colt CZ nezveřejnil.
  • Zbrojařská STV Group loni znásobila zisk i obrat, pomohly dodávky na Ukrajinu
    Zbrojařská společnost STV Group loni meziročně zvýšila zisk na téměř osminásobných 1,76 miliardy korun. O rok dřív po zdanění vydělala necelých 229 milionů Kč. Čistý obrat v loňském roce téměř zpětinásobila na 6,66 miliardy korun. Hospodaření firmy podpořila válka na Ukrajině, zemi bránící se ruskému útoku dodávala vojenskou munici a tankovou a dělostřeleckou techniku. negativní dopady měl nárůst cen energií a vstupních komodit. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.
  • Z burzovního parketu: je to masakr
    Thurai tvrdí, že včerejší ranní masakr byl jiný než minulý týden. Obavy z globálního zpomalení ekonomiky vedeného Čínou dopadly...
  • Zbytek roku bude pro řadu firem kritický, kvůli Covid-19 může letos být až o čtvrtinu více insolvencí
    Počet firem v insolvenci letos ve světě vzroste o 26 %. Vyplývá to z odhadů úvěrové pojišťovny Atradius, která očekává, že ve druhé polovině roku bude podniků v problémech přibývat ještě rychleji než dosud. Důvodem jsou především dopady pandemie Covid-19 na světovou ekonomiku, v jejichž důsledku se všechny hlavní ekonomiky kromě Číny letos dostanou do recese. Hloubka i doba trvání hospodářského propadu bude dána schopností jednotlivých zemí zvládnout zdravotní stránku pandemie i bez toho, aby bylo nutné výrazněji omezovat chod ekonomiky.
  • Zbývají 2 miliony Bitcoinů, zbylých 19 milionů bylo již vytěženo
    Původně byl Bitcoin vytvořen v devítistránkové bílé knize, kterou v roce 2008 publikoval pseudonymní autor Satoshi Nakimoto. Ten ho zamýšlel a navrhl jako peer-to-peer peněžní systém, který by mohl poskytoval jednotlivcům alternativu k fiat měnám vydávaným vládou. O rok později, když Nakimoto těžil první kryptoměnu pomocí softwaru, který napsal na základě tezí právě bílé knihy, byl kód pevně nastaven tak, že vyprodukoval jen 21 milionů BTC.
  • Z cestovního ruchu zbyly jen trosky
    „Cestovní ruch v České republice byl ve druhém čtvrtletí letošního roku knokautován a zbyly z něj jen trosky. Ubytovací zařízení fungovala v podstatě jen pro domácí klientelu a cizince z okolních států. Lidé mimo Evropu k nám prakticky úplně přestali jezdit,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Z čoho pramenia obavy centrálnych bánk o defláciu?
    Pred dvoma týždňami som v poste V Japonsku nie je žiadna deflačná špirála sľúbil, že ešte napíšem voľné pokračovanie o tom, prečo sa vlastne centrálne banky obávajú deflačných rizík a že nakoľko sú tieto obavy opodstatnené.
  • Zdanění krypto prostoru
    Poté, co Čína v červnu 2021 zakázala veškerou těžbu kryptoměn na svém území a v září pak kryptoměny zakázala úplně, prázdné místo po čínském odchodu z krypto prostoru zaplnily USA.
  • Zdánlivá asijská deprese vyústí v nový boom. Investice do infrastruktury budou proudit přes novou Hedvábnou stezku
    Každá cesta do Asie je pro mě inspirací, tentokrát je ale cítit ve vzduchu silný pocit změny a zásadního zpomalení. To souvisí i s novými čínskými kroky...
  • Zdaňme roboty, veď nemôžu voliť
    Prezidentský kandidát francúzskych socialistov Benoit Hamon je ďalším zo zástupu, ktorý prichádza s tézou, že roboty berú ľuďom prácu. Tento „fenomén“ navrhuje vyriešiť tak, že zdaní roboty a zavedie nepodmienený príjem na úrovni 750 eur, aby to vykompenzoval.
  • ⛽ Zdá sa, že WTI uzavrie produkčnú medzeru
    Ceny ropy klesajú a sú jedným zo spôsobov, ako uzavrieť býčiu cenovú medzeru, ktorá bola vyvolaná neočakávaným rozhodnutím OPEC+ znížiť produkciu. Ak sa pozrieme na WTI (OIL.WTI) v intervale D1, môžeme vidieť, že nedávny cenový nárast bol zastavený v blízkosti zóny odporu 82 USD, označenej hornou hranicou štruktúry Overbalance. Zatiaľ čo sa ceny krátko obchodovali nad touto prekážkou, býkom sa nepodarilo udržať dynamiku a došlo k poklesu. Navyše cena dnes klesla pod 100-sezónny kĺzavý priemer, čo ešte viac preferuje vyhliadky medveďov. Zatiaľ čo spodná hranica býčieho cenového rozdielu z 3. apríla je stále viac ako 2% pod aktuálnou trhovou cenou, zdá sa, že jej uzavretie môže byť len otázkou času, vzhľadom na súčasnú volatilitu trhu.
  • Zdá se, že konec roku bude opravdu horky pro trhy!
    V stredu zatvárali americké akciové trhy s mínusom, a to kv™li špekuláciám ohľadne programu QE3, ktorého redukc...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new