Pátek 29. březen 2024 06:00
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook

Inflace v lednu skoro 10 %, ale senzace se nekoná

14.02.2022 11:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spotřebitelské ceny v ČR v lednu oproti prosinci vzrostly o 4,4 %, meziroční míra inflace tedy zrychlila na 9,9 % z předchozích 6,6 %. To bylo jen nepatrně nad naším odhadem ve výši 9,6 %. Očekávání trhu bylo poblíž 9,3 %. S ohledem na výjimečně velkou nejistotu lze říci, že výsledek je velmi blízko odhadů.

Senzace v podobě velkého skoku inflace nad 10 % se nekoná, ale to nic nemění na faktu, že předchozí růst spotřebitelských cen byl skutečně vysoký a meziroční míra inflace tak dosahuje vysokého tempa. Současně je velmi pravděpodobné, že v nejbližších měsících magickou desítku překročí.

Z hlediska struktury bylo oproti našemu odhadu výrazně větší zdražení v případě potravin. Zde ceny v průměru meziměsíčně povyskočily o 4,1 %. Největším cenovým tahounem ovšem byly náklady na bydlení kvůli zdražení energií a také kvůli návratu plateb DPH v případě plynu a elektřiny. To dle ČSÚ samo o sobě přihodil k inflaci výrazných 1,4 procentního bodu. Tato struktura ovšem znamená, že se se zdražení odehrávalo především v cenách, na které má ČNB relativně malý nebo žádný vliv. Dle našich předběžných propočtů jádrová inflace naopak mírně zpomalila.

Prognóza ČNB pro leden čekala inflaci 9,4 % a pro celý rok 8,5 %. My jsme počítali s 9,6 % a celoročním růstem v průměru 8,8 %. Vyšší údaj ze začátku roku tak spíše indikuje, že by se celoroční průměr mohl nacházet blízko 9 %. Většina letošního zdražení by se dle naší prognózy měla odehrát na začátku roku a v dalších měsících by mělo tempo zdražování slábnout. Obava z růstu inflačních očekávání a průsaku vyšších cen energií do dalších položek spotřebitelského koše by dle naší prognózy ještě měla vést ke zvýšení úrokových sazeb ČNB. Současně však relativně slabší jádrová inflace naznačuje, že úrokové sazby jsou blízko svého vrcholu.

Česká koruna reagovala na zveřejnění výsledku mírným oslabením.

Autor: Michal Brožka, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace v eurozóně zpomalila, jak zareaguje ECB?
    Listopadová inflace v eurozóně překvapila mírnějším růstem, když z říjnových 10,7 % zpomalila na 10 %. Jádrová inflace očištěná o volatilní složky jako energie nebo potraviny nicméně dopadla dle očekávání a setrvala na 5 %. I tak již inflace v eurozóně pravděpodobně dosáhla svého vrcholu, z části však – podobně jako v českém případě – díky příznivým statistickým efektům vyplývajících z vládních opatření proti drahým energiím.
  • Inflace ve Velké Británii dosáhla nového 40letého maxima
    Libra se po včerejší zprávě o trhu práce neudržela na 1,2030, což naznačuje, že na rozdíl od eura nejsou účastníci trhu ochotni jít do dlouhých pozic na libře ani za její současnou cenu, navzdory její slabé korekci směrem nahoru. Nejnovější údaje o inflaci dnes zvýšily tlak na býky v GBP.
  • Inflace ve Velké Británii dosáhla 10,1 %, přijme BoE opatření?
    Inflace ve Spojeném království zůstala v březnu dvouciferná (10,1 % meziročně), ačkoli ekonomové předpokládali pokles na 9,8 %.
  • Inflace ve Velké Británii klesá, libra oslabuje
    Index spotřebitelských cen (CPI), jenž slouží k měření inflace, klesl v dubnu poprvé od loňského září a vytváří t...
  • Inflace ve Velké Británii klesla pod 2procentní cíl, německý index ZEW zklamal, analýza EUR/GBP
    Inflace ve Velké Británii se v lednu poprvé od listopadu 2009 podívala pod dvou procentní hranici. Dnešní ...
  • Inflace v Evropě je vyšší, než se očekávalo
    ECB včera oznámila, že svou měnovou politiku ponechá beze změny. Úroková sazba pro hlavní refinanční operace a úrokové sazby z maržových půjček a vkladů zároveň zůstanou stejné na úrovni 0,00 %, 0,25 % a -0,50 %.
  • Inflace v jednociferném teritoriu poprvé od ledna 2022
    Trend negativního vývoje tuzemské ekonomiky pravděpodobně pokračoval i v květnu. Domácí průmyslová výroba se podle našeho odhadu meziměsíčně opět snížila. Mělo by však dojít ke zmírnění tempa poklesu na -0,9 % m/m v květnu po ostrém dubnovém propadu o 1,9 %. Spotřebitelská poptávka zřejmě zůstala velmi slabá, meziměsíční snížení maloobchodních tržeb bez aut v květnu podle nás ještě zesílilo na -0,7 % m/m (po -0,3 % m/m v dubnu).
  • Inflace v Kanadě dosahuje vrcholu
    Rostoucí ceny komodit vyvolané geopolitickou situací na Ukrajině budou dál zvyšovat inflaci v Kanadě, jejíž celková míra nyní dosahuje vrcholu nad 6 % a nutí centrální banku k agresivnějšímu zvyšování úrokových sazeb. Míra inflace v Kanadě je už teď výrazně nad úrovní 5,1 %, kterou Bank of Canada v lednu prognózovala pro první čtvrtletí s důrazem na fakt, že ji čeká náročná cesta za snížením růstu cen na 2% inflační cíl.
  • Inflace v Kanadě je nejvyšší od února 2003
    Meziroční inflace v Kanadě vzrostla v září na 4,4 % ze srpnových 4,1 %. Jedná se o nejvyšší YoY růst cen od února 2003. Hlavním důvodem cenového růstu jsou problémy na straně dodavatelských řetězců a efekt nízké základy z kovidového roku 2020. Bez vlivu cen benzínu vzrostl CPI o 3,5 % po srpnových +3,2 %. Na měsíční bázi rostly spotřebitelské ceny o 0,2 % - stejným tempem jako v předchozím měsíci, ale stále mírně nad očekáváním na úrovni +0,1 %.
  • Inflace v lednu dosáhla téměř na 10 %
    Inflace dosáhla v lednu obávaného vysokého nárůstu. Oproti prosinci ceny vzrostly o 4,4 % a v meziročním srovnání o 9,9 %. My jsme v naší prognóze počítali s 9,5 %, tržní odhad činil 9,3 % a ČNB očekávala 9,4 %. S ohledem na značnou nejistotu ohledně letošního lednového výsledku se ještě jedné o relativně malou odchylku od odhadu.
  • Inflace v lednu výrazně akceleruje
    Spotřebitelské ceny se v lednu meziměsíčně zvedly o 1,5 %, v meziročním srovnání inflace zrychlila o čtyři desetiny procentního bodu a dosáhla 3,6 %. Tato hodnota převyšuje jak náš odhad, tak konsenzus trhu. Lednový údaj o růstu cen je tradičně zatížen vyšší mírou nejistoty, protože na počátku roku dochází k přeceňování řady položek spotřebního koše. Další zrychlení cenového růstu bylo dáno zejména vyššími cenami potravin a nealkoholických nápojů, dražší však byla i elektřina, vodné a stočné či alkohol.
  • Inflace v lednu výrazně klesla – končí inflační roky
    „Lednová inflace naznačuje, jak by se mohly vyvíjet spotřebitelské ceny v letošním roce. Informace, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, dávají důvod k optimismu; po třech inflačních letech jsme vstoupili do roku, kterým by nás měla provázet nižší inflace. Ta dosáhla svého posledního vrcholu loni v lednu (17,5 %) a od té doby se růst spotřebitelských cen zmírňuje. Letos v lednu inflace klesla z prosincových 6,9 % na 2,3 %, což je nejnižší hodnota od března 2021. Za skokovým lednovým poklesem stojí mimo jiné odeznění vlivu úsporného tarifu na energie z roku 2022, který ovlivňoval srovnávací základnu inflace v posledních měsících loňského roku,“ komentuje vývoj inflace Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Inflace v lednu zrychlila na 17,5 %, méně než jsme čekali
    Tuzemské spotřebitelské ceny vzrostly v lednu meziměsíčně v průměru o výrazných 6 %. Meziroční inflace zrychlila z prosincových 15,8 % na 17,5 % v lednu. To bylo mírně nad tržním konsensem 17,1 % y/y, zároveň však výrazně pod naší prognózou ve výši 18,7 %. Česká národní banka pro leden předpovídala 17,6 % y/y, Ministerstvo financí pak čekalo 16,2 %. Rozptyl odhadů byl kvůli zvýšené nejistotě vyšší než je obvyklé.
  • Inflace v lednu zrychlila na 17,5 %, méně než jsme čekali
    Tuzemské spotřebitelské ceny vzrostly v lednu meziměsíčně v průměru o výrazných 6 %. Meziroční inflace zrychlila z prosincových 15,8 % na 17,5 % v lednu. To bylo mírně nad tržním konsensem 17,1 %, zároveň však výrazně pod naší prognózou ve výši 18,7 %. Česká národní banka pro leden předpovídala 17,6 %, Ministerstvo financí pak čekalo 16,2 %.
  • Inflace v listopadu nad třemi procenty
    Spotřebitelské ceny se v listopadu meziměsíčně zvedly o 0,3 %, v meziročním srovnání inflace zrychlila na 3,1 %. Oproti říjnu byly vyšší zejména ceny elektřiny, potravin a nealkoholických nápojů, zároveň pokračoval rychlý růst cen spojených s bydlením. Naproti tomu poklesly ceny pohonných hmot a ceny poštovních a telekomunikačních služeb.
  • Inflace vlivem nižší statistické základy zrychlila nad 8 %
    Česká inflace v říjnu zrychlila v meziročním vyjádření na 8,5 % po zářijových 6,9 %. To bylo jen nepatrně nad naší prognózou a tržním konsensem (obojí +8,4 % y/y), zatímco ČNB očekávala 8,3 %. Zvýšení meziroční inflace je čistě statistickým efektem souvisejícím s nižší srovnávací základnou loňského posledního čtvrtletí, kdy působil vliv zavedení úsporného energetického tarifu. Bez tohoto statistického efektu by říjnová inflace podle ČSÚ činila 5,8 % y/y.
  • Inflace vlivem nižší statistické základy zrychlila nad 8 %
    Česká inflace v říjnu zrychlila v meziročním vyjádření na 8,5 % po zářijových 6,9 %. To bylo jen nepatrně nad naší prognózou a tržním konsensem (obojí +8,4 %), zatímco ČNB očekávala 8,3 %. Zvýšení meziroční inflace je čistě statistickým efektem souvisejícím s nižší srovnávací základnou loňského posledního čtvrtletí, kdy působil vliv zavedení úsporného energetického tarifu. Bez tohoto statistického efektu by říjnová inflace podle ČSÚ činila 5,8 % y/y.
  • Inflace v Maďarsku
    Maďarská inflace se v říjnu meziročně zpomalila na 2,2% z 2,5% v září. To je mírně pod tržní projekcí 2,3 procenta meziročně. Cena pohonných hmot byla hlavním důvodem zmírnění, vlivem bázového efektu. Skupiny produktů, které zaznamenaly v loňském roce výrazný nárůst cen, tento rok zůstaly beze změny. Obchodní artikl a výrobky vedly hlavně ke zpomalení jádrové inflace na 2,7% v říjnu od září 2,9%.
  • Inflace v Maďarsku klesla
    Index spotřebitelských cen v březnu meziročně klesl na 25,2 % oproti 25,4 % v únoru. Trhy očekávaly pokles na 25 % meziročně.
  • Inflace v Maďarsku se mírně snížila
    Inflace v únoru se snížila na 3,7 % meziročně oproti 3,8 % v lednu. Trhy naopak očekávaly zvýšení na 3,9 % meziročně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova