Úterý 19. březen 2024 08:25
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

👁‍🗨Co dnes večer očekávat od Fedu❓

26.01.2022 14:03  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Fed dnes sazby nezvedne
  • Powellův komentář bude pro trhy stěžejní
  • O výsledcích zasedání budeme informovat

Čas pro obtížná rozhodnutí

Inflace v USA je nejvyšší za posledních takřka 40 let na úrovni 7 %. V těchto výšinách si už ani Fed nedovolí tvrdit, že se jedná pouze o dočasný fenomén. Ať už je za změnou narativu Fedu jakýkoliv důvod (ekonomický či politický), tak se zdá, že americká centrální banka začala konečně brát problematiku inflace vážně. A to znamená utahování měnové politiky. Po výrazné rally na akciích a kryptoměnách, kterou podpořil masivní přiliv likvidity z centrálních bank, jsme se dostali do období, kdy se začíná likvidita pomalu stahovat. Není tak vůbec překvapením, že jsou trhy nervózní. Co dnes můžeme čekat od guvernéra Fedu Powella?

Co je ve hře?

Fed již na prosincovém zasedání naznačil, že k prvnímu růstu sazeb dojde na březnovém zasedání. Dodatečné materiály včetně tečkového grafu a nových prognóz jsou k dispozici pouze na zasedáních na konci kvartálu. Na středečním zasedání se jich tedy nedočkáme. Pohyb sazeb tak nemusí být v dnešním zápisu ze zasedání důležitým tématem. Naopak se investoři mohou soustředit na další faktory:

Snížení rozvahy ( QT – Quantitative Tightening - kvantitativní utahování) je protiklad ke známému QE (tištění peněz). Fed již tuto možnost probíral na prosincovém zasedání a překvapil tak trhy, které nečekaly brzké snižování bilance. Jedná se o důležitý faktor, protože zpětné prodeje aktiv ovlivňují likviditu více než sazby. Rychlé snižování rozvahy je velkým rizikem pro vývoj na finančních trzích.

Předčasný konec QE – ano, Fed stále tiskne peníze! Powell v prosinci řekl, že by chtěl program nákupu aktiv ukončit do poloviny března-právě před chystaným růstem sazeb. Rychlejší konec nákupů by trhy opět nemusely dobře trávit.

Inflační narativ – jak velký problém skutečně vidí Powell v inflaci? Bude utahovat, i když jestřábí přístup přinese turbulence na trzích? Nebo mohou obchodníci počítat s tzv. "Fed put" - tedy přístupem, kdy trhy čekají zásah Fedu v případě negativního vývoje finančních aktiv. Nezdá se nám, že by Fed měl nějak reagovat na 10% pokles S&P 500. Ale pokud by poklesy zmínil třeba jen s tím, že vývoj sleduje, tak by důvěra v trhy mohla výrazně stoupnout.

3 tržní scénáře

POSITIVE – potenciálně pozitivní pro US100, US500, EURUSD, GOLD, BITCOIN a pravděpodobně negativní pro VOLX

Fed zachová QE dle dosavadního scénáře a nezdůrazní další kroky v utahování měnové politiky. I pokud by Powell potvrdil březnový růst sazeb, nicméně by se nebavil o jejich dalším zvyšování, tak by trhy mohly zareagovat výrazně pozitivně. Tento scénář by zpečetily pouze vágní informace o QT.

NEUTRAL

Fed udrží QE, potvrdí březnový růst sazeb i QT, ale bude skoupý na detaily. Trhy již očekávají výrazné utahování měnové politiky, takže pouze potvrzení dosavadních očekávání by nemělo spustit výraznou reakci. Přesto trhy si mohou také oddechnout, že si Fed nepřipravil něco navíc, a začít růst!

NEGATIVE - potenciálně negativní pro US100, US500, EURUSD, GOLD, BITCOIN a pravděpodobně pozitivní pro VOLX

Fed spustí QE okamžitě a/nebo navrhne rychlé snižování bilance (QT). To by znamenalo, že Fed vidí v růstu cen velkou hrozbu a rozhodl se s inflací bojovat bez ohledu na tržní turbulence, které investorům způsobí.

Instrumenty, na kterých očekáváme výraznou tržní reakci:

Na technologickém indexu jsme se dočkali nejvyšší korekce od března 2020 (-18 %). Byla velmi prudká a index zavedla až k úrovni silného supportu na 14 000 bodech. Technologické tituly jsou na vývoji měnové politiky nejvíce závislé. Technická situace by mohla býkům nabídnout silnou kartu, ale fundament by se v tomto případě mohl ukázat daleko silnějším.

VOLX měří volatilitu na trzích. Dlouhou dobu se může vyvíjet nenápadně do strany, ale na rizikovou averzi může reagovat velmi rychle. To je zřetelné také v průběhu aktuálního výprodeje, kdy instrument VOLX vzrostl na nejvyšší úroveň od února 2021.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co dnes čekat od ČNB?
    Co sledovat v dnešním zasedání ČNB. Na prvním místě samozřejmě rozhodnutí o sazbách. Věříme, že ČNB nakonec úrokové sazby zvýší o 50bps (podobně jako očekává trh) s tím, že si ponechá dveře otevřené pro poslední “malý krok” v červnu. Vzhledem k nejistotě spojené s blížící se velkou obměnou bankovní rady, však není vyloučené, že ČNB bude s dalším zvyšováním sazeb ještě opatrnější… Samotné rozhodnutí bude hodně důležité v kontextu nové prognózy.
  • Co dnes čekat od ECB?
    Dnešní den patří ECB. Značná část trhu počítá s tím, že centrální bankéři natáhnou politiku kvantitativního uvolňování (QE) za horizont března 2017. My jsme opatrnější a v hlavním scénáři (pravděpodobnost 60 %) předpokládáme, že ECB dnes trhy zklame a ponechá měnovou politiku bez výraznějších změn.
  • Co dnes čekat od Janet Yellen?
    Trhy si dnes dopoledne užívaly korekci a pokles rizikové averze. Americký dolar korigoval alespoň malou část propadů, ...
  • Co dnes čekat od NFP? Analýza EUR/USD, AUD/CAD
    Hlavní událostí dnešního dne budou data z trhu práce USA. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že USA v březnu...
  • Co dnes můžeme čekat od makroekonomických dat USA? ADP, HDP, FOMC, analýza USD
    Včera večer promluvil americký prezident Barack Obama, jenž se přidal k Evropské unii v rozšíření sankcí v...
  • Co dnes můžeme čekat od zasedání americké centrální banky?
    Počet nově započatých staveb domů se v listopadu v USA po delší době vrátil nad milionovou hranici, když posílil ...
  • Co dnes můžeme čekat od zasedání ECB?
    Evropská centrální banka (ECB) dnes zveřejnění rozhodnutí o úrokové sazbě. Nadále se očekává zachování sazby reko...
  • Co dnes očekávat od Bank of England?
    Bank of England měla původně oznámit své rozhodnutí o měnové politice minulý týden ve čtvrtek ve 13:00. Rozhodnutí se však o týden zpozdilo kvůli úmrtí královny Alžběty II. a národním smutku. Bank of England již na svém předchozím zasedání varovala, že očekává, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2022 přejde do recese a že tato skutečnost ji neodradí od zvyšování sazeb v boji proti inflaci.
  • Co dnes očekávat od Fedu?❓
    FOMC oznámí rozhodnutí dnes ve 20:00. Jestřábí překvapení od běžně holubičí ECB ukázalo, že centrální banky opravdu nežertují se snahou porazit inflaci. Dočkáme se však dnes večer podobně jestřábího překvapení Fedu? Nebo zůstane americká centrální banka ve svých starých kolejích i navzdory zhoršující se makroekonomické situaci?
  • Co dnes večer očekávat od Fedu?
    FOMC dnes zveřejní rozhodnutí o sazbách (20:00) a guvernér Powell vystoupí o 30 minut později na tiskové konferenci. Zde prezentujeme 3 hlavní body, na které by se měli obchodníci zaměřit.
  • Co druhá vlna udělá s ekonomikou. Může zlevnit zejména méně atraktivní nemovitosti
    Závažná druhá vlna pandemie připraví českou ekonomiku až takřka o bilion korun, veřejnou kasu pak o minimálně o další desítky miliard. Měla by ale i své pozitiv, i když jak pro koho. Třeba by zlevnila některé nemovitosti.
  • Co euro v příštím týdnu čeká?
    Poptávka po euru dál pozvolna klesá, což odpovídá současnému vlnovému patternu. Ekonomické pozadí občas působí proti růstu amerického dolaru, což brzdí konstrukci vlny 3 neboli C. Hodnoty dvou relativně důležitých zpráv byly v pátek slabější, než trh očekával, takže účastníkům trhu bránily prodávat instrument EUR/USD. Proto je velmi důležité rozumět nadcházejícímu zpravodajskému pozadí a tomu, co od něho očekávat.
  • Coface Barometr rizik zemí a odvětví za 2. čtvrtletí 2023: Ztracené iluze a velká očekávání
    Rok 2023 začal s velkými očekáváními, ale s největší pravděpodobností se optimismus, s nímž do něj některé ekonomiky vstupovaly, nenaplní. První polovina roku utvrdila společnost Coface, která je globálním lídrem v pojištění pohledávek firem a obchodních rizik, v jejích předpokladech: inflace se ve vyspělých zemích bezbolestně nevrátí ke svému 2% cíli; centrální banky do konce roku „kormidlem neotočí"; a pouhé zrušení zdravotních omezení neumožní Číně hrát roli motoru světové ekonomiky. Do popředí se také vrátily dvě zásadní věci: přístup k dostatku levné energie zůstává pro fungování globální ekonomiky klíčový a měnová politika má přímější vliv na ocenění aktiv a finanční stabilitu než na spotřebitelské ceny.
  • Cohenová (Goldman Sachs) vidí S&P 500 na konci roku již ,,jen" na 1200 bodech kvůli ekonomice; pro zisky roku 2011 ochladl konsensus Bloomberg
    Abby Joseph Cohenová, analytička Goldman Sachs, ochladila svůj výhled pro hodnotu indexu...
  • Co hýbe trhy v září: Ponořte se do 4 nejlepších krypto projektů
    Orientace na trhu s kryptoměnami může být náročná, zejména při určování nejlepšího kryptoměnového projektu, který lze aktuálně koupit. Tento článek pojednává o čtyřech projektech, z nichž jsou investoři mimořádně nadšeni a které jsou nejen inovativní, ale nabízejí i vyhlídky na vysoký růst. Byly pečlivě vybrány na základě různých faktorů, jako je technologická vynalézavost, transformační potenciál a silné zapojení komunity. Ponořte se do nich a zjistěte, které kryptoměny se dnes vyplatí koupit.
  • 📈Coinbase IPO na XTB❗
    Coinbase (COIN.US), jedna z hlavných kryptomenových búrz, bola dnes listovaná na Wall Street. Spoločnosť bola založená v roku 2012 Brianom Armstrongom a Fredom Ehrsamom a od marca 2021 bola v objeme obchodov najväčšou kryptomenovou burzou v USA. Namiesto nasledovania tradičnej počiatočnej verejnej ponuky (IPO) zverejnila Coinbase svoje akcie priamo na burze NASDAQ prostredníctvom priameho úpisu, čo je technika, ktorú v posledných rokoch propagovali veľké mená ako Spotify a Palantir. Spoločnosť bude obchodovať pod burzovým kódom COIN a kótuje 114 850 769 akcií s počiatočným ocenením 100 miliárd USD. Dnešné IPO poskytuje investorom formu expozície na trhu s kryptomenami. Zajtra poskytneme viac informácií o spoločnosti v našej analýze „Akcia týždňa“.
  • Coinbase odměňuje uživatele za držení kryptoměny Tezos
    U kryptoměnové směnárny Coinbase mohou uživatelé získat odměny za držení digitální měny. Například za coin Tezos známý pod zkratkou XTZ. U kryptoměnové směnárny Coinbase na svém firemním blogu uvedla, že zákazníci z USA, s výjimkou obyvatel Havaje a New Yorku, nově mohou využívat kryptoplatformu smart-contract, která má odhadovanou roční návratnost 5 %. Kryptoměna Tezos využívá alternativní mechanismus s názvem proof-of-stake a odměňuje uživatele sítě za držení mincí. Pomáhá tak chránit síť. Tato síť je alternativou k proof-of-work systému, jenž využívá i Bitcoin, která je nyní nejúspěšnější kryptoměnou.
  • Coinbase oznamuje ztráty
    V úterý společnost Coinbase Global Inc (COIN.O) oznámila více než očekávanou čtvrtletní ztrátu. Investoři znepokojení letošním poklesem rizikových aktiv se vyhnuli obchodování s kryptoměnami, což způsobilo pokles akcií o 6 %.
  • Coinbase po výsledcích rose o více než 9 % 🔔
    Coinbase (COIN.US) posiluje o více než 9,0 % po pozoruhodných výsledcích za čtvrté čtvrtletí, které překonaly očekávání Wall Street. Zprostředkovatel kryptoměn vykázal zisk 1,04 USD na akcii při tržbách 954 milionů USD, čímž výrazně překonal odhady analytiků, kteří předpokládali 2 centy na akcii při tržbách 826 milionů USD. Tato pozitivní zpráva o výsledcích vedla k růstu akcií Coinbase, přestože akcie letos klesly o téměř 5 %. Za posledních šest měsíců se však více než zdvojnásobila, čímž překonala zisky Bitcoinu a dalších digitálních aktiv.
  • Coinbase propustí 18 % zaměstnanců před „kryptozimou“
    Akcie Coinbase (COIN.US) dnes klesají o více než 4,5 % kvůli informacím o plánovaném propouštění 18 % zaměstnanců, protože manažeři očekávají recesi a dlouhodobý kolaps na trhu s kryptoměnami.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024