Úterý 19. březen 2024 10:05
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Kde může škrtat Stanjura

23.01.2022 09:36  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nová vláda je pod tlakem: musí hledat úspory naléhavěji než jakákoli jiná před ní v novodobé historii země. Důležitější než hon za letošními škrty ve výši 80 miliard však bude rozvážná a odvážná proměna rozpočtu na rok 2023.

Český veřejný dluh se meziročně dál zvyšuje, ačkoli tempo růstu se zpomalilo. Ve třetím loňském čtvrtletí činil dluh 40,5 procenta hrubého domácího produktu. Loni tedy nárůst dluhu v poměru k HDP zpomalil na třetinové tempo oproti prvnímu pandemickému roku. Z velké části má však zmírnění tempa na svědomí výraznější ekonomický růst, který se po propadu roku 2020 podařilo alespoň zčásti obnovit.

Absolutní výše dluhu však i loni nadále dramaticky rostla. Ve třetím čtvrtletí 2019, před pandemií, činila 1,78 bilionu korun, předloni ve třetím čtvrtletí už 2,17 bilionu a loni ve třetím čtvrtletí 2,43 bilionu. Absolutně se tedy nárůst dluhu zmírnil citelně méně než v relativním vyjádření. Loni byl dluh na historickém rekordu, který letos bohužel dále překoná.

Na svědomí měla růst dluhu loni ve třetím čtvrtletí nadále zejména ústřední vláda. Obce a kraje stejně jako fondy sociálního zabezpečení totiž na rozdíl od ní hospodařily ve třetím čtvrtletí 2021 přebytkově.

Rostoucí zadlužení zejména ústřední vlády představuje stále tíživější problém v současném prostředí mezinárodních financí, které charakterizuje růst úrokových sazeb. Růst úroků je zřetelně patrný například na desetiletých českých vládních dluhopisech, které tento týden poprvé od května 2012 překročily úročení 3,3 procenta. Náklady vlády na obsluhu dluhu tak povážlivě rostou ze dvou zdrojů: stoupá samotná výše dluhu, tedy "jistina", kterou je třeba financovat, ale roste i vlastní úrok na takto bobtnajícím dluhu. Vládě tak zbude měně peněz na nutné reformy a ozdravování veřejných financí, případně bude muset odvážněji seškrtávat své výdaje či sociální dávky typu starobních důchodů nebo omezovat veřejné investice typu těch do dálnic a další infrastruktury.

Naštěstí Fialův kabinet s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou má kde šetřit. Ostatně v zemi, kde ministerstvo vnitra provozuje svoji vlastní cukrárnu nebo kde existuje vedle sebe několik de facto státních zdravotních pojišťoven, nelze zmírat strachy, že by nebylo kde škrtat. Je k tomu však třeba odvahy. Ale také rozvahy. Lze odvážně střílet od boku, respektive škrtat od boku. Nebo lze odvážně škrtat po zralé rozvaze. K té je třeba času. A ten zatím nová vláda neměla.

Pokud se zásadních, ale také již promyšlených a koncepčních škrtů dočkáme až v návrhu rozpočtu na rok 2023, půjde o věc, kterou lze objektivně přijmout. A kterou akceptují i ratingové agentury. Pokud se tedy už letos povede o škrtech vážná a stále zasvěcenější debata. Naše veřejné finance nebyly a nejsou v žádném rozvratu, jak někteří stále omílají, takže ač situace bezesporu naléhavá je, nějaký čas ještě máme.

Zrušení superhrubé mzdy i zvyšování slevy na poplatníka, případně i slevy na dítě, jen loni a letos navyšuje příjem běžného zaměstnance dohromady o 50 až 60 tisíc korun čistého. To vytváří polštář pro čas inflace a vládě to umožňuje i navyšovat nyní platy státním zaměstnancům mnohem pozvolněji, pokud vůbec. Potvrzuje se stále zřetelněji, že zrušení superhrubé mzdy v kombinaci se zvyšováním slev bylo správné, i když to mnozí kritizovali.

Vedle pomalejšího navyšování platů státních zaměstnanců a vedle nenavyšování důchodů nad rámec valorizace je ovšem třeba přistoupit k dalším krokům. Třeba k definitivnímu zrušení stravenek. Ke zrušení státního příspěvku ke stavebnímu spoření, na který od roku 2000 šlo už skoro 200 miliard. K rušení některých státních organizací a agentur, například těch podporujících export. Český vývoz je silný a bude i bez nich. Nakonec lze přistoupit k výraznějšímu propouštění ve státní sféře, například po sloučení několika zdravotních pojišťoven.

Úspory by přinesla také privatizace části České pošty a Českých drah. A rušení provozních dotací. Je však třeba také lobbovat na úrovni EU, aby byly dotace omezovány i v dalších zemích. Pokřivují trh celoevropsky. Vlastně se dá při pohledu do historie říci, že čím více dotací v Evropě je, tím horší relativní výkon v celosvětovém měřítku podává. A nakonec můžeme jako třešinku na dortu konečně privatizovat "slavnou" pankráckou cukrárnu ministerstva vnitra – vždyť něco takového nemají snad ani v KLDR.

Vláda již tento týden přikročila k omezení slev na jízdném. Nebojme se, nehrozí přesun cestujících k individuální dopravě ani žádný jejich citelnější ústup od cestování v současné intenzitě. Nemělo by totiž pro dotčené znamenat zásadní neřešitelnou dodatečnou finanční zátěž, a to ani v letošním roce, který bude tak jako tak ekonomicky náročný kvůli celkové rapidní inflaci.

Zmíněné zrušení superhrubé mzdy a loňské i letošní zvýšení základní daňové slevy na poplatníka vytvářejí polštář, z něhož mohou jeho příjemci podpořit v rámci rodiny své děti nebo naopak rodiče, seniory, a pomoci jim tak s financováním dražšího jízdného. Důchodci se navíc nejspíše v červnu dočkají letošní druhé zákonné valorizace penzí. Ty by měly vzrůst průměrně zhruba o 700 korun, což usnadní financování právě i o něco méně zlevněného jízdného.

Z hlediska veřejných financí a nutnosti jejich ozdravování znamená omezení slev jízdného spíše symbolický krok, avšak "halíře dělají talíře" a je třeba někde začít.

Bude ale třeba řady dalších kroků snižujících veřejné výdaje. Pokud vládě nyní dáváme čas k rozvaze, měli bychom po ní časem žádat také odvahu. Doufejme, že ta se zhmotní už v návrhu rozpočtu na rok 2023.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • KB nad 4000 Kč. Ve 2Q předčila odhady na všech úrovních, meziročně si pohoršila
    Tuzemská Komerční banka představila za druhé čtvrtletí roku 2013 výsledky lepší proti očekávání na všech hlavních úrovních hospodaření. Akcie reagují růstem, denní maximum se ziskem více jak 5 % postupně posunulo až nad 4000 Kč (doposud 4017 Kč).
  • KB první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ na pobočkách 3,114 miliardy Kč
    Komerční banka první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ prostřednictvím poboček 3,114 miliardy korun. Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100.000 korun. Denní kompletní čísla, tedy i s on-line žádostmi, zveřejní KB po 19:00. ČTK to řekla mluvčí KB Šárka Nevoralová. Věřitelé, jichž je přes 15.000, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
  • KB ve 3Q potěšila ziskem. Láká na atraktivní dividendu, čeká ale vyšší náklady rizik (+komentář)
    Komerční banka představila výsledky za třetí čtvrtletí roku na úrovni čistého zisku a nákladů rizik nad očekáváním, u ...
  • KB ve 3Q potěšila ziskem. Láká na atraktivní dividendu, čeká vyšší náklady rizik (+komentář)
    Komerční banka představila výsledky za třetí čtvrtletí roku na úrovni čistého zisku a nákladů rizik nad očekáváním, u ...
  • K čemu slouží plováky do bazénu
    V horkém letním dni není nic lepšího, než si jít zaplavat do bazénu. A pokud máte svůj vlastní například na zahradě, ...
  • Kde a jak koupit bitcoin za CZK bez kurzových rozdílů
    Ten kdo před 5 lety koupil bitcoiny za tisícovku je dnes milionářem. Vyplatí se ještě dnes naskočit do rozjetého vlaku kryproměny BTC? Pokud bitcoinu věříte, podívejte se kde a jak dnes bitcoin pořídíte za české koruny bez kurzových rozdílů.
  • Kde centrální banka zakotví?
    Pokud to ČNB dovolí koruna, čeká nás v nejbližších měsících relativně svižné uvolňování měnové politiky – úrokové sazby budou klesat minimálně po 50bps krocích. Méně jasné ovšem je, co se bude dít ve druhé polovině roku. A ještě méně, na jakých nových úrovních nakonec úrokové sazby v následujícím roce zakotví. To je přitom klíčový parametr nejen pro trajektorii krátkodobých sazeb, ale také pro dlouhý konec výnosové křivky – tržní desetileté sazby. Na čem rovnovážná úroková sazba závisí?
  • Kde hrozia nové bubliny?
    Americká ekonomika dokázala minulý týždeň dva krát výrazne prekvapiť. Prvý výsledok, ktorý nikto nečakal, bol výborný rast amerického...
  • Kde je mandát pro změnu? Lekce thatcherismu
    Citovala mě řada médií - zejména ve Francii - a to kvůli mým výzvám...
  • Kde je strop úrokových sazeb?
    Se začátkem zvyšování úrokových sazeb americké centrální banky se objevily debaty, kam až sazby půjdou a jaká je jejich tzv. rovnovážná hodnota. Fed v březnu pošesté utáhnul svou měnovou politiku a červnu se k tomu chystá znovu. Kde je tedy konec „normalizace“ měnové politiky? Členové měnového výboru FOMC jsou v každé nové prognóze banky dotazovány na jejich pocitovou rovnovážnou hodnotu úrokových sazeb, z kterých mediánová hodnota pak indikuje očekávání celého výboru. Tato hodnota se od roku 2012 snížila o téměř dva procentní body a v současnosti je něco málo pod 3 %.
  • Kde na akciových trzích lze momentálně využít volatility?
    Zatímco dlouhodobé investory do fyzických akcií volatilita příliš nezajímá, obchodníci s CFD akciemi z ní dokážou vytěžit mnohdy potenciálně velmi pěkné zisky. Akciové trhy jsou však rozsáhlé a může se stát, že nám mezi prsty proklouzne nějaký zajímavý titul. Tento článek se postará o to, aby k tomu nedošlo.
  • Kde sa vzal Black Friday a čo vlastne znamená?
    Sviatok všetkých nákupných maniakov. To je tzv. Black Friday, teda Čierny piatok. Deň, keď obchodné reťazce ponúkajú rekordné zľavy, čím lákajú zákazníkov, aby nešetrili a míňali. Aj vďaka tomuto „sviatku“ zaplavujú internet bláznivé videá, kde sa ľudia ako zmyslov zbavení doslova bijú o darčeky. Kde sa však tento sviatok vzal a prečo sa mu hovorí čierny?
  • Kde se berou bitcoiny
    Bitcoiny vznikají tak, že počítače svým výpočetním výkonem řeší komplikované matematické rovnice – za úspěšné vyřešení obdrží majitel počítače odměnu v podobě určitého množství bitcoinů. Tomuto procesu se říká těžba a lidem, kteří získávají bitcoiny, se pak říká těžaři či mineři.
  • Kde se letos nejvíc vyplatí dovolená s ohledem na kurs koruny a inflaci? V Egyptě a v Norsku, naopak v Turecku i přes výrazný propad liry česká koruna ztrácí hned pětinu své kupní síly
    S blížícími se prázdninami vrcholí rozhodování Čechů, kam letos vyrazit na dovolenou. Pokud by se měli rozhodovat podle toho, kde z vyhledávaných dovolenkových destinací je letos v porovnání s loňskem nejlevněji, musí vzít v potaz hlavně dva faktory: kurs koruny vůči měně dané destinace a zároveň meziroční inflaci dané destinace. Tedy najít takovou destinaci, vůči jejíž měně koruna po zohlednění tamní inflace nejvíce posílila.
  • Kde už nezabrala soutěž krásy, tam přišly na řadu aukce. A letos i Nobelova cena za ekonomii právě za ně
    Aukce. Kdekdo si pod tím slovem vybaví kladívko, licitátora, majetné dražitele či osoby v bílých rukavicích, opatrně manipulující s malbami starých mistrů. Jenže aukce mají mnohem širší uplatnění. Už staří Římané dražili majetek dlužníků, kteří nebyli s to dostát svým finančním závazkům. Prostřednictvím aukcí dluhopisů si pravidelně na mezinárodních trzích půjčují prakticky všechny vlády světa, včetně české. Zrovna minulý měsíc vypršel termín pro podání přihlášek do tuzemské aukce kmitočtů pro 5G sítě. Aukce prostě tok peněz v ekonomice – a tedy i naše životy – ovlivňují mnohem více, než se zdá. Zdaleka nejsou jen doménou světa galerií a umění.
  • Kdo a proč poškodil Nord Streamy?
    V prvních hodinách poté, co vyšlo najevo fatální poškození plynovodů Nord Stream, se hojně spekulovalo, že může jít jak o ruskou, tak protiruskou sabotáž. To, že se jedná o akci namířenou proti Rusku, nevylučoval například energetický expert bruselského think-tanku Bruegel Simone Taglipietra. Ještě dále zašel ale Radek Sikorski, polský exministr zahraničí a nynější šéf delegace Evropského parlamentu pro vztahy EU s USA. Ten na svém twitterovém účtu explicitně děkoval Spojeným státům za to, že k fatálnímu poškození Nord Streamů došlo. Postupně ale v západní diskusi začíná zřetelně vládnout názor, že jde o akci Ruska.
  • Kdo bude novým králem forexu?
    Máme pokračovat? Tuto otázku podle Jeroma Powella vznesli členové FOMC během zasedání ve dnech 31. října – 1. listopadu. Zvýšení sazeb federálních fondů po dvou po sobě jdoucích pauzách je stále možné, ale pokrok v boji proti inflaci snižuje šance na obnovení cyklu měnových restrikcí. Trhy sázejí na jeho konec a aktivně prodávají americký dolar. Neschopnost medvědů na EUR/USD proniknout pod spodní hranici obchodního rozpětí 1,05-1,07 se stala známkou jejich slabosti a katalyzátorem nákupů.
  • Kdo další proletí čelním sklem?
    Na finančních trzích se traduje: „kdykoli šlápne Fed na brzdu, někdo proletí čelním sklem. Jen nikdy nevíte, kdo to bude.“ V posledních dvou týdnech jsme se dozvěděli, že těmito nešťastníky se staly některé regionální banky v USA, zatímco v Evropě došlo na dlouhodobě problémovou Credit Suisse. A vzhledem k tomu, že hlavní centrální banky dále pokračují v nejagresivnějším cyklu zpřísňování měnové politiky za poslední čtyři dekády, se nemusí jednat o výčet konečný.
  • Kdo chce porazit inflaci, komu vadí drahé pohonné hmoty, ten investuje do akcií firem Orlen či MOL
    Slýcháme dnes často, že investování do akcií chrání před rapidní inflací, jakou právě zažíváme. Není to ale tak docela pravda. Jedna z mezinárodně nejvíce stahovaných odborných ekonomických studií posledních dvanácti měsíců, „Nejlepší strategie do inflačních časů“, vychází z amerických, britských a japonských dat za poslední takřka století. Tým autorů – zastoupeni jsou akademici i praktičtí ekonomové – v ní hledá odpověď právě na to, jak v době vysokého růstu cen investovat tak, aby výnos investice předčil tempo inflace. Bohužel, akciové investování rapidní inflaci zpravidla nepřebíjí.
  • Kdo je bez viny ať první hodí kamenem
    Nejhlasitější projevy dnes zní na podporu protestujících v Hong Kongu. Je zcela jistě dobré a důležité věnovat po...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook