Čtvrtek 28. březen 2024 12:40
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Inflace pokořila 6 %, nebýt odpuštěné DPH, byla by 7 %

10.12.2021 13:48  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace v listopadu vzrostla v souladu s očekáváním trhu, ale výrazně nad prognózu České národní banky. Tahounem cen byly paliva a potraviny, zatímco náklady za bydlení klesaly kvůli odpuštění plateb DPH. Nebýt toho, byla by inflace u 7 % y/y. V prosinci čekáme zvýšení reposazby ČNB na 3,25 % a v únoru na 3,75 %.

Spotřebitelské ceny v ČR v listopadu oproti říjnu vzrostly o 0,2 %, a meziroční míra inflace zrychlila na 6,0 % z předchozích 5,8 %. To bylo plně v souladu s průměrným očekáváním analytiků a jen desetinku nad naším odhadem. Nejistota odhadů ale tentokrát byla vysoká, když se pohybovaly v širokém pásmu od 5,2 % y/y do 6,4 % y/y.

Na první pohled byly tentokrát hlavním tahounem zdražení ceny u čerpacích stanic s meziměsíčním růstem o 4,4 % a ceny potravin, které zdražily o více než jedno procento. Nicméně pěkné cenové veletoče se tentokrát odehrály v cenách energií. Zde sice došlo u mnohých zákazníků ke skokovému zdražení, ale proti tomu působilo odpuštění plateb DPH za energie pro všechny spotřebitele. V důsledku toho průměrná cena elektřiny v listopadu klesla meziměsíčně o 16,2 % a zemního plynu o 11,2 %. Nebýt odpuštění platby DPH, tak by už nyní nebyla meziroční míra inflace na 6 %, nýbrž na 7 %. Současně to znamená další výrazné zrychlení jádrové inflace. Ta se podle našeho předběžného odhadu zvýšila z 6,6 % y/y do blízkosti 10 % y/y.

V poslední době jsou hlavním tahounem inflace vyšší ceny související s bydlením. Jejich příspěvek k meziroční inflaci činil v říjnu 1,8 % procentního bodu. V listopadu se snížil na 1,1 p.b. Nicméně od ledna budou pravděpodobně platby DPH obnoveny a s tím dojde k opětovnému nárůstu nákladů za bydlení.

Z hlediska struktury spotřebitelského koše došlo v listopadu k meziměsíčnímu poklesu cen zboží o 0,4 % a zdražení ve službách o 0,9 %. V meziročním srovnání rostou ceny zboží tempem 5,0 % a služeb 7,5 %.

Největší otazníky v každém případě směřují na leden, který obchodníci častěji využívají k úpravě ceníků. Počítáme s tím, že meziroční míra inflace na začátku příštího roku vystoupá k 7 %. Až pro druhou polovinu příštího roku čekáme její podstatné zpomalení, kterému pomůže očekávané zlepšení situace v dodávkách komponent a materiálů. V průměru by se tak inflace v příštím roce měla nacházet poblíž 5 %. Rizikem je, že problémy na nabídkové straně budou trvat déle a pak může inflace snadno vystoupat i vysoko nad 7 %.

Inflace se aktuálně nachází více než procentní bod nad prognózou centrální banky. Ve prospěch utažení měnové politiky působí i neochota koruny posílit, rychlejší růst spotřeby domácností i mezd a také rychlý růst zahraničních cen. V prosinci tak čekáme další zvýšení úrokových sazeb ČNB o 50 bp a v únoru o dalších 50 bp na úroveň 3,75 %. To je mírně nad současnou prognózou ČNB.

Autor: Michal Brožka, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace opět překonala očekávání
    Inflace v květnu opět překvapila vyšším číslem jak nás, tak trh a také centrální banku. Meziměsíční nárůst o 1,8 dostal meziroční dynamiku na 16 % - to je více než půl procentního bodu nad naším odhadem a více než procentní bod nad poslední prognózou ČNB.
  • Inflace opět překvapila výraznějším růstem
    Spotřebitelské ceny v ČR v dubnu rostly meziměsíčně v průměru o 1,8 %, tedy obdobně rychlým tempem jako v březnu (1,7 %). Stejných hodnot dosahovala meziměsíční dynamika v obou zmíněných měsících i po sezonním očištění. Ve srovnání s tržním konsensem ve výši 0,9 % se jedná o výrazné překvapení. Stejné platí i pro naši prognózu, která byla v souladu s konsensem trhu.
  • Inflace opět překvapila výraznějším růstem
    Spotřebitelské ceny v ČR v dubnu rostly meziměsíčně v průměru o 1,8 procenta, tedy obdobně rychlým tempem jako v březnu (1,7 procenta). Stejných hodnot dosahovala meziměsíční dynamika v obou zmíněných měsících i po sezonním očištění. Ve srovnání s tržním konsensem ve výši 0,9 procenta se jedná o výrazné překvapení.
  • Inflace opět překvapuje, tentokrát směrem nahoru
    Inflace je koncem roku jako na houpačce. Zatímco v říjnu dokázala překvapit trh o zhruba 3pb, když se snížila z 18 % na 15,1 %, v listopadu se vydala opačným směrem a meziročně vzrostla na 16,2 % (očekávání trhu 15,8 %). Ještě rozkolísanější je meziměsíční pohled na vývoj cen, kdy v říjnu došlo k poklesu o 1,4 %, v listopadu pak k růstu o 1,2 % (očekávání trhu 0,8 %).
  • Inflace opět výrazně vzrostla na úroveň 17,2 procenta
    „Přestože lidé omezují svou spotřebu, růst cen dál zrychluje. Tento vývoj pravděpodobně vyvolá recesi v české ekonomice, která nakonec povede ke zkrocení domácích inflačních tlaků. Dovážená inflace ze zahraničí, která má zdroj především ve vysokých cenách energetických a zemědělských komodit, nás však může trápit po delší dobu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace opět zamířila nahoru
    Květnová inflace překvapila nás i centrální banku zrychlením na 2,9 %. To společně s výraznou mzdovou dynamikou zapadlo do naší skládanky, že ČNB v letošním roce zvýší úrokové sazby ještě jednou. V následujících měsících však bude inflace vlivem vysoké statistické základny své tempo zvolňovat a začne se přibližovat cíli ČNB.
  • Inflace ožebračuje Čechy. Lidé s výpadky příjmů mohou skončit pod mostem
    „Ceny v České republice rostou výrazně rychleji než v ostatních státech Evropské unie. Podstatné části českých domácností se však kvůli koronavirové krizi snižují příjmy. To povede k rozsáhlému poklesu životní úrovně v naší zemi,“ varuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace podle očekávání zvolnila
    Ceny v souladu s naším očekáváním v listopadu meziměsíčně vzrostly jen kosmeticky (+0,1 % meziměsíčně), což vedlo ke zvolnění meziroční dynamiky inflace z 8,5 % na 7,3 %. Při pohledu do struktury inflace nás překvapil rychlejší nárůst cen elektrické energie (+1,6 %), který je pravděpodobně dán koncem delších fixací u některých klientů (k velkým změnám tarifů v listopadu nedocházelo). Na druhou stranu o něco výrazněji meziměsíčně zlevnily ceny potravin a nealkoholických nápojů (-0,4 %). Vývoj je však značně nerovnoměrný - zlevňující maso a vejce versus zdražující zelenina a sýry. A o něco výrazněji také poklesly ceny pohonných hmot (-3,4 % meziměsíčně).
  • Inflace podle očekávání zvolnila
    Ceny v souladu s naším očekáváním v listopadu meziměsíčně vzrostly jen kosmeticky (+0,1 %), což vedlo ke zvolnění meziroční dynamiky inflace z 8,5 % na 7,3 %. Při pohledu do struktury inflace nás překvapil rychlejší nárůst cen elektrické energie (+1,6 %), který je pravděpodobně dán koncem delších fixací u některých klientů (k velkým změnám tarifů v listopadu totiž nedocházelo). Na druhou stranu o něco výrazněji meziměsíčně zlevnily ceny potravin a nealkoholických nápojů (-0,4 %).
  • Inflace po dlouhé době překvapuje nižším než očekávaným tempem
    V posledních měsících jsme si zvykli spíše na vyšší než odhadovanou inflaci, červencová statistika ale ukazuje opak. Namísto meziročního tempa o 17,9 % (medián tržního odhadu) a 18,8 % (odhad ČNB), inflace dosáhla jen 17,5 %. V červnu dosahovala 17,2 %.
  • Inflace pokoří 6 % a ČNB brzy zvýší úrokové sazby nad 3 %
    Inflace v říjnu opět vzrostla nad očekávání většiny analytiků i České národní banky. Hlavním tahounem jsou náklady na bydlení. Meziroční jádrová inflace vzrostla nad 6 %. V prosinci čekáme zvýšení reposazby ČNB na 3,25 %.
  • Inflace pokračuje v ústupu
    Spotřebitelské ceny v ČR se v září oproti srpnu snížily o 0,6 %, což bylo dvakrát rychleji, než čekal trh i než kolik ukazoval náš odhad. Meziroční míra inflace zpomalila na 3,2 % z předchozího tempa 3,3 %.
  • Inflace pokračuje v ústupu, zdražil tabák a potraviny
    Spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu vzrostly v průměru o 0,4 %. Meziroční růst cen zpomalil na 2,9 % z předchozího tempa 3,2 %. To bylo 30 bp nad očekáváním trhu i prognózou ČNB. My jsme počítali se zpomalením na 2,7 %.
  • Inflace poprvé od loňského června zpomaluje, což je poměrně nečekané. Uhlí či dřevo zdražují výrazněji než elektřina, neboť Češi se v obavě právě i z drahé elektřiny horečně předzásobují
    Meziroční inflace v Česku poprvé od června 2021 klesá. V srpnu totiž vykázala úroveň 17,2 procenta, zatímco v červenci to bylo 17,5 procenta. Trh přitom předpokládal v srpnu další růst, když počítal s inflací 17,7 procenta. Česká národní banka ve své aktuální prognóze počítá se srpnovou inflací dokonce 19,3 procenta. Skutečná inflace tak za tímto odhadem zaostává o více než dva procentní body. To bude pro většinu bankovní rady České národní banky další – a pádný – argument pro to, aby na měnověpolitickém zasedání v tomto měsíci opět nedošlo k jakémukoli zvýšení úrokových sazeb.
  • Inflace poprvé od února 2022 v jednociferných vodách
    Spotřebitelské ceny v červnu podle našeho očekávání vzrostly o 0,3 %, což však v meziročním srovnání vedlo k dalšímu snížení dynamiky inflace z 11,1 % na 9,7 %. Trochu překvapivá je však struktura červnové inflace. Za prvé, ještě o něco rychleji, než jsme předpokládali, rostly ceny služeb (0,8 % m/m). Na prvním místě zdražovaly podle předpokladů ceny zájezdů a rekreací (+8,7 %) kvůli sezónnímu zdražování před dovolenými. I ostatní sezónností nezatížené služby však zdražují dál relativně rychle - v rychlém růstu cen pokračují ceny v pohostinství (0,6 % m/m) a hoteliérství (2,2 % m/m), dále postupně narůstá nájemné (+ 0,2 % m/m) a pokles naopak zastavilo imputované nájemné (roste druhý měsíc v řadě).
  • Inflace po rozvolnění ekonomiky zpomalila
    Zatímco v dubnu inflace překvapila vyšším údajem, v květnu tomu bylo naopak. Spotřebitelské ceny v květnu oproti dubnu vzrostly o 0,2 % a meziroční inflace se tak snížila na 2,9 % z předchozího tempa 3,1 %. Trh počítal s inflací 3,1 %, náš odhad činil 3,2 %. Zatímco v dubnu inflace předběhla i prognózu ČNB, v květnu se vrátila zpět na prognózovaných 2,9 %.
  • Inflace poskočila na 3,2 %
    Spotřebitelské ceny na konci roku v průměru vzrostly o 0,2 % a meziroční míra inflace tak poskočila o desetinku výš na 3,2 %. To bylo plně v souladu s naším odhadem a desetinku nad očekáváním trhu. Současná inflace je 0,3 procentního bodu nad prognózou ČNB.
  • Inflace po více než roce klesla a je možné, že dosáhla svého vrcholu
    Růst spotřebitelských cen v srpnu dále zpomalil. V meziměsíčním vyjádření činil 0,4 %, po předchozích 1,3 %. Po sezonním očištění růst zpomalil z 1,2 % na 0,8 %. Sezonně očištěná meziměsíční inflace se tak snižovala již čtvrtý měsíc v řadě.
  • Inflace povyroste nad 12 %
    Data o vývoji české ekonomiky zveřejněná v dubnu ukážou slabší výsledky maloobchodu i průmyslu za únor. Kvůli vypuknutí válce na Ukrajině lze u těchto statistik čekat zhoršení hlavně v dalších měsících. Inflace za březen pravděpodobně zrychlila nad 12 % y/y, a to zejména z důvodu skoku cen u čerpacích stanic. Vrchol meziroční míry inflace čekáme na jaře mírně nad 13 %.
  • Inflace PPI v EMU klesá rychleji, než se očekávalo! Holubičí komentáře ECB Panetta!
    V anualizovaném vyjádření činí růst PPI -3,4 % (prognóza -3,1 %), dřívější údaje uváděly -1,6 % r/r. Zdroj: Bloomberg Finance L.P.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster