Čtvrtek 28. březen 2024 21:35
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

ČNB podle očekávání zvýšila repo sazbu

24.06.2021 08:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ČNB včera v souladu s očekáváními zvýšila dvoutýdenní repo sazbu o 25 bb na 0,50 %. Toto rozhodnutí podpořily hlasy čtyř členů bankovní rady, zatímco jeden další člen hlasoval pro ještě vyšší růst úrokových sazeb o 50 bb a zbývající dva členové pak preferovali jejich pokračující stabilitu. Pro vyšší sazby se bankovní rada rozhodla z důvodu přetrvávající vyšší inflace a výrazně nižší nejistoty ve vztahu k dalšímu vývoji pandemie. Inflace se již po dobu více než dvou let pohybuje nad dvouprocentním cílem centrální banky, což by mohlo ohrozit ukotvenost inflačních očekávání. V proinflačním směru navíc působí i současný ekonomický vývoj. Guvernér Rusnok na tiskové konferenci dokonce uvedl, že ČNB je připravena v případě potřeby zvýšit sazby na každém dalším měnově politickém zasedání. Doufá však, že takto strmý růst úroků nebude třeba. My pro letošní rok očekáváme ještě dvě další zvýšení repo sazby a ta by tak na jeho konci měla dosáhnout 1 %.

Česká národní banka (ČNB) dnes podle očekávání zvýšila základní repo sazbu z 0,25 % na 0,50 %. Zároveň rozhodla o zvýšení lombardní sazby z 1 % na 1,25 %, zatímco diskontní sazbu ponechala beze změny na 0,05 %. Pro zvýšení repo sazby o 25 bb hlasovali celkem čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Naproti tomu jeden z centrálních bankéřů upřednostňoval ještě vyšší růst úrokových sazeb o 50 bb a další dva se vyjádřili pro jejich pokračující stabilitu. Podle našeho názoru pro růst sazeb o 50 bb hlasoval člen bankovní rady Tomáš Holub. Stabilní sazby si pak zřejmě přál Oldřich Dědek a Aleš Michl, což by bylo v souladu s tím, co jsme psali před samotným zasedáním.

Jde tak o první zvýšení úrokových sazeb od vypuknutí koronavirové pandemie a tuzemská centrální banka zároveň patří k prvním centrálním bankám na světě, které ke zpřísnění své měnové politiky přistoupily. Ke zvýšení sazeb se včera odhodlala i maďarská centrální banka, o čemž jsme více psali. Obě centrální banky aktuálně trápí především vyšší inflace. Ta česká zůstává poblíž 3 % a nad dvouprocentním cílem centrální banky se již pohybuje déle než dva roky. Guvernér Rusnok dnes připustil, že rizika současné prognózy ČNB, která pro letošek počítá s průměrnou inflací ve výši 2,7 %, působí ve směru ještě vyššího růstu spotřebitelských cen. Nahrává tomu rychlý růst cen surovin na světových trzích, vyšší ceny některých výrobních vstupů, pokračující napětí na tuzemském trhu práce, či robustní poptávka ze strany českých domácností. Ač ČNB podle Rusnoka i nadále považuje velkou část současných inflačních tlaků za pouze dočasnou, zároveň také připouští, že ty mohou přetrvávat po delší dobu, než si centrální banka původně myslela. Rusnok rovněž zmínil, že ČNB má oproti některým ostatním centrálním bankám jeden jediný zákonný mandát a tím je péče o cenovou stabilitu. K brzkému zvýšení sazeb podle guvernéra přispělo také rychlejší rozvolnění protiepidemických restrikcí, než jaké ČNB očekávala, či lepší vývoj ekonomiky v prvním letošním čtvrtletí. Tuzemský HDP totiž na začátku rok klesl mezičtvrtletně o 0,3 %, zatímco ČNB očekávala poklesl o výrazných 1,7 %

Dnes ohlášené zvýšení úrokových sazeb plní především signalizační úlohu, kdy dosavadní jestřábí rétoriku bankovní rada doplnila reálnou akcí, která potvrdila její odhodlanost dostat inflaci zpět ke dvěma procentům. Guvernér Rusnok v souladu s našimi očekáváními uvedl, že dnešní růst repo sazby o 25 bb zároveň odstartuje cyklus postupného zpřísňování měnové politiky, které podle něj bude pokračovat již v druhé polovině roku. Uvedl dokonce, že ČNB je v případě potřeby připravena zvýšit sazbu na každém dalším měnově politickém zasedání. Razanci tohoto vyjádření však následně zmírnil, když dodal, že takto strmý růst úroků nebude podle něj potřeba. Do konce roku jsou přitom na programu ještě další čtyři takováto zasedání. Finanční trh na toto jestřábí prohlášení reagoval nárůstem tržních úrokových sazeb, nejvíce pak ve splatnostech dvou až tří let. Posílila i česká koruna, jejíž kurz vůči euru se posunul ze zhruba 25,44 CZK/EUR před tiskovou konferencí na přibližně 25,37 CZK/EUR (tedy asi o 0,3 %).

My si myslíme, že letos ČNB přistoupí ještě ke dvěma dalším zvýšením o 25 bb a ke konci roku tak očekáváme dvoutýdenní repo sazbu ve výši 1 %. Obdobně to s růstem úrokových sazeb aktuálně vidí také finanční trh. Podle slov guvernéra se centrální banka neobává toho, že by aktuální rozvolnění protiepidemických opatření opět vyústilo do významného omezení ekonomiky na podzim. Jako hlavní důvody uvádí stále vyšší proočkovanost populace a prodělání nemoci covid-19 u velkého počtu osob v ČR. V růstu by měnově politické sazby měly podle naší prognózy pokračovat také v příštím roce, na jehož konci čekáme repo sazbu ve výši 2 %.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB opět zvyšuje úrokové sazby, poprvé po jedenácti letech dvakrát po sobě. Hypotéky budou zdražovat rychleji
    Česká národní banka dnes podruhé ze sebou zvýšila základní úrokovou sazbu. K něčemu takovému došlo naposledy před jedenácti lety. Důvodem přísnění měnové politiky je především stále poměrně slabá koruna, která působí jako inflační činitel.
  • ČNB otevře 21. května nové návštěvnické centrum
    Česká národní banka otevře pro veřejnost nové návštěvnické a vzdělávací interaktivní centrum v Praze v ulici Na Příkopě v sobotu 21. května. Dnes o tom na tiskové konferenci informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Centrum vzniklo v rámci rozsáhlé rekonstrukce za zhruba 124 milionů korun, je dosud největším projektem ČNB na podporu finanční a ekonomické gramotnosti a dalším krokem ve větší otevřenosti vůči veřejnosti. Kapacita centra bude zhruba 40.000 osob za rok. Již nyní banka eviduje zaregistrovaných 14.000 zájemců, uvedl guvernér.
  • ČNB oznámila intervence a prudce srazila korunu. Chce ji držet u 27 k euru
    Česká národní banka oznámila devizové intervence směrem oslabení české koruny. Cílem je udržovat kurz poblíž hladiny 2...
  • ČNB: Počet směnárníků proti loňsku klesl o šest procent
    Směnárenskou činnost v červenci v ČR provozovalo 866 směnárníků v 1348 směnárnách, což je o téměř šest procent méně než ve stejném období loni. Tehdy 915 směnárníků provozovalo 1399 směnáren, vyplývá z dat České národní banky. Příčinou nižšího počtu je podle expertů nejspíše pandemie koronaviru, část lidí však také začala využívat on-line směnárny a bezhotovostní platby.
  • ČNB počtvrté v tomto roce zvyšuje své úrokové sazby
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla potřetí v řadě a počtvrté v tomto roce zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba byla navýšena na úroveň 1,50 %, lombardní na 2,50 % a diskontní sazba na 0,50 %.
  • ČNB podle očekávání nezměnila sazby
    ČNB dnes trh nepřekvapila a v souladu s jednomyslným očekáváním analytiků ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 7,00 %. Po druhé v řadě tak většina členů bankovní rady hlasovala pro stabilitu. Devizové intervence tisková zpráva nezmiňuje a patrně tak ČNB hodlá v jejich využívání pokračovat tak jako doposavad. To předpokládáme i v naší prognóze, kdy kurz koruny vidíme stabilní v okolí 24,8 EUR/CZK zhruba do poloviny příštího roku, kdy by fundamenty mohly pomoct koruně k postupnému mírnému posilování.
  • ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny
    Centrální banka ani dnes úrokové sazby neměnila. Současné uvolnění měnové politiky je podle ČNB i nadále dostatečné. Hlavním argumentem proti jejímu dalšímu uvolnění je tuzemská inflace, která zůstává nad 3 % a tedy i nad horní hranou tolerančního pásma centrální banky. Návrat k dvouprocentnímu cíli bude přitom pouze pozvolný. K vyšší inflaci přispívá i slabá koruna, která je však nyní pro ČNB spíše výhodou, když přináší dodatečné měnové uvolnění. Nová prognóza ČNB očekává pokles ekonomiky v letošní roce o 7,2 % a její nárůst jen o 1,7 % v roce příštím. Oživení zpět na předkrizové úrovně bude trvat delší dobu a podle ČNB k němu nedojde ani v roce 2022. Prognóza ČNB i tak zahrnuje trojí zvýšení úrokových sazeb v roce 2021, guvernér J. Rusnok však na tiskové konferenci zmínil, že bankovní rada očekává jejich stabilitu po delší dobu. My tak stále počítáme s tím, že měnově politické úrokové sazby setrvají na současné nízké úrovni minimálně do konce příštího roku. Zavedení nekonvenčních nástrojů však neočekáváme.
  • ČNB podle očekávání sazby nezměnila
    Česká národní banka prostřednictvím bankovním rady po dnešním zasedání ponechala základní sazbu na 0,25 %. Na tuto úroveň se dvoutýdenní repo sazba dostala předchozím rychlým snížením o celkem dva procentní body v reakci na koronavirovou pandemii. Česká národní banka tak momentálně evidentně považuje měnové podmínky za dostatečně uvolněné a rozhodla se vyčkávat dalšího vývoje situace. V nedávné době ovšem centrální banka použila některé své jiné regulatorní nástroje, jako například zmírnění limitů pro poskytování hypotečních úvěrů či snížení proticyklické kapitálové rezervy z 1 % na 0,5 %, čímž se snažila uvolnit do ekonomiky dodatečnou likviditu.
  • ČNB podle očekávání znovu zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu
    Česká národní banka (ČNB) v souladu s očekáváními analytiků a finančního trhu dnes znovu zvýšila základní repo sazbu z 0,50 % na 0,75 %. Zvýšena byla opět také lombardní sazba, a to z 1,25 % na 1,75 %, zatímco diskontní sazba setrvává i nadále na 0,05 %.
  • ČNB podle očekávání zvolila stabilitu sazeb
    Česká národní banka dnes nepřekvapila a rozhodla o zachování základní úrokové sazby na úrovni 2 %. Měnová politika tak zůstala stabilní již na čtvrtém zasedání v řadě, poslední změnou bylo zvýšení o 25 bazických bodů v květnu tohoto roku. Od bankovní rady se dnes nic jiného ani neočekávalo a trhy tak touto zprávou nejsou nijak překvapeny.
  • ČNB podle očekávání zvýšila repo sazbu na 0,50 %
    Česká národní banka (ČNB) dnes podle očekávání zvýšila základní repo sazbu z 0,25 % na 0,50 %. Jde tak o první zvýšení úrokových sazeb od vypuknutí současné koronavirové pandemie a tuzemská centrální banka zároveň patří k prvním centrálním bankám na světě, které ke zpřísnění své měnové politiky přistoupily. Ke zvýšení sazeb se včera odhodlala i maďarská centrální banka.
  • ČNB podle svého vyjádření v pátek překvapivě intervenovala
    Navzdory prázdnému kalendáři makroekonomických údajů byl úvod týdne na českých finančních trzích zajímavý. Koruna se totiž během...
  • ČNB: Po hattricku další růst sazeb již brzy
    Česká poptávková inflace v září propadla nejvíce za minimálně 10 let, což vyvolalo otázky o tom, zda to zastaví rozjetou ČNB, která na posledních třech zasedáních udělala utahovací hattrick. Odpověď je jednoduchá: nezastaví. Skoro určitě tak za dva týdny, počátkem listopadu, klíčová repo sazba ČNB dále vzroste. Proč?
  • ČNB: Po kalupu chůze
    ČNB přechod od boje s příliš nízkou inflací k boji s příliš vysokou prodělala v rekordním čase - vzpomeňme, že touto dobou loni ještě vesele intervenovala. Důležitá otázka tak nyní je: co bude s měnovou politikou letos a v roce příštím? A řekněme si na rovinu, poslední prognóza nám obrázek spíše zamlžila.
  • ČNB pokračuje s odprodejem části výnosů z devizových rezerv
    Podle dnes zveřejněných údajů během loňského listopadu ČNB na devizovém trhu uzavřela spotové operace za 280 mil. EUR. Podobně jako v září (277 mil. EUR) a říjnu (284 mil. EUR) je to o něco méně než měsíční limit ve výši 300 mil. EUR, který dříve zmínila viceguvernérka ČNB E. Zamrazilová. Pokračuje tak odprodej části výnosů z devizových rezerv, jehož obnovení bylo oznámeno zároveň s formálním ukončením intervenčního režimu na obranu koruny na měnověpolitickém zasedání centrální banky loni v srpnu. Současně zveřejněný stav devizových rezerv vzrostl ke konci prosince meziměsíčně o 3 mld. na 133,4 mld. EUR. V poměru k velikosti ekonomiky devizové rezervy dosahují více než 40 % ročního HDP a jsou z tohoto pohledu stále jedny z největších na světě.
  • ČNB pokračuje ve snižování úrokových sazeb. Hypotéky zlevní, ale dostupnost bydlení se nezlepší
    Poslední data z ekonomiky signalizují, že v ekonomice nastává obrat a jdeme už nahoru. To se odrazilo v uvažování centrálních bankéřů. Ti mají nejspíš optimistický výhled nejen o těchto indikátorech, ale i u inflace. Je velmi pravděpodobné, že příští týden zveřejněná statistika inflace vykáže dramatické zpomalení. Je dokonce možné, že se během roku 2024 dostaneme s inflací pod 3 %.
  • ČNB pokračuje ve válce proti inflaci
    „Po dnešním zvýšení úrokových sazeb bychom se v příštím roce měli dočkat postupného snižování inflace. Spolu s inflací však bude brzděn i ekonomický růst,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • ČNB pokračuje v utahování měnových podmínek
    Bankovní rada ČNB dnes na svém měnověpolitickém jednání rozhodla o zvýšení dvoutýdenní repo sazby o 0,25 p.b. na 0,75 %, což je plně v souladu s naším očekáváním. Lombardní sazba byla zvýšena o 0,50 p.b. na 1,50 % a diskontní sazba ponechána na své současné hodnotě 0,05 %. ČNB tak pokračuje v rozšiřování rozdílu mezi jednotlivými sazbami tak, jak tomu bylo v předkrizovém období. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, zbylí dva členové se jednání neúčastnili.
  • ČNB ponechala měnovou politiku beze změn
    Čtvrteční obchodování na trhu koruny s eurem bylo ve znamení zasedání ČNB. Před zveřejněním jeho výsledků a těsně po něm koruna oslabovala...
  • ČNB ponechala sazbu beze změny
    Centrální banka na svém dnešním zasedání ponechala úrokovou sazbu podle očekávání trhů beze změny na úrovni 7 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader