Čtvrtek 28. březen 2024 10:02
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Americký Kongres právě teď schválil Bidenův obří balík rozpočtových opatření, hrozí citelná inflace. I proto by to mělo zajímat třeba i Česko a českou vládu

10.03.2021 20:48  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V Americe probíhá obří záchrana ekonomiky na dluh. Do toho všude zdražuje ropa i potraviny. Svět se opět začíná bát něčeho, na co už takřka zapomněl: obří inflace. A strach by měla mít i česká vláda.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu dnes večer středoevropského času schválila takřka dvoubilionový balík rozpočtových opatření prezidenta Joea Bidena. Již o víkendu balík těsně prošel Senátem. Nyní zamíří k podpisu prezidentovi, což už je jen formalita.  

Covidová fiskální pomoc americké ekonomice tak po dnešku o čtvrtinu předčí souhrn fiskálních pomocí z uplynulého půlstoletí, včetně té z doby globální finanční krize před třinácti lety. Historicky obří pomoc vedoucí ekonomice světa je vlajkovou lodí opatření Bidenovy administrativy, současně však velmi přispívá k růstu inflačních očekávání v USA. Ta jsou nejvyšší od roku 2008. A má to zásadní význam i pro českou ekonomiku. 

Navýšená inflační očekávání, pokud se naplní, znamenají vyšší inflaci v budoucnosti. A tak peníze budou ztrácet kupní sílu. Investoři do dluhopisů s takovou vidinou žádají vyšší výnos, který by poztrácenou kupní sílu peněz – tedy i hotovostních toků plynoucích držitelům dluhopisů – kompenzoval. 

Peníze z Bidenova balíku poplynou do ekonomiky přímo, například v podobě "helikoptérového shazování" sumy 1400 dolarů každému Američanovi s příjmem do 75 tisíc dolarů ročně, tedy více než 85 procentům americké populace. Harvardský profesor ekonomie Larry Summers, ministr financí z administrativy Billa Clintona, v únoru před Bidenovým balíkem varoval. V článku pro Washington Post napsal, že může zapříčinit "inflační tlaky neviděné po generaci, které poznamenají hodnotu dolaru a finanční stabilitu". Není to jediný renomovaný hlas, který varuje. 

Investoři a burziáni, zkrátka "trhy", ne vždy varováním, jakkoli renomovaným, naslouchají. V tomto případě však jsou se Summersem a spol. zajedno. Výnos z amerických dluhopisů citelně roste. Dokonce se po světě rozlévá vlna rostoucích výnosů. Nevyhýbá se ani dluhopisům vlády české. Finanční svět tak začíná vážně přemítat nad tím, zda se nevrací nepřítel po léta zdánlivě pohřbený: citelná inflace. 

Minulý měsíc přitom Bank of America, druhá největší banka v USA, doporučila klientům nakupovat české koruny. Vychází právě z obavy z výrazného letošního zdražování. Má k němu dojít celosvětově, ale právě země typu Česka mohou být zasaženy zásadně. To přiměje centrální banky, v tuzemském případě Českou národní, aby rychleji zvyšovaly své základní úrokové sazby. Růst těch českých zatraktivní korunu v očích mezinárodních investorů, neboť korunové úložky budou úročeny lépe než doposud například v porovnání s úložkami eurovými. (V eurozóně inflace není tak výrazná.) 

Zmíněný Bidenův balík opatření povzbuzuje i růst cen ropy, které se nakonec projeví i v rychlejší inflaci v Česku. Když přes 85 procent Američanů dostane "na ruku" od vlády 1400 dolarů, je zřejmé, že podstatnou část sumy utratí za benzin či naftu. Případně jim po zaplacení pohonných hmot zbude více peněz na něco dalšího, což povzbudí poptávku třeba po potravinách či oblečení. Nároky na přepravu tedy stoupnou, což ve výsledku opět zvýší poptávku po palivech, tedy i cenu ropy.

Ta navíc podražuje i z jiných důvodů. 

Ropa Brent, jejíž cena je určující pro cenu pohonných hmot v Česku, v pondělí vyskočila nad úroveň 71 dolarů za barel, prakticky nejvýše od jara 2019. Stalo se tak v důsledku dronového útoku na ropný zásobník v saúdskoarabském přístavu Ras Tanura, největší svého druhu na světě. Nedělní útok, k němuž se přihlásili jemenští Húsíové, povstalci podporovaní Íránem, stupňuje blízkovýchodní napětí, což dál tlačí cenu ropy nahoru. Přitom Saúdská Arábie drží její těžbu přiškrcenou navzdory globálnímu ekonomickému zotavování, což dále paliva zdražuje. 

Tuzemští řidiči se tak musí připravit na znatelné zdražení pohonných hmot, zejména benzinu. Ten poprvé od loňského března překročí cenu 30 korun za litr, nárůst cen se ale může počítat až na koruny. Od začátku roku benzin podražil o 1,90 koruny na litr, nafta o zhruba korunu na litr. Zdražování nafty však brzdí snížení spotřební daně z ní. 

Skutečnost, že Saúdská Arábie a kartel OPEC i jeho spojenci drží těžbu ropy přiškrcenou, tak přidělává vrásky na čele tuzemským dopravcům, ale zprostředkovaně i České národní bance. Pro dopravce znamená nákladovou zátěž v čase, kdy je jejich podnikání pod neblahým tlakem v důsledku pandemické situace. Z hlediska ČNB znamená krok OPEC zesílení inflačních tlaků. 

Burzovní obchodníci nyní sázejí na to, že ČNB bude muset se základní úrokovou sazbou nahoru hned čtyřikrát během nadcházejícího půldruhého roku. Klíčovým důvodem takové sázky je přesvědčení, že ČNB bude muset utažením měnové politiky krotit příliš silnou inflaci. Tu pochopitelně dražší pohonné hmoty zásadně umocní.

Růst inflačních očekávání by měl vrásky na čele dělat i české vládě. V souvislosti s jejich vzestupem totiž stoupá úrok na českých dluhopisech. Úrok na desetiletých dluhopisech vlády se strmě blíží 1,9 procenta ročně – a je tak nejvyšší od jara 2019. Tehdy však byl ekonomický boom, nyní krize a útlum.

Takový vzestup úroků vládě prodražuje obsluhu dluhu, který i letos enormně naroste. Kabinet tedy bude čelit nepříjemné kombinaci rostoucího dluhu a současně i rostoucích úrokových měr. Ty by však rostly i bez navyšování dluhu. Kvůli tomu však porostou tím rychleji, takže to umocní celkový růst nákladů obsluhy. Vládě tak zbude méně peněz na starobní důchody, školy, nemocnice, dálnice a další veřejné výdaje. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký index spotřebitelských cen
    „Únorová zpráva o inflaci byla mimořádně sledovaná a její celkové výsledky překonaly očekávání ekonomů. Tato zpráva podtrhuje, že boj Fedu o sražení inflace zpět pod 2 % bude těžký, protože "lepivější" složky - jako je například bydlení - jsou i nadále tvrdohlavé.
  • Americký index S&P 500 opět atakoval svoje maximum
    Americký index S&P 500 včera sahal po opětovném vylepší svého včerejšího rekordu, nakonec však uzavřel necelou jednu desetinu procenta pod svým dosavadním vrcholem. Na trhu se opět objevily zprávy, které mírní optimistická očekávání ohledně možného podpisu částečné obchodní dohody mezi USA a Čínou v příštím měsíci. V rámci indexu S&P 500 se nejvíce dařilo farmaceutickým společnostem (+1,2 %), když investory potěšily hospodářské výsledky firem Merck a Pfizer. Burzy v asijsko-pacifickém regionu dnes ráno společný směr nenašly. V plusu uzavírají trhy v Indii, Singapuru nebo na Tchajwanu, naopak do červeného se ponořily akcie obchodované v Austrálii, Číně či Jižní Koreji.
  • Americký index S&P 500 opět na rekordu
    Obchodníci si z pátečních makroekonomických ukazatelů vybrali to lepší. Tvorba nových pracovních míst v USA výrazně překonala průměrná očekávání, což naznačuje, že spotřeba domácností zůstane nadále silná. Naproti tomu ISM z výrobního sektoru, který ukazuje na útlum tamní aktivity, akciové trhy ignorovaly. Výsledkem tak byly zisky indexu S&P 500 okolo jednoho procenta, které mu pomohly k vylepšení nedávného historického rekordu. S výjimkou defenzivních sektorů jako utility nebo realitní společnosti mu k novému maximu pomohly všechny sektory. Nejvíce se dařilo energetickým firmám, jejichž akcie si připsaly 2,5 %.
  • Americký index US500 sa dnes dostal na historicky najvyššie úrovne
    Americké akciové indexy rozširujú svoje zisky. Za pozitívnou náladou na trhoch stojí najmä obnova nádeje v obchodnú dohodu medzi USA a Čínou, ako aj včerajšie holubičie zasadanie Fedu. Americká centrálna banka naznačila, že v tomto roku môže pristúpiť k dvom zníženiam úrokových sadzieb o 25bp. Tieto správy poslali výnosy na amerických dlhopisoch nadol. Výnos na 10 ročných vládnych dlhopisoch zaznamenal pokles pod úroveň 2%. To pomáha zlatu a akciovým trhom, ktoré od včerajšieho dňa rozširujú zisky. Dnes boli zverejnené dáta žiadostí o podporu v USA, ktoré za minulý týždeň dopadli lepšie ako sa očakávalo. Minulý týždeň žiadalo o podporu 216 tisíc ľudí, pričom sa očakávalo 225 tisíc ľudí.
  • Americký index výrobní aktivity povzbudil chuť k riziku
    Autor: Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank, www.saxobank.czP...
  • Americký ISM nevýrobní PMI index pozitivně překvapil
    Americký nevýrobní ISM index vyskočil v prosinci na 57,20 bodů z 55,9 bodů v minulém měsíci. Očekávání analytiků byla nastavena na pokles na 54,5 bodů. Dnešní report ukázal nejsilnější růst v sektoru služeb za poslední 3 měsíce. Různé lokální i státní omezení související s pandemií koronaviru negativně dopadají na společnosti i celé sektory. Produkční kapacity a logistika patřily v minulém měsíci k nejpostiženějším sektorům. Nejvíce respondentů průzkumu je opatrně optimistických s ohledem na vývoj ekonomiky v souvislosti s počátkem vakcinace v zemi.
  • Americký ISM nevýrobný PMI index nenaplnil očakávania
    ISM Non-Manufacturing PMI index v USA klesol v auguste na 56,9 z 58,1 bodov, čo bolo mierne pod očakávaniami analytikov, ktoré boli na úrovni 57,0 bodov. Dnešné dáta poukázali na tretí priamy mesiac expanzie v nevýrobnom sektore.
  • Americký jadrový cenový index PCE v súlade s očakávaniami
    Jadrový cenový index PCE, ktorý vylučuje volatilné položky ako potraviny a energie, zostal v auguste na úrovni 0,3% , čo prekonalo očakávania trhu vo výške 0,2%. Medziročne sa základné ceny PCE v auguste zvýšili o 3,6%, rovnako ako v júli, čo bolo v súlade s konsenzom trhu na úrovni 3,6%. Napriek tomu, že mesačný nárast bol vyšší ako sa očakávalo, ide už 3. mesiac po sebe, kedy jadrová inflácia PCE vykazuje známky ochladzovania.
  • Americký kavárenský řetězec Starbucks podle médií zvažuje odchod z Británie
    Americký provozovatel kaváren Starbucks nyní zkoumá možnosti prodeje svých aktivit v Británii, kde čelí stále tvrdší konkurenci a měnícím se zvyklostem zákazníků. Formální proces prodeje ale firma zatím nezahájila, uvedl dnes web zpravodajské televize BBC.
  • Americký koncern General Electric mění šéfa, akcie prudce rostou
    Šéf americké průmyslové korporace General Electric (GE) John Flannery (56) dnes nečekaně odstoupil z funkce, do níž teprve loni přicházel s plánem zahájit reorganizaci firmy. Ve vedení ho nahradí Lawrence Culp (55), který donedávna stál v čele jiné průmyslové firmy Danaher. GE se potýká s problémy zejména v energetické divizi a dnes také oznámila, že v ní odepíše 23 miliard dolarů (zhruba 512 miliard Kč). Akcie GE reagovaly na změnu ve vedení silným růstem.
  • Americký kongres schválil financovanie vlády, aby zamedzil ďalšiemu shutdownu
    V snahe zamedziť ďalšiemu shutdownu schváli obe komory amerického Kongresu financovanie vlády a zákon čaká na Trumpov podpis. V Senáte bolo 83 hlasov za a 16 proti, v Snemovni reprezentantov to bolo 300 vs. 128. Pripomeňme si, že schválenie financovania vlády bude v prípade Trumpovho podpisu porážkou (čo je najpravdepodobnejší scenár), Trump bude v takom prípade musieť hľadať financovanie pre svoj múr na hranici s Mexikom inak. Schválené financovanie vlády hovorí len o 1,375 mld. USD na "hraničné bariéry", čo je podstatne menej ako Trumpova pôvodná požiadavka vo výške 5,7 mld. Trump bude pravdepodobne reagovať nariadeniami (napr. vyhlásením výnimočného stavu), aby získal financovanie pre svoj múr. Tak či onak, podpísanie financovania vláde bude dôležitým krokom k zamedzeniu ďalšieho shutdownu, čo je pozitívnou správou pre americkú ekonomiku. Včerajšie veľmi zlé dáta z maloobchodných tržieb demonštrovali, aký vplyv môže mať shutdown vlády na americkú ekonomiku. Ďalším dôvodom slabších decembrových čísel bol presun preferencií nákupu vianočných darčekov z decembra na november.
  • Americký Kongres uzavřel dohodu o dluhovém stropu
    Americký Kongres dosáhl v sobotu večer předběžné dohody o zvýšení dluhového stropu USA, čímž odvrátil bankrot, který by mohl způsobit vážné narušení globální ekonomiky. Prezident Joe Biden a předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy uzavřeli dohodu, která umožní schválení zákona o zvýšení dluhového stropu.
  • Americký kongres zvýší dluhový strop o 2,5 bilionu dolarů, jaký dopad to bude mít pro Bitcoin?
    Poté co kongres schválil zvýšení dluhového stropu o dalších 2,5 bilionu dolaru, má americká vláda blíž k odložení federálního bankrotu nejméně o rok.
  • Americkým akciím se včera dařilo
    Včerejší obchodní seance se ve Spojených státech nesla v pozitivním duchu. Průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,6 %, S&P 500 a technologický Nasdaq o 0,7 %. Dařilo se všem hlavním sektorům v čele s energetickými společnostmi, jejichž akcie přidaly 1,5 % v reakci na zprávu, že Rusko zvažuje snížení produkce ropy. Nejmenší zisky si připsali prodejci spotřebního zboží (+0,4 %). Za nákupní náladou nestály žádné specifické zprávy, důvodem tak bylo spíše využití nižších cen k opětovnému otevírání dlouhých pozic při určitém zmírnění obav z globálního vývoje.
  • Americkým akciovým trhů se nedařilo
    Americké akciové trhy vzhledem k pondělnímu svátku vstoupily do nového týdne až včera a od začátku se jim moc nedařilo. Je fakt, že technologicky laděný Nasdaq se v úvodu dokázal dostat do zelených čísel, ale Dow Jones i S&P 500 se po celý den obchodovaly v červených číslech. Akcie Plug Power odepsaly přes 10 % a poprvé od března 2020 se podívaly na hranici 3 USD. Akcie Boeingu odepsaly již pětinu své hodnoty. Dařilo se akciím z polovodičového sektoru. Tentokrát se do čela postavily akcie AMD, kde se analytici předhánějí se zvyšováním cílových cen. Slušné zisky si připsaly i akcie Micron nebo také akcie Nvidia, které si tak opět vylepšily své historické maximum.
  • Americký maloobchod dál slábne
    Maloobchod v USA byl v březnu slabý, když klesl o 1 procento namísto očekávaných -0,4 pct. Čísla stáhly dolů tržby za benzín, které se propadly o více než 5 procent, ale i bez nich to vypadá jen o trochu lépe a znaménko minus zůstává. Pokles totiž vykázala většina hlavních oblastí obchodu, přičemž slušně rostly jen internetové prodeje, tedy dlouhodobě sílící oblast obchodu.
  • Americký maloobchod - nakupuje se víc i dráž
    Data o maloobchodních tržbách v USA za říjen překonala očekávání. Celkově spotřebitelé utratili o 1,7 pct více než v předchozím měsíci, zatímco se čekal nárůst o 1,5 pct. K tomu byl revidován údaj za září i srpen mírně nahoru. Po očištění o prodeje aut a pohonných hmot maloobchod stoupl o 1,4 procenta a odhady nastavené na 0,7 pct překonal ještě výrazněji.
  • Americký maloobchod zvýší šance na prosincový růst sazeb Fedu
    Úterý přináší nabitý kalendář ekonomických dat. V Evropě včetně našeho regionu se dočkáme indikátorů HDP. Česká ekonomika podle nás vykáže slušný mezičtvrtletní růst, v meziročním porovnání ale zpomalí kvůli vysoké srovnávací základně. Ve Spojených státech bude zveřejněn říjnový maloobchod, jehož silná kontrolní skupina podpoří očekávání ohledně prosincového zvýšení sazeb Fedu.
  • Americkým firmám klesl zisk o 3,3 %. Jedná se o nejhorší výsledek od roku 2009
    Výsledková sezóna je téměř kompletně za námi. Drtivá většina amerických firem již svá čísla za 3Q zveřejnila a my tedy...
  • Americkým trhům chybí pozitivní impuls
    Americké akciové burzy zahajují nový týden v červených číslech. Výsledky za třetí kvartál dnes dopadly hůře, než se čekalo, pro společnost Hasbro. Firma vyrábějící hračky zaznamenala za poslední tři měsíce o 8 % nižší tržby než očekával trh. Akcie Hasbra v tuto chvíli klesají o více jak 5 %. Průmyslový Dow Jones a S&P 500 shodně odepisují 0,5 %. Technologický Nasdaq ztrácí 0,2 %. Nejhlouběji se propadají akcie energetických společností (-1,5 %), které táhne dolů klesající cena ropy na světových trzích. Jen dnes spadla cena o více než 0,6 USD za barel. Daří se pouze technologickým firmám, které posilují o 0,2 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster