Úterý 19. březen 2024 11:43
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní okénko - Německé ceny výrobců překvapily růstem

21.01.2021 10:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


26,11

USD/CZK

21,51

EUR/USD

 

1,213

USD/PLN

3,735

Ropa Brent

USD/barel

55,90

Zlato

USD/unce

1869

Aktualizováno

8:50

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnešní měnověpolitické zasedání Evropské centrální banky podle nás změnu v nastavení měnových podmínek nepřinese. Úprava sazeb prakticky nepřichází v úvahu a alternativní nástroje, jako jsou programy TLTRO či PEPP byly čerstvě rekalibrovány na zasedání předchozím. Přesto budeme pozorně sledovat, jak se ECB alespoň rétoricky vyrovná s nečekaně tvrdým dopadem dalších pandemických vln na evropské ekonomiky. Prezidentka Christine Lagardová by také mohla naznačit, jakým směrem se ubírá připravovaná změna dlouhodobé strategie ECB, která je avizována na léto letošního roku.

V odpoledních hodinách dorazí lednová edice průzkumu spotřebitelské důvěry z dílny Evropské komise. Dosavadní data připomínají houpačku, když z předkrizových cca -7 bodů index během jarních uzavírek propadl až k -22, následně se pracně vyšplhal alespoň k -14, po kterých přišel další, o něco mírnější propad a opětovný nárůst. V souladu s předchozí kývavou trajektorií očekává trh tentokráte další zhoršení, a to na -15 bodů.

Z USA se dočkáme dalšího vydání Philadelphia Fed indexu. Podobně jako ostatní americké měkké indikátory by i tento měl v lednu zůstat v pásmu expanze, ve kterém se drží nepřetržitě od pominutí první jarní pandemické vlny. Trh si nyní slibuje dokonce mírné meziměsíční zlepšení z 9,1 na 11,8 bodu.

Následovat bude týdenní report z amerického trhu práce, u kterého jsme si již zvykli na dříve nemyslitelné počty žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Tentokrát trh předpokládá přírůstek o 935 tisíc, tedy jen nepatrně nižší než o týden dříve (965 tisíc). Pokračujících žádostí pak podle odhadů bude evidováno 5,3 milionu.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ministerstvo financí České republiky včera zveřejnilo svou novou prognózu makroekonomického vývoje. Pro rok 2020 v ní o půl procentního bodu zlepšilo odhad poklesu tuzemského HDP na -6,1 % (náš odhad činí -6,6 %), naopak o 0,8 procentního bodu nižší výhled nyní nabízí pro rok 2021, když očekává růst o 3,1 % (náš odhad činí 2,5 %). Beze změny zůstala ministerská predikce na růst spotřebitelských cen (1,9 % pro rok 2021). Deficit vládních institucí bude podle MFČR činit 5,8 % za rok 2020 a 6,6 % za 2021.

Německý index cen výrobců překvapil za měsíc prosinec meziročním růstem o 0,2 %, když trh naopak předpokládal pokles o 0,5 %. V meziměsíčním vyjádření to tak odpovídá dynamice na úrovni 0,8 %. Na meziročním růstu se nejvíce podílelo zboží dlouhodobé spotřeby a po delší době se zastavil propad cen energií, které tentokrát odepsaly pouhých 0,1 %, zatímco ještě v listopadu to bylo 2,7 %. Zda se tento vývoj propíše i do spotřebitelské inflace, která vlivem pandemie poklesla na povážlivě nízké úrovně, se dozvíme v nejbližší měsících.

Po včerejší oficiální inauguraci se 46. prezidentem Spojených států amerických stal demokrat Joe Biden, který tak ve funkci vystřídal republikána Donalda Trumpa. První viceprezidentkou v historii USA se stala Kamala Harrisová.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

13:45

EUR

Měnověpolitické zasedání ECB (depo, v %)

-0,5

-0,5

-0,5

 

 

 

 

16:00

EUR

Spotřebitelská důvěra (leden, v b.)

-

-15,0

-13,9

 

 

 

 

14:30

USA

Philadelphia Fed Index (leden, v b.)

-

11,8

9,1

 

 

 

 

14:30

USA

Nové žádosti o podp. v nezam. (leden, v tis.)

-

935

965

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: IBM, Intel

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁ: SRN indexy nákupních manažerů (PMI) v průmyslu a ve službách, EUR indexy nákupních manažerů (PMI) v průmyslu a ve službách, USA EUR indexy nákupních manažerů (PMI) v průmyslu a ve službách, USA prodej existujících domů 

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Německá inflace by měla vykázat zpomalení
    Z tuzemska dnes dorazí třetí a finální odhad vývoje HDP v prvním kvartále letošního roku. Revize dříve udávaného výsledku, tedy poklesu o 2,1 % meziročně, se neočekává, budeme ovšem zvědavi na nově dostupné detailnější informace.
  • Ranní okénko - Německá inflace dnes může překvapit
    Dnes dorazí zajímavější data především z Německa. Dopoledne přijde informace ohledně prosincové nezaměstnanosti, která by měla stejně jako v listopadu setrvat na úrovni 5,6 %. Důležitější ale bude odpoledne zveřejněná inflace, kde je očekáván pokles meziroční míry z listopadových 10,0 % na 9,0 %. Důvodem by měl být zejména efekt vládních opatření týkajících se cen plynu pro domácnosti. Nejasná je ovšem síla, jakou se toto opatření do spotřebitelského koše projeví, a některé odhady předpokládají i pokles meziroční míry pod 8 %. Včera nepřekvapil český PMI pro výrobu, když mírně vzrostl, stále ale zůstává hluboko v oblasti značící zpomalování výroby.
  • Ranní okénko - Německá inflace překvapila, dnes přijde z eurozóny
    Z domácí ekonomiky dnes dorazí zpřesněný údaj ohledně HDP za první kvartál letošního roku. Mnohem pozorněji ale trhy budou sledovat inflaci v eurozóně. Včerejší vysoký výsledek ze Španělska a Německa naznačil, že se díky silnějšímu šoku ze strany potravin budeme pravděpodobně pohybovat nad odhadem trhu. Z Německa pak dorazí květnový údaj ohledně nezaměstnanosti, z USA např. index spotřebitelské důvěry.
  • Ranní okénko - Německá inflace zpomalí, nemusí ale nutně jít o dno
    Dnes bude pomyslným vrcholem americké HDP za první čtvrtletí, v rámci Evropy pak německá inflace. Přeneseně ale bude platit, že čtvrtek je malý pátek, a většina statistik o HDP a inflaci dorazí až v úplném závěru týdne. Evropský finanční trh bude zpracovávat především zprávy o plynu. Informace ohledně ukončení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska kvůli neakceptování plateb v rublech nebyly vyloučeny.
  • Ranní okénko - Německá inflace zřejmě meziměsíčně stoupla
    Dnešní ekonomický kalendář je nabitý. Jako první budeme vyhlížet tuzemský zahraniční obchod za listopad. Z Německa později dorazí prosincová inflační zpráva a eurostat zveřejní ceny průmyslových výrobců za listopad. Datům z USA budou dominovat tovární objednávky, zpráva o zaměstnanosti od ADP a zápis z prosincového zasedání Fedu. Včerejší výsledky voleb do amerického Senátu zůstaly příliš těsné na to, aby bylo rozhodnuto, zda kontrolu převezmou demokraté či republikáni.
  • Ranní okénko - Německá květnová inflace má prostor překvapit
    Nejzajímavější údaj dneška bude představovat květnová inflace v Německu. Očekáván je pokles meziroční míry z dubnových 7,6 % na květnových 6,7 %. Možnost o něco nižšího výsledku naznačuje již první zveřejněný výsledek ze Španělska, kde inflace skončila pod očekáváními trhu, nápovědu přinese i dnes ráno zveřejňovaný výsledek ve Francii. Pokud by se potvrdil rychlejší ústup cenových tlaků napříč eurozónou, může docházet k dalšímu oslabování společné evropské měny, která od začátku května vůči dolaru ztratila přes 2 %. V posledních dnech totiž docházelo k částečnému zacenění tří hiků ECB v letošním roce, nižší inflace by patrně vedla k odmazání části těchto sázek.
  • Ranní okénko - Německá nezaměstnanost stagnuje
    Dnes se dočkáme hned několika údajů z tuzemska. Jako první přijde třetí a finální odhad vývoje českého hrubého domácího produktu v posledním čtvrtletí roku 2020 a ten pravděpodobně potvrdí předchozí údaj, tedy pokles o 4,7 % meziročně. Jen půl hodiny poté se dočkáme březnového vydání indexu nákupních manažerů ze zpracovatelského sektoru. Po svižném růstu v sousedním Německu je i pro Česko trh nastaven na optimistických 58 bodů po únorových 56,5. Konjunkturální průzkum z dílny Českého statistického úřadu přitom pro březen naopak signalizoval útlum aktivity. My jsme oproti trhu mírně opatrnější a čekáme jen nepatrné zvýšení na 56,8 bodů. Do třetice přijde v odpoledních hodinách informace o měsíčním plnění českého státního rozpočtu za březen. Že dojde k dalšímu prohloubení deficitu (v únoru činil 86,1 mld. Kč) se zdá ovšem být nesporné.
  • Ranní okénko - Německá spotřebitelská důvěra se snižuje
    Dnešní ekonomický kalendář je zcela prázdný a patrně nejzajímavější tak bude sledovat epidemický vývoj v Česku i v blízkém okolí. Po včerejším vyhlášení nouzového stavu a nové várky nadále relativně umírněných restrikcí dorazil čtvrteční údaj o počtu nově nakažených, který opět překonal dosavadní rekord. Na trhu je znatelná významná nervozita ohledně možnosti tvrdšího lockdownu v zemích střední Evropy, byť tuto eventualitu česká vláda dosud nepřipouští. Pokud by ji epidemické statistiky ovšem přinutily tento pohled přehodnotit, lze očekávat další odliv kapitálu do bezpečnějších regionů.
  • Ranní okénko - Německé ceny prohloubily pokles
    Dnes ráno dorazí od Českého statistického úřadu zpřesněný odhad růstu HDP za letošní třetí čtvrtletí. To bylo výrazně méně zasaženo restrikcemi a ekonomika si v něm tak dočasně oddechla, když měla mezikvartálně vyrůst o 6,2 %, což ovšem nadále znamená oproti loňsku propad o 5,8 %. Dnešní údaj bude zajímavý jednak kvůli potenciální revizi, kterou vzhledem k dramatickým okolnostem nelze vyloučit, a hlavně pak kvůli možnosti nahlédnout i do detailnější struktury HDP.
  • Ranní okénko - Německé ceny v průmyslu svižně vzrostly, z pracovního trhu USA dorazilo zklamání
    Dnešní ekonomický kalendář nabízí jen sekundární data. Dorazí běžný účet platební bilance eurozóny za duben a před necelou hodinou německý Destatis zveřejnil květnovou statistiku cen průmyslových výrobců. V USA dnes nebudou zveřejněna žádná ekonomická data, avšak na trhu budou možná pozorovatelné dozvuky zasedání Fedu.
  • Ranní okénko - Německé ekonomice se nedaří odrazit ode dna
    Zájem investorů se na konci týdne otáčí zpět do USA, kde mj. vychází Fedem více favorizovaný ukazatel inflace v podobě PCE indexu, doplněný o data o osobních příjmech a výdajích. Cenová hladina dle tohoto ukazatele patrně rostla podobným meziměsíčním tempem jako v případě CPI a to poblíž 0,2 %.
  • Ranní okénko - Německé maloobchodní tržby se propadly
    Dnes dorazí zpřesněný odhad vývoje českého HDP v posledním čtvrtletí loňského roku z dílny Českého statistického úřadu. Kromě tradičních detailnějších informací o vývoji tuzemského hospodářství bude dnešní údaj zajímavý i z pohledu případné revize. Vzhledem k dynamice vývoje je totiž tato eventualita pravděpodobnější než obvykle a data naznačují, že by mohlo dojít k mírnému zlepšení původně udávaného poklesu o 5 % meziročně.
  • Ranní okénko - Německou ekonomiku podpořil export a investice ve stavebnictví
    Dnešek odstartuje tuzemský únorový konjunkturální průzkum. Přetrvávající ekonomické uzavírky a nepříznivá epidemická situaci budou nadále limitovat prostor ke zlepšení. Opět lze počítat s vývojem charakteristickým pro podzimní a zimní vlny pandemie, tedy že průmysl odolává, zatímco sektor služeb pokulhává, což zrcadlí i indikátory sentimentu. Vzhledem k nedávným ekonomickým údajům budou zajímavé dva body. Zaprvé, zda se nůžky mezi průmyslem a službami dále rozevřely, jak ukázal výsledek únorového PMI v Německu a eurozóně. A zadruhé, zda průzkum v odvětví průmyslu naznačí, do jaké míry jsou čeští výrobci omezeni aktuálními sílícími komplikacemi v dodavatelských řetězcích. Tato informace je směrodatná nejen pro další vývoj cen v průmyslu, které v lednu rostly dvakrát větším tempem, než se čekalo, ale i z hlediska výkonu průmyslové výroby a exportu – dvou hlavních tahounů české ekonomiky v posledních několika měsících.
  • Ranní okénko - Německo zůstává pod tlakem, na rychlé oživení to nevypadá
    Závěr týdne přinese německý Ifo index, který je považován za jeden z nejpřesnějších ukazatelů dalšího ekonomického vývoje u našeho západního souseda. Ostře sledována je zejména složka budoucích očekávání, která by měla podle mediánu trhu setrvat na červencových hodnotách v blízkosti 83,6 bodu. Na první pohled abstraktní číslo je hluboko pod dlouhodobým průměrem. Po sérii zlepšení se do Německa vrací vlna pesimismu a index budoucího výhledu od letošního dubna nepřetržitě klesá.
  • Ranní okénko - Německý index cen dovozů je rekordně vysoko, tamní spotřebitelská důvěra pozitivně překvapila
    Dnes dorazí statistika objednávek dlouhodobé spotřeby v USA. V Německu byly ráno zveřejněny ceny importu a spotřebitelská důvěra GfK. Ekonomický kalendář eurozóny i ČR je pro dnešek prázdný. Koruna se oproti euru stále drží na slabší úrovni EUR/CZK 25,71. České měně ani ostatním měnám středoevropského regionu se včera moc nedařilo. Za tím lze z části hledat jízdu dolaru, který v porovnání se začátkem týdne vůči euru přechodně posílil až o 0,6 %.
  • Ranní okénko - Německý maloobchod zaznamenal obří nárůst tržeb
    Dnešní ekonomický kalendář je téměř prázdný a jedinou výjimkou bude odpolední informace o objemu amerických továrních objednávek za měsíc březen. Od těch si trh po únorovém meziměsíčním poklesu o 0,8 % tentokrát slibuje nárůst o 1,3 %.
  • Ranní okénko - Německý průmysl potěšil
    Dnes se dozvíme statistiku českých maloobchodních tržeb za měsíc červenec. Podle nás dojde oproti červnu k dalšímu mírnému růstu, což by mělo ve srovnání s loňským rokem vynést dynamiku na úrovni 4,3 %. Trh je v tomto ohledu o něco méně optimistický, když čeká 3,6 %. Po předchozích 9,7 % by tak zdánlivě mělo dojít k citelnému zpomalení, což je ovšem dáno slábnoucím efektem snížené srovnávací základny z loňské vlny pandemie.
  • Ranní okénko - Německý průmysl zklamal, co předvede ten český?
    Dnešní den zahájíme dvěma údaji z tuzemska, odkud se dočkáme srpnových dat o zahraničním obchodu a o průmyslu. Obchodní bilance by podle našeho odhadu měla vykázat schodek na úrovni 5,7 mld. Kč, což by oproti předchozímu měsíci znamenalo kosmetické zlepšení. Od průmyslu i vlivem jednoho dodatečného pracovního dne čekáme meziroční nárůst produkce o 6,9 %.
  • Ranní okénko - Německý trh práce se pomalu zvedá, maloobchod je ale stále v útlumu
    Dnešní kalendář je téměř prázdný, z Evropy se dočkáme jen dubnového výsledku růstu indexu cen výrobců za měsíc duben. Po březnovém meziročním zdražení o 4,3 % je tentokrát trh nastaven dokonce na 7,5 %. Na tomto očekávání má ovšem lví podíl efekt srovnávací základny z loňského prvního lockdownu, který se nejvíce projeví v cenách energií. I meziměsíční nárůst, který se čeká na úrovni 1,0 %, ovšem není zcela zanedbatelný.
  • Ranní okénko - Nezaměstnanost by dnes měla klesat, mzdy reálně v záporných číslech
    Za několik málo okamžiků zjistíme, jak se na začátku roku vyvíjela nezaměstnanost v ČR. Následovat bude upřesnění HDP v eurozóně za poslední kvartál minulého roku a odpoledne čeká Polskou národní banku rozhodnutí ohledně navýšení sazeb. Před pár minutami zveřejnil čísla o průmyslu Spolkový statistický úřad a víme tak, že meziročně se v lednu průmyslová výroba zvýšila o 1,8 %, namísto očekávaného poklesu o 1,7 %. Výraznější revize směrem vzhůru se dočkal i prosincový výsledek. Včera přinesla menší zklamání informace ohledně dynamiky průměrné české mzdy ve 4. čtvrtletí 2021, která reálně poklesla o 2 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova