Pátek 19. duben 2024 14:30
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Dlouhé zlaté pozice se před koncem roku propadají

21.12.2016 14:26  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

  • Řada aktiv, zejména v USD, po zvolení Donalda Trumpa vzrostla, zlato však zamířilo opačným směrem
  • Hrubé krátké pozice vzrostly od září třikrát
  • Likvidace dlouhých pozic by mohla dojít až k úrovni 1 100 USD/unci

Šest týdnů nepřerušovaného prodeje od amerických prezidentských voleb a stále to nevypadá, že by se pokles zlata měl zastavit. Investoři prchají před futures i ETF a obligace se snaží zotavit, zatímco dolar míří stále výš.

Tok investic

Majetek v ETF zajištěným fyzickým zlatem vzrostl od 6. ledna do 20. října o 600 tun. Od té doby se prodalo zhruba 216 tun, což je potenciálně stále o 200 tun pod úrovní, na níž byly nakoupeny.

Majetek v největších světových ETF zajištěným fyzickým zlatem, SPDR Gold Shares (GLD), klesl 19. prosince o dalších 8,9 tun, což je největší propad od 1. prosince.

hn1

Hedgeové fondy začaly snižovat svou expozici ve zlatých futures už v červenci, tedy zhruba o dva měsíce dříve než investoři do ETP. Z rekordních 287 000 lotů k 5. červenci prodej od konce září ještě zrychlili.

Největší odprodej následoval po amerických prezidentských volbách a dlouhé čisté pozice nyní klesly o 76 % na 69 000 lotů. Hrubé krátké pozice mezitím vzrostly od září třikrát, na nejvyšší úroveň od 26. ledna.

hn2

Motory současného stavu

Neúnavné oživení dolaru, které začalo 8. listopadu, je klíčovým motorem za změnou chování vůči zlatu. Viděli jsme, že vznikla poměrně úzká korelace mezi XAU a japonským jenem.

Malé zotavení zlata v posledních dnech se objevilo ve chvíli, kdy kurz USD/JPY zažil malý návrat ze 118,65 na 116,55. Jen však dnes znovu oslabil poté, co Bank of Japan pozastavila politická opatření, zatímco reviduje svůj ekonomický odhad.

hn3

Od nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa se očekává, že jakmile 20. ledna převezme úřad, nastaví agresivní plán růstu. Vyhlídky na další snižování daní, masivní investice do infrastruktury a ostřejší Fed pomohly vyslat výnosy dluhopisů a akciové trhy v posledních šesti týdnech výš.

Skutečné výnosy (tedy rozdíl mezi nominálními výnosy a výnosy upravenými o inflaci) od 8. listopadu stabilně rostou. Minulý týden však došlo ke druhému zvýšení amerických úrokových sazeb za posledních 10 let a důraznější jestřábí vyhlídky sazeb pomohly spustit drobné snížení sazeb na úrovni nákladů (viz červená křivka na grafu níže). Díky tomu, že nominální výnosy stále rostou, zvýšily se i skutečné výnosy (šedá křivka), které dosáhly nejvyšší úrovně od 22. ledna.

hn4

Ostatní kovy

Stříbru se dařilo dokonce ještě hůř. Technický průlom pod 16,85 USD/unci minulý týden signalizoval možnost rozšíření poklesu až k úrovni 15,46 USD/unci nebo dokonce níž. Hedgeové fondy se neodhodlaly snížit býčí sázky a minulý týden se dlouhé čisté pozice dostaly na 46 000 lotů, což je o 25 % méně než byla rekordní úroveň v červenci.

Poměr kurzu XAU/XAG ukazující náklady na jednu unci zlata v uncích stříbra se dostal až na 72, což je třítýdenní maximum.

hn5

Zdroj: Saxo Bank

Co nám říká graf?

Zlato se minulý týden oživilo poté, co po jednání FOMC našlo podporu na 1 124 USD/unci, zejména v reakci na drobnou korekci kurzu USD/JPY. Investoři i nadále likvidují dlouhé pozice a v tuto chvíli je nezbytné, aby cena posílila zpět nad 1 150 USD/unci, pokud má současnému klesajícímu trendu uniknout.

Trh je přeprodán v horizontech 9, 14 a 30 dní, avšak zatím se neprojevilo uvolnění v likvidaci dlouhých pozic. Další úrovní po případném prolomení hranice 1 124 USD/unci je 1 100 USD/unci.

Díky SaxoTraderGO si můžete vytvářet své vlastní grafy. Klikněte sem a dozvíte se více

hn6

Zdroj: Saxo Bank

Klíčové motory zlata uvedené výše jsou nyní buď přeprodané (dluhopisy) nebo překoupené (dolar) a s blížícím se koncem roku těžko uvidíme nějakou změnu v těchto trendech.

„Expres parity“ a lehká krátká pozice eura zvyšují riziko, že kurz EUR/USD dosáhne hodnoty €1, takže i když možná dojde ke krátkodobé korekci, zlato nebude mít velký důvod k oslavám, dokud budou výnosy dluhopisů i dolar stále mířit výš.

Index relativní síly (RSI) představuje indikátor technického potenciálu, který má za cíl určit, kdy je trh přeprodaný nebo naopak překoupený tím, že měří rychlost a změny cenových výkyvů. RSI se považuje za překoupený, pokud převyšuje hodnotu 70 a přeprodaný pod 30. Nejčastěji se používá jako vhodný doplněk vlastních preferovaných nástrojů. 

hn7

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph.

Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů. Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě.

Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dlhopisový trh v eurozóne znova horí
    Spread medzi nemeckými a írskymi dlhopismi silne narástol a dosiahol nové historické maximá +50...
  • Dlhopisový trh v eurozóne znova horí
    Vidíme nové historické maximá rizikových prirážok španielskych, talianskych a írskych dlhopisov v...
  • Dlhopisový trh v USA vysiela varovný signál, blíži sa recesia ?
    Dlhopisová krivka v USA pokračuje v inverznom splošťovaní (flattening), keď krátkodobé výnosy silnejšie rastú, ale stredno až dlhodobé výnosy buď idú doprava, alebo mierne klesajú. Fed pomaly zvyšuje krátkodobé sadzby, čo sa prejavuje nárastom krátkeho konca krivky, ale z dlhšieho hľadiska investori príliš neveria jednak súčasnému ekonomickému rastu ako aj udržateľnému rastu infláciu. Preto je dopyt po dlhodobých dlhopisoch ako bezpečných prístavoch a tie zostávajú nakupované.
  • Dlhopis (video)
    Po tom, ako sme mali minulý týždeň prednášku o dolári, prišiel čas na ňu nadviazať prednáškou o dlhopisoch. Dlhopisy považujeme v súčasnosti za kľúčový finančný inštrument. Mal by ho mať vo svojom portfóliu každý investor. A to najmä dlhopis americkej vlády. Prečo?
  • Dlhový strop a kolaps dolára
    Podľa výpočtov Zero Hedge by mala americká vláda už tento pondelok presiahnuť svoj dlhový limit, čím sa dostane do technického bankrotu. Minister financií Geithner už dlhodobo volá po "katastrofálnych následkoch" nezvýšenia dlhového stropu. Uvidíme, čo to spraví na trhu, keď si trh zrazu "uvedomí", že US vláda nespláca svoje záväzky. Jeden z najväčších investorov v histórií, Stanley Druckenmiller, ktorý sa drží v úzadí, sa znenazdajky vyjadril na margo súčasných problémov v zmysle, že skutočný problém leží niekde úplne inde. Držíme cenný papier a sú možné dva varianty - jeho kupón sa nevyplatí niekoľko dní (vláda prekročí dlhový strop) alebo sa tento kupón vyplatí tým, že sa opäť zvýši dlh. Čo je pre mňa ako investora lepšie?
  • Dlh v objeme 50 biliónov USD: 3.vlna finančnej krízy z roku 2008?
    Táto fotka čínskeho obchodníka s ovocím, ktorý na svojom mini laptope obchoduje na akciovom trhu, sa stala v priebehu ...
  • Dlouhá a mírnější recese? Trh práce říká, že jo!
    Jak čert kříže se však akcie bojí silného trhu práce. Oficiální data ukazují, že jsou „rock solid“, ale při bližším pohledu zjistíme, že statistika umí divy. Investoři musí neustále pracovat s mnoha scénáři, které mohou potenciálně nastat. Trhy mají nyní relativně jasno – ekonomika lehce přistane, trh práce zůstane silný a inflace postupně klesne.
  • Dlouhé dolarové sazby chytily druhý dech
    Zatímco ceny ropy a plynu stoupají dále, tak výnosy amerických dluhopisů chytily druhý dech, což je výsledek mimo jiné i (stále) velmi dobré podnikatelské nálady v amerických službách. Index ISM se poněkud překvapivě posunul v září vzhůru (byť díky rostoucím cenám), což mělo na dolar pozitivní vliv. Eurodolar však dnes bude muset sledovat tzv. ADP report, který hodně napoví, jak by mohla vypadat oficiální zářijová data z amerického trhu práce (na pořadu dne v pátek). Ta definitivně rozhodnou o tom, zdali Fed spustí útlum měnové expanze již v listopadu.
  • Dlouhé pozice bitcoinu nad 43 tisíc dolarů jsou v centru pozornosti, tvrdí analytik
    Podle Markuse Thielena ze společnosti 10x Research, který správně předpověděl nedávný pullback, začala pátá vlna impulzivního pohybu bitcoinu a do konce prvního čtvrtletí by mohla vést k překročení 50 000 dolarů.
  • Dlouhé pozice. GBPUSD, denní graf 7. Globální akciový trh roste díky očekávání bezprecedentní americké inflace
    Očekává se brzké zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu a ještě větší nárůst americké inflace. Akciový trh v pondělí vykazuje extrémně opatrný růst.
  • Dlouhodobá předpověď ceny zlata od Capital Economics
    Ve srovnání s názorem analytiků z výzkumné společnosti ANZ Research pokrývající Austrálii, Nový Zéland a Asii mají analytici Capital Economics na zlato jiný názor. Věří, že do konce roku 2023 ceny zlata klesnou na 1900 dolarů za unci. Důvodem je pokračující růst americké ekonomiky a slábnoucí inflační tlaky.
  • Dlouhodobí držitelé a bitcoinové velryby pokračují v akumulaci Bitcoinů
    Kryptotrh zaznamenal nejprudší pokles od července minulé roku, ceny digitálních aktiv poklesly o šokujících 52 % Vše ale naznačuje tomu, že tento pokles s dlouhodobými investory nehnuly a bitcoinové velryby pokračují v akumulaci.
  • Dlouhodobí držitelé Bitcoinu pokračují v trendu
    Nedávno vydaná zpráva odhaluje informace o nejznámější kryptoměně, BTC. Podle informací obsažených v této zprávě většina těžařů BTC pokračuje v trendu a vytěžené mince stále drží i za nepříznivých podmínek.
  • Dlouhodobí držitelé bitcoinu zůstávají silní, na pád reagují jen málo
    Údaje na řetězci ukazují, že dlouhodobí držitelé bitcoinu se v poslední době stále drží na silných pozicích, protože jejich příliv na burzu zůstává nízký.
  • Dlouhodobí investoři na trhu
    V dalším vývoji ceny zlata sehrají velmi důležitou roli rostoucí náklady na těžbu a snižující se výnosnost nalezišť.
  • Dlouhodobý býčí trend zlata spěje ke konci
    V krátkodobé analýze zůstávají analytici z Wall Street mírně optimističtí, protože americký dolar považují za nadhodnocený; medvědí sentiment u retailových investorů nicméně vzrostl na několikaleté maximum.
  • Dlouhodobý investiční produkt (DIP) míří do třetího čtení. Aktuálně se schvaluje Sněmovnou
    Na potřebě zatraktivnění třetího pilíře se shoduje celý finanční trh. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že tento typ penzijního produktu je naprosto běžný ve všech okolních zemích i v investičně rozvinutých zemích. A i když penzijní fondy jako jediné budou mít státní příspěvek, je potřeba třetí pilíř zatraktivnit i pro mladší a střední generaci. DIP toto přináší.
  • Dlouhodobý investiční produkt nabízí flexibilnější zhodnocování peněz na stáří. Zvažuje jej využít třetina Čechů
    Zhruba třetina (34 %) Čechů zvažuje, že si začne odkládat peníze na důchod do daňově zvýhodněného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Z těch, kteří si na stáří už nějaké peníze střádají, jich nejvíce (28 %) odkládá částku 500–1 000 korun. Při odchodu do důchodu v současné době by 53,5 % dotázaných bylo spokojeno s důchodem vyšším, než je 25 tisíc korun, což je částka převyšující loňský průměrný důchod.
  • Dlouhodobý investiční produkt plánuje využít až třetina Čechů
    Téměř polovina Čechů (47,5 %) má poměrně jasné představy o trávení důchodu, ať už je to poklidná domácí atmosféra, péče o vnoučata, vila u moře nebo cestování. Tyto plány ale něco stojí a spolehnout se pouze na státní důchod nelze. Proto už dnes 62 % dotázaných Čechů odkládá na důchod do spořicího produktu a 57,5 % k tomu využívá nějakou formu investice. Stát od nového roku zpřístupní možnost investovat do daňově zvýhodněného Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Podle dotazování online investiční platformy Portu plánuje tento produkt využít asi třetina (34 %) Čechů. DIP by měl pomoct lidem investovat na důchod efektivněji a dynamičtěji s daňovou podporou.
  • Dlouhodobý výhled cen elektřiny je podle analytiků vždy nejistý
    Dlouhodobý výhled cen elektřiny na trzích je nejistý, což vývoj v minulosti několikrát ukázal. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Předpokládaným růstem velkoobchodních cen vláda spolu s možným nedostatkem elektřiny v Evropě odůvodňuje investici do nového jaderného bloku v Dukovanech. Server Seznam Zprávy uvedl, že podle analýz, jimiž disponuje stálý výbor pro výstavbu jaderných zdrojů, stoupne do doby dostavby nové elektrárny kolem roku 2036 cena elektřiny až trojnásobně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank