Pátek 29. březen 2024 11:34
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Větší chuť obchodníků riskovat připravila vzácné kovy o jejich lesk

06.11.2014 15:40  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zlato se propadlo na čtyřleté minimum – za jeho neúprosným pádem stojí nedávné kroky Japonské centrální banky. Ceny ropy se stabilizovaly, avšak riziko na spodní straně přetrvává i nadále. Obiloviny rostou již pátý týden v řadě.

Světové akciové trhy pokračují ve svém zotavování z výprodejů, které je postihly na začátku října.  Dolar zase začal jevit známky toho, že jeho měsíc trvající rally, která od počátku října stagnovala, se opět rozjede. Největší překvapení týdne však trhu  připravila Japonská centrální banka, která oproti očekáváním v pátek oznámila, že rozšíří svůj program kvantitativního uvolňování o další opatření.

Tento nárůst objemu tisknutých peněz, ke kterému došlo jen několik dní poté, co americká Federální komise pro volný trh ukončila třetí kolo programu kvantitativního uvolňování (QE3), zákonitě vedl k výraznému pohybu u měnového páru USDJPY. Japonská centrální banka k tomuto kroku přistoupila  kvůli obavám ohledně slabé inflace, jejíž hlavní příčinou jsou klesající ceny energií.

Výsledkem je, že světové finanční trhy zahajují měsíc listopad s podporou, kterou jim poskytuje zvýšená chuť obchodníků riskovat. Ti se opět vrací k dolaru, zejména k jeho kurzu vůči japonskému jenu, který se propadl na šestileté minimum. Došlo-li by u dolaru navíc k poklesu pod hodnotu 1,25 vůči euru, potvrdilo by to všeobecnou podporu americké měny. Také akciové trhy byly svědky výrazného oživení – index S&P 500 se ve svém obchodování opět vrátil k rekordním hodnotám, přičemž je tomu jen pár týdnů, co se potácel na okraji propasti.

Na pozadí těchto událostí zakončil komoditní sektor tento měsíc relativně silnými výkony, a to i přes negativní vliv posilujícího dolaru. Výrazné ztráty na počátku měsíce (zejména u ropy) však vedly k tomu, že komodity hlásí již čtvrtý ztrátový měsíc v řadě, což je nejdelší série propadů od cenového kolapsu v roce 2008. Většina sektorů skončila tento týden v plusu. Nejvýraznější výjimkou byly vzácné kovy, kde po technickém prolomení některých významných hladin došlo ke zhoršení výhledu pro nejbližší období.

hn1

Zemní plyn byl svědkem výrazného růstu vzhledem k tomu, že podprůměrné teploty, které by dle předpovědí měly příští týden postihnout východní polovinu USA, by mohly zvýšit poptávku po vytápění. Týdenní navyšování zásob však i nadále pokračuje plynulým tempem, což znamená, že v době kulminace poptávky ze strany spotřebitelů, bude ve skladech dostatečný objem zásob. Z toho důvodu se v tomto okamžiku jeví další růst nad hladinu 4,10 dolaru za therm jako omezený.

Sektor obilovin sestávající ze sójových produktů, kukuřice a pšenice si zapsal další skvělý týden, již pátý v řadě. Nejvýrazněji k tomu přispěla velmi silná rally na sójovém šrotu, díky níž výkon celého sektoru vzrostl. Příčinou byly obavy opožděných dodávek čerstvé produkce do lisoven v důsledku dopravních zácp na železnici a rovněž silná vývozní poptávka.

Chicagská burza (CBOT) ve středu po ukončení obchodování zvedla své marže, čímž zdražila držení otevřených pozic u futures na sójový šrot, což pak následně vedlo k cenovému obratu. Na trh již brzy dorazí rekordní úroda kukuřice a sójových bobů a možnost dalšího růstu je tedy stále více v nedohlednu.

Nečekaný měnový stimul ze strany Japonska byl vzpruhou pro průmyslové kovy, zejména nikl a hliník. Přidáme-li k tomu mírný nárůst indexu nákupních manažerů (PMI) reflektující data z čínského výrobního sektoru, vidíme, že se výhled pro nejbližší období u tohoto sektoru zlepšil, a to i přes evidentní potíže, které by mohl vyvolat opětovný růst dolaru. Podporu čerpala i měď – pomohla jí chystaná stávka, která by se měla konat v indonéském Grasbergu, třetím největším důlním komplexu na světě. Jestliže se zaměstnancům a vedení dolu nepodaří dosáhnout dohody ohledně otázek bezpečnosti práce, je možné, že 6. listopadu bude zahájena stávka, které se zúčastní 11 000 pracovníků.

hn2

Ceny ropy se stabilizovaly, negativní trend však přetrvává dál

Americká ropa WTI i severomořská ropa Brent čerpaly podporu díky slovní intervenci generálního tajemníka kartelu OPEC. Ten prohlásil, že jestliže se ceny ropy budou i nadále pohybovat okolo 85 dolarů za barel, dojde dle jeho očekávání ke snížení produkce ropy z břidlic, což by z dlouhodobého hlediska mělo přispět k navýšení poptávky po ropě produkované kartelem.

Generální tajemník však také uvedl, že kartel v nejbližší budoucnosti neplánuje žádné výrazné omezení své ropné produkce, což následně vedlo k tomu, že se pozornost trhu opět vrátila k současnému stavu přezásobení. K negativnímu výhledu pak dále přispěla data americké vládní agentury EIA (Energy Information Administration), podle kterých vzrostla domácí ropná produkce na nejvyšší hladinu minimálně od roku 1983. Nárůst objemu amerických zásob v současné době rovněž vede ke snižování nedostatku ropy na spotovém trhu, což u obchodníků snižuje zájem držet v tomto okamžiku dlouhé pozice.

Ceny ropy se stabilizovaly, avšak dokud nedojde k sezónnímu oživení poptávky (což bude až za několik týdnů), nebo se nesníží objem zásob, přetrvává i nadále riziko, že současný klesající trend bude pokračovat. Nejbližší oblast podpory pro americkou ropu WTI se pohybuje mezi 75 a 77 dolary za barel.

hn3

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Rozhodnutí Japonské centrální banky postrčilo cenu zlata k nezadržitelnému pádu

Vzácné kovy utržily tento týden velkou ránu. Došlo k tomu poté, co americká Federální komise pro volný trh ukončila program nákupu aktiv, a kdy se pozornost trhu zaměřila na otázku, kdy dojde ke zvýšení úrokových sazeb. Dolar zažíval rally a index S&P 500 se opět vrátil k rekordním hodnotám. Oslabení u zlata pak bylo ještě dále prohloubeno negativním dopadem rostoucí chuti obchodníků riskovat poté, co Japonská centrální banka přišla se svým překvapivým oznámením. Tato změna rovněž poukázala na pokračující oslabování inflačních tlaků, ke kterému nyní přispívá výrazný propad cen energií, k němuž došlo během posledních několika měsíců.

Dramatické výprodeje během druhého čtvrtletí loňského roku se zastavily teprve tehdy, když zlato našlo hladinu podpory na hodnotě 1180 dolarů za unci. Další dva pokusy, jeden vloni v prosinci a poslední před necelým měsícem, rovněž selhaly. Překvapivé oznámení Japonské centrální banky a následný výrazný, na riziko orientovaný posun u jenu a na světových akciových trzích však postrčily cenu zlata k nezadržitelnému pádu a spousta obchodníků uplatnila příkaz sell stop.

Zlatu dále nepomohlo, že během čtrnáctidenního období trvajícího do 21. října snížili finanční manažeři a hedgeové fondy počet svých krátkých pozic o 1,4 milionu uncí a naopak zvýšili množství svých dlouhých pozic o 2,4 milionu. Pozice těchto investorů nyní opět reflektují spíše medvědí sentiment, což přispívá k prodejnímu tlaku.

Tento poslední posun u zlata vedl k tomu, že se technický výhled pro tento kov zhoršil. Poté, co byla cena zlata 6. října odmítnuta na hladině 1183 dolarů za unci, podařilo se kovu dosáhnout 61,8% retracementu na hladině okolo 1253 dolarů za unci. Následný propad na nové čtyřleté minimum by byl známkou opětovných výprodejů, které se během posledních 16 měsíců zastavily. To, jak se budou obchodníci v následujících týdnech chovat, je nyní najednou velmi důležité – pokud se totiž zlatu nepodaří vrátit na hladinu 1180 dolarů za unci, je možné, že jeho cena bude muset jít dolů.

Hranice podpory, kterou je nyní třeba sledovat, je nejprve 1159 dolarů za unci (minimum z července 2010) a poté 1088 dolarů za unci. Pokud by se zlato této hladiny dotklo, znamenalo by to, že ze své desetileté rally od roku 2001 do roku 2011 ztratilo 50 %.

hn4

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Zlato se nyní opět porozhlíží po nějakých podpůrných zprávách a z toho důvodu by se švýcarské referendum o zlatu plánované na 30. listopadu mohlo stát stále více rozhodující událostí, která zlato buď podrží, nebo potopí. Pokud referendum projde, bude muset  Švýcarská národní banka během příštích pěti let výrazně navýšit objem svých zlatých rezerv. Podle dosavadního volebního průzkumu podporuje návrh okolo 44 % voličů, což podle mnohých není nijak valná startovní pozice. Švýcarský parlament i centrální banka jsou ostře proti tomu, co navrhují přívrženci referenda. Očekává se, že  bude zahájena tvrdá kampaň proti návrhu, což by pak mohlo vést ke snížení počtu jeho příznivců.

 hn5

Chuť k riziku. Nač se uchylovat k bezpečným přístavům, když  se Japonská centrální banka nabídla natisknout biliony? Foto: Paolo Toffanin

Ole  Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ve světě jsou problém rostoucí výnosy, doma zmatek kolem daní
    Hlavní akciové trhy dnes opustila růstová nálada a vývoj na klíčových trzích je při nejlepším nerozhodný. Momentálně převládá pokles, přičemž v Evropě jsou ztráty většinou jen mírné a zámořský S&P 500 klesá o necelé půlprocento. Investoři se sice mohou těšit z dobrých firemních výsledků, jenže problémem se znovu stávají výnosy.
  • Ve světě převládl negativní vývoj, euro obrátilo dolů, koruna přesto drží zisky
    Koruna za dnešek posílila. V závěru se k euru pohybuje na 24,26. Co do výkonnosti koru...
  • Ve světle padajícího dolaru se středoevropským měnám daří
    Česká koruna v průběhu celého minulého týdne posilovala. Zatímco za počátku týdne se kurz ještě nacházel u hladiny...
  • Veškerá pozornost upřena na zásoby - Nike překonala čtvrtletní zisk, ale oživení v Číně je stále pomalé
    ‚‚Společnost Nike překonala očekávání čtvrtletního zisku a tržeb a zároveň mezičtvrtletně snížila své nadbytečné zásoby. Zásoby jsou pro investory klíčovým bodem zájmu, protože jejich vyšší úroveň způsobená narušením dodavatelského řetězce znamenala, že Nike musela slevovat, aby mohla své výrobky přesunout, což snížilo marže. Generální ředitel Matt Friend investory uklidnil prohlášením, že firma dělá "obrovský pokrok v oblasti zásob", a dal jim tak naději na vyšší marže.
  • Ve Škoda Auto pokračuje rušení směn kvůli nedostatku čipů
    V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto pokračuje rušení části směn kvůli nedostatku čipů, které se používají v palubní elektronice. Výroba tak zůstává omezená. Kvůli nedostatku dílů se prodloužila i vánoční odstávka, řada zaměstnanců se do práce vrátila až v noci z neděle na pondělí, uvedl týdeník Škodovácký odborář. Podle dřívějšího vyjádření firmy se situace v dodávkách polovodičů bude postupně uvolňovat v druhém pololetí letošního roku.
  • Věštec z Omahy napsal dopis investorům
    "Warren Buffett je známý neokázalým a střídmým životním stylem. Jako jeden z nejbohatších lidí na světě bydlí ve starém domě v Nebrasce za 30 tisíc dolarů. Přestože již oslavil devadesáté narozeniny, jeho investiční předpovědi stále slaví úspěchy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ve Švédsku je po volbách, pozornost se přesouvá na Riksbank
    Téměř všechny hlasy odevzdané ve švédských parlamentních volbách byly sečteny a zdá se, že výsledky potvrzují, že koalice pravicových stran (Švédští demokraté, liberálové, umírnění a křesťanští demokraté) zajistila většinu křesel v parlamentu. To znamená přesun moci ve Švédsku, kdy dříve vládnoucí středolevý blok přešel do opozice. Zatímco oficiální výsledky ještě nebyly oznámeny, švédská premiérka Magdalena Anderssonová (sociální demokraté) dnes přiznala porážku a oznámila, že rezignuje na svůj post.
  • Ve Švýcarsku se uskuteční referendum o ústavním zakotvení práva na platbu v hotovosti. Český Senát jej tento týden odmítl
    Ve Švýcarsku se uskuteční referendum o záležitosti, kterou v tomto týdnu český Senát zamítl. Totiž o ústavním ukotvení práva na platbu v hotovosti. Stoupenci referenda v této věci, Švýcarské hnutí za svobodu, shromáždili pro záměr více než 157 tisíc podpisů svých spoluobčanů. Pokud úřady potvrdí platnost alespoň 100 tisíc podpisů z nich, musí se ze zákona alpské země referendum konat.
  • Větrná bouře Eunice zlevňuje v Evropě elektřinu na letošní minima. Třeba Němci totiž vyrobí tolik elektřiny z větrníků jako nikdy
    Ceny elektřiny v Evropě se v důsledku větrných bouří propadají na letošní minima. Čistě vzhledem k vývoji cen elektřiny jde o vítanou úlevu, neboť zvláště na sklonku loňska elektřina v Evropě dramaticky zdražovala na historické rekordy, vinou evropské plynové krize.
  • Ve třetím čtvrtletí roku 2022 společnost GEVORKYAN, a.s. vykázala meziročně 9,94% růst tržeb a 17,51% růst zisku EBITDA. Společnost cílí na splnění stanoveného ročního plánu
    Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., uveřejňuje své finanční výsledky za 3 čtvrtletí roku 2022 a aktuální zprávu o investiční a provozní činnosti nejen v návaznosti na své červnové IPO. Společnost GEVORKYAN, a.s. vykázala za 3 čtvrtletí roku 2022 tržby z prodeje výrobků a služeb na úrovni 40,69 mil. EUR a zisk EBITDA 12,33 mil. EUR, což implikuje EBITDA marži na úrovni 30,29 %.
  • Většina aktiv i dnes jen ve vyčkávacím režimu, španělský index mezitím dál jako na houpačce
    Ani středeční seance zatím evropské indexy z rovnováhy nevykolejila a ty si dál bez problémů udržují své vysoké ocenění. Německý DAX se drží v okolí 12 950 euro a výraznější pohyby dnes v Evropě pozorujeme opět pouze na akciích ve Španělsku, kde po včerejším trochu polovičatém (ne)vyhlášení samostatnosti Katalánska zamířil akciový IBEX vzhůru o více než procento.
  • Většina asijsko-pacifických indexů klesá
    Většina asijsko-pacifických indexů vykazuje pokles. Index Shanghai Composite a Shenzhen Composite vykázal mírný růst o 0,2 % a 0,41 %, zatímco index Hang Seng ztratil 1,03 %. KOSPI klesl o 1,46 %, S&P/ASX 200 klesl o 0,47 % a Nikkei 225 se od pátku téměř nezměnil.
  • Většina asijsko-pacifických indikátorů vykazuje růst
    Většina asijských indikátorů dnes vykazuje růst. Indexy Shanghai Composite a Hang Seng na Šanghajské a Hongkongské burze vzrostly o 0,29 % a 2,34 %. Další čínský indikátor – Shenzhen Composite – mezitím klesl o 0,35 %. Japonský index Nikkei 225 vzrostl o 1,15 %, korejský KOSPI o 0,53 % a australský S&P / ASX 200 méně než ostatní – 0,14 %.
  • Většina asijsko-pacifických trhů utrpěla ztráty
    Hlavní indexy asijsko-pacifického regionu utrpěly ztráty, přičemž jejich průměrný pokles činil 1 % nebo více. Dvěma indexům se však podařilo růst: australské akcie S&P/ASX 200 přidaly 0,16 % a japonský index Nikkei 225 vzrostl o 0,6 %. Čínský Shanghai Composite ztratil 1,1 %, zatímco menší Shenzhen Composite Index ztratil 1,86 %. Hlavní hongkongský index Hang Seng klesl o 1,44 %, zatímco jihokorejský KOSPI klesl o 1,04 %.
  • Většina asijských akciových trhů se obchoduje v červených číslech
    Podle analytiků může Federální rezervní systém po svém lednovém zasedání, které skončí ve středu, trhům naznačit, že je připraven začít zvyšovat úrokové sazby v březnu. Půjde o první zvýšení sazeb od roku 2018.
  • Většina asijských indexů mírně stoupá
    Většina hlavních asijských indexů vykazuje v dnešním obchodování mírný růst. Hongkongský index Hang Seng tak přidal 0,72 %, japonský Nikkei 225 0,94 %, australský S&P/ASX 200 0,28 % a korejský KOSPI jen 0,11 %. Čínské indexy Shanghai Composite a Shenzhen Composite zároveň klesly o 0,21 % a 0,37 %.
  • Většina Čechů zůstává nadále proti přijetí eura, ukázal nejnovější průzkum Eurobarometer. S jejich názorem výrazněji nehnula ani největší inflace za třicet let, ani rekordní zadlužování ČR
    Celkem 54 procent obyvatel České republiky nesouhlasí s tím, aby země přijala euro. Naopak 44 procent je pro vstup Česka do eurozóny. Čísla vycházejí z nejnovějšího šetření Eurobarometer, jehož závěry dnes zveřejnila agentura Bloomberg. Výsledky se příliš neliší od těch loňských.
  • Většina fondů letos prodělala, akciové průměrně čtyři procenta
    Letošní výkonnost většiny podílových fondů byla na konci třetího čtvrtletí v minusu. Akciové fondy vykázaly v průměru ztrátu čtyři procenta, smíšené fondy zaznamenaly poloviční ztrátu. Naopak dluhopisové fondy byly téměř dvě procenta v plusu, ještě více se dařilo peněžním fondům. Vyplývá to z Partners Indexu podílových fondů za září, který má ČTK k dispozici.
  • Většina hlavních indexů asijsko-pacifického regionu klesla o 1,5 %
    Většina hlavních asijsko-pacifických indexů klesla o 1,5 %. Čínské indexy mírně vzrostly. Shanghai Composite si připsal 0,11 % a Shenzhen Composite přidal 0,38 %. Všechny ostatní regionální ukazatele klesly. Japonský Nikkei 225 ztratil 0,14 %. Hongkongský index Hang Seng se propadl o 1,48 %, australský index S&P/ASX 200 ztratil 1 % a korejský index KOSPI klesl o 1,08 %.
  • Většina hlavních titulů pražské burzy dnes posilovala, nejvíc rostly Erste a ČEZ
    Pražská burza smazala část čtvrtečních ztrát. Index PX dnes posílil o procento na 1275,15 bodu. Vzhůru mu pomohly hlavně cenné papíry bankovní skupiny Erste a energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů na burzovním webu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader