Úterý 19. březen 2024 06:26
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Cesty průmyslových a vzácných kovů se rozdělily

29.08.2014 09:23  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zisky u průmyslových kovů pomohly vykompenzovat ztráty, které utrpěly vzácné kovy a zemědělský sektor.  Cena ropy je i nadále pod tlakem v důsledku rostoucích dodávek. Zlatu se do cesty postavily posilující dolar, rostoucí akcie a výnosy dluhopisů.

Vývoj na komoditních trzích minulý týden všeobecně stagnoval. Růst průmyslových kovů byl totiž oslaben ztrátami u ostatních sektorů, jako například u vzácných kovů a obilovin. Energetický sektor podával stagnující výkon – ceny zemního plynu a benzínu sice stouply, avšak ceny obou druhů ropy zase poklesly v důsledku očekávaného nárůstu dodávek. Vzácným kovům se nedařilo, ale přesto se jim povedlo získat podporu, a to navzdory smršti negativních zpráv. Ceny obilovin a sójových bobů jsou i nadále pod tlakem v důsledku hojné úrody v USA. K tomu pak dále přispívá zajišťování ze strany farmářů a spekulativní výprodeje ze strany obchodníků.

Komoditní index Bloomberg (Bloomberg Commodity Index) se nijak nezměnil. Zisk u průmyslových kovů, který dosáhl hodnoty téměř 3 %, pomohl vykompenzovat ztráty u vzácných kovů a zemědělských komodit.

hn2

Zatímco výkon komodit byl smíšený, index S&P 500 vzrostl na nové maximum a americkému dolaru se vůči měnovému koši podařilo dosáhnout nejvyšší hodnoty od loňského září.

hn2

Platině dochází dech. V první polovině tohoto roku těžil kov podporu z pětiměsíční stávky horníků v Jižní Africe, což je největší producent platiny na světě.  Od té doby však platina stále více ztrácí na tempu. Její spotová cena během posledních deseti obchodních dnů klesala, což je podle agentury Bloomberg nejdelší ztrátové období od ledna 1987.

Měď, hliník a zinek zaznamenaly prudký růst, a to i přes smíšené signály ze strany dvou největších světových spotřebitelů, Číny a USA. Průmyslová produkce a cenový vývoj na trhu s bydlením v Číně přinesly zklamání. Naopak tempo průmyslové produkce v USA rostlo nejrychleji za poslední čtyři roky a tři indikátory reflektující vývoj na trhu s bydlením překonaly všeobecně přijímané odhady.

Výsledkem je, že cena vysoce kvalitní mědi vzrostla poprvé za poslední čtyři týdny. Podporu nalezla na hladině 3,10 dolaru za libru a nyní by se měla usadit v rozmezí, jehož horní hranice s hodnotou 3,30 dolaru za libru by měla sloužit jako hranice odporu.

hn3

Vysoce kvalitní měď (HG copper), future se splatností v prosinci 2014

Ceny futures kontraktů na americký zemní plyn se usadily v rozmezí s hladinami 3,75 a 4,00 dolaru za therm. Výrazné navyšování zásob v podzemních skladech, ke kterému posledních 18 týdnů pravidelně týden co týden dochází, napomohlo téměř zcela eliminovat obavy ohledně možného nedostatku dodávek v důsledku výrazného poklesu zásob po loňské zimě.

K tomu, aby se však zemnímu plynu podařilo do října, kdy poptávka začne převyšovat nabídku,  dosáhnout bezpečné hladiny 3,5 bilionu kubických stop, je nutné, aby týdenní navyšování zásob dosahovalo nadprůměrného objemu v porovnání s předchozími roky. To je možné jen za předpokladu, že tento plán neohrozí nějaké rušivé vlivy. Vědomí tohoto faktu by mělo nahrávat vyšším cenám.

Výhled pro nejbližší období se rovněž jeví jako podpůrný vzhledem k tomu, že nadprůměrné teploty na konci léta by mohly vést k tomu, že se zvýší poptávka ze strany elektráren. Pozornost investorů může také upoutat hrozba první bouře v nastupujícím období hurikánů.

Zásah ze všech stran

Vzácné kovy se tento týden ocitly v téměř ukázkové smršti protivenství v souvislosti s tím, jak rostl dolar, akcie i výnosy dluhopisů a  americká ekonomika i nadále hlásila povzbudivé výsledky. To přispělo k tomu, že vzácné kovy přišly o část podpory, kterou během posledních několika měsíců čerpaly, a to zejména z geopolitických obav a klesajících výnosů dluhopisů.

Zlato se nyní dostalo téměř opět tam, kde začínalo. Jeho cena se vrátila k hladinám, které v červnu, kdy radikálové z Islámského státu zahájili svou ofenzívu v Iráku, posloužily jako odrazový můstek pro následnou rally.  I přes to se zlatu podařilo udržet se nad trendovou linií podpory v hodnotě 1 271 dolarů za unci, což by mohlo naznačovat menší chuť obchodníků prodávat.

Část pozornosti se nyní obrací k očekávanému sezonnímu nárůstu fyzické poptávky ze strany Indie, která se chystá na nadcházející období oslav. Ačkoliv se v důsledku dovozových restrikcí letos očekává nižší poptávka, než jaká byla v předchozích letech, je možné, že nedávný pokles cen zlata zase vyhlídky na poptávku zlepší.

Zdá se, že stříbro má nyní za sebou pětitýdenní období, kdy téměř nepřetržitě docházelo k likvidaci dlouhých pozic. Během tohoto období se cena stříbra propadla o více než 10 %. V červenci dosáhlo množství spekulativních čistých dlouhých pozic již dále neudržitelných hodnot a jakmile došlo k obratu v sentimentu na trhu, následovalo několik týdnů výprodejů.

Cenové oživení u průmyslových kovů, ke kterým se částečně řadí i stříbro, napomohlo stabilizovat cenu stříbra a vedlo k tomu, že tento kov svým výkonem opět předběhl zlato. Poměr XAUXAG (jenž vyjadřuje cenu jedné unce zlata v uncích stříbra) se nedávno vyšplhal na hodnotu 66,8. Nyní by se mohl vracet zpět na hladinu 65 a poté až na 64,50.

hn4

poměr XAUXAG

Trh s ropou zůstává pod tlakem. Zvýšený objem dodávek (hovoří se dokonce o jejich nadbytku) i nadále negativně ovlivňuje sentiment na trhu. K tomuto vývoji dochází v době, kdy se očekává jen slabý růst světové ekonomiky, což má za následek, že vyhlídky na růst poptávky jsou poměrně omezené. Spotové ceny severomořské ropy Brent zůstávají v porovnání s forwardovými cenami nižší. To vedlo k tomu, že se ropa Brent propadla na 14měsíční minimum a americká ropa WTI zažila nejdelší období propadů za posledních devět měsíců.

Toto oslabení se šíří i do dalších trhů s ropou, zejména do oblasti Blízkého východu, kde rozdíl mezi levnější dubajskou ropou a severomořskou ropou Brent se snížil na čtyřleté minimum. To by v konečném důsledku mohlo pomoci ropě z oblastí Atlantského oceánu v boji o zákazníky z Asie a přispět tak k transportu většího objemu ropy směrem na východ. Snížil by se tak nadbytek, který má negativní dopad na trhy se severomořskou ropou a ropou ze západní Afriky.

Pozornost investorů se však prozatím plně soustředí na pokračující růst dodávek. V červenci otevřela Libye po roční blokádě svůj hlavní exportní terminál. Od té doby se objem jeho denní produkce zvýšil ze 400 000 barelů na současných 612 000 barelů. Dále dojde ke znovuotevření ropovodu z iráckého Kurdistánu do Turecka. Po provedené modernizaci by se jeho kapacita měla zdvojnásobit na nejméně 200 000 barelů za den.

Je možné, že na klesající ceny ropy nakonec zareagují země z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).  Ze Saúdské Arábie totiž proudí obrovské objemy ropy k pokrytí nedostatku, který až donedávna panoval v důsledku blokád v Libyi.

hn5

Nadcházející období oslav v Indii bude pro zlato pozitivním impulzem. Foto: kurkul \ Thinkstock

Americké ropě WTI začíná být v USA horko

V USA došlo k překvapivému nárůstu zásob v dopravním uzlu pro futures na ropu WTI obchodované v New Yorku. To vedlo k tomu, že se cena americké ropy WTI v poměru k severomořské ropě Brent propadla o větší hodnotu. I přes vyšší míru podpory, kdy silná poptávka ze strany rafinerií udržovala promptní cenu ropy WTI na vyšší hladině v porovnání s její forwardovou cenou,  se cena ropy ocitla pod tlakem.

Další příčinu tohoto slabého výkonu můžeme najít, podíváme-li se na spekulativní pozice na ropu držené hedgeovými fondy a finančními manažery. V červnu dosáhl počet čistých dlouhých pozic na oba typy ropy rekordních hodnot. Následný cenový propad vedl k tomu, že se množství býčích sázek na ropu Brent snížilo o 70 %, zatímco ropa WTI zažila redukci pozic o pouhých 38 %. Tento stav trval až do 12. srpna. Tento týden jsme byli svědky toho, jak investoři do ropy WTI v reakci na pokračující cenový propad a oslabenou míru podpory pokračovali v dalším stahování těchto býčích pozic.

hn6

K jak velké redukci došlo se dozvíme v pátek po ukončení obchodování, kdy americká Komise pro obchodování s komoditními futures zveřejní aktuální zprávu COT (Commitment of Traders). Aktualizované informace budou jako obvykle k dispozici na TradingFloor.com následující pondělí.

Ole S. Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 

Zpráva o spekulativních pozicích (Speculative Positioning Report, COT)

Zprávu COT (Commitment of Traders) vydává každý pátek americká Komise pro obchodování s komoditními futures (Commodity Futures Trading Commission, CFTC). Zpráva využívá data z týdne končícího vždy předchozí úterý. Zpráva obsahuje informace o pozicích, které drží hedgeové fondy a finanční manažeři na různých amerických trzích s futures, přičemž tyto trhy jsou rozděleny na trhy měnové a komoditní. Pozice, které drží tato skupina investorů, jsou nejvíce sledovány, jelikož je u nich největší pravděpodobnost, že mají nastavené těsné stop příkazy a žádná podkladová rizika, proti kterým je třeba se zajistit. Pozice těchto investorů by tak měly nejcitlivěji reagovat na fundamentální a technické cenové změny. Saxo Bank vydává vždy v pondělí dvě týdenní zprávy, které pomocí grafů a textu prezentují nejnovější data.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cestovní ruch dostal ránu na solar plexus
    „Cestovní ruch dostal v prvním čtvrtletí ránu na solar plexus. Ve druhém čtvrtletí přijde další úder, z kterého se již řada podnikatelů v cestovním ruchu nevzpamatuje a definitivně ukončí činnost,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cestovní ruch je v hluboké krizi
    „Hoteliéři si musí začít více vážit domácí klientely, která ve třetím čtvrtletí zvýšila meziroční počet přenocování o 17,2 procenta. Ukazuje se, že Češi projevili výrazně vyšší zájem o pětihvězdičkové hotely, které dříve navštěvovali především cizinci. Luxusní hotely však přesto evidují největší ztráty ze všech ubytovacích zařízení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cestovní ruch na pokraji krachu. Vláda odloží daně.
    Vláda chystá pomoc v podobě odložené splatnosti daně pro cestovní kanceláře, hotely a jiné firmy v cestovním ruchu ohrožené šířícím se koronavirem. Odhady hovoří o ztrátách v daném sektoru mezi 35 a 70 miliardami korun.
  • Cestovní ruch prožil další obtížný rok
    „Rok 2021 přinesl jen mírné zlepšení v rámci cestovního ruchu. Zvýšil se sice zájem Čechů o cestování v tuzemsku, nicméně Česká republika byla v podstatě vymazána z map pro cizince z jiných než evropských zemí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cestovní ruch se loni zotavil z Covidu, letos poroste. Posílí hlavně zavedené značky
    Podle odborníků z poradenské skupiny Moore Global přinesl rok 2022 v sektoru cestovního ruchu zotavení z pandemické krize. Předpokládají, že letos bude mnoho firem dále expandovat. Týká se to především velkých zavedených značek v oblasti hotelnictví, které budou stále více zavádět franšízový model. To může být výhodné i pro drobnější podnikatele. Experti z Moore Czech Republic věří, že tuzemský sektor cestovního ruchu letos neminou globální trendy, jako je ESG (enviromentální a sociální řízení firem), automatizace nebo kombinace pracovní cesty s dovolenou v rámci tzv. bleisure. Expanzi pak očekávají i cestovní kanceláře, které už nyní reportují násobně vyšší předprodeje.
  • Cestovní ruch se nadechl, aby se znovu potopil
    „Cestovnímu ruchu se daří jen ve druhém a třetím čtvrtletí roku. Ve zbývající polovině roku skomírá kvůli pandemii koronaviru. To zásadním způsobem mění podnikatelské modely v tomto odvětví a vede k poklesu jeho významu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cestovní ruch se probouzí z noční můry
    „Díky nízké srovnávací základně vypadají výsledky cestovního ruchu za druhé čtvrtletí letošního roku velmi dobře. Počet hostů vykázal obří růst, a i další ukazatele vypadají v meziročním srovnání fantasticky. Nicméně ve skutečnosti se cestovní ruch vzpamatovává z tak tvrdého knockoutu, že ani nárůsty o desítky procent nejsou dostatečné k zotavení tohoto těžce zkoušeného odvětví naší ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cestovní ruch v ČR loni těžce trpěl, jako v roce 2020, s tím je ale konec. Svět se ocitá v horečce zájmu o nákup letních zájezdů, v ČR je hitem Turecko
    Turistický ruch v ČR má za sebou druhý velmi slabý rok. Oproti roku 2020 loni ještě o něco ubylo návštěvníků ze zahraničí. Mírný vzestup počtu domácích turistů i jejich přenocování situaci rozhodně nezachránil. Takže celkový počet hostů jen nepatrně převyšuje polovinu jejich počtu v dosud rekordním – a posledním předpandemickém – roce 2019. Letos by však měla být situace mnohem lepší. Počet hostů by se i přes pomalý rozjezd v prvním, probíhajícím čtvrtletí mohl dostat na úroveň 80 až 85 procent předpandemické úrovně. Turistický ruch totiž v posledních týdnech velmi výrazně oživuje. U nás i v zahraničí.
  • Cestovní ruch v ČR s loni zhroutil, trpěla zvláště Praha a Karlovarsko. Vypadli zejména cizinci ze vzdálenějších zemí typu Čínu, které Češi nedokázali nahradit ani početně, ani svými útratami
    Ve čtvrtém čtvrtletí 2020 se celkový počet ubytovaných hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR meziročně snížil o 85,9 procenta a počet přenocování poklesl o 81,3 procenta. Podzimní omezení ubytovacích služeb znamenalo propad návštěvnosti srovnatelný s první jarní koronavirovou krizí. Za celý rok 2020 hromadná ubytovací zařízení vykázala pokles počtu příjezdů i přenocování. Hostů se ubytovalo 10,8 milionu a v hromadných ubytovacích zařízeních strávili 31,2 milionu nocí.
  • Cestovní ruch zažil Armageddon
    „Počet hostů v České republice se v loňském roce snížil o více než 11 milionů. Tím ubytovací zařízení utrpěly obří šok, z kterého se budou vzpamatovávat řadu let. Mnohá zařízení úplně zaniknou, jiná změní své majitele,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • CETIN loni zvýšil zisk o 12 procent na 2,88 miliardy Kč
    Největší tuzemský provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN loni zvýšil čistý zisk o téměř 12 procent na 2,88 miliardy korun. Konsolidované výnosy vzrostly o 2,5 procenta na 18,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, jejímž majoritním vlastníkem je investiční skupina PPF.
  • CFD obchodování – kompletní průvodce a 10 trading tipů
    CFD je investiční instrument, který si nachází stále více zájemců, pro svoji jednoduchou dostupnost. Nicméně jedná o vysoce rizikovou formu investování a předtím, než začnete riskovat reálné peníze, měli byste znát všechny aspekty a rizika, které s sebou obchodování CFD nese.
  • ​CFO společnosti Huawei zatčena na žádost USA - tržní analýza 6.12.2018
    Jak americké, tak čínské akciové indexy oslabují. USA a Čína sice vyhlásily obchodní příměří na 90 dní, avšak v kanadském Vancouveru byla zatčena CFO společnosti Huawei za údajné porušování amerických sankcí proti Íránu, a to na žádost Spojených států. Tato zpráva moc na optimismu k vyjednávání obchodní dohody nepřidává, ba naopak vztahy mezi Čínou a USA zhoršuje. Čínská ambasáda v Kanadě požaduje okamžité proruštění.
  • CFTC: Aktuální pozice velkých obchodníků ukázaly, že posílení AUD může být na cestě
    Páteční pravidelná data Komise pro futures trhy (CFTC) ukázala výrazný pokles net-short pozic na australském dolaru. P...
  • CFTC Cot Report: Dlouhé pozice velkých obchodníků JPY vystoupaly nejvýše od roku 1992
    Páteční pravidelný COT report Komise pro futures trhy (CFTC) ukázal další nárůst spekulativních net-long pozic na japo...
  • CFTC COT Report: Medvědích sázek na zemní plyn je nejméně od srpna 2014, OI zlata prudce klesl
    Páteční pravidelný COT report Komise pro futures trhy (CFTC) ukázal stabilizaci pozic velkých obchodníků na hlavních m...
  • CFTC COT report: Obchodníci vstupují do longu na zlatě ve velkém a vytvářejí nové kontrakty
    Páteční pravidelný COT report Komise pro futures trhy (CFTC) ukázal, že post-brexitovský nákup bezpečných přístavů ještě neskončil. Net-long pozice na zlatě vzrostly nejvíce ze sledovaných komodit – o 18 tisíc na 348 tisíc kontraktů (nejvýše minimálně od roku 1995).
  • CFTC CoT report: Obchodníci ztráceli důvěru v růst cen ropy před požáry v Kanadě
    Velcí obchodníci snížili v minulém týdnu sázky na pokračování komoditní rally. Nejvyšší úbytek net-long pozic zaznamen...
  • CFTC CoT report: Sázky na pokles USD převážily poprvé po dvou letech
    Páteční pravidelný COT report Komise pro futures trhy (CFTC) ukázal další růst sázek na vzestup cen komodit a zároveň ...
  • CFTC COT report: Sázky na růst amerického dolaru klesaly už před zasedáním Fedu
    Páteční pravidelný COT report Komise pro futures trhy (CFTC) ukázal výrazný pokles net-long pozic na americkém dolaru....
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI